Varză umplută

Despre Varza (Varza face parte din familia cruciferelor şi conţine peste 400 de varietăţi)

Varza face parte din familia cruciferelor şi conţine peste 400 de varietăţi. Cele mai răspândite sunt însă: varza de Bruxelles, conopida, broccoli, varza creaţă, varza roşie. In Europa, varza a început să fie cultivată cu 4000 de ani în urmă. Strămoşii noştri au descoperit nenumăratele virtuţi ale acestei plante, fiind considerată un adevărat panaceu. Este folosită […]

Budinca de curmale cu menta

Curmale

Curmale Palmierii de curmale au fost cultivaţi pentru fructele lor mici şi dulci, probabil încă din jurul anului 6 000 Î.Hr., în Mesopotamia şi în Egiptul preistoric. De-a lungul vremii, au început să fie cultivaţi în Africa de Nord de unde s-au răspândit spre Spania. Curmalele sunt fructe mici şi cilindrice, cu o lungime de […]

cocaze

Coacaze negre sau rosii

Coacaze negre sau rosii Numele de „coacăză” derivă de la numele oraşului Corint, cu toate acestea coacăzele negre şi roşii cresc mai ales în Nordul Europei. Ele sunt bogate în substanţe nutritive şi sfârşesc de cele mai multe ori în gemuri, preparate cu zahăr din belşug, dată fiind acreala lor proverbială. Cassis, lichiorul franţuzesc preparat […]

Tipuri de otet

Tipuri de otet: Pentru a obţine oţet este nevoie de un lichid care conţine zaharuri. Acesta poate fi sucul de struguri, de mere, de malţ, de orez. După o primă fermentaţie, zaharurile se transformă în alcool şi se obţin vinul, cidrul, berea sau rachiul numit sake, etc. Dacă acestea nu sunt îmbuteliate, şi dacă li […]

Deliciu cu stafide

Stafidele

Stafidele Stafidele nu sunt doar dulci, ci pot fi, de asemenea, păstrate un timp îndelungat si servite oriunde ca o gustare delicioasă. Se presupune că stafidele naturale au fost descoperite în jurul anului 1500 Î.Hr., fiind cultivate pentru prima dată în vii, între anii 900 si 120 Î.Hr. Stafidele pot fi transportate cu uşurinţă, deoarece […]

Salata de sfecla

Sfecla – impotriva radicalilor liberi

Sfecla are un conţinut crescut de betanină, un pigment al plantelor şi un antioxidant ce poate împiedica efectul radicalilor liberi. Mai mult chiar, are capacitatea de a opri creşterea tumorilor celulare în colon, în stomac, în plămâni şi ajută sistemul imunitar. Atunci când această legumă este preparată la aburi (atenţie: doar pentru câteva minute) îşi […]

Caise gratinate la cuptor

Caisele

Caisele Asemănătoare unor piersici mici, aceste fructe sunt originare din China şi au traversat lumea spre Vest ajungând în regiunea mediteraneeanâ, unde s-au răspândit cu repeziciune. înrudite de departe cu prunele, caisele se coc mult mai timpuriu vara, de unde provine şi numele lor latin praecox, însemnând „repede” sau precoce. Generalul roman Lucullus a importat […]

Retete

Otetul in alimentatie

Otetul este o importantă sursă de potasiu – care are un rol deosebit în echilibrul aparatului cardiovascular. Ajută la menţinerea unui nivel optim al colesterolului. Este un aliat eficace în multe tratamente cosmetice naturiste, mai ales în îngrijirea părului. Este un puternic remediu pentru eliminarea păduchilor, bacteriilor şi a altor paraziţi ai pielii capului. Este cel […]

Ananas umplut

Durian

Durian Acest fruct tropical, aparent neprietenos, este renumit pentru pulpa sa cremoasă şi pentru mirosul său unic. Coaja sa acoperită de ţepi periculoşi a inspirat numele duri, care înseamnă spin în malaysianâ. Deşi fructul moale din interior are un gust dulce, de nucă, mirosul său este îngrozitor. Autorul de cărţi culinare şi reportaje de gastronomie […]

Fructul dragonului

Fructul dragonului

Fructul dragonului Acest fruct cu aspect preistoric, de un roz aprins, provine din Mexic, din America Centrală şi de Sud. Are dimensiunea unui grapefruit, este acoperit de ţepi moi şi creşte pe cactuşi, în regiuni cu climă tropicală şi secetoasă. Se mai numeşte şi pitaya sau para-căpşună. Deşi fructul poate avea un aspect intimidant, pulpa […]

Patlagele la borcan

Rosiile – bogate in antioxidanti

Roşiile sunt bogate în licopen, un puternic antioxidant ce reduce riscul anumitor tipuri de cancer şi bolilor de inimă. Coacerea acestor legume stimulează eliberarea unei cantităţi suplimentare de licopen. Un studiu german, publicat în British Journal of Nutrition, a demonstrat că 77% dintre persoanele cu o dietă bazată pe alimente crude aveau nivelul de licopen […]

Litchi

Despre Litchi

Fructul pomului de litchi este renumit pentru dulceaţa sa. In sezon, ciorchini de fructe roşii atârnă tentant din copacii veşnic verzi. In interiorul unei coji subţiri şi casabile, pulpa albă şi compactă înveleşte un sâmbure lung, de culoare închisă. Nu este de mirare că el a devenit un simbol al iubirii: una dintre varietăţi este […]

Mango cu iaurt si ciocolata amaruie

Mango

Mango Se crede că fructul mango este originar din nord-estul Indiei, având o impresionantă vechime. Prin urmare, nu este de mirare că fructul a devenit o componentă importantă a culturii regionale, având atât semnificaţii ritualice, cât si culinare. Gustul fructului aminteşte. în funcţie de soi. de gustul piersicii, al ananasului, al prunei sau al pepenului. […]

Cosulet cu miere

Mierea

Folosirea mierii şi a altor produse ale stupului în alimentaţie este foarte veche. Timp de milenii mierea a fost singurul aliment dulce folosit în alimentaţia omului, înafara fructelor. La fel de veche este şi folosirea mierii în tratarea unor afecţiuni. Oamenii au observat că mierea le poate lecui unele suferinţe. Despre însuşirile vindecătoare ale mierii […]

Lamaie Neyer

Lamaie Neyer

Lamaie Neyer Data viitoare când vă întreabă cineva dacă aveţi curajul să muscaţi dintr-o lămâie, alegeţi o lămâie Meyer şi amuzaţi-vă pe seama lui! Obţinute prin împerecherea unei lămâi cu o mandarină, lămâile Meyer sunt mult mai dulci decât cele obişnuite, iar coaja este comestibilă. Originare din China, ele au fost aduse în SUA, în […]

Varza de bruxelles cu sos oyster si bacon

Legume: Varza de Bruxelles

Acest tip de varză are sulforafan, un fitonutrient ce luptă împotriva cancerului de sân. Prepararea la aburi sau la foc mare păstrează cei mai mulţi dintre compuşii anti-cancerigeni. Atenţie: fierberea acestui tip de varză duce la eliminarea sulforafanului în apă. Pentru a prepara miezul mai repede şi mai bine, trebuie să faci câte un X […]

Fructe nutritive: Pepene galben

Pepene cantalup

Pepene cantalup In Statele Unite ale Americii, pepenii cantalup sunt mici si pot fi imediat recunoscuţi după modelul asemănător unei plase, care acoperă coaja lor de culoare kaki. Când sunt copţi, au un parfum foarte tentant. Miezul lor portocaliu, bogat în beta-carotinâ, înconjoară o cavitate umplută cu numeroase seminţe. Tăiaţi-I în două, scoateţi sâmburii cu […]

Ketchup

Ketchupul scade riscul bolilor cardiovasculare

Licopenul – un antioxidant foarte puternic ce se găseşte în ketchup – reduce semnificativ riscul aterosclerozei, conform unui studiu efectuat de USDA, Departamentul de Agricultură al Statelor Unite, în timp ce tipurile de ketchup obişnuite conţin o cantitate mică de licopen, cele organice au cu 60% mai mult, se arată într-un studiu publicat în Journal […]

Pepene galben cu sos de ghimbir şi lămâie

Pepene galben honeydew

Pepene galben honeydew In Europa şi în Africa de Nord, de unde este originar, pepenele honeydew este cunoscut sub denumirea de White Antibes. Este mai mare şi mai dulce decât ruda sa, pepenele cantalup, nu este foarte parfumat, are o coajă de culoare galbenă pală, iar miezu este verde deschis. Inainte de a se coace, […]

Tartelete cu aspic de caise

Fructe nutritive: Caisele

Caisele sunt un ajutor de nădejde pentru vedere, datorită conţinutului ridicat de vitamina A . Trei porţii de caise pe zi ne protejează împotriva degenerescenţei maculare, care afectează vederea. Sunt astringente şi se recomandă când suferim de diaree Sunt un tonic al sistemului nervos. Sporesc reacţiile de apărare ale organismului, fiind bune în caz de […]

Broccoli la abur

Broccoli la abur

Broccoli conţine o cantitate mare de nutrienţi care luptă împotriva cancerului. Printre aceştia betacarotenul, luteina si flavonoizii. Această legumă preparată la aburi are o concentraţie mai mare de carotenoizi decât varianta crudă. In plus, reţine aproape 70% din vitamina C şi toată cantitatea de kaempferol, flavonoid ce stimulează regenerarea celulară. Pentru a maximiza beneficiile nutrienţilor […]

Desert cu pepene roşu

Pepene rosu

Pepene rosu „Cine l-a gustat ştie ce mănâncă îngerii. Ştiu sigur că Eva nu a muşcat dintr-un pepene roşu pentru că ea s-a căit după aceea.” (Mark Twain) Pepenii roşii se cultivă în bazinul mediteranean şi în Asia Mică încă din vremuri preistorice. Arheologii au descoperit seminţe de pepene în mormântul regelui Tut. în China, […]

Ceapa - sursa de flavonoizi

Ceapa – sursa de flavonoizi

Ceapa este una din cele mai bune surse de quercetină, flavonoid cu efecte antiinflamatorii ce contribuie la controlarea alergiilor şi a astmului. In plus, poate ajuta la tratarea bolii Alzheimer şi a Parkinsonului. Taie ceapa în fâşii subţiri şi înfăşoară-le în folie de aluminiu. Pune-le apoi la copt pentru cinci minute la o temperatură de […]

Cremă tropicală cu papaia

Papaia

Papaia Când europenii au văzut pentru prima dată fructul papaia, cu pulpa sa de un portocaliu-roşiatic intens şi cu aroma sa delicată şi dulce, l-au numit „pepene de copac”. Ei l-au dus din America Centrală şi în alte regiuni tropicale ale lumii. Forma unui papaia depinde de planta pe care a crescut, care poate avea […]

Ananas flambat

Ananas

Ananas Indienii carib din Indiile de Vest au numit ananasul anana (fruct excelent), datorită dulceţii sale şi a consistenţei zemoase. Atunci când primii europeni au ajuns în Lumea Nouă, acest fruct era cultivat pe arii extinse. Francezii şi olandezii au preluat vechiul nume pe care i-l dăduseră indienii carib: anana. Curăţarea unui ananas este destul […]

Fructul pasiunii

Fructul pasiunii. Acest fruct exotic creşte din floarea mare şi parfumată a unei plante căţărătoare, originare din sudul Braziliei, Paraguay şi nordul Argentinei. Misionarii spanioli au interpretat punctele de pe floare, asemănătoare stigmatelor crucificării, drept simboluri are patimilor lui Hristos. Fructul pasiunii există în două variante. Soiul mai mare are o coajă netedă, fină şi […]

Romul

Romul este o băutură care se consumă pe tot globul, cu rădăcini adânci în istoria şi cultura Caraibelor. Distilat din melasa obţinută din trestia de zahăr, plantată din belşug aici în perioada colonială, romul făcea parte dintr-un triunghi comercial datorită căruia s-a răspândit în lumea întreagă. Melasa era transportată în nord, în Noua Anglie şi […]

Carambola

Carambola

Carambola Acest fruct este îndrăgit pentru forma sa, care seamănă cu o stea albă sau galbenă, atunci când este tăiat de-a latul. Fructul de carambola este probabil originar din Insulele Moluccas, care aparţin astăzi Indoneziei si care au dăruit lumii nucşoara şi cuişoarele. In prezent, el este cultivat în Asia de sud-est şi în China, […]

Carote glasate

Morcovii – sanatate curata

Sunt o sursă importantă de vitamina C şi carotenoizi, substante ce menţin sănătatea ochilor si reduc riscul de cancer si de boli de inimă. Fierberea măreşte cu 14% cantitatea de carotenoizi, conform unui studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry. O altă cercetare a subliniat faptul că fierberea creşte capacitatea antioxidanţilor din morcovi […]

Painici graham din migdale

Migdale

Migdale Migdalele dulci cresc în arbuşti şi sunt înrudite cu piersicile. Ele sunt apreciate de mii de ani. Faraonul egiptean Tutankhamon a fost îngropat cu provizii de migdale, pentru drumul său spre tărâmul morţilor. în Biblie se vorbeşte de migdalele „care renasc la viaţă”, probabil deoarece migdalii sunt printre primii arbuşti care înfloresc primăvara în […]

Musaca cu legume si mozzarella

Legume cu radacini comestibile

Cartofii, napii, păstârnacul sunt bogate în fibre şi vitamine; dar majoritatea legumelor de acest fel nu pot fi consumate crude. Coacerea lor cu învelişul exterior ajută la menţinerea intactă a nutrienţilor. Chiar dacă le preferi fierte, ar fi bine să le păstrezi coaja. De asemenea, este important să dai aceste legume în clocot în bucăţi […]

Pachetele cu rom si castane

Castane

Castane Cele opt specii de castan care produc nuci comestibile cresc în zonele cu climă temperată din emisfera nordică. China este prima regiune care a început să cultive castane în jurul anului 4000 Î.Hr. în locul castane or de apă, atât de apreciate în bucătăria chinezească, s-a cultivat iniţial o varietate de castane dulci din […]