Gustul raritatii, colectionarea whisky-ului

Printeaza

Whisky9Degustatorii de whisky nu îsi limiteaza întotdeauna atentia la pretioasa bautura: cum se întâmpla în mod frecvent prin­tre pasionatii unui domeniu, pasul catre colectionism poate fi scurt. Obiect de cult devin sticlele de epoca sau rare, sticlele comemorative, mignone, de cantoarele, vasele de ceramica sau paharele pretioase.

In afara de a satisface orgoliul legitim al proprietarului sau, un obiect rar are adesea o valoare comerciala demna de tot respectul: o sticla de Dalmore de 62 de ani, facând parte dintr-o serie de doar 12 exemplare, a fost vânduta în 2002 la casa de licitatii McTear din Glasgow pentru echivalentul a aproximativ 37 000 de euro!

Mici comori

Cea care a „inventat” micile mignonnettes, care au de obicei un volum de 5-10 centilitri, a fost distileria irlandeza John Power, spre sfârsitul anilor 1700. Intreprinzatorul titular a avut fericita intuitie de a-si propune produsele nu doar în sticle, dar si în plosti de metal sau de sticla îmbracate în argint (care ga­rantau anonimatul lichidului sorbit), precum si în unele recipiente usor de transportat, mignonnette. Pentru punerea lor în comert, parlamentul a trebuit sa dea o lege speciala.

Colectionarea de mignonnettes se realizeza mai ales în functie de diferite perioade. Cele mai vechi au un secol de viata si sunt adevarate raritati, putând fi cumparate doar în magazinele specializate sau la licitatii.

Cele mai pretioase poarta un sigiliu de metal fixat pe gâtul sticlei, care dovedeste ca s-a facut plata impozitului pentru alcool. Cea mai cautata mignonnette este Park Lane din 1930, care, printre altele, a fost importata de societatea italiana Stock. Se pare ca în lume exista doar doua exemplare.

Pentru amintire

In Marea Britanie este foarte obisnuita traditia de a comemora evenimente speciale ale Familiei Regale cu deosebite selectii de whisky puse în „sticle” deosebite prin forma lor neobisnuita. Ideea a fost conceputa în anii douazeci si realizata pentru prima data din sticla albastra, apoi din portelan, cu concursul a multor întreprinderi din sectorul ceramic, precum Wade si Royal Doulton.

Incepând din 1981, Bell’s s-a impus cu sticlele în forma de clopot, începând cu cele dedicate casatoriei printului Charles cu Lady Diana, continuând cu editiile de la logodna printului Andrew cu Sarah Ferguson (1986), pentru aniversarea a 100 de ani a Reginei Mama (2000) si multe altele. Printre piesele comemorative de colectie este amintit rarul si pretiosul Coronation Commemorative Whisky Jar din 1953, realizat cu ocazia încoronarii reginei Elisabeta.

Dedicate celor mari

In Statele Unite sunt în mod special apreciate recipientele din ceramica pentru whiskey (decantor) cu forme insolite, adesea comemorative. Foarte celebre sunt cele de la distileria McCormick (în Kentucky), care copiaza personaje celebre, din care seria dedicata „Marilor americani” ce contine, printre altii, pe George Washington, Abraham Lincoln si MarkTwain, cu totii în mod indisolubil legati de cultura Statelor Unite.

Foarte „copiat” este starul Elvis Presley, care a fost propus în multe versiuni, din care marea majoritate au linii de partitura reproducând bucati din cele mai cunoscute piese ale „regelui rock and roll-ului”. Chiar si Jim Beam a produs decantoare originale, cum este acela facut dupa boxerul Rocky Marciano si unele care reproduc automobile de lux.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.