Tipuri de whisky din Highlands-urile Meridionale ale Scotiei

Printeaza

Tipuri de whiskyBauturile distilate produse în aceasta regiune se disting prin caracteristicile destul de pronuntate: deseori sunt mai degraba dulci si prezinta o structura usoara si tandra. Gustul este mai putin intens decât acela al whisky-ului produs în Highlands-ul de Nord, facându-le mai degraba sa semene cu bauturile din Lowlands, fara a atinge însa dulceata celor din Speyside.

EDRADOUR

Distileria Edradour si-a deschis portile în Pitlochry, o mica localitate care se afla pe vaile muntilor Grampiani, în Perthshire (fosta regiune apartinând Highlands-urilor Meridionale).

Este vorba despre cea mai mica fabrica de whisky din întreaga Scotie, la care se ajunge pe un drum care urca prin sat pe langa un afluent al râului Tummel. Originile distileriei Edradour coboara pâna în anul 1825, când un grup de muncitori, printre care John Mac Glashan, a fondat John Mac Glashan and Company.

Puterea trecutului

Productia este actualmente încredintata unui numar de doar trei oameni, care folosesc metode de fabricatie cu etape care sunt înca complet manuale; este suficient sa ne gândim ca energia principala este data de doua mori de apa. Cele doua alambicuri folosite sunt de capacitatea minima autorizata de administratia britanica, dupa parametri care garanteaza calitatea produselor.

In prezent, Edradour este capabila sa produca într-un an o cantitate de bauturi alcoolice echivalenta cu aceea realizata de o fabrica moderna într-o saptamâna. Single malt-ul, caracterizat de o aroma intensa de mirodenii, este utilizat în special pentru crearea de amestecuri. Acest whisky cu gust tandru este considerat o adevarata raritate, greu de gasit pe piata, si este preparat doar la cererea expresa a câtorva comercianti calificati.

GLENTURRET

Distileria Glenturret se afla în Crieff, într-o vale scaldata de fluviul Turret. Fabrica a fost fondata în mod oficial în anul 1775, însa anumite documente dovedesc ca, în exact acelasi loc, distilarea clandestina fusese practicata cu ani întregi înainte: aceasta activitate a fost favorizata, printre altele, de existenta înaltimilor care le permitea sa îi zareasca la timp pe functionarii fiscali veniti în inspectie. Versiunea Glenturret învechita timp de 18 ani este de culoare auriu-închis cu reflexe maro- roscat si cu o aroma dulce si cremoasa de portocala si cu nuante de ceara vegetala. Gustul este usor afumat, de lemn dulce si smântâna.

TULLIBARDINE

Distileria se afla în Pertshire, la Blackford, localitate botezata astfel în secolul al X-lea de regele Magnus, deoarece sotia lui se înecase cazând de pe cal într-un vad (blackford înseamna „vadul negru”). Se pare ca fabrica de bere pe ale carei ruine a fost construita Tullibardine a furnizat bautura înspumata bucatariilor regelui James IV (sec. al XV-lea), devenit ulterior un promotor al fabricarii bauturilor spirtoase din malt în Scotia. Cladirile actuale, ridicate în anul 1949, se datoreaza arhitectului Delme Evans , care a fost si autorul proiectelor distileriilor Isle of Jura si Glenallachie. Tullibardine are o culoare auriu- deschis si o aroma intensa, de malt, cu nuante de Sherry si parfum floral de lamâie. Gustul este plin, de afumat, cu nuante de piper si lasa un gust amar. Exista versiuni de 25 si 30 de ani, de 45°, numi¬te Stillmans’s Dram, precum si o editie speciala Signatory din anul 1973, de 49,6°.

ABERFELDY

Distileria Aberfeldy, considerata una dintre perlele din Perthshire, este situata la înaltime, de unde domina fluviul Tay. Artizanii constructiei sale, în 1896-1897, au fost Tommy si Alexander Dewar, fii ai lui John Dewar, fondator al Dewar&Sons din Perth. Tommy Dewar a fost unul dintre primii distribuitori scotieni care si-a îmbuteliat propriile tipuri de blended, în timp ce lui Alexander, mai întâi comerciant în sector si apoi celebru master blender, i se datoreaza inventarea unor tipuri de single malt de foarte buna calitate. In anul 1917, calitatile sale exceptionale de distilator l-au facut sa se bucure de titlul de baron. Productia de Aberfeldy a început în anul 1898 si bautura a avut repede un mare succes. Acest whisky este de culoare auriu intens si este foarte parfumat, cu nuante semnificative de fructe uscate si de lemn de stejar. La gust se dovedeste plin si hotarât, dar în acelasi timp tandru si cu neasteptate nuante de miere. Alegerea micii localitati Aberfedly drept locatie a distileriei, în inima Highlands-urilor Meridionale, la nord de Perth (port comercial foarte important), s-a datorat în principal unor cauze afective: chiar în aceasta mica localitate s-a nascut, de fapt, în anul 1806, tatal fondatorilor distileriei Aberfedly.

BLAIR ATHOL

Data fondarii distileriei Blair Athol (astazi proprietatea grupului Udv-Guinness) este subiect de dezbatere: unele persoane cred ca a fost fondata înspre sfârsitul anilor 1700 (poate în 1798) de catre John Stewart si Robert Robertson; altii, deoarece fabrica a fost închisa imediat din cauza unor dificultati financiare, plaseaza data fondarii distileriei în anul 1825, când localurile au fost achizitionate de catre Alexander Connacher & Co. Dupa multe evenimente si schimbari ale proprietarilor, a fost construita de compania Arfhur Bell în 1949. Blair Athol, unul dintre componentele principale ale whisky-ului blended al companiei Bell, prezinta la degustare o aroma placuta de afumatura; gustul este tandru si usor, cu arome de condimente exotice. Dintre produsele fabricii, seria Cask Strenght prezinta un interes deosebit (este vorba despre bauturi distilate care nu sunt supuse diluarii), cu versiuni din cei mai buni ani, învechite în butoaie de lemn vechi de stejar.

DEANSTON

Zona care înconjoara distileria Deanston domina malul râului Teith, de ale carui ape fabrica se foloseste pentru a produce bauturile sale distilate; mai la vale puteti vizita un loc cu o atmosfera magica, ruinele castelului din Doune, care contribuie la cresterea farmecului ce învaluie regiunea Perthshire. Fabrica, desi fondata în anul 1965 – de când este considerata un fel de „matricola” a zonei a reusit sa cucereasca în scurt timp un loc respectabil pe piata bauturilor spirtoase, aratându-se capabila sa satisfaca chiar si gusturile celor mai rafinati si exigenti consumatori. Localurile fabricii se afla în interiorul unei cladiri construite de Richard Arkwright, inventator al filatorului mecanic. Whisky-ul Deanston este de culoare galben pal deschis si o aroma de vanilie si fructe uscate; gustul placut de fructe are o aroma de afumat si de malt.

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.