Aioli - un deliciu fin

Aioli – un deliciu fin

Aîoli este numele maionezei cu usturoi care se prepară în Provence. Usturoiul este atât de iubit aici, încât în fiecare an se organizează festivaluri pentru a celebra noua recoltă de usturoi. Cu acest prilej se consumă cantităţi enorme de aîoli. Le grand aîoli, care se organizează doar de două sau trei ori pe an, este […]

Sos curry pentru orez

Sos curry pentru orez din: ceapa, ulei, usturoi, chimen, ardei, curry, bulion, sare, piper. Ingrediente: 1 ceapă 3 linguri cu ulei de măsline 5 căţei de usturoi 1 linguriţă cu chimen pisat 1/2 ardei iute, fără nervuri 1/2 linguriţă de curry 3 linguri cu bulion sare si piper   Mod de preparare: Pune la călit […]

Sos picant pentru orez

Sos picant pentru orez

Sos picant pentru orez din: ceapa, rosii, unt, zahar, ardei, sare, piper. Ingrediente: 2 cepe 4 roşii 2 linguri cu unt 2 linguriţe cu zahăr brun 1/2 cană cu apă 1 ardei iute sare si piper   Mod de preparare: Curăţă ceapa, taie-o mărunt şi căleşte-o în unt. Când devine translucidă, adaugă apa. Lasă să […]

Sos cu ton

Sos cu ton din: ton, lamaie, rosii, arpagic, ulei, patrunjel, sare, piper. Ingrediente: 1 conservă de ton 1 linguriţă cu coajă de lămâie 3 roşii decojite 50 g arpagic 2 linguri cu ulei de măsline pătrunjel verde sare si piper   Mod de preparare: Scurge foarte bine tonul din conservă şi amestecă-l într-un castron cu […]

Mujdei cu miere

Mujdei cu miere

Mujdei cu miere din: usturoi, sare grunjoasa, miere, ulei, otet de mere. Ingrediente: 1 căpăţână de usturoi 1 linguriţă cu sare grunjoasă 1 linguriţă cu miere 1 lingură cu ulei 1-2 linguri cu oţet de mere   Mod de preparare: Vă propun o reţetă recomandată de renumitul farmacist şi fitoterapeut Ovidiu Bojor. Preparat după această […]

Sos picant cu rosii si telina

Sos picant cu rosii si telina

Sos picant cu rosii si telina din: rosii, telina, morcov, ceapa, zahar, otet, sare, piper, boia. Ingrediente: 4 kg roşii coapte 1 ţelină cu frunze 1 morcov 1 ceapă 1 linguriţă cu zahăr 2 linguri cu oţet piper sare boia iute   Mod de preparare: Curăţă roşiile şi dă-le pe râzătoare, taie ţelină în felii, […]

Ketchup aromat

Ketchup aromat

Ketchup aromat din: rosii, ceapa, zahar, sare, ienibahar, ardei gras, hrean, cuisoare, otet, ardei iuti. Ingrediente: 4 kg roşii 4-5 cepe mari 200 g zahăr 2 linguriţe sare 1 vârf cuţit ienibahar măcinat 4 ardei graşi 1 linguriţă hrean ras 1 vârf cuţit cuişoare măcinate 500 ml oţet 4 ardei iuţi   Mod de preparare: Se […]

Pasta de ardei iute

Pasta de ardei iute

Pasta de ardei iute din: ardei iuti, usturoi, chimen, coriandru, sare, ulei de masline. Ingrediente: 30 ardei iuţi roşii 8 căţei de usturoi 2 linguriţe seminţe de chimen 2 linguri boabe de coriandru 1 linguriţă de sare 12 linguri ulei de măsline   Mod de preparare: Se curăţă ardeii de seminţe şi de cotoare, apoi […]

Ketchup or catsup

Ketchup de rosii usturoiat

Ketchup de rosii usturoiat din: rosii, ceapa, zahar, sare, ienibahar, ardei gras, hrean, cuisoare, otet, ardei iuti. Ingrediente: 4 kg roşii 4-5 cepe mari 200 g zahăr 2 linguriţe sare 1 vârf cuţit ienibahar măcinat 4 ardei graşi (roşii şi verzi) 1 linguriţă hrean ras 1 vârf cuţit cuişoare măcinate 500 ml oţet de 9° […]

Sos dulce cu chili

Sos dulce cu chili

Sos dulce cu chili din: zahar, ardei, stafide, usturoi, ghimbir, otet, sare. Ingrediente: 400 g zahăr 150 g ardei chili medii 200 g stafide 3 căţei de usturoi 1 bucăţică de ghimbir (3 cm) 250 ml oţet din vin alb sare   Mod de preparare: Ardeii se taie longitudinal şi se curăţă de cotor şi […]

Maioneza remoulade

Maioneza remoulade

Maioneza remoulade din: galbenus, lamaie, ulei, usturoi, tarhon, castraveciori, patrunjel. Ingrediente: 1 gălbenuş zeama de la o jumătate de lămâie ulei usturoi zdrobit tarhon (oţet cu tarhon) castraveciori, tăiaţi foarte mărunt pătrunjel verde, tocat mărunt   Mod de preparare: Se amestecă bine muştarul cu gălbenuşul, întotdeauna într-un singur sens, folosindu-se o lingură de lemn, uleiul […]

Sos de maioneza cu piper

Maioneza simpla cu mustar

Maioneza simpla cu mustar din: galbenus, zeama de lamaie, ulei, sare, piper. Ingrediente: 1 gălbenuş zeama de la o jumătate de lămâie ulei (atât cât cere până la obţinerea consistenţei) sare piper     Mod de preparare: Se amestecă bine muştarul cu gălbenuşul, întotdeauna într-un singur sens, folosindu-se o lingură de lemn, uleiul turnându-se treptat, […]

Maioneza cu usturoi si lamaie

Maioneza cu usturoi si lamaie

Maioneza cu usturoi si lamaie din: galbenus, lamaie, ulei, usturoi. Ingrediente: 1 gălbenuş zeama de la o jumătate de lămâie ulei usturoi zdrobit     Mod de preparare: Se amestecă bine mustarul cu gălbenuşul, întotdeauna într-un singur sens, folosindu-se o lingură de lemn, uleiul turnându-se treptat, pe măsură ce se încorporează amestecului. Se adaugă usturoiul […]

Sos de curry si chimen

Sos iute arabesc

Sos iute arabesc din: suc de lamaie, usturoi, piper rosu, piper negru, sare. Ingrediente: 1 cană suc de lămâie 3 căţei de usturoi 3 linguri piper roşu 1 linguriţă piper negru 1 linguriţă sare   Mod de preparare: Intr-un castron de salată se amestecă bine suciul de lămâie, căţeii de usturoi zdrobiţi, piperul roşu zdrobit, […]

Pesto cu seminte de pin

Pesto cu seminte de pin

Pesto cu seminte de pin din: usturoi, parmezan, busuioc, ulei, seminte de pin. Ingrediente: 2 căţei usturoi 30 g parmezan 20 rămurele de busuioc proaspăt 5 linguri ulei măsline extravirgin 1 lingură seminţe de pin     Mod de preparare: Zdrobeşte usturoiul, pune-l în blender, adugă seminţele de pin (călite puţin, fără ulei) şi parmezanul […]

Reteta zilei: Hummus cu dovlecei prajiti

Hummus cu dovlecei prajiti din: naut, usturoi, tahini, suc de lamaie, ulei de masline, chimion, zucchini, sare, piper, paprika. Ingrediente:  225 gr naut din conserva 2 catei usturoi 6 linguri suc de lamaie 4 linguri tahini 5 linguri ulei de masline 1 lingurita chimion 450gr zucchini sare si piper paprika si ulei de masline, pentru […]

Marinata cu lamaie

Sos pentru peste: Marinata cu lamaie

Marinata cu lamaie din: lamai, usturoi, ulei, capere, sare, piper, foi de menta. Ingrediente: 3 lămâi usturoi (un căţel) 1 dl ulei câteva capere sare piper câteva foi de mentă   Mod de preparare: Se lasă să se macereze, 24 de ore în ulei, 2 lămâii tăiate felii, usturoiul, menta, caperele, se sărează şi se […]

Reteta zilei: Sos de morcovi

Sos de morcovi din: ceapa, morcovi portocala, sos curry iute, iaurt, suc de lamaie, sos tabasco, sare, piper. Ingrediente:  1 ceapa 3 morcovi, plus pentru servire coaja rasa si sucul de la 2 portocale 1 lingura sos curry iute 150ml iaurt frunze de busuioc 1-2 linguri suc de lamaie sos tabasco, dupa gust sare si […]

Supa de castraveti cu nuca

Sos de castraveti cornison

Sos de castraveti cornison din: castraveti, usturoi, ou, mustar, patrunjel, sare, piper, ulei. Ingrediente: 2-3 castraveţi cornison (în oţet) 2 căţei de ustuiroi un gălbenuş de ou o linguriţă de muştar pătrunjel verde sare piper 1 şi 1/2 dl ulei   Mod de preparare: Se toacă castraveciorii, usturcoiul şi pătrunjelul verde, apoi se amestecă cu […]

Sos de mustar pentru fripturi sau carne rasol

Sos de mustar pentru fripturi sau carne rasol

Sos de mustar pentru fripturi sau carne rasol din: mustar, faina, zahar, otet, smantana, unt, sare. Ingrediente: muştar 400 g făină 100 g zahăr 50 g oţet 50 ml smântână 300 g unt 100 g sare după gust   Mod de preparare: Untul se pune la foc, iar după ce s-a topit, se adaugsă făina […]

sos de masline

Sosuri pentru fripturi: Sos de masline

Sos de masline Se iau câteva măsline negre, se toacă foarte fin cu un cuţit. Se amestecă apoi cu o smântână groasă.               Pofta buna!

Sos verde

Sosuri reci pentru gustari: Sos verde

Sos verde din: oua, ulei, lamaie, marar, tarhon, patrunjel, sare, piper. Ingrediente: 3 ouă fierte tari o lingură şi jumătate de ulei suc de lămâie frunze de mărar tarhon pătrunjel verde sare piper   Mod de preparare: Se fierb ouăle tari, se toacă mărunt albuşurile şi se amestecă cu frunzele de mai sus, fin tocate. […]

tartar

Sosuri reci pentru gustari: Tartar

Tartar din: pua, ulei, mustar, otet, castravete in otet, patrunjel, sare. Ingrediente: 2 gălbenuşuri 10 linguri de ulei o linguriţă de muştar o lingură de oţet un castravete în oţet pătrunjel verde sare   Mod de preparare: Se face o maioneză obişnuită, frecând gălbenuşurile, de la început, cu muştarul. Se adaugă uleiul, picătură cu picătură, […]

Reteta zilei: Sos de branza cu sofran

Sos de branza cu sofran din: sofran, crema de branza, ceapa verde, busuioc, sare, piper, legume proaspete. Ingrediente:  putin sofran 200gr crema de branza 1 legatura ceapa verde 10 frunze de busuioc sare si piper legume proaspete, pentru servire     Mod de preparare: Puneti 1 lingura apa calda intr-un bol si presarati sofranul. Lasati […]

Sos rece italian

Sos rece italian

Sos rece italian Se trec prin maşina de carne câteva fileuri de sardele de Lisa (şi mai bine de anşoa), o cutie mică de ton, câteva capere. Se face o maioneză. Se adaugă pasta de sardele, tonul şi caperele în acest sos.             Pofta buna!

Sos rece de legume

Sos rece de legume

Sos rece de legume din: morcovi, telina, patrunjel, cartofi, rosii, supa de legume, unt, sare, verdeata, dafin, otet, cimbru. Ingrediente: 400 g morcovi 100 g telină 20 g pătrunjel 300 g cartofi 500 g roşii supă de legume 6 linguriţe de unt sau ulei sare verdeaţă foaie de dafin oţet cimbru   Mod de preparare: […]

Dashimaki tamago

Sos rece cu ciuperci

Sos rece cu ciuperci din: ciuperci, faina, unt, zeama de carne, smantana, patrunjel, sare. Ingrediente: 250 g ciuperci o lingură de făină 2 linguriţe de unt o ceaşcă de zeamă de carne 2 linguri de smântână pătrunjel sare   Mod de preparare: Ciupercile, spălate şi tăiate ca fideluţa, se înăbuşă pe foc într-o linguriţă de […]

Aioli - un deliciu fin

Sosuri reci: Aioli

Aioli Se strivesc într-un castronaş 4 căţei de usturoi, se adaugă un gălbenuş de ou, puţină sare şi se procedază apoi ca pentru o maioneză, adăugând treptat-treptat untdelemn. Când sosul s-a îngroşat, se toarnă câteva picături de lămâie şi de apă călduţă.             Pofta buna! Poate te intereseaza si: Sos […]

Reteta zilei: Sos de branza cu verdeata

Sos de branza cu verdeata din: crema de branza, fasole, ceapa verde, nasturel, maioneza, ierburi aromate, sare, piper, legume proaspete. Ingrediente:  225 gr crema de branza 400gr fasole din conserva 1 legatura ceapa verde 50gr nasturel, tocat 4 linguri maioneza 3 linguri ierburi aromate sare si piper nasturel si legume proaspete pentru servire   Mod […]

Reteta zilei: Sos guacamole

Sos guacamole din: avocado, rosii, ceapa verde, ardei iute, suc de lamaie, coriandru, sare, piper, tortilla chips. Ingrediente:  2 avocado, curatate 2 rosii, curatate de coaja si tocate 6 fire ceapa verde 1 ardei iute, tocat 2 linguri suc de lamaie 1 lingura coriandru, tocat sare si piper coriandru si tortilla chips, pentru servire   […]

Reteta gustare

Sos de untdelemn cu patrunjel sau tarhon

Sos de untdelemn cu patrunjel sau tarhon din: untdelemn, sare, patrunjel sau tarhon, lamaie sau otet. Ingrediente: untdelemn sare pătrunjel verde sau tarhon zeamă de lămâie sau oţet   Mod de preparare: Se amestecă bine muştarul cu sarea, se adaugă untdelemnul, zeama de lămâie şi verdeaţa (pătrunjel verde-sau tarhon). Se sărează după gust. Acest sos […]

Salata de telina cu maioneza si iaurt

Salata de telina cu maioneza si iaurt

Salata de telina cu maioneza si iaurt din: piept de pui, telina, mar, lamaie, gogosari, sare, ou, ulei, mustar, patrunjel, iaurt. Ingrediente: 1 piept de pui fiert 2 ţeline mijlocii 1 măr 1/2 lămâie 2 gogoşari muraţi sare 1 găl­benuş fiert 1 cană cu ulei 1 lingură cu muştar 2 tije de pătrunjel 2-3 linguri […]