Cartofi cu sos pesto de patrunjel

Sos pesto cu usturoi

Sos pesto cu usturoi din: busuioc, seminte de pin, usturoi, suc de lamaie, ulei, parmezan. Ingrediente: 1 ceaşcă de frunze verzi de busuioc 2 linguri de seminţe de pin 4 căţei de usturoi, decojiţi şi tocaţi 1 lingură de suc de lămâie 120 ml ulei de măsline 2 linguri de parmezan proaspăt dat pe râzătoare […]

Sos indian

Sos de macris cu lamaie

Sos de macris cu lamaie din: macris, unt, faina, lamai, smantana, oua, zahar, sare, piper. Ingredinte: 14 g măcriş fără codiţe 55 g unt 55 g făină 200 ml supă de peşte sau de legume sucul unei lămâi mici 250 ml smântână grasă 2 gălbenuşuri de ouă medii 1 linguriţă de zahăr pudră sare şi […]

Sos cu alune caju

Sosul picant scade pofta de mancare

Este de ajuns să consumi un singur fel de mâncare ce conţine capsaicină (componentă activă a sosului condimentat şi a ardeilor iuţi care le oferă aroma picantă). Astfel vei reuşi să diminuezi pofta de mâncare şi să induci organismului senzaţia de saţietate, conform unui studiu publicat recent în European Journal of Nutrition. Alţi cercetători au […]

Aioli - un deliciu fin

Aioli – un deliciu fin

Aîoli este numele maionezei cu usturoi care se prepară în Provence. Usturoiul este atât de iubit aici, încât în fiecare an se organizează festivaluri pentru a celebra noua recoltă de usturoi. Cu acest prilej se consumă cantităţi enorme de aîoli. Le grand aîoli, care se organizează doar de două sau trei ori pe an, este […]

Sos curry pentru orez

Sos curry pentru orez din: ceapa, ulei, usturoi, chimen, ardei, curry, bulion, sare, piper. Ingrediente: 1 ceapă 3 linguri cu ulei de măsline 5 căţei de usturoi 1 linguriţă cu chimen pisat 1/2 ardei iute, fără nervuri 1/2 linguriţă de curry 3 linguri cu bulion sare si piper   Mod de preparare: Pune la călit […]

Sos picant pentru orez

Sos picant pentru orez

Sos picant pentru orez din: ceapa, rosii, unt, zahar, ardei, sare, piper. Ingrediente: 2 cepe 4 roşii 2 linguri cu unt 2 linguriţe cu zahăr brun 1/2 cană cu apă 1 ardei iute sare si piper   Mod de preparare: Curăţă ceapa, taie-o mărunt şi căleşte-o în unt. Când devine translucidă, adaugă apa. Lasă să […]

Sos cu ton

Sos cu ton din: ton, lamaie, rosii, arpagic, ulei, patrunjel, sare, piper. Ingrediente: 1 conservă de ton 1 linguriţă cu coajă de lămâie 3 roşii decojite 50 g arpagic 2 linguri cu ulei de măsline pătrunjel verde sare si piper   Mod de preparare: Scurge foarte bine tonul din conservă şi amestecă-l într-un castron cu […]

Mujdei cu miere

Mujdei cu miere

Mujdei cu miere din: usturoi, sare grunjoasa, miere, ulei, otet de mere. Ingrediente: 1 căpăţână de usturoi 1 linguriţă cu sare grunjoasă 1 linguriţă cu miere 1 lingură cu ulei 1-2 linguri cu oţet de mere   Mod de preparare: Vă propun o reţetă recomandată de renumitul farmacist şi fitoterapeut Ovidiu Bojor. Preparat după această […]

Sos picant cu rosii si telina

Sos picant cu rosii si telina

Sos picant cu rosii si telina din: rosii, telina, morcov, ceapa, zahar, otet, sare, piper, boia. Ingrediente: 4 kg roşii coapte 1 ţelină cu frunze 1 morcov 1 ceapă 1 linguriţă cu zahăr 2 linguri cu oţet piper sare boia iute   Mod de preparare: Curăţă roşiile şi dă-le pe râzătoare, taie ţelină în felii, […]

Ketchup aromat

Ketchup aromat

Ketchup aromat din: rosii, ceapa, zahar, sare, ienibahar, ardei gras, hrean, cuisoare, otet, ardei iuti. Ingrediente: 4 kg roşii 4-5 cepe mari 200 g zahăr 2 linguriţe sare 1 vârf cuţit ienibahar măcinat 4 ardei graşi 1 linguriţă hrean ras 1 vârf cuţit cuişoare măcinate 500 ml oţet 4 ardei iuţi   Mod de preparare: Se […]

Pasta de ardei iute

Pasta de ardei iute

Pasta de ardei iute din: ardei iuti, usturoi, chimen, coriandru, sare, ulei de masline. Ingrediente: 30 ardei iuţi roşii 8 căţei de usturoi 2 linguriţe seminţe de chimen 2 linguri boabe de coriandru 1 linguriţă de sare 12 linguri ulei de măsline   Mod de preparare: Se curăţă ardeii de seminţe şi de cotoare, apoi […]

Ketchup or catsup

Ketchup de rosii usturoiat

Ketchup de rosii usturoiat din: rosii, ceapa, zahar, sare, ienibahar, ardei gras, hrean, cuisoare, otet, ardei iuti. Ingrediente: 4 kg roşii 4-5 cepe mari 200 g zahăr 2 linguriţe sare 1 vârf cuţit ienibahar măcinat 4 ardei graşi (roşii şi verzi) 1 linguriţă hrean ras 1 vârf cuţit cuişoare măcinate 500 ml oţet de 9° […]

Carnea de porumbel

Porumbel in sos tomat

Porumbel in sos tomat din: porumbei, unt, vin, rosii, sare, piper. Ingrediente: 4 porumbei 4 linguri unt 1 pahar vin 4 roşii sare piper   Mod de pneparare: Porumbeii se spală şi se curăţă bine. Se prăjesc, pe toate feţele, în unt. Se stropesc cu vin şi se adaugă roşiile trecute prin maşină. Se sărează, […]

Sos dulce cu chili

Sos dulce cu chili

Sos dulce cu chili din: zahar, ardei, stafide, usturoi, ghimbir, otet, sare. Ingrediente: 400 g zahăr 150 g ardei chili medii 200 g stafide 3 căţei de usturoi 1 bucăţică de ghimbir (3 cm) 250 ml oţet din vin alb sare   Mod de preparare: Ardeii se taie longitudinal şi se curăţă de cotor şi […]

Maioneza remoulade

Maioneza remoulade

Maioneza remoulade din: galbenus, lamaie, ulei, usturoi, tarhon, castraveciori, patrunjel. Ingrediente: 1 gălbenuş zeama de la o jumătate de lămâie ulei usturoi zdrobit tarhon (oţet cu tarhon) castraveciori, tăiaţi foarte mărunt pătrunjel verde, tocat mărunt   Mod de preparare: Se amestecă bine muştarul cu gălbenuşul, întotdeauna într-un singur sens, folosindu-se o lingură de lemn, uleiul […]

Reteta sos maioneza

Maioneza simpla cu mustar

Maioneza simpla cu mustar din: galbenus, zeama de lamaie, ulei, sare, piper. Ingrediente: 1 gălbenuş zeama de la o jumătate de lămâie ulei (atât cât cere până la obţinerea consistenţei) sare piper     Mod de preparare: Se amestecă bine muştarul cu gălbenuşul, întotdeauna într-un singur sens, folosindu-se o lingură de lemn, uleiul turnându-se treptat, […]

Sos maioneza cu mustar

Maioneza cu usturoi si lamaie

Maioneza cu usturoi si lamaie din: galbenus, lamaie, ulei, usturoi. Ingrediente: 1 gălbenuş zeama de la o jumătate de lămâie ulei usturoi zdrobit     Mod de preparare: Se amestecă bine mustarul cu gălbenuşul, întotdeauna într-un singur sens, folosindu-se o lingură de lemn, uleiul turnându-se treptat, pe măsură ce se încorporează amestecului. Se adaugă usturoiul […]

Tarator

Sos iute arabesc

Sos iute arabesc din: suc de lamaie, usturoi, piper rosu, piper negru, sare. Ingrediente: 1 cană suc de lămâie 3 căţei de usturoi 3 linguri piper roşu 1 linguriţă piper negru 1 linguriţă sare   Mod de preparare: Intr-un castron de salată se amestecă bine suciul de lămâie, căţeii de usturoi zdrobiţi, piperul roşu zdrobit, […]

Sos verde de spanac

Pesto cu seminte de pin

Pesto cu seminte de pin din: usturoi, parmezan, busuioc, ulei, seminte de pin. Ingrediente: 2 căţei usturoi 30 g parmezan 20 rămurele de busuioc proaspăt 5 linguri ulei măsline extravirgin 1 lingură seminţe de pin     Mod de preparare: Zdrobeşte usturoiul, pune-l în blender, adugă seminţele de pin (călite puţin, fără ulei) şi parmezanul […]

Reteta zilei: Hummus cu dovlecei prajiti

Hummus cu dovlecei prajiti din: naut, usturoi, tahini, suc de lamaie, ulei de masline, chimion, zucchini, sare, piper, paprika. Ingrediente:  225 gr naut din conserva 2 catei usturoi 6 linguri suc de lamaie 4 linguri tahini 5 linguri ulei de masline 1 lingurita chimion 450gr zucchini sare si piper paprika si ulei de masline, pentru […]

Marinata cu lamaie

Sos pentru peste: Marinata cu lamaie

Marinata cu lamaie din: lamai, usturoi, ulei, capere, sare, piper, foi de menta. Ingrediente: 3 lămâi usturoi (un căţel) 1 dl ulei câteva capere sare piper câteva foi de mentă   Mod de preparare: Se lasă să se macereze, 24 de ore în ulei, 2 lămâii tăiate felii, usturoiul, menta, caperele, se sărează şi se […]

Reteta zilei: Sos de morcovi

Sos de morcovi din: ceapa, morcovi portocala, sos curry iute, iaurt, suc de lamaie, sos tabasco, sare, piper. Ingrediente:  1 ceapa 3 morcovi, plus pentru servire coaja rasa si sucul de la 2 portocale 1 lingura sos curry iute 150ml iaurt frunze de busuioc 1-2 linguri suc de lamaie sos tabasco, dupa gust sare si […]

Supa de castraveti cu nuca

Sos de castraveti cornison

Sos de castraveti cornison din: castraveti, usturoi, ou, mustar, patrunjel, sare, piper, ulei. Ingrediente: 2-3 castraveţi cornison (în oţet) 2 căţei de ustuiroi un gălbenuş de ou o linguriţă de muştar pătrunjel verde sare piper 1 şi 1/2 dl ulei   Mod de preparare: Se toacă castraveciorii, usturcoiul şi pătrunjelul verde, apoi se amestecă cu […]

Sos de mustar pentru fripturi sau carne rasol

Sos de mustar pentru fripturi sau carne rasol

Sos de mustar pentru fripturi sau carne rasol din: mustar, faina, zahar, otet, smantana, unt, sare. Ingrediente: muştar 400 g făină 100 g zahăr 50 g oţet 50 ml smântână 300 g unt 100 g sare după gust   Mod de preparare: Untul se pune la foc, iar după ce s-a topit, se adaugsă făina […]

sos de masline

Sosuri pentru fripturi: Sos de masline

Sos de masline Se iau câteva măsline negre, se toacă foarte fin cu un cuţit. Se amestecă apoi cu o smântână groasă.               Pofta buna!

Sos cu verdeata

Sosuri reci pentru gustari: Sos verde

Sos verde din: oua, ulei, lamaie, marar, tarhon, patrunjel, sare, piper. Ingrediente: 3 ouă fierte tari o lingură şi jumătate de ulei suc de lămâie frunze de mărar tarhon pătrunjel verde sare piper   Mod de preparare: Se fierb ouăle tari, se toacă mărunt albuşurile şi se amestecă cu frunzele de mai sus, fin tocate. […]

tartar

Sosuri reci pentru gustari: Tartar

Tartar din: pua, ulei, mustar, otet, castravete in otet, patrunjel, sare. Ingrediente: 2 gălbenuşuri 10 linguri de ulei o linguriţă de muştar o lingură de oţet un castravete în oţet pătrunjel verde sare   Mod de preparare: Se face o maioneză obişnuită, frecând gălbenuşurile, de la început, cu muştarul. Se adaugă uleiul, picătură cu picătură, […]

Reteta zilei: Sos de branza cu sofran

Sos de branza cu sofran din: sofran, crema de branza, ceapa verde, busuioc, sare, piper, legume proaspete. Ingrediente:  putin sofran 200gr crema de branza 1 legatura ceapa verde 10 frunze de busuioc sare si piper legume proaspete, pentru servire     Mod de preparare: Puneti 1 lingura apa calda intr-un bol si presarati sofranul. Lasati […]

Sos rece italian

Sos rece italian

Sos rece italian Se trec prin maşina de carne câteva fileuri de sardele de Lisa (şi mai bine de anşoa), o cutie mică de ton, câteva capere. Se face o maioneză. Se adaugă pasta de sardele, tonul şi caperele în acest sos.             Pofta buna!

Sos de iaurt cu verdeturi si usturoi

Sos rece de legume

Sos rece de legume din: morcovi, telina, patrunjel, cartofi, rosii, supa de legume, unt, sare, verdeata, dafin, otet, cimbru. Ingrediente: 400 g morcovi 100 g telină 20 g pătrunjel 300 g cartofi 500 g roşii supă de legume 6 linguriţe de unt sau ulei sare verdeaţă foaie de dafin oţet cimbru   Mod de preparare: […]

Omleta cu slanina

Sos rece cu ciuperci

Sos rece cu ciuperci din: ciuperci, faina, unt, zeama de carne, smantana, patrunjel, sare. Ingrediente: 250 g ciuperci o lingură de făină 2 linguriţe de unt o ceaşcă de zeamă de carne 2 linguri de smântână pătrunjel sare   Mod de preparare: Ciupercile, spălate şi tăiate ca fideluţa, se înăbuşă pe foc într-o linguriţă de […]

Aioli - un deliciu fin

Sosuri reci: Aioli

Aioli Se strivesc într-un castronaş 4 căţei de usturoi, se adaugă un gălbenuş de ou, puţină sare şi se procedază apoi ca pentru o maioneză, adăugând treptat-treptat untdelemn. Când sosul s-a îngroşat, se toarnă câteva picături de lămâie şi de apă călduţă.             Pofta buna! Poate te intereseaza si: Sos […]