Saltimbocca alla romana

Italia: Saltimbocca alla Romana

Acest fel de mâncare este atât de drag itaalienilor, încât reţeta a fost recunoscută în mod oficial, în 1962. Culorile sale trimit cu gândul la drapelul Italiei: roşu de la prosciutto, alb de la carnea de viţel, verde de la salvie. Deşi, între noi fie vorba, un hotdog cuu sos verde are aceleaşi culori. Cuvântul […]

Afumaturile

Fumul a fost, cu siguranţă, unul dintre primele mijloace de îmbogăţire a aromei mâncărurilor, deşi iniţial afumarea era doar un efect secundar al preparării alimentelor la foc de lemne. Ulterior, afumarea a devenit un procedeu răspândit de conservare a cărnii şi peştelui, în special a celor cu conţinut ridicat de grăsime. Pentru a obţine aroma […]

Placinte traditionale

Placinte traditionale

Asociaţia Naţională a Australiei de Sud, responsabilă cu înregistrarea şi conservarea moştenirii culturale a acestui stat, descrie felul de mâncare numit pie floater ca pe „un bol de piure verde gelatinos, cu ceva solid aşezat în mijlocul său”. Plăcinţele pie floater sunt foarte îndrăgite în Adelaide, unde se vând din căruţe sau remorci deschise, o […]

Placinte aromate

Placinte aromate

In anul 2004, o delegaţie a oraşului Melton Mowbray din Leicestershire a solicitat autorittâţilor Uniunii Europene să le acorde titlul de „denumire de origine controlată”. Astfel, plâcinta Melton nu ar mai fi putut fi preparată decât în zona respectivă. Producătorii unor asemenea plăcinte, aflaţi în afara graniţelor acestei regiuni, nu sunnt desigur, mulţumiţi de această […]

Ciocolata calda

Despre ciocolata calda

Ciocolata a atras atenţia europenilor în timpul expediţiilor spaniole de cucerire din secolul XVI. Nativii americani o beau ca pe o infuzie amară, preparată cu apă fierbinte şi o venerau pentru proprietăţile ei revigorante. In mod surprinzător, ciocolata nu a fost imediat acceptată în Europa. Abia după ce a început să fie amestecată cu zahăr, […]

Whiskey scotian

Cel mai celebru produs de export al Scoţiei şi unul dintre principalii susţinători ai economiei sale este Scotch whisky, al cărui gust bine definit s-a dovedit inimitabil oriunde în lume unde se produce whisky. Scotch-ul există în mai multe variante ce diferă în funcţie de regiunea de producţie. Cele patru regiuni principale sunt Lowlands, Highlands, […]

Rahat

Rahat

Aceste dulciuri delicioase se numesc în arabă şi turcă rohat loukoum, însemnând „odihna gâtului”. Cuburile gelatinoase de culori pale sunt fabricate din sirop de zahăr îngroşat cu gumă arabică şi aromatizat cu apă de trandafiri, în Marea Britanie, sau cu apă de flori de portocal, mentă şi lămâie, în Egipt şi Turcia. Amestecul se fierbe, […]

Fondue

Fondue

Moda de a găti fondue a ajuns la apogeu în anii ’70, popularitatea acestui fel de mâncare cunoscând un reviriment în ultima vreme, pe măsură ce o nouă generaţie a descoperit această modalitate încântătoare de a împărţi mâncarea cu cei apropiaţi. Fondue înseamnă în traducere „topit”, iar bourguignonne „unt”. Un fondue, ca fel de mâncare, […]

Sake

Sake

Sake este în mod eronat considerată o băutură spirtoasă. Ea este mai degrabă comparabilă cu un vin tare. Sake se produce încă din timpuri străvechi, ca modalitate de valorificare a unui surplus de orez, rămas de la o recoltă bogată. Tehnica fabricării unei băuturi fermentate din orez este considerată a fi de origine chineză. Vinul […]

Cappuccino italian

Cappuccino italian

Cappuccino italian a devenit una dintre variantele cele mai populare de cafea din lume. Se prepară dintr-o cantitate mică de espresso tare, la care se adaugă lapte fierbinte şi spumă de lapte. în mod tradiţional, se decorează cu ciocolată rasă sau scorţişoară. Numele băuturii provine de la faptul că băutura seamănă cu rasa călugărilor capucini […]

Bauturi: Orangina

Promovată ca băutură nealcoolicâ de înaltă calitate, o formă intermediară între sucul autentic, presat din portocale şi sucul carbogazos cu aromă de portocale, Orangina a fost produsă iniţial în Algeria, în perioada stăpânirii coloniale franceze. După câştigarea independenţei în 1962, producţia a fost transferată din Algeria în Franţa, unde băutura a fost descoperită de generaţii […]

Vermutul

Vermutul

Vermutul face parte din categoria de băuturi numite, după reglementările europene, „vinuri aromatizate”. Sunt vinuri fermentate (şi fortificate), care conţin şi alte ingrediente în afara sucului de struguri. Vermutul este aromatizat cu un amestec de ierburi uscate şi rădăcini, ingrediente care sugerează originea sa, înainte de a deveni apreciat ca băutură de sine stătătoare el […]

Bautura traditionala din Germania

Bautura traditionala din Germania

Numele acestei băuturi tradiţionale din Germania înseamnă literal „bol cu cleşti de foc” şi se referă la un punci festiv, băut după o ceremonie elaborată. Băutura este similară vinului fiert Gluhwein, în limba germană şi se prepară ca un fondue, într-un bol suspendat deasupra unei flăcări. In acesta se încălzesc uşor vin roşu, citrice şi […]

Steaua Viflaimului

Canneles

Aceste mici prâjituri-budincă delicioase sunt o specialitate din regiunea Bordeaux, unde se spune că au fost pregătite pentru prima oară la începutul secolului XIX de către călugăriţe, din făină obţinută de pe vapoarele ancorate şi reţinute în port. Prăjiturile se prepară în forme individuale, înalte cilindrice, cu caneluri (cannele înseamnă canelat), unse în interior cu […]

Cheeseburgerul

Cheeseburgerul este o apariţie relativ recentă în domeniul gastronomiei, dar a devenit o mâncare populară datorită uşurinţei cu care se prepară şi se transportă, precum şi a unei promovări eficiente. Primele variante, numite hamburgers, au apărut în 1890, la Hamburg, în Germania, şi au devenit populare în 1904, cu ocazia Expoziţiei Mondiale din St. Louis. […]

Scortisoara

Brusturele curata sangele

Un scaiete prăpădit, ar zice unii, un adevărat panaceu, spuneau romanii. Creşte oriunde, e foarte rezistent atât la ger, cât şi la secetă, la câmpie sau la munte. Rădăcina şi frunzele sunt pline de calităţi terapeutice şi te scot din aproape orice încurcătură, de la chelit la guta, în afară de obezitate şi diabet! Are […]

Plante medicinale: coada calului

Plante medicinale: coada calului

Nordicii spun despre coada-calului că vine din împărăţia Elfilor ca să vestească oamenilor încălzirea vremii şi schimbarea anotimpurilor. Datorită conţinutului de siliciu organic asimilat prin cura cu pulbere, planta măreşte colagenul din epidermă şi din articulaţii, precum şi capacitatea organismului de a asimila diferite minerale constitutive şi oligoelemente. In plus, previne depunerea colesterolului. Celulita şi […]

Plante medicinale: menta

Plante medicinale: menta

Infuzia de mentă este foarte bună pentru calmarea crampelor intestinale şi a durerilor provocate de hiperaciditate, contra indigestiilor. Este un excelent detoxifiant. Datorită conţinutul de principii amare, vitamine şi minerale, este un bun tonic, dar şi un ajutor de nădejde pentru bilă şi ficat. Menta face minuni în tulburările nervoase şi împotriva tahicardiei si ajuta […]

Struguri Champagne

Struguri Champagne

Struguri Champagne Povestea acestor struguri este uluitoare. Daca vă imaginaţi că ei sunt cultivaţi pentru fabricarea şampaniei, vă înşelaţi! Numele l-au primit la începutul anilor 1980, când tot ce era mic devenise de mare importanţă pentru industria alimentară. Iar boabele lor sunt într-adevăr mei, la fel şi codiţele, atât de fine încât pot fi mâncate […]

Dovleac placintar

Dovleac placintar

Dovleac placintar Dovleacul plăcintar este un dovleac de iarnă care poate fi consumat atunci când multe alte legume nu mai sunt disponibile. Miezul său de culoare galben închis are o dulceaţă naturală. Copt, este delicios! Dovlecii plăcintari sunt rotunzi la bază, au un gât alungit şi o coajă bej-gălbuie. Pentru a-i coace, ei trebuie tăiaţi […]

Telina la cuptor

Telina

Telina Deşi această rădăcină noduroasă nu va câştiga niciodată un concurs de frumuseţe, aroma puternică a ţelinei este apreciată de secole bune, îmbogăţind gustul supelor şi al tocăniţelor. Rădăcina are dimensiunea unui cartof, o coajă uşor pătată şi un miez alb pal. Ea descinde dintr-un soi de felină, cultivat de-a lungul secolelor pentru a-i îmbunătăţi […]

nucile caju

Nucile caju

Nucile caju Copacul veşnic verde care produce nucile caju provine din Brazilia, însă poate fi cultivat în orice regiune cu climă caldă şi umedă. Nucile numite caju în portugheză au forma unor rinichi şi cresc fiecare într-o coajă separată, care conţine un ulei extrem de caustic. îndepărtarea cojii poate fi dificilă, dacă nu se procedează […]

Salata siciliana

Proprietatile ghimbirului

O metodă foarte bună de a elimina toxinele din corp este transpiraţia. Rădăcina de ghimbir curăţă însă şi rinichii, şi tractul intestinal, şi pielea. Cunoscută de mii şi mii de ani ca digestiv şi antivomitiv, rădăcina de ghimbir a căpătat un loc important şi în medicina bazată pe plante din România. Are efecte antioxidante, antiinflamatoare […]

Papadia - arma impotriva grasimilor

Papadia – arma impotriva grasimilor

Primul document medical în care sunt pomenite calităţile terapeutice ale păpădiei este Cartea Tămăduirii a lui Avicenna, părintele medicinei moderne. Conţine substanţe antibiotice şi proteice, vitamina C. Frunzele verzi conţin şi vitaminele A, B2 şi D, precum şi numeroase elemente minerale, fiind indicate în curele de detoxificare, regenerare, reechilibrare. Ceai de papadie: pui trei linguriţe […]

Fasole verde Haricot

Fasole verde Haricot

Fasole verde Haricot Cele mai nobile dintre leguminoase, aceste păstăi de origine franceză sunt lungi, suple şi au un gust delicat. Coaja este mai subţire, boabele mai mici, iar conţinutul de apă mai redus decât la alte soiuri de fasole, ceea ce le conferă o încântătoare consistenţă crocantă. Fasolea franţuzească nu cunoaşte doar o bogată […]

Totul despre morcovi glasati

Totul despre morcovi glasati

Morcovi glasati Această mâncare dulce şi simplă are o poveste lungă. Originari din Afganistan, morcovii s-au desprins de rădăcinile lor sălbatice, pentru a deveni leguma râdâcinoasă atât de apreciată astăzi. Morcovii preistorici erau despicaţi si subţiri, de culoare roşie, purpurie sau neagră. După ce au început să fie cultivaţi în jurul anului 3000 Î.Hr., ei […]

Broccoli

Broccoli

Broccoli Deşi unii cercetători susţin că broccoli a fost menţionat de Apicius, autorul roman al unei cărţi de bucate, în Europa nu există dovezi ale prezenţei sale înainte de 1560, când a fost pentru prima dată menţionat în Franţa. Numele provine de la cuvântul latin brachium, care însemnă braţ puternic sau creangă. In 1922, fraţii […]

Varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles Această legumă dispreţuită pe nedrept este înrudită cu varza sălbatică şi creşte pe tulpini groase, înalte, de pe care este culeasă cu mâna. Atât soiul obişnuit, de culoare verde, cât şi ruda sa de culoare purpurie, seamănă cu nişte verze în miniatură. Era de aşteptat ca, datorită aspectului lor, ele să câştige […]

Socul, cel mai complet detoxifiant

Socul, cel mai complet detoxifiant

Socul, folosit de ciobani pentru confecţionarea fluierelor şi diverselor unelte de fineţe, este un medicament din… cap până-n picioare. Pe vremuri, se spunea că socul nu ţine de leac decât dacă acela care-l culege are inimă bună. Are efecte diuretice şi depurative, puternic sudorifice, laxative, purgative. Este cel mai complex (şi complet) detoxifiant, fiind recomandat […]

Plante medicinale: pirul

Plante medicinale: pirul

O plantă ca oricare alta, ai putea spune. Dar e foarte sănătoasă. Spaima agricultorilor, pirul reprezintă bucuria fitoterapeuţilor. S-a dovedit a fi foarte bun în tratamentul inflamaţiilor de la nivelul vezicii urinare şi în cazul calculilor renali. Principiile active ale plantei cresc în mod gradat procentul de apâ din urină, ajutând la eliminarea toxinelor, fără […]

Varza

Varza

Varza Majoritatea oamenilor asociază vitamina C cu portocalele. Puţină lume ştie insă că varza are un conţinut de vitamina C la fel de mare ca portocala. Varza poate fi mâncată crudă în salate, fiartă în supe sau tocăniţe, ori preparată sub forma unor rulade. Prin acrire, procedeul prin care se obţine sauerkraut în Germania şi […]

Despre bame

Despre bame

Despre bame Deşi se folosesc în lumea întreagă pe post de legume, bârnele sunt de fapt nişte fructe. Bârnele cresc în sălbăticie în Africa, Asia, Australia şi în orice alte regiuni tropicale, subtropicale sau cu climă temperată caldă. Fructele moi si verzi, cu un diametru de 5-8 cm, conţin nişte seminţe albe şi rotunde şi […]