Mirodenii: Ienibaharul
Printeazalenihaharul e o mirodenie cu un gust întreit: scorţişoară, nucşoară şi cuişoare.
Ienibaharul e cunoscut sub numele de piper jamaican sau pimento, deşi aceste nume sunt incorecte, deoarece nu e o combinaţie de mirodenii şi nici un piper.
Se spune că a fost adus în Europa din Jamaica de Cristofor Columb, în timp ce aztecii îl foloseau pentru a condimenta ciocolata.
E bine să cumpăraţi ienibaharul întreg, pentru a-l putea mădna atunci când aveţi nevoie de el. Il puteţi folosi la fel ca pe scorţişoară, nucşoară şi cuişoare: în băuturi picante şi fierbinţi, cum e vinul fiert, sau pe post de condiment pentru murături, deserturi şi creme de vanilie.
Ienibaharul se foloseşte la carne şi peşte, pentru a le da un gust neobişnuit şi condimentat. Merge în special cu mielul, iar unii sunt de părere că are gust de bobiţe de ienupăr. Il puteţi adăuga sub formă de pulbere la preparatele de curry şi la crustacee.