Sarea

Sarea

De-a lungul timpului, sarea a fost folosită ca agent de conservare a alimentelor, de aromare a mâncărurilor, în prepararea lutului pentru ceramică, în diverse ritualuri religioase, dar şi ca remediu pentru tratarea multor afecţiuni. Ea a servit drept fnonedă în multe epoci istorice, şi multe războaie s-au declanşat pornind tocmai de la cucerirea drumurilor şi […]

Salata verde

Verdeturi de primavara

Salata verde conţine iod, magneziu, fosfor, cupru, potasiu, calciu, fier, arsenic şi zinc, dar si vitaminele A, B, C, D şi E ce măresc rezistenţa organismului împotriva infecţiilor. Datorită conţinutului ridicat de clorofilă, are rol antianemic, dar şi de reglare a digestiei şi a tranzitului intestinal, iar potasiul contribuie la menţinerea tensiunii arteriale în limite […]

Alimente sanatoase si gustoase

Alimente sanatoase si gustoase

Arpagicul, contra cancerului Asemenea rudelor sale apropiate, ceapa şi ustoriul, arpagicul are proprietăţi antifungice, antibacterie-ne şi antioxidante. In plus, conţine cantităţi importante de potasiu şi vitamina C, fiind un aliat de nădejde împotriva răcelii, a gripei şi a infecţiilor. Potrivit studiilor recente, consumul regulat de arpagic scade semnificativ riscul apariţiei cancerului de prostată. Are gust […]

Salata de branza telemea

Branzeturi celebre

CAŞ PROASPĂT – sortiment românesc, preparat în zonele montane din lapte de vasă, sau amestec de lapte de vacă şi oaie. Se face din lapte nepasteurizat, încălzit în care se adaugă cheag. EDAM – brânză olandeză, uşor sărată, fabricată dintr-un lapte foarte gras. Se comercializează sub forma unor bulete, sfere cu interior galben pal învelite […]

Broccoli glasat

Broccoli – sanatate si savoare

Descoperit încă de pe vremea romanilor, broccoli a devenit din ce în ce mai apreciat pentru calităţile sale deosebite, fiind pe drept cuvânt denumit leguma-sănătate. Ca şi conopida sau varza, broccoli face parte din familia cruciferelor. Consumul regulat e recomandat de nutriţionişti, atât pentru calităţile nutriţionale, cât şi pentru proprietăţile sale preventive, în cazul unor […]

Smochine cu somon

Fructe sanatoase

Curmale Fructe exotice, produse de o specie de palmier, curmalele uscate sunt nu numai extrem de gustoase, dar reprezintă şi o sursă importantă de carbohidraţi benefici. Unele dintre fructele cu cel mai bogat conţinut de fier, curmalele, ca parte a dietei zilnice, sunt un ajutor de nădejde pentru fetele şi femeile expuse anemiilor. Stafide Obţinute […]

Branzeturi

Despre branzeturi

NASAL – sortiment românesc de brânză cu mucegai roşu, obţinut prin maturarea în grota de la Ţaga, lângă Gherla. Are o aromă specifică, asemănătoare cu a altor brânzeturi cu mucegai. Acest sortiment de brânză a fost pomenit în multe opere literare, dintre care cea mai cunoscută este Decameronul lui Boccaccio, care visa “un munte de […]

Verdeturi sanatoase

Verdeturi sanatoase

Pătrunjelul este unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate zarzavaturi-condiment, este un tonic general, un antioxidant şi un purificator al organismului, iar valoarea energetică nu depăşeşte 36 calorii/100 g. Conţine potasiu, magneziu, fiind şi un bun dezinfectant, vitamina A, este de 4 ori mai bogat în vitamina C decât portocala, iar conţinutul de fier este […]

Salata de migdale, mere si curmale

Alimente pentru sanatate

Ca şi nucile, alunele, fie că vorbim de arahide sau de alunele de pădure, fac o concurenţă serioasă chiar şi celor mai apreciate fructe în ce priveşte nivelul crescut de antioxidanţi pe care îl conţin. In plus, sunt bogate în acid oleic, un tip de grăsime extrem de benefică, pe care numai uleiul de măsline […]

Branzeturi sanatoase si gustoase

Branzeturi sanatoase si gustoase

BRÂNZĂ DULCE DE VACI – este un sortiment obţinut din lapte nefiert, ţinut la acrit şi apoi strecurat. Este o brânză foarte uşoară, care se păstrează neapărat la frigider pentru a nu se acri. Se poate folosi în preparate dulci dar şi în unele sărate. Este un aliment uşor digerabil şi de aceea se recomandă […]

Branzeturi

Branzeturi

APPENZELLER – brânză elveţiană cu o istorie atestată de cel puţin 700 de ani, fabricată în cantonul Appenzell, la graniţa cu Austria. Este făcută din lapte de vacă şi maturată cel puţin trei luni într-o saramură în care sunt ţinute şi plante aromate. Uneori în această saramură se pune vin sau cidru de mere, ceea […]

despre prune

Despre prune

Prunele sunt, după mere, fructele cele mai îndrăgite din lume, fiind cultivate pe toate continentele, în afară de Antarctica.

usturoi

Totul despre usturoi

„Trandafirul puturos” este una dintre cele mai vechi legume cultivate, menţionate în texte egiptene şi indiene, încă de acum 5000 de ani.

Pak Choy

Pak Choy

Pak choy este de câteva mii de ani una dintre legumele de bază ale bucătăriei cantoneze. Face parte din familia brassica (a verzei) şi are un gust asemănător muştarului, fiind plin de vitamine şi minerale.

Pachetele de vinete cu piept de pui

Despre vanata

Vânata îşi are originile în sudul Indiei şi Sri Lanka. Ea este cultivată în Asia încă din vremuri preistorice.

Despre sfecla

Despre sfecla

Prima atestare documentară a sfeclei provine din Mesopotamia, din secolul VIII î. Hr. Avem, însă, motive să credem că sfecla a fost recoltată cu mult timp înainte de oamenii preistorici

Nuca de cocos

Nuca de cocos

Nucile de cocos sunt plante foarte vechi. în Noua Zeelandă au fost descoperite fosile care indică faptul că palmieri mici, asemănători cocosului, au crescut în acea regiune în urmă cu 15 milioane de ani.

Despre Imam bayaldi

Despre Imam bayaldi

Aparţinând unei culturi bogate în anecdote şi proverbe, această mâncare tradiţională turcească are, la rândul ei, propria poveste

Hash Browns

Hash Browns

Cartofii ţărăneşti, numiţi în engleză „hash browns”, reprezintă o mâncare reconfortantă, cu atât de multe variatiuni, încât este dificil să alegi una anume.

Despre afine

Afine

Despre afine: Afinele fac parte, ca şi brânza cu mucegai albastru şi porumbul albastru, dintr-o categorie selectă de alimente ce sunt în mod natural albastre. Ele nu au de la bun început această culoare, ci sunt iniţial verzi, apoi se colorează în purpuriu şi în cele din urmă devin albastre, aşa cum le ştim cu […]

seminte de pin

Seminte de pin

Strămoşii noştri au cules seminţe de pin cu mii de ani în urmă, apreciindu-le ca sursă bogată de grăsimi şi proteine

Fistic

Fistic

Fistic Arbuştii de fistic cresc în regiuni cu o climă uscată şi fierbinte vara, şi rece iarna. Au nevoie de 15 – 20 de ani pentru a ajunge la maturitate şi trăiesc secole bune. Poate din acest motiv, fisticul este şi astăzi la fel de valoros cum a fost şi pentru strămoşii noştri, care l-au […]

Despre pastarnac

Despre pastarnac

Păstârnacul a cunoscut o depreciere de-a lungul vremii, deşi în Europa a fost una dintre legumele de bază, înainte de introducerea cartofului în secolul XVI

Pommes Anna

Pommes Anna

Inventată la curtea lui Napoleon III, în onoarea unei femei frumoase, pommes Anna este o budincă preparată din unt topit şi cartofi, cu o crustă crocantă şi cu un miez moale şi bogat.

Banane plantain prajite

Banane plantain prajite

Banane plantain prajite In Caraibe şi în ţările sudamericane din apropierea ecuatorului, o mâncare de prânz tradiţională constă din carne sau peşte cu orez, fasole, salată şi câteva fâşii de banane plantain prăjite. Cele din urmă sunt deseori cea mai gustoasă parte a mâncării. Bananele plantain sunt asemănătoare bananelor obişnuite, însă mai mari şi mai […]

Fructe nutritive: Zmeura

Despre zmeura

Despre zmeura Boabele de zmeură nu sunt, de fapt, boabe, ci nişte fructe compuse din mici bile cu un sâmbure în mijloc, aranjate în jurul unui centru, care, spre deosebire de mure, nu este compact, ci cavitar. Din acest motiv, zmeura trebuie manevrată cu grijă. Deşi fructele sunt delicate şi dulci, rugii pe care cresc […]

Rosti

Rosti

Impreună cu fondue şi raclette, se numără printre cele mai cunoscute mâncăruri elveţiene. Există chiar şi un instrument special pentru prepararea sa, aşa-numita râzătoare rosti.

Despre capsuni

Despre capsuni

Despre capsuni Căpşunile fac parte din specia „fragaria”, cuvânt care înseamnă parfumat. Oricine a tăiat în două o căpşună coaptă, cunoaşte mirosul tentant al fructului proaspăt. Madame Tallien, unul dintre personajele-cheie ale Revoluţiei Franceze, era atât de fascinată de căpşuni încât le adăuga în apa de baie, pentru a-şi menţine pielea parfumată şi strălucitoare. Englezii […]

Grepfrut prajit

Grepfrut prajit

Grepfrut prajit Numit odinioară „fructul interzis”, grepfrutul este un fruct relativ recent. în vreme ce nucile de cocos există de 15 milioane de ani, grepfrutul este un hibrid, care a apărut cu mai puţin de 300 de ani în urmă. O mâncare cu grepfrut şi cocos poate constitui punctul culminant al unei mese. Existenţa acestui […]

Legume coapte lipicioase

Daikon

Daikon Această legumă rădăcinoasă mare este folosită ca ingredient în numeroase mâncăruri asiatice, în India este cunoscută sub denumirea de mooli, în China este numită loh-bak sau nap chinezesc, iar japonezii folosesc numele daikon. O mâncare tradiţională a bucătăriei din Punjab este mooli paratha, constând dintr-o lipie indiană umplută cu daikon ras şi călit, ardei […]

Pomodori secchi

Pomodori secchi

Pomodori secchi Oamenii iubesc aciditatea dulce a roşiilor, una dintre legumele din Lumea Nouă care a avut cel mai mult succes. înainte de inventarea conservelor moderne, roşiile se păstrau în casă, sau, aşa cum procedează italienii, se tăiau în felii şi se lăsau să se usuce la soare. Chiar şi într-o regiune mai puţin însorită, […]

Batida de Mangas cocktail

Pico de Gallo

Pico de Gallo Pico de gailo este un sos care în Mexic nu poate lipsi de la nici o masă. El reprezintă sursa de inspiraţie pentru salsa la borcan care, printre americani, a întrecut în popularitate ketchupul. El constă într-un amestec simplu de roşii tăiate în cuburi, ceapă, ardei iuţi şi frunze proaspete de coriandru. […]