Paprika
PrinteazaPaprika roşie este obţinută din ardei rosii, având mai multă savoare si mai puţina iuţeală decât boiaua. Este ingredientul tradiţional folosit la gulaşul unguresc (preparat cu carne de vită).
Otomanii au adus paprika în Ungaria, unde acum a devenit condimentul naţional, fiind folosită în multe preparate din carne şi tratată cu o veneraţie aproape religioasă.
Paprika este obţinută numai din gogoşarii roşii uscaţi şi măcinaţi, însă cea mai mare parte a variantei comercializate îşi pierde mult din proprietăţile de încălzire.
Gustul acru depinde de cantitatea de seminţe folosită – ideal ar fi ca doar fructele uscate să fie utilizate pentru obţinerea unei paprika de calitate. Cu cât culoarea ardeilor este mai deschisă, cu atât condimentul e mai iute.
Paprika poate fi şi afumată.
Dacă nu vă place iuţeala specifică ardeilor iuţi, acesta este condimentul ideal care înlocuieşte boiaua iute.
Paprika este folosită în Europa, mai ales în Portugalia şi Spania, însă ungurii o utilizează cel mai mult, pentru a da gust şi pentru a colora multe preparate, inclusiv supele, legumele, puiul, peştele şi carnea (vezi reţeta de pe pagina alăturată).
Paprika