Patiseria daneza

Printeaza

Produsele de patiserie daneze sunt preparate din acelaşi aluat de foitaj, cu drojdie, din care se fac şi croasanţii. în Danemarca (şi în celelalte ţări scandinave), aceste produse sunt numite Vienerbrod, însemnând „pâine vieneză”.

Spre sfârşitul secolului XIX, brutarii danezi au intrat în grevă şi au fost înlocuiţi de brutari vienezi, care au preparat aceste produse de patiserie uşoare şi pufoase. în Germania şi în Austria ele sunt numite Kopenhogener Gebâck, în traducere „produse de patiserie din Copenhaga”.

Produsele de patiserie daneze sunt dulci şi pot avea numeroase forme. Ele pot fi răsucite şi date prin zahăr, în varianta cunoscută sub numele de palmieri; pot fi asemănătoare unor pateuri, umplute cu mere, prune sau caise; pot semăna şi cu nişte rulade cu cremă de ciocolată sau migdale, presărate cu fulgi de migdale şi pudrate cu zahăr.

Patiseria daneză este deosebit de îndrăgită în ţările vorbitoare de limbă engleză, în special în Statele Unite.

Aici, ea fost introdusă în anul 1915, când un brutar danez a fabricat un produs enorm de patiserie, probabil în forma unui inel, pentru nunta preşedintelui american Woodrow Wilson. Acest brutar a început să aprovizioneze cu produsele sale o reţea de restaurante din New York iar restul este, cum se spune, istorie.

Gogoşile pot fi sferice sau în formă de inel. Gogoşile cu gem sunt rotunde şi au înăuntru gem. Gogoaşa în formă de inel se modelează prin unirea capetelor unei fâşii lungi de aluat sau cu ajutorul unui dispozitiv special pentru gogoşi, cu care se taie partea din mijloc a gogoaşei. Această bucată mică de aluat (numită „gaură de gogoaşă”) poate fi prăjită separat.

Gogoşile se prepară fie dintr-un aluat cu drojdie, iar atunci se numesc gogoşi dospite, fie dintr-un aluat mai gros, la care se adaugă praf de copt. După ce au fost prăjite sau coapte, ele sunt deseori glasate sau pudrate cu zahăr sau cu un amestec de scorţişoară şi zahăr.

Orice cultură are varianta ei de gogoaşă.

In Germania, de exemplu, sunt numite Berliner, în Polonia – ponchiki iar în Tunisia – yo-yo.

 

Patiseria daneza

Patiseria daneza

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.