Condimente sanatoase

Condimente sanatoase

Wasabi E hreanul japonezilor, o specie întâlnită cu precădere în Orientul îndepărtat. Spre deosebire de hreanul cunoscut la noi, deşi este şi el foarte iute, are calitatea de a putea fi consumat fără lacrimi şi fără a da arsuri puternice. E servit de obicei alături de preparate cu peşte crud, precum sushi, sashimi sau tempura, […]

Mirodenii sanatoase

Mirodenii sanatoase

  Dacă nu eşti obişnuită cu dietele stricte, în care respectarea anumitor alimente este impusă, o bună metodă de a scăpa de kilogramele în plus este să introduci în meniul tău mai multe mirodenii. Pierderea în greutate cu ajutorul condimentelor constă, de fapt, în accelerarea metabolismului. De altfel, cercetătorii englezi au vrut chiar să demonstreze […]

Mirodenii aromate si sanatoase

Mirodenii aromate si sanatoase

Scorţişoara, benefică pentru diabetici Scorţişoara este utilizată mai frecvent pentru ameliorarea disconfortului digestiv şi combaterea balonării, dar studii recente au dovedit că această mirodenie plăcut parfumată are capacitatea de a stabiliza nivelul glicemiei şi de a scădea nivelul colesterolului total şi al trigliceridelor. Nu este nevoie să mâncaţi kilograme de scorţişoară pentru a beneficia de […]

Proprietatile usturoiului

Condimente: Usturoiul

Usturoiul a fost principalul condiment al bucătăriei mediteraneene timp de sute de ani. Cu o aromă puternică, având proprietăţi antiseptice, antibiotice şi antifungice, merge de minune atât în farmacie, cât şi în bucătărie. Există soiuri albe, roz şi mov de căţei de usturoi, şi fiecare are propria sa aromă, care variază de la dulce şi […]

Condimente sanatoase

Despre Nucsoara

Nucşoara e destul de mare, lungă de un centimetru şi foarte tare. De aceea nu se utilizează niciodată ca atare, ci e dată pe râzătoare. Gustul e mai dulce decât cel al cojii de nucşoară şi lasă o senzaţie proaspătă şi plăcută. Odată adusă în Europa în secolul al XVI-lea, nucşoara a devenit un condiment […]

Dafinul – aroma in bucatarie

Tufele de dafin pot dobândi o simetrie plăcută dacă le tundeţi în formă de minge pe un singur butuc. Insă dacă solul nu primeşte destulă ploaie sau nu e irigat, tufa poate creşte ca un gard viu gros şi peren, care asigură intimitate şi un număr impresionant de plante Tufa perenă de dafin creşte în […]

Menta indiana

Menta indiana are parfum cu iz de citrice, amintind de portocala bergamotă italiana, mică şi amară. Planta e originară din America de Nord. Din ea, tribul indian Oswego prepara un ceai. A devenit populară în New England după Boston Tea Party, în 1773. Sub formă de ceai, e folosită pentru a trata congestia nazală şi […]

Cardamomul

Cardamomul

Inrudit cu ghimbirul, cardamomul este una dintre cele mai vechi si apreciate mirodenii din lume. Este cel mai scump condiment, după sofran si vanilie. Astăzi, cea mai răspândită specie de cardamom este cultivată în sudul Indiei. Normanzii au adus cardamomul în Anglia, din Franţa, în secolul al Xl-lea, şi de atunci şi-a păstrat popularitatea până […]

Anasonul

Anasonul

Cu un miros şi un gust relativ dulci, asemănător celui de lemn dulce, anasonul a fost cultivat iniţial în Egiptul antic şi apoi răspândit în lumea arabă, romană şi elenă. Romanii au fost primii care au folosit acest condiment înţepător pentru a da o aromă prăjiturilor pe care le mâncau după masă, uşurându-le digestia. Anasonul […]

Mirtul

Mirtul creşte în sălbăticie în sudul Europei, în Africa de Nord şi în Orientul Mijlociu. Floarea e asociată cu Afrodita, zeiţa dragostei. Romanii foloseau mirtul pentru a decora mesele la nunţi şi este încă utilizat în acest scop în Orientul Mijlociu. Frunzele verzi şi lucioase au o aromă puternică şi oferă un iz dulce şi […]

Ienuparul

Ienuparul

Anumite soiuri conţin un ulei otrăvitor, acesta fiind motivul pentru care ienupărul a fost considerat multă vreme o plantă fermecată, care alungă spiritele rele. Astăzi, fructele copacului reprezintă un condiment pentru gin şi alte lichioruri. Ienupărul e răspândit în toată lumea. Bobiţele uscate de ienupăr se adaugă în pateuri şi la vânat (vezi reţeta de […]

Ienibaharul

Mirodenii: Ienibaharul

lenihaharul e o mirodenie cu un gust întreit: scorţişoară, nucşoară şi cuişoare. Ienibaharul e cunoscut sub numele de piper jamaican sau pimento, deşi aceste nume sunt incorecte, deoarece nu e o combinaţie de mirodenii şi nici un piper. Se spune că a fost adus în Europa din Jamaica de Cristofor Columb, în timp ce aztecii […]

Asafetida

Asafetida

Asafetida e o mirodenie asiatică puţin cunoscută în afara Indiei, unde e folosită în cantităţi foarte mici pentru a da o aromă delicioasă de ceapă. Numele provine din cuvântul persan azo, care înseamnă „răşină”, iar cuvântul latin fetida înseamnă „care duhneşte”. Asafetida e o plantă perenă qe creşte în sălbăticie în Afganistan şi estul Iranului. […]

Sumacul

Sumacul

Inrudit cu viţa-de-vie sălbatică, sumacul se găseşte în peste 250 de varietăţi, unele destul de otrăvitoare. Există două tipuri care pot fi folosite ca mirodenii: R. coriario, din Orientul Mijlociu şi Sicilia, şi R. aromatica, din America de Nord. Sumacul nu este foarte cunoscut în Occident, dar poate fi procurat din magazinele din Orientul Mijlociu, […]

Mirodenii aromate si sanatoase

Sofranul – condimentul scump

Sofranul este cel mai scump condiment din lume. Este nevoie de foarte puţin pentru a beneficia de minunatul său gust amărui şi pentru a da preparatelor o frumoasă culoare aurie. Şofranul se poate infuza pentru a se obţine un ceai care calmează şi limpezeşte mintea. Folosit pentru a aroma şi colora mâncarea încă din timpuri […]

Tamarindul si chimenul indian

Despre Chimen

Un ingredient esenţial în bucătăria orientală, chimenul adaugă un ton aparte unei mari palete de reţete, de la curry la sosuri. Chimenul este originar din Asia. Fructul sub formă de sămânţă este un condiment puternic aromat, asemănător chimionului. Apare de asemenea şi în bucătăria grecească şi turcească. Romanii foloseau chimenul aşa cum utilizăm noi astăzi […]

Sumacul

Curcuma

Curcuma a fost folosită în Asia timp de secole pe post de calmant fi medicament. In unele locuri, s-a crezut că are puteri magice, fiind purtată ca talisman pentru a alunga spiritele rele. Curcuma face parte din aceeaşi familie ca ghimbirul şi se obţine din rizomii culeşi şi prelucraţi. Provine din India, unde sunt produse […]

Extras de oase (glace)

Wasabi

O mirodenie extrasă din rădăcina târâtoare a unei plante japoneze, numită “nalbă montană”. Are o aromă puternică fi înţepătoare si un gust puternic, usturător. Wasabi provine din aceeaşi familie cu hreanul, ridichile şi muştarul, care conţin glicozidă sulfurică. Rădăcina nu se prea găseşte proaspătă în afara Japoniei, dar există sub formă de pastă sau pulbere […]

Pulberea de mango

Pulberea de mango

Fructul de mango e disponibil si sub formă de pulbere si se adaugă la multe reţete indiene, având un gust înţepător. Originar din India, mango e unul dintre cele mai populare fructe tropicale. Pulberea de mango rezultă din fructul necopt, care are un gust acru. Pulpa se usucă şi se macină până devine pulbere. E […]

Frunza de curry

Frunza de curry

Aceasta e una dintre acele mirodenii cel mai bine cultivate si cumpărate din Orient, unde se găseşte proaspătă. Adaugă un gust neaşteptat tocăniţelor picante. In India şi Sri Lanka, frunzele de curry sunt puse în tocăniţele picante pentru a le spori gustul şi sunt cultivate în toată Asia, unde se găsesc peste tot. Frunzele de […]

Coaja de nucsoara

Din arbustul de nucşoară se folosesc atât fructele (nucşoara), cât şi coaja. Coaja seamănă cu aceea a unei nuci şi acoperă sâmburele fructului. Se crede că e originară din nsulele Molucca din Indiile Orientale, şi e cultivată istăzi în multe ţări, de pildă Indonezia, Brazilia, Srilanka şi Indiile de Vest. Coaja de nucşoară e folosită […]

Tamarindul si chimenul indian

Tamarindul si chimenul indian

Fructul copacului de tamarind este o boabă maro-închis şi se cultivă de secole. Este răspândit în bucătăria indiană, dar şi în cea din Asia de Sud-Est, Africa, Irak şi ţările din jurul Golfului Persic. In Anglia secolului al XVI-lea, era un ingredient popular pentru băuturile răcoritoare, dar astăzi se consumă ca snack. Gustul e o […]

Susanul - condimentul magic

Susanul – condimentul magic

Susanul provine din India, Indonezia, Africa ţi China peste un element valoros si important din sertarul cu mirodenii al oricărui bucătar. Susanul este folosit atât pentru seminţe, cât şi pentru ulei. Era utilizat în Egipt, eu 5.000 de ani în urmă, şi există dovezi potrivit cărora ar fi fost cultivat în India, în scop comercial, […]

Easy Chimichurri For One

Piperul negru

Piperina, o substanţă care se găseşte în piper, poate întrerupe procesul de regenerare a celulelor stem ce se transformă în celule canceroase, conform unui studiu publicat de Universitatea din Michigan. De asemenea, limitarea numărului celulelor stem din organism duce şi la diminuarea numărului de celule canceroase. Foloseşte cât mai des piper în mâncare; amestecă-l cu […]

Extras de oase (glace)

Diverse condimente aromate

Garam masala – Este un amestec de condimente care, potrivit medicinei indiene ayurvedice, încălzesc corpul. Garam maşala are culoarea tutunului maro şi se utilizează, datorită aromei puternice, în special în preparate din carne. Poate fi adăugat fie în grăsime fierbinte, înainte de a rumeni carnea, fie, în cele mai multe cazuri, la sfârşitul procesului de gătit. […]

Mirodenii aromate si sanatoase

Condimente indispensabile

Anason stelat Este fructul în forma de stea al unui arbore veşnic verde, care creşte în sudul Chinei; ajunge până la 8 metri înâlţime şi trăieşte 100 de ani. Anasonul este folosit cu precădere în bucătăriile orientale, în preparate de obicei sărate, dar ocazional se foloseşte şi la dulciuri. Seminţele pisate conferă o aromă specială […]

Cum se prepara Ciuperci cu legume la tigaie (video)

Condimente iuti

Condimente iuti din: suc de lamaie, usturoi, piper, sare. Ingrediente: 1 cană suc de lămâie 3 căţei de usturoi, zdrobiţi 3 linguri piper roşu, măcinat 1 linguriţă piper negru, măcinat 1 linguriţă sare fină     Mod de preparare: Intr-un castron de salată, potrivit ca mărime, se amestecă toate ingredientele, omogenizându-se bine.    

Easy Chimichurri For One

Condimente aromate

Scorţişoară Provenită din Sri Lanka, este prin excelenţă condimentul dulciurilor. Consumând o linguriţă de scorţişoară zilnic, vei slăbi mai uşor, deoarece ea reduce nivelul zahărului din sânge şi stimulează arderea carbohidraţilor. Ghimbir Cu un gust iute şi o uşoară aromă de lămâie, ghimbirul îşi poartă cu mândrie numele ce provine din sanscrită şi înseamnă coarne […]

Gutui cu carne

Condimente pentru silueta

Ardei iute Ardeiul iute conţine o substanţă numită capsaicină, renumită pentru capacitatea sa de a arde grăsimile. In plus, ea are proprietăţi termogene, adică stimulează sistemul nervos să producă o anumită căldură în corp, fapt ce sporeşte arderea caloriilor. Ardeiul iute are efect şi asupra poftei de mâncare, reducând apetitul. Anason Stimulează secreţia pancreatică, favorizând […]

Minuturi cu măsline

Uleiul de masline, prietenul ficatului

Uleiul de măsline scade nivelul LDL (colesterolul rău) şi creşte HDL (colesterolul bun) din sânge. Prin urmare, pereţii vaselor de sânge sunt protejaţi împotriva depunerilor de LDL, scăzând riscul de afecţiuni cardiovasculare. Consumul moderat, dar constant de ulei de măsline atenuează disfuncţiile generate de diabetul zaharat, previne cancerul la sân, reduce efectele depresiilor, ajută copiii […]

Easy Chimichurri For One

Condimente gustoase

Frunzele (foile) de dafin sunt folosite în preparatele care includ carne, pentru a intensifica aroma acesteia. Pentru că frunzele verzi sunt mai amărui decât cele uscate, cel mai des folosite sunt frunzele uscate. Se adaugă în preparatele culinare, în timpul preparării şi sunt scoase din mâncare la servire. In bucătăria tradiţională mai sunt folosite şi […]

Mirodenii

Mirodenii

Preparatele culinare nu ar mai fi ceea ce sunt dacă nu ar exista mirodeniile. De la maeştrii în gastronomie, până la învăţăceii în tainele culinare, mirodeniile sunt cele care fac cu adevărat diferenţa între savuros şi gustos. Boia este al doilea condiment des folosit în bucătăria românească. Aceasta se prepară din ardei gras roşu, uscat […]