Covrigei deliciosi

Bretzel

Bretzel este o fâşie de aluat preparat din făină albă şi drojdie, împletită în forma unui opt şi coaptă la cuptor. Covrigii pot fi crocanţi sau moi; deseori peste ei se presară cristale mari de sare. Inainte de coacere, covrigii modelaţi din aluat sunt înmuiaţi într-o soluţie de hidroxid de natriu, căreia îi datorează crusta […]

Desert cu sos de caramel

Turron

Acest desert tradiţional do Crăciun, preparat din miere si zahăr, amestecate cu bucăţi de nuci, seminţe de pin sau alune, este cunoscut şi sub denumirea de jijona, fiind o specialitate a oraşului Jijona (Xixona) din Alicante. In Valencia şi în Catalunia el este numit turrâ. Amestecul de nuci, la care se pot adăuga şi condimente […]

Zabaglione (un desert delicios)

Zabaglione este un desert specific bucătăriei din Italia de sud. Este o cremă sau un sos spumos care se prepară din gălbenuşuri de ou, zahăr şi vin dulce italian, în mod tradiţional Marsala, deşi se pot folosi şi alte vinuri dulci. Se spune că desertul a fost inventat în secolul XVI şi adus în Franţa […]

Croissant cu porumb

Croissant

Acest corn pufos, de forma unei semiluni, asociat în mod normal cu Franţa, este considerat a fi de origine vieneză. Conform unor legende, cornurile au fost create pentru a simboliza înfrângerea armatei otomane în bătălia de la Viena, din 1529, fiind aduse în Franţa de regina de origine austriacă Maria Antoaneta. Insă toate aceste povesti […]

Paine cu dovlecei si ou

Bagheta

Termenul de baghetă denumeşte un tip de pâine, numită în Franţa ficelle (bagheta subţire) sau flute (bagheta mai groasă). Bagheta numită epis se coace într-o formă asemănătoare unui bob de grâu. In mod surprinzător, bagheta a apărut în Viena, la mijlocul secolului XIX, când au început să fie folosite cuptoarele cu aburi. Secretul baghetei, cu […]

Baclava

Baclavaua

Baclavaua este unul dintre cele mai vechi produse de patiserie, inventat de asirieni, în secolul VIII î.Hr. Se prepară din câteva straturi de foi de plăcintă subţiri sau din foi de aluat de ştrudel, între care se aşază un strat de nuci tăiate, îmbibate într-un sirop dulce. Baclavaua se coace în tăvi uriaşe şi se […]

Foccacia

Foccacia

Ca toate lipiile, foccacia are şi ea o istorie străveche, provenind probabil de la etrusci sau de la grecii antici. Este o specialitate din Ligura, iar Antonio Carluccio, maestru-bucătar şi proprietar de restaurant din Anglia, afirmă că cea mai bună foccacia este cea produsă în satul de pescari Camogli. Foccacia şi-a sporit, în ultimii ani, […]

Paine cu maia

Paine irlandeza

Clima umedă a Irlandei este motivul pentru care pâinea cu bicarbonat de sodiu se bucură de o mare popularitate. In vremurile în care verile răcoroase şi umede împiedicau coacerea grâului, făina produsă în casă nu putea reacţiona la drojdie. Printre ingredientele esenţiale ale pâinii, în afară de făina de grâu, albă, intermediară sau integrală, se […]

Gogosi cu gutui si scortisoara 

Patiseria daneza

Produsele de patiserie daneze sunt preparate din acelaşi aluat de foitaj, cu drojdie, din care se fac şi croasanţii. în Danemarca (şi în celelalte ţări scandinave), aceste produse sunt numite Vienerbrod, însemnând „pâine vieneză”. Spre sfârşitul secolului XIX, brutarii danezi au intrat în grevă şi au fost înlocuiţi de brutari vienezi, care au preparat aceste […]

Paine de cartofi

Knackebrod

Knackebrod este denumirea daneză şi norvegiană (Bokmâl) a pâinii crocante. Pâinea crocantă uscată se bucură de popularitate în Scandinavia, dar şi în Marea Britanie, unde marca Ryvita este cea mai populară, în Scandinavia, liderul de piaţă este Wasa. Principala diferenţă dintre Ryvita şi Wasa este dată de faptul că firma Ryvita nu foloseşte drojdie pentru […]

Limonada cu levantica

Limonada preparata in casa

Limonada preparată în casă nu are nici o legătură cu produsele comerciale ce conţin coloranţi, îndulcitori artificiali şi arome. Nu vă trebuie decât zeamă de lămâie, zahăr şi apă minerală de calitate. Se calculează aproximativ 300 ml de zahăr la zeama a 4 lămâi. Se amestecă îrtr-o carafă cu mâner, până se dizolvă zahărul şi […]

Cum se prepara o cafea espresso

Espresso – un stimulant grozav

Espresso este o cafea neagră tare, servită în cantităţi mici, care a fost inventată la mijlocul secolului XIX, de către un tehnolog francez pe nume Edouard Loysel de Santais, care a prezentat la Expoziţia din Paris o maşină de preparat cafea, cu o capacitate de producţie de nu mai puţin de 2000 de ceşti pe […]

Irish coffee

Cafea: Irish coffee

Prepararea unei irish coffee necesită o mare atenţie la detalii, dar merită întotdeauna efortul. Cafeaua se savurează cel mai bine după cină, în locul unei cafele obişnuite, dar este minunată şi într-o după-amiază rece de iarnă. Irish coffee se face dintr-un pahar de cafea neagră tare, îndulcită cu zahăr brun fin şi întărită cu un […]

Milkshake - gustul copilariei

Milkshake – gustul copilariei

Un milkshake răcoritor, preparat din lapte integral şi îngheţată de vanilie, eventual cu un strop de sirop de vanilie, pentru intensificarea aromei şi un topping regal de frişcă, rămâne una dintre cele mai seducătoare băuturi. Astăzi se prepară de obicei într-un blender, însă în trecut se bâtea cu mâna într-o cană specială, cu toată atenţia […]

Currywurst

Carnati picanti

Tunisienii şi marocanii au fost primii care au preparat acest cârnat picant. Astăzi, el a devenit o specialitate clasică a măcelăriilor din partea de vest a bazinului mediteraneean, răspândindu-se chiar până în Germania. Cârnatul Merquez se prepară de regulă din carne de miel (spată) şi se umple în intestine de miel, fiind, astfel, mai subţire […]

Carnati nemtesti

Măcelarii germani care au inventat cârnatul Frankfurter, în anii 1860, i-au dat numele oraşului lor natal. De dimensiuni mai reduse faţă de carnaţii clasici, această variantă timpurie era preparată din carne de porc şi avea un gust fin, nefiind condimentată. De-a lungul vremii, Frankfurter-ul a devenit chintesenţa cârnaţilor serviţi în chiflă. Deşi combinaţia de cârnat […]

Bauturi: Orangina

Promovată ca băutură nealcoolicâ de înaltă calitate, o formă intermediară între sucul autentic, presat din portocale şi sucul carbogazos cu aromă de portocale, Orangina a fost produsă iniţial în Algeria, în perioada stăpânirii coloniale franceze. După câştigarea independenţei în 1962, producţia a fost transferată din Algeria în Franţa, unde băutura a fost descoperită de generaţii […]

Tort de cacao cu avocado

Canneles

Aceste mici prâjituri-budincă delicioase sunt o specialitate din regiunea Bordeaux, unde se spune că au fost pregătite pentru prima oară la începutul secolului XIX de către călugăriţe, din făină obţinută de pe vapoarele ancorate şi reţinute în port. Prăjiturile se prepară în forme individuale, înalte cilindrice, cu caneluri (cannele înseamnă canelat), unse în interior cu […]

Anghemacht cu carne de vită cu garnitură de cartofi natur

Cum se prepara Snitel de porc in stil vienez (VIDEO)

Snitel de porc in stil vienez: Ingrediente: 1 kg fleică pulpă de porc 2 ouă 2 linguri muştar de Dijon 200-300 g pesmet 200-300 g făină sare piper ulei pentru prăjit   Cum se prepara Snitel de porc in stil vienez:     Pofta buna! Poate te intereseaza si: Snitel vienez cu ganitura   Snitel […]

Cum se prepara Ficat de iepure cu legume

Cum se prepara Ficat de iepure cu legume (VIDEO)

Cum se prepara Ficat de iepure cu legume: Ingrediente: 500 g ficat de iepure 2 morcovi 2 ardei grași 2 dovlecei 1 ceapă albă 50 g unt 4 linguri ulei de măsline 4 linguri sos de soia pătrunjel verde oregano 1 linguriță sare 1/2 linguriță piper Ficat de iepure cu legume:   Pofta buna! Poate […]

Gubbeen

Gubbeen

Producţia de brânzeturi nobile a Irlandei a început să atragă atenţia relativ recent

Epoisses

Epoisses

Epoisses Epoisses este un sortiment de brânză fabricat în centrul uneia dintre cele mai renumite regiuni viticole din Franţa, Burgundia. Este o brânză moale, cu miros extrem de înţepător. Se fabrică din lapte de vacă, iar coaja se spală cu alcool. Se vinde în cutii rotunde, de aproximativ 250 g, de obicei într-un stadiu avansat […]

Chaumes

Chaumes

Chaumes Brânza Chaumes a fost creată la începutul anilor 70 si este o brânză franceză semimoale, cu o coajă portocalie şi un gust delicat, de unt. Este produsă din lapte de vacă pasteurizat si provine din regiunea Perigord din vestul Franţei, celebră pentru trufele ei negre. Chaumes are o textură elastică, fiind o brânză care […]

Cum se prepara Quesadilla

Cum se prepara Quesadilla

Quesadilla este o variantă a tradiţionalei tortilla : spaniole. Numele său sugerează faptul că se foloseşte brânza ca ingredient, reţeta de bază a cunoscut însă numeroase versiuni regionale.

Gorgonzola

Gorgonzola

Excelenta brânză italiană Gorgonzola a început să fie produsă încă din secolul IX

Branzeturi sanatoase si gustoase

Branza Cheddar

Brânza cu cel mai cunoscut nume din lume, Cheddar, îşi are originile în comitatul Somerset din sud-vestul Angliei

Pulpa de porc cu rozmarin

Cum se prepara Pulpa de porc la cuptor cu usturoi, mustar si rozmarin (VIDEO)

Cum se prepara Pulpa de porc la cuptor cu usturoi, mustar si rozmarin : Ingrediente: 2 kg pulpă de porc 4 linguri miere 4 linguri muştar de Dijon 1 căpăţână usturoi 2 linguriţe rozmarin uscat boabe de piper roşu 4 foi de dafin 2 linguri oţet balsamic 300 ml supă de carne 4 linguri ulei […]

Cozi de raci cu ciuperci

Racii

Deşi, în ultimul timp, racii au devenit o raritate în bucătăria europeană, ei sunt foarte frecvent consumaţi în America de Nord şi de Sud, precum şi în Australia, unde există nişte specii de raci numite marrons şi yobbies. Racii sunt nişte crustacee de dimensiuni relativ mici, ce fac parte din aceeaşi familie cu homarul, însă […]

Peste oceanic cu vin

Preparate culinare din peste

In multe părţi ale lumii se prepară chiftele de peşte. Cele thailandeze sunt subţiri, crocante şi sunt legate cu pastă de curry; de obicei se servesc cu un sos de ardei iuţi. Iniţial, chiftelele erau considerate doar o metodă de a folosi cu economie carnea de peşte proaspăt în perioadele când era mai greu de […]

Curry din cap de peste

Curry din cap de peste

Această mâncare este originară din Singapore, de la mijlocul secolului XX, când un bucătar mai zgârcit s-a gândit că e o adevărată risipă să arunce capetele de peşte dacă puteau fi folosite la ceva. De atunci, curry din capete de peşte a devenit o mâncare naţională în Singapore. In bucătăria asiatică nu se consumă în […]

Tehnica mojama

Mojama ilustrează o altă tehnică de uscare a peştelui, în acest caz a tonului. Carnea care se foloseşte este fileul de pe spate. Acesta se lasă la uscat şi se sărează, întărindu-se astfel şi devenind gunnoasă, precum carnea marinată şi maturată. Acesta este un procedeu foarte vechi, moştenit de locuitorii peninsulei Iberice de la fenicieni. […]