Turron

Printeaza

Acest desert tradiţional do Crăciun, preparat din miere si zahăr, amestecate cu bucăţi de nuci, seminţe de pin sau alune, este cunoscut şi sub denumirea de jijona, fiind o specialitate a oraşului Jijona (Xixona) din Alicante.

In Valencia şi în Catalunia el este numit turrâ. Amestecul de nuci, la care se pot adăuga şi condimente dulci, se fierbe până se îngroaşă, iar apoi se întinde pe tăvi unse cu grăsime şi se lasă să se întărească.

Desertul este probabil de origine arabă. S-a păstrat o reţetă a sa din secolul XVI.

Amestecul de zahăr şi nuci variază în funcţie de regiunea în care este produs. In Catalunia, de pildă, turrdn este preparat din zahăr brun cu cristale mari şi conţine doar alune, în vreme ce în Ţara Bascilor, turron este o pastă simplă de migdale, colorată în roşu, din care se formează mici bile.

O variantă franceză, numită touron, este specifică regiunilor din apropierea graniţei spaniole.

In Bayonne, desertul are aspectul unei tăblii compuse din pătrate în culori şi arome diferite. In Filipine, turrones se prepară din arahide sau nuci caju şi se serveşte între două napolitane.

Versiunea italiană a desertului, torrone, este o specialitate din Cremona.

 

Turron

Turron

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.