Dulceata clasica de trandafiri

Dulceata clasica de trandafiri

Dulceata clasica de trandafiri din: petale, zahar, apa, lamai. Ingrediente: 2 kg zahar 2 lamai 1,5 l apa petale de trandafir   Mod de preparare: Se pun la fiert 2 kg zahăr cu 1,5 l apă şi zeama de la 2 lămâi, până se leagă bine. Se ia spuma formată. Se presară 2 pliculeţe de […]

Compot de gutui cu scortisoara

Compot dulce de gutui

Compot dulce de gutui din: gutui, apa, zahar, scortisoara. Ingrediente: 300 g gutui 300 ml apă 4 linguri zahăr scorţişoară     Mod de preparare: Spălăm gutuile, le tăiem felii subţiri, pe care la rândul lor le tăiem din nou, le punem în sticle cu gâtul larg şi le acoperim cu zahăr. Tot acum punem […]

Compot de caise intregi

Compot de caise intregi

Compot de caise intregi din: caise, zahar, lamaie, apa. Ingrediente: 500 g caise 350 g zahăr 1/2 lămâie 500 ml apă rece     Mod de preparare: Punem zahărul cu apă într-un vas pe foc şi legăm un sirop ca pentru dulceaţă. Tragem vasul de pe foc ca să stea din clocot, apoi punem caisele […]

Compot de caise cu lamaie

Compot de caise cu lamaie

Compot de caise cu lamaie din: caise, zahar, lamaie. Ingrediente: 500 g caise 250 g zahăr 1/2 lămâie       Mod de preparare: Punem zahărul cu 1 cană de apă într-un vas pe foc şi legăm un sirop de consistenţa siropului de dulceaţă. Adăugăm zeama de la o jumătate de lămâie şi tragem vasul […]

Compot de prune

Compot dulce de prune

Compot dulce de prune din: prune, zahar, apa. Ingrediente: 750 g prune 5 linguri zahăr zahăr vanilinat apă       Mod de preparare: Spălăm fructele, le punem în borcane sau în sticle cu gâtul larg, le acoperim cu zahăr. Punem peste zahăr 1 plic de zahăr vanilinat, acoperim cu apă rece şi legăm sticla […]

Compot de cireşe

Compot de cirese cu scortisoara

Compot de cirese cu scortisoara din: cirese, zahar, apa, scortisoara. Ingrediente: 500 g cireşe 4 linguri zahăr 300 ml apă rece scorţişoară     Mod de preparare: Alegem fructe mari, bine coapte şi sănătoase, pe care le curăţăm de codiţe, le spălăm în apă rece şi le punem într-un borcan de 800 ml sau în […]

Dulceata dulce de caise

Dulceata dulce de caise

Dulceata dulce de caise din: caise, zahar, lamaie, bicarbonat. Ingrediente: 1,5 kg caise 1 kg zahăr 1/2 lămâie 1 linguriţă bicarbonat de sodiu     Mod de preparare: Spălăm fructele şi le curăţăm de coajă. Alegem fructele sănătoase, nu prea coapte şi de mărime mijlocie. Scoatem sâmburii şi le punem astfel pregătite într-un vas cu […]

Reteta zilei: Gem de dovleac

Gem de dovleac din: piure de dovleac, zahar brun, suc de mere, esenta de vanilie, scortisoara, ghimbir, grau, votca, suc de lamaie. Ingrediente:  1 cutie piure de dovleac 1 cană zahăr brun ¾ cesti de suc de mere 1 linguriță de esenta de vanilie 1 lingurita de scortisoara 1 linguriță ghimbir ras 1 linguriță de […]

Sfecla marinata in otet

Sfecla marinata in otet

Sfecla marinata in otet din: sfecla, otet, apa, zahar, coriandru, portocala, marar.

Castraveti in saramura cu marar

Castraveti in saramura cu marar

Castraveti in saramura cu marar Castraveţii muraţi au o istorie prestigioasă. Strămoşii lor pot fi dataţi în jurul anului 4400 Î.Hr., în Mesopotamia, când s-au conservat pentru prima dată castraveţi în saramură. De acolo, ei au pornit să cucerească lumea antică: Grecia, Egiptul şi Roma. fiind menţionaţi în Vechiul Testament, în Cartea lui Isaia şi […]

Reteta zilei: Compot de caise

Compot de caise din: caise uscate, ghimbir, iaurt. Ingrediente:  350gr caise uscate 4 cm radacina ghimbir, tocat 200gr iaurt         Mod de preparare: Acoperiti caisele cu apa clocotita si lasati departe peste noapte. Adaugati amestecul intr-o tigaie, adaugati ghimbirul si aduceti la fierbere. Reduceti focul si fierbeti 10 minute. Scurgeti printr-o strecuratoare […]

Gogonele umplute

Gogonele umplute

Gogonele umplute din: linte, gogonele murate, albitura, unt, usturoi, sare, piper, ceapa, salata. Ingrediente: 200 g linte de preferinţă roşie 1 fir de praz gogonele murate 2 rădăcini albitură (pătrunjel şi păstârnac) 50 g unt 2-3 căţei de usturoi sare piper 1 ceapă roşie câteva frunze de salată verde pentru decor   Mod de preparare: […]

Reteta limoncello

Reteta limoncello

Reteta limoncello din: lamai, zahar, apa, alcool. Ingrediente: 10 lămâi 500 ml de alcool 1 kg zahăr 1,5 l  de apă     Mod de preparare: Răzuieşte lămâile şi pune coaja într-un borcan, peste care toarnă 500 ml de alcool. Lasă amestecul la macerat cel puţin o săptămână. Pune la fiert un kilogram de zahăr cu […]

Dulceaţă de aguridă

Dulceata de ardei iute cu capia

Dulceata de ardei iute cu capia din: ardei capia rosu, ardei iute, zahar brun, otet, sare. Ingrediente: 500 g ardei capia roşu 500 g ardei iute roşu 1,200 g zahăr brun 1 I oţet de mere cu miere 1/2 linguriţă de sare   Mod de preparare: Se curăţă ardeii de cotoare, seminţe şi vinişoarele albe. […]

Ducleata de ceapa rosie cu ghimbir

Dulceata de ceapa rosie cu ghimbir

Dulceata de ceapa rosie cu ghimbir din: ceapa rosie, zahar pudra, zahar, stafide, coniac, vin, ghimbir, sare, ardei iuti. Ingrediente: 1 kg ceapă roşie 200 g zahăr pudră 200 g zahăr tos 200 g stafide 50 ml coniac 100 ml vin alb 1 lingură ghimbir ras 1 vârf de cuţit de sare 2 ardei iuţi […]

Dulceata din fructe de aronia

Dulceata din fructe de aronia

Dulceata din fructe de aronia Se curăţă 1 kg fructe de aronia şi se pun într-un vas cu 800 g zahăr sau miere. Se acoperă şi se lasă 12 ore. Se adaugă 250 ml apă, 1 baton de scorţişoară şi se fierb la foc potrivit, până se leagă. Se pune zeama de la 1 lămâie […]

Conserva de rosii uscate la borcan

Conserva de rosii uscate la borcan

Conserva de rosii uscate la borcan Se taie fâşii 2 kg roşii; cele mici se taie în ciouă. Toate se aşază pe o tavă 5 de copt, se sărează puţin, se presară cu busuioc şi usturoi, apoi se stropesc cu ulei de măsline. Tava se dă la cuptor, la foc mic şi se lasă să […]

Dulceata din portocale

Dulceata din portocale Se pun la fiert 3-4 portocale mari întregi, cu tot cu coajă. Când intră furculiţa uşor în ele, se scot şi se lasă să se răcească, apoi se taie sferturi şi fiecare sfert în două sau trei. Se pune apoi la fiert 1 kg zahăr cu 1 pahar din zeama în care […]

Salata iute de pastai

Salata iute de pastai

Salata iute de pastai Se pun la fiert 500 g păstăi de fasole verde, timp de 20 minute în apă clocotită cu sare. Se scurg, se taie şi se îndeasă în borcane, alternând cu 500 g ardei iuţi. Se prepară o vinegretă din 100 ml ulei, 150 ml oţet şi boia dulce. Se toarnă în borcane fierbinte. […]

Gustari cu varza

Ardei umpluti cu varza si morcov

Ardei umpluti cu varza si morcov din: ardei, varza, morcovi, varza rosie, telina, hrean, conopida, sfecla rosie, otet, sare grunjoasa. Ingrediente: (pentru un borcan de 5l) 10 ardei graşi potriviţi 1 varză de 1 kg 3-4 morcovi mari 1 kg varză roşie 1 căpăţână ţelină cu frunze 2 rădăcini hrean 1 conopidă potrivită (sub 1 […]

Zacusca cu mustar

Zacusca de fructe cu gogosari

Zacusca de fructe cu gogosari Se curăţă de cotoare şi seminţe 5 kg ardei graşi; se spală, se pun la scurs, se presară sare în fiecare şi se lasă 24 ore, să se înmoaie. Sucul rezultat se toarnă în borcanele în care se aşază ardeii şi se completează cu saramura (1 lingură sare grunjoasă la […]

Dulceata de struguri (varinata)

Dulceata de struguri cu nuca

Dulceata de struguri cu nuca Se fierbe un sirop din 1 kg zahăr şi 500 ml apă. Se adaugă 1 kg boabe de struguri albi. Se lasă să fiarbă la foc mic până se îngroaşă. Se adaugă 2-3 lămâi tăiate felii subţiri, cu coajă cu tot. Se fierbe până se îngroaşă siropul. Se adaugă câte […]

Pasta de porumbe

Pasta de porumbe

Pasta de porumbe din: bobite porumbe, zahar, vin alb. Ingrediente: 2 kg bobiţe porumbe coapte (să fi căzut bruma pe ele) 1 kg de zahăr 2 pahare vin alb   Mod de preparare: Bobiţele de porumbe se curăţă de codiţe şi se spală în mai multe ape reci. Se fierb cca 20 min. de la […]

Mancare cu ardei capia

Ardei gras pentru umplut

Ardei gras pentru umplut Se curăţă de cotoare şi seminţe 5 kg ardei graşi; se spală, se pun la scurs, se presară sare în fiecare şi se lasă 24 ore, să se înmoaie. Sucul rezultat se toarnă în borcanele în care se aşază ardeii şi se completează cu saramura (1 lingură sare grunjoasă la 11 […]

Tocana razeseasca

Tocana de legume asortate pentru iarna

Tocana de legume asortate pentru iarna Se toacă în robot 600 g ceapă, 500 g morcovi şi 500 g ardei capia, curăţaţi în prealabil de cotoare, seminţe şi pieliţele albe. Se coc 500 g vinete, se curăţă de coajă şi se toacă mărunt. Se taie felii 500 g dovlecei şi 500 g ciuperci. Ciupercile se […]

Magiun de prune

Magiun dietetic

Magiun dietetic din: prune, nuca. Ingrediente: 5 kg de prune 100-150 g de miez de nuca       Mod de preparare: Se iau 5 kg de prune brumării bine coapte. Se spala bine, se scot sâmburii şi se pun pe foc într-o oală de tuci. La început dă focul mare, până ce apucă să […]

Vinete in otet cu usturoi

Vinete in otet cu usturoi din: vinete, otet, usturoi, ulei, sare, piper, cimbru. Ingrediente: 8 vinete 250 ml oţet 4 căpăţâni usturoi 400 ml ulei sare piper cimbru 750 ml apă Mod de preparare: Speli vinetele şi le ştergi. Le tai felii, pe lung, de grosime potrivită, le dai cu sare şi le laşi la […]

Conopida in otet

Conopida in otet

Conopida in otet din: conopida, morcovi, otet, dafin, pipe, mustar, sare. Ingrediente: 3 conopide 1 kg morcovi 100 ml oţet foi de dafin piper boabe boabe de muştar sare grunjoasă apă cât cuprinde   Mod de preparare: Speli conopida, o rupi în bucheţele şi o laşi în apă cu oţet 30 de minute. Aşezi un […]

Rosii cherry in saramura

Rosii cherry in saramura

Rosii cherry in saramura din: roşii cherry, usutori, piper, ienibahar, sare, cimbru. Ingrediente: 2 kg roşii cherry frunze de vişin frunze de dafin 3 căpăţâni usturoi boabe de piper boabe de ienibahar 3 linguri sare grunjoasă 3 l apă cimbru   Mod de preparare: Cureţi roşiile de codiţe, le speli şi le scurgi de apă. Apoi, […]

Pastă de ardei

Pasta de ardei capia

Pasta de ardei capia din: ardei, sare, piper, usturoi, chimen, coriandru. Ingrediente: 3 kg ardei capia 1 lingură sare grunjoasă piper 3-4 căţei usturoi 1 linguriţă coriandru 1 linguriţă chimen     Mod de preparare: Speli şi cureţi ardeii, apoi îi dai prin maşina de tocat sau îi mixezi în robotul de bucătărie. Adaugi sarea, […]

Ardei cu usturoi la borcan

Ardei cu usturoi la borcan

Ardei cu usturoi la borcan din: ardei, usturoi, sare, ulei, rozmarin. Ingrediente: 1 kg ardei gras roşu, galben şi verde 1 căpăţână usturoi 1 lingură sare 400 ml ulei rozmarin     Mod de preparare: Speli ardeii, îi cureţi de cotor şi seminţe şi îi opăreşti în apă cu puţină sare. Cureţi şi tai căţeii […]

Branza marinata

Branza marinata din: telemea, dafin, ardei, boia, patrunjel, ceapa, ulei. Ingrediente: 500 g telemea 2-3 foi dafin 2 ardei iuţi boia dulce pătrunjel tocat ulei 2 cepe roşii   Mod de preparare: Tai brânza cuburi şi presari peste ea boia dulce. Cureţi ardeii de cotor şi seminţe şi îi toci. Tai cepele julien. Aşezi bucăţile […]