Smoothie cu caise si iaurt

Reteta zilei: Smoothie de piersici cu mango si seminte de chia

Smoothie de piersici cu mango si seminte de chia din: piersici, mango, banana, seminte de chia, lapte de cocos. Semintele de chia sunt o sursă excelentă de nutrienți. Ele conțin o cantitate semnificativă de proteine, fibre, acizi grași omega-3, calciu, magneziu, fosfor și antioxidanți. Semintele de chia sunt bogate în acizi grași omega-3, în special […]

Bourbonul

Whiskey: distilare de peste 16 secole

Cuvântul “whiskey” provine din gaellic-ul “uisge”, devenit “usky”, variantã abreviatã de la “uisge beatha”, care înseamnã “apa vieţii”, mai bine cunoscutã din latinescul “aqua vitae”. Whiskey-ul, ca multe alte tipuri de alcool, a fost iniţial folosit în scopuri medicale, atât pentru uz intern cât şi extern. Credinţa cum cã ar prelungi viaţa era destul de […]

Cocktail verde

Reteta zilei: Cocktail cu whisky, ceai verde si aroma de menta

Cocktail cu whisky, ceai verde si aroma de menta din: whisky, ceai verde, apa, frunze de menta, zahar, suc de lamaie, gheata.   Ingrediente: 2 lingurite de pudra de ceai verde 3/4 cana de apa rece 1/2 ceasca frunze de menta 2 linguri de zahar 1-2 linguri de suc ​​proaspat de lamaie 1/2 cana whiskey […]

Whisky irlandez

Campbeltown, orasul whisky-ului

In secolul al XIX-lea, Campbeltown, situat pe cel mai înalt vârf al peninsulei Kintyre, pe coasta de vest a Scotiei, numara mai mult de 30 de distilerii (în afara de cele 200 ilegale), în care se produceau bauturi spirtoase cu caracteristici unice. Campbeltown, orasul whisky-ului Acest lucm a facut ca oraselul sa devina o adevarata […]

Whisky Rye

Tipuri de whisky scotian din Highlands-urile Occidentale

Highlands-urile Occidentale, care se întind de la Oban la Fort William, adapostesc distilerii renumite. Plasate într-un decor natural spectaculos, acestea produc bauturile distilate cu cel mai pronuntat gust de turba din Highlands, asemanatoare, din anumite puncte de vedere, cu alte bauturi distilate din Insule. Aceste tipuri de whisky au caracteristici organoleptice foarte complexe si adeseori […]

Tipuri de whisky din Highlands-urile Meridionale ale Scotiei

Bauturile distilate produse în aceasta regiune se disting prin caracteristicile destul de pronuntate: deseori sunt mai degraba dulci si prezinta o structura usoara si tandra. Gustul este mai putin intens decât acela al whisky-ului produs în Highlands-ul de Nord, facându-le mai degraba sa semene cu bauturile din Lowlands, fara a atinge însa dulceata celor din […]

Tipuri de whisky scotian din Highlands-urile Orientale

Bauturile alcoolice tari realizate în zona din jurul orasului Aberdeen, în regiunea Highlands-urilor  Orientale, au un corp mediu si ofera note placute dulci si de malt, cu un iz de prajit. Câteodata,  la degustare se dezvaluie arome de cereale si iz de caramel, chiar daca sunt niste whisky-uri mai  degraba seci si usor afumate. ROYAL […]

Ingredientele whisky-ului

Tipuri de whisky scotian din tinuturile nordice Highlands

In partea cea mai nordica a Scotiei, de la comitatul Wick pâna la Inver-ness, whisky-urile sunt medii ca tarie, sunt mai degraba seci si sunt mai blânde. Aroma lor nu este niciodata prea puternica, desi uneori aminteste de pamânt si are un iz de fenol. Aceste bauturi distilate ofera si o gama de arome proaspete […]

Arta unei bune invechiri a whisky-ului

In industria whisky-ului, un rol important este jucat de asa-zisii îmbuteliatori independenti. Este vorba despre întreprinderi – care îsi bazeaza uneori succesul pe initiativa micilor comercianti sau negustori – care cumpara en gros de la distilerii cantitati de whisky înca nematurat, pentru a face mai departe îmbutelierea si distributia sub marca proprie. Pasionatii vor putea […]

Istoria whisky-ului IV

Scotia, patria whisky-ului

CALITATE INCONFUNDABILA A vizita Scotia înseamna a patrunde în istoria sa magica, evocata de vestigii graitoare, si a te cufunda în locuri pline de farmec, dominate de o natura adesea salbatica si neatinsa, în care marea reprezinta o constanta spectaculoasa. Pamânt al clanurilor si castelelor, Scotia este si natiunea care produce tipurile de whisky cele […]

Gustul raritatii, colectionarea whisky-ului

Degustatorii de whisky nu îsi limiteaza întotdeauna atentia la pretioasa bautura: cum se întâmpla în mod frecvent prin­tre pasionatii unui domeniu, pasul catre colectionism poate fi scurt. Obiect de cult devin sticlele de epoca sau rare, sticlele comemorative, mignone, de cantoarele, vasele de ceramica sau paharele pretioase. In afara de a satisface orgoliul legitim al […]

Arta degustarii whisky-ului

Arta degustarii whisky-ului. Nu este usor sa te orientezi în variata gama de arome si gusturi oferite de nenumaratele tipuri de whisky comercializate în întreaga lume. Cunoasterea tipului de batura ales si o degustare corecta sunt în mod sigur garantiile unei experiente placute. Momentul degustarii necesita o abordare diferita în functie de tipul de whisky, […]

Beneficiile whisky-ului ca medicament

In perioada prohibitiei din SUA, whisky-ul era considerat medicament si se permitea doar in farmacii comercializarea de whisky numai de tipul Laphroaig pe baza de prescriptie medicala. Sunt multi cei care au descoperit prodigioasele proprietati ale unui pahar bun de whisky. Printre retetele cele mai acreditate se gaseste aceea împotriva racelii propusa de scriitorul englez […]

Ce trebuie sa stim despre Whisky-ul american

Cel mai raspândit whisky în Statele Unite este cel straight („neamestecat”), care trebuie sa fie produs în proportie de cel putin 51% dintr-o singura cereala. Cel mai important tip este Bourbonul, fabricat în Kentucky, care are drept cereala de baza porumbul. Dupa ce au fost putin macinate,cerealele sunt supuse coacerii sub presiune într-un vas de […]

Diluarea si filtrarea, faze care completeaza procesul de productie a whisky-ului

La finalul procesului de maturare, care este precedat de adaugarea de apa demineralizata – cu scopul de a scadea gradatia de alcool, dar si de a evita ca învechirea sa se produca mai încet tinând pline butoaiele mai mult decât e necesar – butoaiele sunt sondate pentru a controla stadiul lor si continutul. Desi gradatia […]

Distilarea, etapa a procesului de productie a whisky-ului

Pentru distilarea whisky-ului de malt scotienii folosesc un pot still, alambic cu distilare discontinua, care este încalzit pâna la punctul de fierbere al alcoolului (mai jos decât cel al apei). Vaporii mai usori se ridica în gâtul recipientu­lui, în timp ce aceia mai grei cad înapoi si sunt redistilati. Distilarea se produce în doi timpi: […]

Faza de invechire in procesul de productie a whisky-ului

Distilarii îi urmeaza faza de învechire, care influenteaza în mod determinant gustul final al whisky-ului; în realitate moleculele aromatice ale bauturii, interactioneaza cu cele ale lemnului din butoaiele în care lichidul este lasat sa matureze, finisând caracteristicile organoleptice ale produsului cu mirosuri si arome specifice. In concluzie, gustul si identitatea unei bauturi alcoolice tari sunt […]

Etape ale procesului de productie a whisky-ului: maltarea, mashing si fermentatia

Procesul de productie a whisky-ului se desfasoara în mod general (si în special pentru whisky-urile de malt, care se obtin din anumite cereale maltate) în cinci faze: prima consta în prepararea cerealelor, denumita si maltare sau malting, care la rândul sau se subdivide în infuzie, germinare si scurgere;urmeaza mashing-ul („macerarea”) si fermentarea, dupa care se […]

Cocktail Whisky Sour

Parfum de whisky

Numeroase tipuri de whisky-uri scoţiene prezintă un parfum caracteristic de flori în care se distinge aroma de iarbă-neagră, planta rustică tipică acestei regiuni, deşi în limba florilor aceasta este sim­bolul singurătăţii. Acest arbust simplu acoperă întinderi vaste din Scoţia şi Speyside şi, în perioada înfloririi, pic­tează peisajul datorită culorilor lui de­licate. Deşi în insulele britanice […]

Elemente care influenţează caracteristicile unui whisky

Elemente care influenţează caracteristicile unui whisky

Dintre elementele care influenţează ca­racteristicile unui whisky nu poate rămâne nemenţionată turba, chiar dacă este o caracteristică a pro­ducţiei scoţiene. Este vorba despre o sub­stanţă de origine organică formată în urmă cu aproximativ 5000-7000 de ani în urmă, în zone umede, bogate în apă sau în bazine hidrografice de diferite tipuri, prin efec­tul transformării parţiale […]

Ingredientele whisky-ului

Ingredientele whisky-ului

Independent de ţara unde se produce, elementele esenţiale pentru fabricarea whisky-ului sunt mereu aceleaşi: apa, cerealele şi drojdia. De fapt, deşi este adevărat că diferenţele între diversele tipuri de distilare (de exemplu între un bourbon american şi un blended sco­ţian) sunt legate în mare măsură de tehnicile de elaborare, este mult mai importantă calitatea celor […]

Istoria whisky-ului IV

Istoria whisky-ului IV

Supraproducţia care a caracterizat această perioadă de aur, combinată cu recesiunea care a lovit Marea Britanie în secolul al XlX-lea, a constrâns rapid multe fabrici să închidă. Izbucnirea Marelui Război şi revenirea tendinţei de impunere de măsuri fiscale represi­ve nu au făcut decât să scumpească sti­clele. La aceste evenimente s-a adăugat Prohibiţionismul american: industria scoţiană […]

Istoria whisky-ului III

Istoria whisky-ului II

Deşi originile whiskey-ului irlandez merg până în timpuri chiar mai înde­părtate, pe vremea reginei Elisabeta I (1558-1603) preţioasa băutură distilată a cunoscut prima sa perioadă de adevă­rată dezvoltare, ajungând să câştige binecuvântarea reginei în persoană. Prima licenţă oficială de distilare, dată distileriei Old Bushmills din co­mitatul Antrim, a urmat în anul 1608, la doar câţiva […]

Istoria whisky-ului III

Istoria whisky-ului

Istoria whisky-ului. Este greu de stabilit o dată precisă a primei distilări a whisky-ului, deoarece însuşi procesul de distilare nu are rădăcini clare. Din origini îndepărtate, uneori învăluite în farmec şi mister, modalităţile de producţie ale celebrelor băuturi distilate au suferit o importantă evoluţie de-a lungul secolelor, diferite în funcţie fie de timp, fie de […]