Proteinele vegetale, un plus pentru sanatate

Proteinele vegetale, un plus pentru sanatate

O dietă echilibrată se bazează în primul rând pe varietatea de alimente care să ofere corpului nostru vitaminele, fibrele şi proteinele de care are nevoie. Proteinele joacă un rol extrem de important în buna funcţionare a organismului, având un rol esenţial în menţinerea echilibrului hormonilor, pielii, părului şi musculaturii, acţionând ca un combustibil pentru organism […]

Mituri despre diete

Mituri despre diete

Ceaiuri sau pastile de slăbit minune nu există. Nu-ţi imagina că, dacă administrezi un astfel de remediu din plante, poţi mânca oricât şi slăbeşti. Alături de un regim alimentar cumpătat, însă, ceaiul potrivit grăbeşte obţinerea rezultatului dorit. Plus că aduce şi alte beneficii. Se pare că persoanele care fac mişcare şi beau ceai verde zilnic, […]

Mituri despre cruditati

Ce-i drept, foarte bogate în vitamine, minerale, apă şi fibre, legumele în stare crudă aduc o multitudine de beneficii organismului. La fel fructele proaspete, ca atare sau sub formă de suc. E bine să consumi această categorie de alimente zilnic, dar nu fără măsură. Mănânci crudităţi, slăbeşti garantat? Fals – Chiar dacă într-adevăr o dietă de […]

Cele mai bune soiuri de masline

Cele mai bune soiuri de masline

Perfecte pentru o gustare sau sau ca ingrediente în diverse salate ori aperitive, măslinele sunt nelipsite din dieta gurmanzilor.   Kalamata Sunt cel mai cunoscut soi de măsline din lume. De culoare neagră şi de origine grecească, măslinele Kalamata au formă de migdală, consistenţă cărnoasă şi se consumă ca atare sau în mâncăruri gătite. Nitoise […]

Totul despre Patrunjel

Totul despre Patrunjel

Îl ştim atât de bine ca aliment, încât ideea că ar putea fi şi medicament ni se pare mai mult o figură de stil. Ba fiert în supe, ba tocat în salate, s-a banalizat prea tare, ca să-l mai poţi privi cu respect. Şi totuşi, va trebui să reconsi­derăm pătrunjelul, acordându-i importanţa pe care o […]

Combinatii alimentare

Combinatii alimentare

Alimentele bogate în proteine necesită sucurile acide care se formează în stomac pentru a se descompune. Alimentele bogate în amidon necesită fluidele alcaline produse în cavitatea bucală pentru o digestie completă. Când sucurile acide se combină cu cele alcaline, tind să se neutralizeze, digestia devenind astfel dificilă şi incompletă. Trebuie deci evitată combinarea proteinelor cu […]

Cum se prepară peştele

Prospetimea pestelui

Fructele de mare Cele proaspete au un miros uşor sărat, ca apa mării. Asigură-te că nu prezintă urme de mucilagiu, nu sunt pătate, rupte sau sparte. Scoicile trebuie să fie închise (cele deschise sunt deja moarte), iar ochii crustaceelor trebuie să fie proeminenţi şi lucioşi. Nu cumpăra fructe de mare îngheţate, care prezintă în pachet […]

Salata de peste alb

Marinarea pestelui

Mulţi peşti au o aromă tipică în funcţie de specie ca de exemplu: lipanul, coregonul, păstrăvul, ştiuca sau ţiparul. Acest gust propriu nu trebuie total schimbat sau eliminat prin utilizarea condimentelor. Alte specii de peşte, în special peştii cu carne albă nu au un gust atât de pregnant tipic speciei. Aici este nevoie bineînţeles de […]

Dieta Slim

Cele mai bune surse de antioxidanti

Antioxidantii sunt prezenţi mai ales în vegetale. Câteva alimente ies în evidenţă pentru apor­tul lor în antioxidanţi: Fructele şi legumele colorate: caisele, sfecla, morcovul, coacăzele, varza verde, cresonul, spanacul, căpşunele, fructul pasiunii, rodia, kiwi, fetica, mango, pepenele galben, afinele, portocalele, măcrişul, papaia, ardeiul gras, strugurii, voinicica, tomatele.   Mirodeniile, ierburile şi seminţele aromatice: usturoiul, anasonul, […]

Peste la gratar

Pregatirea pestelui la gratar

La fel ca pentru afumat, practic toate speciile de salmonide sunt potrivite şi pentru pregătire la grătar. Asta înseamnă că toate speciile de păstrăv precum păstrăvul indigen, păstrăvul curcubeu şi bineînţeles şi fântânelul pot fi pregătite astfel. La fel de gustoase dar în acelaşi timp mai pline de oase sunt şi speciile; de peşte cu carne […]

Alimente gustoase si sanatoase

Alimente gustoase si sanatoase

Echilibrul tranzitului depinde de un consum suficient de fibre, dar unele vegetale au un efect laxativ puternic (de exemplu, prunele uscate). Legumele, ierburile aromatice, mirodeniile conţin foarte multe substanţe ale căror efecte sunt variate. Curcumina, antioxidant, prezent în curcuma Capsaicina, stimulatoare şi picantă, din ardei Esenţele antibacteriene din cimbrişor, din usturoi, din miere. Acizii organici […]

Macrou afumat cu ciuperci si dovlecel

Condimentarea, sararea si pregatirea pestelui

Un rol decisiv pentru un preparat de succes o reprezintă sărarea corespunzătoare a peştelui. Sărarea peştelui trebuie să se încheie înainte de afumare. Sărarea peştelui după afumare aşa cum se poate proceda în cazul peştelui fiert nu este posibilă. în principiu există două modalităţi de sărare: sărarea şi saramurarea. Pentru asta trebuie să folosim exclusiv […]

Carnati picanti de porc

Bockwurst

Originar din ţara celor o mie de cârnaţi, Bockwurst este poate cel mai îndrăgit dintre ei. Inventat în 1889 la Berlin de către proprietarul de restaurant R. Scholz, Bockwurst face parte din familia cârnaţilor numiţi Bruhwurst. Acest termen desemnează faptul că la prepararea lor se utilizează carne crudă, prefiartă. Din această cauză ei nu pot […]

Currywurst

Currywurst

Potrivit muzeului Currywurst din Berlin, înfiinţat în 2006, acest cârnat deţine un rol la fel de important în istoria Germaniei ca şi Poarta Brandenburg. Acest cârnat servit întâia oară în 1949, la Berlin, nu este nimic altceva decât un Bratwurst, care se mănâncă înmuiat în ketchup cu curry şi deasupra căruia se mai presară puţin […]

Carnati din mistret

Carnati din carne de mistret

In Europa există mari populaţii de mistreţi, mai ales în pădurile din partea centrală a Europei, în multe ţări ei dăunează recoltelor şi viilor, scurmând pământul cu colţii ascuţiţi. Chiar şi în Anglia, unde mistreţii dispăruseră de mult (un prieten al regelui Henry III a mâncat ultimii 12 mistreţi vânaţi în pădurea Dean, în anul […]

Chorizo

Acest cârnat, care se distinge printr-o culoare roşie vie, este un ingredient de bază al bucătăriaei spaniole şi portugheze. El se prepară din carne de porc şi conţine bucăţi de slănină de porc. Aroma principală este dată de boiaua dulce şi picantă, care contribuie la culoarea sa specifică. Chorizo se poate consuma proaspăt, fiind prăjit […]

Bratwurst

Bratwurst

Bratwurst există în diverse variante, deseori numite după locul de origine. Turingia, un land situat în centrul ţării, este considerat a fi locul de provenienţă al Bratwurst-ului original, însă aceşti cârnaţi sunt consumaţi în întreaga Germanie, precum şi în numeroase regiuni ale Statelor Unite, unde locuiesc urmaşii imigranţilor de origine germană. Bratwurst se prepară dintr-un […]

Tocana de inimi cu smantana

Tocana irlandeza

Este o mâncare grea, săţioasâ, ce se prepară din carne de miel, oaie sau berbec, care a existat întotdeauna din belşug în Irlanda, datorită importanţei industriei de prelucrare a lânii. Vreme de secole, ea fost una dintre preferatele irlandezilor. Se prăjeşte o bucată de ceafă de berbec în grăsime până se rumeneşte, căpătând o culoare […]

Friptura de fazan cu dovleac

Carnea de fazan

Până în secolul XVI, fazanii se creşteau în gospodării ca puii de găină. Carnea lor fragedă şi albă era deosebit de apreciată în perioada Renaşterii. O pereche de fazani gătiţi perfect pot constitui o experienţă culinară inegalabilă. Tot secretul stă în timpul de preparare, întrucât dacă este ţinută prea mult la foc, carnea fazanilor va […]

Rotiţe de cârnaţi cu pancetta şi rozmarin

Carnatii andouille

Carnatii andouille au devenit de-a lungul vremii un ingredient-cheie al numeroaselor feluri de mâncare specifice bucătăriei Cajun, din Texas şi Louisiana. Printre aceste mâncăruri se numără gumbo, jambalaya şi etouffee. Deşi originea lor este incertă – sunt menţionaţi încă din Evul Mediu – se ştie că primii cârnaţi andouille au fost preparaţi din burtă şi […]

Miel cu prosciutto la cuptor

Lechazo asado

Lechazo asado este una dintre capodoperele bucătăriei spaniole. Lechazo este denumirea unui miel foarte de tânăr, care nu cântăreşte mai mult de 7,5 kg şi care se taie până în 30 de zile, înainte de a fi înţărcat ( de altfel, cuvântul „lechazo” este înrudit cu leche, în spaniolă lapte). Asado înseamnă literal „fript”. Pentru […]

Retete cu carne de miel

Tjalknol

Suedezii consumă mai mult vânat decât orice alt popor, mai ales carnea de elan şi de ren. Tjalknol este mâncarea de petrecere preferată a suedezilor, dar ea se serveşte în mod tradiţional şi în timpul Crăciunului. Pentru petrecerile cu mai mulţi invitaţi, o halcă de friptură de elan este perfectă. Numele acestei mâncări este compus […]

Carne de vitel cu ciuperci si verdeata

Blanquette de veou

Blanquette de veou este povestea culinară a unei ascensiuni miraculoase. Inventat cu câteva secole în urmă, acest fel de mâncare reprezenta iniţial o modalitate de valorificare a resturilor de carne. La începutul secolului XIX, când s-au infiintat primele restaurante în Franţa, blanquette de veau deţinea deja statutul de vedetă gastronomică pe care îl are şi […]

Sangerete ardelenesc

Black pudding

Black pudding este numele unui tip de cârnat cunoscut în întreaga lume, sângeretele. Ingredientul principal este sângele care, atunci când este fiert, se întăreşte şi devine roşu închis. El se amestecă apoi cu slănină tocată şi cu cereale (de regulă ovăz) şi se umple în maţ. Cârnatul are un gust delicat şi un aspect interesant. […]

Cotlete de ied pane cu linte

Cotletele de miel

Cotletele sunt printre cele mai apreciate părţi ale unui miel tânăr datorită cărnii fragede şi aromate. Cotletele sunt de două feluri: cele care provin din regiunea coastelor sau cele din partea din spate. Primele sunt ceva mai mici, dar mai gustoase decât celelalte. Bucata de carne cu os se savurează cel mai bine fără ajutorul […]

Iahnie de fasole

lahnie de fasole cu carne de porc

lahnia de fasole cu carne de porc ne face să ne gândim la o serie de imagini: sub un pod, un vagabond cu pielea arsă de soare şi vânt, îşi încălzeşte la foc o conservă de iahnie cu carne de porc; un grup de cercetaşi amestecă într-un ceaun, undeva, în adâncurile pădurii; soldaţi în tranşee […]

Friptură de porc cu fructe

Carne aromata

Farmecul francez al acestui fel de mâncare se datorează vinului roşu folosit la prepararea lui. Se alege o bucată de carne cu o dimensiune potrivită pentru fierbere, spre exemplu vrâbioară sau capac de vită. Carnea trebuie marinată peste noapte, cel puţin 12 ore, într-un amestec de vin roşu, ulei de măsline, usturoi şi condimente. O […]

Cum se prepara Carne de vita Wellington

Carnea de vita Wellington

Legătura între acest fel de mâncare şi ducele care l-a învins pe Napoleon la Waterloo este oarecum neclară (unii sugerează că ar fi fost unul dintre felurile de mâncare preferate ale ducelui, alţii invocă un bucătar francez care a vrut să profite de pe urma celebrităţii acestuia). Oricare ar fi legătura, acest fel de mâncare […]

Pulpa de caprioara cu sos verde

Pulpa de caprioara fusion

In ultimii 20 ani, echipe de bucătari neozeelandezi au călătorit prin toată lumea pentru a-şi face cunoscută experienţa în materie de preparare a cărnii de căprioară. Dornici să găsească noi moduri de a găti acestâ carne, ei au creat reţete surprinzătoare, combinând ingredientele asiatice cu cele europene. Drept răspuns la această provocare, bucătari din toate […]

Biryani cu carne de caprioara

Biryani cu carne de caprioara

Incepând din anul 1834, aproximativ 500 000 de indieni, în special din regiunile Bihar şi Uttar Pradesh, au emigrat în Mauritius pentru a lucra. Pe lângă limba şi cultura lor, ei au adus şi mâncărurile indiene specifice, printre care biryani. Mauritius este însă o fostă colonie franceză, francezii fiind cei care au adus în această […]

Porumbei marinati in vin cu orez

El hamam de aroussa

Numele acestei mâncări se traduce „porumbeii miresei”. In seara nunţii, tinerilor însurăţei evrei din Maroc li se servesc în mod tradiţional doi porumbei grăsuţi, umpluţi cu diferite ingrediente dulci, pentru a avea, astfel, o viaţă dulce, plină de fericire. Pentru ca mâncarea să iasă perfect, este nevoie de doi porumbei foarte tineri, a căror carne […]

Prepelita umpluta cu fructe uscate

Carnea de prepelita

Prepeliţele se cresc în număr foarte mare, atât pentru carnea lor, cât şi pentru ouăle delicioase. De mici dimensiuni, aceste ouă sunt considerate un deliciu culinar. Pe vremuri, prepeliţele sălbatice migrau în număr foarte mare şi puteau fi prinse cu uşurinţă. Istoricul roman Plinius relatează povestea unei corăbii care s-a răsturnat pentru că s-au aşezat […]