Crumpets

Printeaza

Aceste pâiniţe rotunde şi plate, punctate cu mici goluri pe partea superioară, reprezintă o specialitate englezească servită de regula alături de ceai. Textura lor ciudată şi aroma neobişnuită se datorează aluatului moale cu drojdie, care conţine lapte.

Pentru a obţine o consistentă uşoară şi plină de goluri a pâiniţelor, se adaugă uneori sifon. Aluatul se coace apoi în forme rotunde, ca nişte inele, pe o tavă sau pe o tigaie încinsă.

Inainte de servire, crumpets se prăjesc, apoi se ung cu unt topit şi se servesc cu gem sau cu un ingredient sărat. Pe vremuri, ele nu se găseau decât iarna, dar astăzi se servesc de-a lungul întregului an.

Crumpets se numesc „pikelets” în nordul Angliei şi Wales. Varianta scoţiană de crumpet este o clătită subţire, cu un diametru de aproximativ 18 cm, umplută cu stafide, care se mănâncă, la rândul ei, unsă cu unt, alături de ceai.

Atât variantele englezeşti cât şi cele scoţiene sunt îndrăgite şi în Australia şi în Noua Zeelandă. Istoria lor este cu siguranţă foarte lungă, din moment ce cuvinte asemănătoare, denumind prăjituri servite la ceai, apar deja în texte literare din 1382.

Prima reţetă tipărită a fost inclusă în cartea lui Elizabeth Raffald, Gospodina engleză experimentată, publicată în 1769.

 

Crumpets

Crumpets

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.