Tipuri de whisky scotian din Highlands-urile Occidentale

Printeaza

Whisky17Highlands-urile Occidentale, care se întind de la Oban la Fort William, adapostesc distilerii renumite. Plasate într-un decor natural spectaculos, acestea produc bauturile distilate cu cel mai pronuntat gust de turba din Highlands, asemanatoare, din anumite puncte de vedere, cu alte bauturi distilate din Insule. Aceste tipuri de whisky au caracteristici organoleptice foarte complexe si adeseori o aroma bogata si variata, cu nuante de afumatura.

BEN NEVIS

Distileria Ben Navis se afla în Fort Williams, în regiunea Inverness, care da înspre canalul Loch Ness. Fondata în 1825, de Long John MacDonald, unul dintre personajele cele mai celebre din istoria whisky-ului, s-a dedicat initial productiei de lichior din malt numit Long John’s Dew of Ben Nevis sau „roua lui Ben Ne­vis”, dedicat muntelui cu acelasi nume,el mai înalt din Scotia, la poalele caruia se afla cladirea distileriei.

Whisky-ul Ben Nevis este un single malt de culoare auriu intens, având niste caracteristici unice fata de alte whisky-uri produse în zona. La degustare prezinta o aroma puternica si învaluitoare, cu nuante speciale de nuca de cocos, care sunt mai pronuntate la versiunea veche de 10 ani. Poate avea si un parfum de vanilie si fructe uscate. Gustul este bogat si plin, cu nuante de ciocolata amara, în timp ce gustul pe care îl lasa în gura este totusi sec.

GLENGOYNE

Distileria care produce whisky-ul Glengoyne se afla la granita virtuala între Highlands si Lowlands, în apropierea satului Dumgoyne. Fondata în 1833 ca Burnfoot Distillery, a fost refacuta patruzeci de ani mai târziu de fratii Lang, care au numit-o mai întâi Glen Guin si apoi Glengoyne.

Cladirea care adaposteste fabrica se afla la poalele lui Dumgoyne Hill, în valea Stirlingshire, considerata a fi una dintre cele mai frumoase din Scotia. In aceste locuri fermecate cade o cascada de 16 metri care face parte din Campsie Fells, un ansamblu de pârâuri care, datorita conformatiei speciale a terenului, se articuleaza într-un ansamblu sugestiv de lacuri si cataracte. Si chiar apa extrem de curata a acestor cascade este folosita de distilerie pentru a produce whisky-urile sale.

Glengoyne are o culoare auriu deschis, o aroma usoara si proaspata (foarte asemanatoare cu bauturile spirtoase din Lowlands) si un gust tandru, cu nuante de piper si de afumatura. Acest whisky este considerat slab, cu o usoara senzatie de malt, dar foarte fin, usor si placut.

LOCH LOMOND

Distileria Loch Lomond, fondata în anul 1965 pe ruinele unei distilerii din Dumbartonshire, se afla pe malul meridional al lacului cu acelasi nume, cel mai mare din Marea Britanie. In actualul catalog al fabricii sunt prezente opt tipuri de whisky single malt, cu caracteristici diverse în functie de specificitatea fiecarui alambic folosit pentru productia lor: versiunea de 9 ani, de exemplu, este de culoare auriu intens, cu nuante de portocaliu; aroma sa aminteste de maltul prajit, având un iz de brandy si nuante de menta, iar gustul este mai degraba sec, de alune cu banane, cu parfum de cacao.

OBAN

Distileria se afla la Oban, localitate apropiata de insula Jura, putin mai la nord de aceasta. în virtutea intensei circulatii pe traseele care leaga portul de toate insulele arhipelagului, aceasta pitoreasca aglomeratie este cunoscuta si drept „poarta Hebridelor”.

La jumatate între Highlands si Insule

Whisky-urile produse de Oban, care lucreaza cu doua alambicuri si folosesc apa din Loch Gleann a’Bherraidh, au unele caracteristici care le fac sa fie considerate drept inelul de legatura între bauturile distilate din Highlands si cele din Insule. Oban este un excelent single malt de o culoare aurie plina si cu o aroma dulce, cu nuante de vanilie si miere, care aminteste de afumatura si de mirosuri marine. Gustul este dulce la început, cu iz de condimente si fructe, însa pâna la urma surprinde cu parfum de turba.

Putina istorie

Fratii Stevenson, întreprinzatori care au muncit mai întâi în constructii, în minele de ardezie si în santierele navale, au deschis în anul 1794 o distilerie în Oban. Aceasta fabrica, una dintre cele mai vechi din Scotia, a capatat rapid un rol fundamental în economia locala, astfel ca micul sat de pescari s-a dezvoltat în mod remarcabil. In anul 1883, fabrica a fost achizitionata de Walter Higgin, pregatit sa se bucure de resursele oferite de deschiderea liniei ferate care lega Oban de H Glasgow, construita cu trei ani înainte.

Pentru a face fata previzibilei înfloriri a schimburilor comerciale (chiar si la nivel international, înspre pietele de dincolo de ocean) a fost pus în practica un program de modernizare si marire a fabricii. In anul 1898, societatea a fost preluata de Alexander Edward, deja proprietar al distileriei Aultmore.

Când aceasta din urma a dat faliment, au fost inevitabile consecintele asupra distileriei Oban, care totusi si-a revenit complet în anul 1923, dupa achizitionarea sa de catre un grup de întreprinzatori care au rebotezat-o Oban Distillery.

Din acel moment a început o perioada de prosperitate (în ciuda a doua perioade în care a fost închisa, din anul 1931 pâna în 1937 si din 1969 pâna în 1972) care continua si astazi datorita activarii în cadrul consortiului Diageo.

 

 

 

1 comentariu

  1. Whisky scotian e bun

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.