Despre Varza (Varza face parte din familia cruciferelor şi conţine peste 400 de varietăţi)
PrinteazaVarza face parte din familia cruciferelor şi conţine peste 400 de varietăţi. Cele mai răspândite sunt însă: varza de Bruxelles, conopida, broccoli, varza creaţă, varza roşie.
In Europa, varza a început să fie cultivată cu 4000 de ani în urmă. Strămoşii noştri au descoperit nenumăratele virtuţi ale acestei plante, fiind considerată un adevărat panaceu.
Este folosită pentru prevenirea şi vindecarea multor afecţiuni, inclusiv cancer. Contine vitamina C (figurează printre legumele cu cel mai mare conţinut), vitamina E (2-7 mg la 100 g), provitamina A (sau carotenul) si vitaminele din grupul B (Bl, B2, B3, B5,B6, B9), cu rol anticancerigen.
Prin conţinutul crescut de fibre alimentare previne constipaţia, asgurând (200 grame de varză) peste 20% din cantitatea de fibre necesare zilnic. Dar, în anumite situaţii poate crea şi indigestie din această oricină.
Este foarte bună în absolut orice dietă, având un conţinut caloric foarte scăzut: între 20-55 kcal/100 g. Cele mai multe calităţi le are varza crudă, fiindcă în acest fel proprietăţile ei rămân intacte.
Varza