Gemuri de toamna

Reteta zilei: Gem de piersici Din fructe coapte si sanatoase, gemul de piersici nu trebuie sa lipseasca din camara dumneavoatra. Usor de preparat si foarte aromat, gemul de piersici este un deliciu dulce pe care il pregatim vara pentru zilele friguroase de iarna.   Ingrediente: 2kg piersici 1 kg zahar zeama de la o lamaie […]

Reteta zilei: Gem de ananas

Gem de ananas din: ananas, zahar, lamaie, scortisoara, anason, cuisoare. Ingrediente: 5 bucati ananas, 400gr zahăr 1 lămâie 2 bețișoare de scorțișoară 4 stelute anason 5 cuisoare   Mod de preparare: Pregătiți ananasul, curatati bine de coaja si spalati. Dati ananasul pe razatoare si adaugati intr-o cratia, iar peste presarati condimentele si sucul de lamaie. […]

Retete de muraturi pentru sezonul rece

Reteta zilei: Muraturi de casa Muraturi de casa din: castraveti, ceapa, otet, seminte de mustar, turmeric, zahar, seminte de telina, sare. Ingrediente: 1/2 kg castraveți, feliati 1/2 ceapa, feliata 1/2 l oțet 1/2 l apa 2 lingurite de seminte de mustar 2 lingurite de turmeric 2 cani de zahar 2 lingurite de semințe de țelină […]

Reteta zilei: Salata creata marinata

Salata creata marinata din: salata creata, usturoi, ceapa, zahar, miere, otet, sos sriracha. Ingrediente:  1 salata creata 3 catei usturoi zdrobit 1 ceapa, feliata subțire ¼ ceasca zahăr 1 lingură de miere ½ ceasca oțet 5 linguri sos sriracha   Mod de preparare: Se spală și se separă frunzele de salata. Combinați toate ingredientele într-un […]

Reteta zilei: Gem de mandarine cu ghimbir

Gem de mandarine cu ghimbir din: mandarine, zahar, apa, ghimbir. Ingrediente:  8 mandarine 4 cesti zahăr 1 cana apă ghimbir, tocat     Mod de preparare: Curatati fructele si maruntiti. Se adaugă apoi impreuna cu zahăr și apă într-o cratita și se amestecă la foc mare. Se taie ghimbirul în vas. Acoperiți și aduceți amestecul […]

Reteta zilei: Compot de afine

Compot de afine din: apa, zahar, afine, suc de lamaie, busuioc. Ingrediente:  ¼ cana apă 2 linguri de zahăr 1 pahar de afine 2 lingurite suc de lămâie 1 lingură de busuioc     Mod de preparare: Gatiti primele trei ingrediente intr-o cratita mica, acoperit, timp de aproximativ 5 minute pe foc mediu. Gatiti apoi […]

Reteta zilei: Mix de morcovi si gulii cu pasta kimchi

Mix de morcovi si gulii cu pasta kimchi din: gulii, morcovi, sare de mare, ceapa verde, usturoi, ghimbir, chili, sos de peste, zahar. Ingrediente:  3 gulii, taiate cuburi 2 morcovi, decojit, taiati fasii 1½ linguriță sare de mare 3 fire ceapa verde, tocata 2 catei usturoi, curățati și tocati 1 bucată (2 cm) ghimbir proaspăt, […]

Dulceata aromata de visine cu lamaie

Dulceata aromata de visine cu lamaie

Dulceata aromata de visine cu lamaie din: visine, zahar, lamaie. Ingrediente: 2,5 kg de vişine 1,5 kg zahar zeama de la 1 lămâie   Mod de preparare: Alegeţi 2,5 kg de vişine, le spălaţi şi le scoateţi sâmburii. Puneţi 1,5 kg zahăr peste ele şi le lăsaţi câteva ore acoperite, până ce zahărul s-a topit. […]

Dulceata de rosii verzi

Dulceata de rosii verzi

Dulceata de rosii verzi din: rosii, zahar, lamaie, scortisoara, Tonka. Ingrediente: 600 g roşii verzi 300 g zahar sucul de 1/2 lămâie coaja de lamaie Tonka scortisoara Mod de preparare: Decojim 600 g roşii verzi, le tăiem în jumătate, scoatem cotorul, apoi le tocăm cubuleţe. Punem 300 g zahăr peste ele şi le lăsăm în […]

Fasole picanta la borcan

Fasole picanta la borcan

Fasole picanta la borcan din: fasole verde, usturoi, ghimbir, piper, sare, boabe de mustar. Ingrediente: 500 g fasole verde păstăi fideluţă 4-5 căţei usturoi boabe de piper 1 cm ghimbir (opţional) cimbru uscat (opţional) boabe muştar negru sare neiodată   Mod de preparare: Borcanele se vor umple cu apă, apoi se varsă într-un recipient mai […]

Reteta zilei: Legume marinate

Legume marinate din: castravete, morcov, varza, ridiche, sare, zahar, otet. Ingrediente:  ½ castravete taiat fasii 1 morcov, feliat 3 frunze mari de varza, tocata 1 ridiche, taiata fasii ½ lingurita sare 1 lingurita zahar ½ lingura oțet Mod de preparare: Pregatiti si taiati toate legumele. Într-un borcan, adaugati toate legumele, zahăr, oțet și sare, amestecând […]

Reteta zilei: Compot de gutui

Compot de gutui din: gutui, apa, zahar, miere, condimente. Ingrediente:  1 kg de gutui 1 l de apă ½ cana de zahăr ¼ ceasca miere condimente, dupa preferinta   Mod de preparare: Amestecați apă, zahăr, miere și mirodenii. Se încălzește usor într-o cratiță mare până când zahărul se dizolvă. Între timp, pregătiți gutuile, curatati si […]

Ghiveci cu vinete la borcan

Ghiveci cu vinete la borcan

Ghiveci cu vinete la borcan din: vinete, ardei capia, ceapa, rosii, ardei iute, usturoi, ulei, zahar, piper si sare. Ingrediente: 3 kg vinete 3 kg ardei capia 1 kg ceapa alba 3-4 kg rosii 2-3 ardei iuti rosii 10-12 catei de usturoi 1 l ulei zahar piper sare   Mod de preparare: Taie rondele vinetele, presară […]

Castraveti murati cu ardei iute

Castraveti murati cu ardei iute

Castraveti murati cu ardei iute din: marar uscat, hrean, usturoi, foi de dafin, ardei iuti, sare. Ingrediente: 50-60 g marar uscat cu seminte 50 g hrean 100 g usturoi 5-6 foi de dafin 5-6 ardei iuti 400 g sare     Mod de preparare: Se pun in borcane mai mari de 10-15 litri sau in […]

Bulion cu miere

Bulion cu miere

Bulion cu miere din: rosii, miere.   Ingrediente: 10 kg roșii 10 linguri miere     Mod de preparare: Speli roșiile, le cureți de cotoare și le treci prin separatorul de semințe și coji sau treci cantități mici printr-o sită. Torni sucul obținut într-o oală si fierbe sucul până scade la jumătate. Apreciezi cantitatea de […]

Rosii in ulei de masline

Rosii in ulei de masline

Rosii in ulei de masline din: rosii, sare, cimbru, usturoi, ulei de masline. Ingrediente: rosii oregano sare usturoi cimbru ulei de masline   Mod de preparare: Alegi roşii bine coapte, din soiuri care au cât mai puţine seminţe. Tai roşiile în rondele grosuţe şi le scoţi cotoarele. Tapetezi cu hârtie de copt tava aragazului, aşezi […]

Legume coapte la borcan

Legume coapte la borcan

Legume coapte la borcan din: vinete, ardei gras, ardei capia, zahar, ulei, otet, sare, piper, usturoi. Ingrediente: 5 kg vinete 5 kg ardei gras 5 kg ardei capia 150 g zahăr 250 g ulei 250 ml oţet sare piper 3-4 căpăţâni usturoi Ingrediente sos: 200 ml ulei 150 g zahăr 250 ml oţet sare şi piper […]

Ierburi la borcan

Ierburi la borcan

Ierburi la borcan din: ulei de masline, cimbru, rozmarin, busuioc, menta, oregano, chives. Ingrediente: cimbru rozmarin busuioc menta oregano chives ulei de măsline   Mod de preparare: Cimbru, rozmarin, busuioc, menta, oregano, chives. Le speli bine, le lasi să se scurgă pe un şervet de bumbac, după care le mărunţesti. Aşezi ierburile în tăviţele special destinate obţinerii […]

Zacusca de vinete cu bulion

Zacusca de vinete cu bulion

Zacusca de vinete cu bulion din: vinete, arde grasi, gogosari, ceapa, ulei, bulion de tomate, sare, piper, foi de dafin, conservant. Ingrediente: 5 kg vinete 3 kg ardei grasi 3 kg gogosari 2 kg ceapa 2 l ulei 2 kg bulion de tomate sare piper macinat foi de dafin 1 plic conservant   Mod de preparare: […]

Vinete conservate in untdelemn

Vinete conservate in untdelemn

Vinete conservate in untdelemn din: vinete, rosii, untdelemn, usturoi, patrunjel, sare, piper. Ingrediente: 5 kg vinete 1 litru untdelemn 3 kg roşii usturoi câteva legături pătrunjel sare şi piper   Mod de preparare: Vinetele se curăţă la fel ca şi pentru celelalte conserve de vinete, se taie felii groase de 1 cm, care se aşează […]

Dulceata de gutui cu nuca

Dulceata de gutui cu nuca

Dulceata de gutui cu nuca din: gutui, miez de nuca, zahar, apa, lamai, pastaie de vanilie. Ingrediente: 1 1/4 kg gutui 200 g miez de nuca 1 kg zahar 500 ml apa 2 lamai 1/2 pastaie de vanilie   Mod de preparare: Fierbi apa împreună cu zahărul şi zeama de lămâie, până când siropul începe […]

Vinete conservate in bulion

Vinete conservate in bulion

Vinete conservate in bulion din: vinete, ardei gras, rosii, morcov, ceapa, untdelemn, usturoi, sare, frunze de telina. Ingrediente: 3-4 vinete 1 ardei gras 1 kg roşii 1 morcov 1 ceapă 1 ceaşcă untdelemn 1 căpăţână usturoi 1 lingură sare 5 fire cu frunze de ţelină   Mod de preparare: Vinetele se taie felii groase de-un […]

Muraturi pentru iarna

Va prezentam o serie de retete de muraturi pentru iarna: Reteta zilei: Muraturi de casa Muraturi de casa din: castraveti, ceapa, otet, seminte de mustar, turmeric, zahar, seminte de telina, sare. Ingrediente: 1/2 kg castraveți, feliati 1/2 ceapa, feliata 1/2 l oțet 1/2 l apa 2 lingurite de seminte de mustar 2 lingurite de turmeric […]

Ciresata cu vanilie

Ciresata cu vanilie

Ciresata cu vanilie din: cirese, zahar, vanilie, tuica. Ingrediente: 500 g cireşe 125 g zahăr 2-3 picături de esenţă de vanilie 150-300 ml ţuică un recipient mic, înalt, din sticlă, sterilizat   Mod de preparare: Spală bine cireşele şi usucă-le. Inţeapa-le cu o scobitoare. Aşază alternativ câte un strat de cireşe şi unul de ţuică. […]

Compot de cirese si zmeura

Compot de cirese si zmeura

Compot de cirese si zmeura din: cirese, zmeura, lamaie, iaurt. Ingrediente: 350 g cireşe, fără sâmburi 150 g zahăr sucul de la 1 lămâie 150 g zmeură iaurt grecesc, pentru a servi   Mod de preparare: Pune 4 linguri cu apă într-o cratiţă, adaugă cireşele, zahărul şi sucul de lămâie. încălzeşte la foc mediu şi […]

Gem picant de ardei

Gem picant de ardei

Gem picant de ardei din: ardei, anason, usturoi, rosii, zahar, otet, cimbrisor, ghimbir. Ingrediente: 8 ardei capia 10 ardei iuţi roşii 1 anason 5 căţei de usturoi 400 g roşii cherry 750 g zahăr brun 250 ml oţet de vin roşu cimbrişor verde rădăcină de ghimbir   Mod de preparare: Curăţă ardeii. Pune-i într-un robot […]

Compot cu crema de cocos

Compot cu crema de cocos

Compot cu crema de cocos din: crema de cocos, frisca, esenta de migdale, suc de lamaie, zahar, oua, ghimbir, caise, nectarine, lime. Ingrediente: Pentru crema de cocos: 100 g cremă de cocos (partea care se solidifică din laptele de cocos lăsat la rece) 450 g frişcă lichidă 1/2 linguriţă cu esenţă de migdale 2 linguri […]

Gem picant de corcoduse

Gem picant de corcoduse

Gem picant de corcoduse din: corcoduse, zahar, scortisoara, ghimbir. Ingrediente: 3 kg corcoduşe galbene 1,5 kg zahăr 2 linguriţe cu scorţişoară 1/2 linguriţă cu pudra de ghimbir   Mod de preparare: Spală corcoduşele (sănătoase şi fără pete pe coajă) şi scoate-le sâmburii. Pune-le într-o oală cu fundul gros şi presară zahărul. Lasă-le câteva ore până […]

Pasta dulce de macese

Pasta dulce de macese

Pasta dulce de macese din: macese, zahar. Ingrediente: 1 kg măceşe proaspete zahăr     Mod de preparare: Spală bine fructele şi taie-le la capete, apoi pe mijloc. Indepărtează sâmburii şi perişorii. înarmează-te cu răbdare, este o operaţiune care necesită timp. Dă printr-un jet de apă rece fructele curăţate şi lasă-le să se scurgă. Pune-le […]

Conopida cu suc de rosii

Conopida cu suc de rosii

Conopida cu suc de rosii din: conopida, suc de rosii. Ingrediente: conopida suc de rosii     Mod de preparare: Se alege, se spala în apă rece, după care se opăreşte în apă clocotită patru-cinci minute. Se lasă să se scurgă, se aşează în borcane şi se toarnă deasupra sucul de roşii proaspăt pregătit. Se […]

Fasole verde in saramura

Fasole verde in saramura

Fasole verde in saramura din: fasole, sare, apa. Ingrediente: fasole sare apa     Mod de preparare: Păstăile se curăţă de capete şi de aţe şi se rup în două, pe lungime. Se pun într-un vas cu apă clocotită şi puţin sărată (1-2%) şi, după câteva clocote, se scot şi se lasă să se răcească. […]

Ciuperci in saramura

Reteta de ciuperci in saramura

Ciuperci in saramura din: ciuperci, sare, apa. Ingrediente: ciuperci sare apa     Mod de preparare: Ciupercile se aleg, se curăţă, se spală şi apoi se opăresc cinci-şase minute, după care se scot şi se aşează pe o sită să se scurgă bine. Se bagă apoi în borcane şi se toarnă deasupra apa în care […]