Deşi vafele sunt asociate cu Belgia şi cu nordul Franţei, aluatul şi metoda lor de preparare sunt cunoscute din timpuri străvechi. Numele francez gauffre şi cel englezesc waffle provin de la acelaşi cuvânt franţuzesc medieval care denumeşte cu aluat gros, făcut din făină, lapte şi ouă. Inainte de inventarea cuptoarelor, prăjiturile se coceau, pe o […]
Articole din categoria:cum se prepara
Crumpets
Aceste pâiniţe rotunde şi plate, punctate cu mici goluri pe partea superioară, reprezintă o specialitate englezească servită de regula alături de ceai. Textura lor ciudată şi aroma neobişnuită se datorează aluatului moale cu drojdie, care conţine lapte. Pentru a obţine o consistentă uşoară şi plină de goluri a pâiniţelor, se adaugă uneori sifon. Aluatul se […]
Ochi moale
Ochiurile moi sunt un element de bază al unui mic dejun englezesc complet. Dacă este bine pregătit, gălbenuşul cleios al unui ochi moale se combină armonios cu pâinea prăjită crocantă şi se scurge printre toate celelalte mâncăruri de pe farfurie
Bretzel
Bretzel este o fâşie de aluat preparat din făină albă şi drojdie, împletită în forma unui opt şi coaptă la cuptor. Covrigii pot fi crocanţi sau moi; deseori peste ei se presară cristale mari de sare. Inainte de coacere, covrigii modelaţi din aluat sunt înmuiaţi într-o soluţie de hidroxid de natriu, căreia îi datorează crusta […]
Turron
Acest desert tradiţional do Crăciun, preparat din miere si zahăr, amestecate cu bucăţi de nuci, seminţe de pin sau alune, este cunoscut şi sub denumirea de jijona, fiind o specialitate a oraşului Jijona (Xixona) din Alicante. In Valencia şi în Catalunia el este numit turrâ. Amestecul de nuci, la care se pot adăuga şi condimente […]
Zabaglione (un desert delicios)
Zabaglione este un desert specific bucătăriei din Italia de sud. Este o cremă sau un sos spumos care se prepară din gălbenuşuri de ou, zahăr şi vin dulce italian, în mod tradiţional Marsala, deşi se pot folosi şi alte vinuri dulci. Se spune că desertul a fost inventat în secolul XVI şi adus în Franţa […]
Croissant
Acest corn pufos, de forma unei semiluni, asociat în mod normal cu Franţa, este considerat a fi de origine vieneză. Conform unor legende, cornurile au fost create pentru a simboliza înfrângerea armatei otomane în bătălia de la Viena, din 1529, fiind aduse în Franţa de regina de origine austriacă Maria Antoaneta. Insă toate aceste povesti […]
Bagheta
Termenul de baghetă denumeşte un tip de pâine, numită în Franţa ficelle (bagheta subţire) sau flute (bagheta mai groasă). Bagheta numită epis se coace într-o formă asemănătoare unui bob de grâu. In mod surprinzător, bagheta a apărut în Viena, la mijlocul secolului XIX, când au început să fie folosite cuptoarele cu aburi. Secretul baghetei, cu […]
Baclavaua
Baclavaua este unul dintre cele mai vechi produse de patiserie, inventat de asirieni, în secolul VIII î.Hr. Se prepară din câteva straturi de foi de plăcintă subţiri sau din foi de aluat de ştrudel, între care se aşază un strat de nuci tăiate, îmbibate într-un sirop dulce. Baclavaua se coace în tăvi uriaşe şi se […]
Foccacia
Ca toate lipiile, foccacia are şi ea o istorie străveche, provenind probabil de la etrusci sau de la grecii antici. Este o specialitate din Ligura, iar Antonio Carluccio, maestru-bucătar şi proprietar de restaurant din Anglia, afirmă că cea mai bună foccacia este cea produsă în satul de pescari Camogli. Foccacia şi-a sporit, în ultimii ani, […]
Paine irlandeza
Clima umedă a Irlandei este motivul pentru care pâinea cu bicarbonat de sodiu se bucură de o mare popularitate. In vremurile în care verile răcoroase şi umede împiedicau coacerea grâului, făina produsă în casă nu putea reacţiona la drojdie. Printre ingredientele esenţiale ale pâinii, în afară de făina de grâu, albă, intermediară sau integrală, se […]
Patiseria daneza
Produsele de patiserie daneze sunt preparate din acelaşi aluat de foitaj, cu drojdie, din care se fac şi croasanţii. în Danemarca (şi în celelalte ţări scandinave), aceste produse sunt numite Vienerbrod, însemnând „pâine vieneză”. Spre sfârşitul secolului XIX, brutarii danezi au intrat în grevă şi au fost înlocuiţi de brutari vienezi, care au preparat aceste […]
Knackebrod
Knackebrod este denumirea daneză şi norvegiană (Bokmâl) a pâinii crocante. Pâinea crocantă uscată se bucură de popularitate în Scandinavia, dar şi în Marea Britanie, unde marca Ryvita este cea mai populară, în Scandinavia, liderul de piaţă este Wasa. Principala diferenţă dintre Ryvita şi Wasa este dată de faptul că firma Ryvita nu foloseşte drojdie pentru […]
Limonada preparata in casa
Limonada preparată în casă nu are nici o legătură cu produsele comerciale ce conţin coloranţi, îndulcitori artificiali şi arome. Nu vă trebuie decât zeamă de lămâie, zahăr şi apă minerală de calitate. Se calculează aproximativ 300 ml de zahăr la zeama a 4 lămâi. Se amestecă îrtr-o carafă cu mâner, până se dizolvă zahărul şi […]
Espresso – un stimulant grozav
Espresso este o cafea neagră tare, servită în cantităţi mici, care a fost inventată la mijlocul secolului XIX, de către un tehnolog francez pe nume Edouard Loysel de Santais, care a prezentat la Expoziţia din Paris o maşină de preparat cafea, cu o capacitate de producţie de nu mai puţin de 2000 de ceşti pe […]
Cafea: Irish coffee
Prepararea unei irish coffee necesită o mare atenţie la detalii, dar merită întotdeauna efortul. Cafeaua se savurează cel mai bine după cină, în locul unei cafele obişnuite, dar este minunată şi într-o după-amiază rece de iarnă. Irish coffee se face dintr-un pahar de cafea neagră tare, îndulcită cu zahăr brun fin şi întărită cu un […]
Milkshake – gustul copilariei
Un milkshake răcoritor, preparat din lapte integral şi îngheţată de vanilie, eventual cu un strop de sirop de vanilie, pentru intensificarea aromei şi un topping regal de frişcă, rămâne una dintre cele mai seducătoare băuturi. Astăzi se prepară de obicei într-un blender, însă în trecut se bâtea cu mâna într-o cană specială, cu toată atenţia […]
Carnati picanti
Tunisienii şi marocanii au fost primii care au preparat acest cârnat picant. Astăzi, el a devenit o specialitate clasică a măcelăriilor din partea de vest a bazinului mediteraneean, răspândindu-se chiar până în Germania. Cârnatul Merquez se prepară de regulă din carne de miel (spată) şi se umple în intestine de miel, fiind, astfel, mai subţire […]
Carnati nemtesti
Măcelarii germani care au inventat cârnatul Frankfurter, în anii 1860, i-au dat numele oraşului lor natal. De dimensiuni mai reduse faţă de carnaţii clasici, această variantă timpurie era preparată din carne de porc şi avea un gust fin, nefiind condimentată. De-a lungul vremii, Frankfurter-ul a devenit chintesenţa cârnaţilor serviţi în chiflă. Deşi combinaţia de cârnat […]
Bauturi: Orangina
Promovată ca băutură nealcoolicâ de înaltă calitate, o formă intermediară între sucul autentic, presat din portocale şi sucul carbogazos cu aromă de portocale, Orangina a fost produsă iniţial în Algeria, în perioada stăpânirii coloniale franceze. După câştigarea independenţei în 1962, producţia a fost transferată din Algeria în Franţa, unde băutura a fost descoperită de generaţii […]
Canneles
Aceste mici prâjituri-budincă delicioase sunt o specialitate din regiunea Bordeaux, unde se spune că au fost pregătite pentru prima oară la începutul secolului XIX de către călugăriţe, din făină obţinută de pe vapoarele ancorate şi reţinute în port. Prăjiturile se prepară în forme individuale, înalte cilindrice, cu caneluri (cannele înseamnă canelat), unse în interior cu […]
Cum se prepara Snitel de porc in stil vienez (VIDEO)
Snitel de porc in stil vienez: Ingrediente: 1 kg fleică pulpă de porc 2 ouă 2 linguri muştar de Dijon 200-300 g pesmet 200-300 g făină sare piper ulei pentru prăjit Cum se prepara Snitel de porc in stil vienez: Pofta buna! Poate te intereseaza si: Snitel vienez cu ganitura Snitel […]
Cum se prepara Ficat de iepure cu legume (VIDEO)
Cum se prepara Ficat de iepure cu legume: Ingrediente: 500 g ficat de iepure 2 morcovi 2 ardei grași 2 dovlecei 1 ceapă albă 50 g unt 4 linguri ulei de măsline 4 linguri sos de soia pătrunjel verde oregano 1 linguriță sare 1/2 linguriță piper Ficat de iepure cu legume: Pofta buna! Poate […]
Epoisses
Epoisses Epoisses este un sortiment de brânză fabricat în centrul uneia dintre cele mai renumite regiuni viticole din Franţa, Burgundia. Este o brânză moale, cu miros extrem de înţepător. Se fabrică din lapte de vacă, iar coaja se spală cu alcool. Se vinde în cutii rotunde, de aproximativ 250 g, de obicei într-un stadiu avansat […]
Chaumes
Chaumes Brânza Chaumes a fost creată la începutul anilor 70 si este o brânză franceză semimoale, cu o coajă portocalie şi un gust delicat, de unt. Este produsă din lapte de vacă pasteurizat si provine din regiunea Perigord din vestul Franţei, celebră pentru trufele ei negre. Chaumes are o textură elastică, fiind o brânză care […]
Cum se prepara Quesadilla
Quesadilla este o variantă a tradiţionalei tortilla : spaniole. Numele său sugerează faptul că se foloseşte brânza ca ingredient, reţeta de bază a cunoscut însă numeroase versiuni regionale.
Branza Cheddar
Brânza cu cel mai cunoscut nume din lume, Cheddar, îşi are originile în comitatul Somerset din sud-vestul Angliei
Cum se prepara Pulpa de porc la cuptor cu usturoi, mustar si rozmarin (VIDEO)
Cum se prepara Pulpa de porc la cuptor cu usturoi, mustar si rozmarin : Ingrediente: 2 kg pulpă de porc 4 linguri miere 4 linguri muştar de Dijon 1 căpăţână usturoi 2 linguriţe rozmarin uscat boabe de piper roşu 4 foi de dafin 2 linguri oţet balsamic 300 ml supă de carne 4 linguri ulei […]
Racii
Deşi, în ultimul timp, racii au devenit o raritate în bucătăria europeană, ei sunt foarte frecvent consumaţi în America de Nord şi de Sud, precum şi în Australia, unde există nişte specii de raci numite marrons şi yobbies. Racii sunt nişte crustacee de dimensiuni relativ mici, ce fac parte din aceeaşi familie cu homarul, însă […]