Tarta cu struguri

Struguri Champagne

Struguri Champagne Povestea acestor struguri este uluitoare. Daca vă imaginaţi că ei sunt cultivaţi pentru fabricarea şampaniei, vă înşelaţi! Numele l-au primit la începutul anilor 1980, când tot ce era mic devenise de mare importanţă pentru industria alimentară. Iar boabele lor sunt într-adevăr mei, la fel şi codiţele, atât de fine încât pot fi mâncate […]

Dovleac placintar

Dovleac placintar

Dovleac placintar Dovleacul plăcintar este un dovleac de iarnă care poate fi consumat atunci când multe alte legume nu mai sunt disponibile. Miezul său de culoare galben închis are o dulceaţă naturală. Copt, este delicios! Dovlecii plăcintari sunt rotunzi la bază, au un gât alungit şi o coajă bej-gălbuie. Pentru a-i coace, ei trebuie tăiaţi […]

Budinca de telina cu carne si orez

Telina

Telina Deşi această rădăcină noduroasă nu va câştiga niciodată un concurs de frumuseţe, aroma puternică a ţelinei este apreciată de secole bune, îmbogăţind gustul supelor şi al tocăniţelor. Rădăcina are dimensiunea unui cartof, o coajă uşor pătată şi un miez alb pal. Ea descinde dintr-un soi de felină, cultivat de-a lungul secolelor pentru a-i îmbunătăţi […]

nucile caju

Nucile caju

Nucile caju Copacul veşnic verde care produce nucile caju provine din Brazilia, însă poate fi cultivat în orice regiune cu climă caldă şi umedă. Nucile numite caju în portugheză au forma unor rinichi şi cresc fiecare într-o coajă separată, care conţine un ulei extrem de caustic. îndepărtarea cojii poate fi dificilă, dacă nu se procedează […]

Beneficiile socului

Plante medicinale: coada-soricelului

Plante medicinale: coada-soricelului: Cariera farmaceutică a acestei fiori în Carpaţii româneşti a început cu mai bine de 4.000 de ani în urmă. Vindecătorii o foloseau, asemenea altor multe plante medicinale, atât în scopuri terapeutice, cât şi în scopuri rituale. Infuzie: bila devine mai activâ (se evacuează mai uşor) cu ajutorul acestei infuzii combinate de coada-şoricelului. […]

retete

Proprietatile ghimbirului

O metodă foarte bună de a elimina toxinele din corp este transpiraţia. Rădăcina de ghimbir curăţă însă şi rinichii, şi tractul intestinal, şi pielea. Cunoscută de mii şi mii de ani ca digestiv şi antivomitiv, rădăcina de ghimbir a căpătat un loc important şi în medicina bazată pe plante din România. Are efecte antioxidante, antiinflamatoare […]

Papadia - arma impotriva grasimilor

Papadia – arma impotriva grasimilor

Papadia – arma impotriva grasimilor. Primul document medical în care sunt pomenite calităţile terapeutice ale păpădiei este Cartea Tămăduirii a lui Avicenna, părintele medicinei moderne. Conţine substanţe antibiotice şi proteice, vitamina C. Frunzele verzi conţin şi vitaminele A, B2 şi D, precum şi numeroase elemente minerale, fiind indicate în curele de detoxificare, regenerare, reechilibrare. Ceai […]

Fasole verde grasa cu soia si rosii

Fasole verde Haricot

Fasole verde Haricot Cele mai nobile dintre leguminoase, aceste păstăi de origine franceză sunt lungi, suple şi au un gust delicat. Coaja este mai subţire, boabele mai mici, iar conţinutul de apă mai redus decât la alte soiuri de fasole, ceea ce le conferă o încântătoare consistenţă crocantă. Fasolea franţuzească nu cunoaşte doar o bogată […]

Morcovi gratinaţi

Totul despre morcovi glasati

Morcovi glasati Această mâncare dulce şi simplă are o poveste lungă. Originari din Afganistan, morcovii s-au desprins de rădăcinile lor sălbatice, pentru a deveni leguma râdâcinoasă atât de apreciată astăzi. Morcovii preistorici erau despicaţi si subţiri, de culoare roşie, purpurie sau neagră. După ce au început să fie cultivaţi în jurul anului 3000 Î.Hr., ei […]

Broccoli

Broccoli

Broccoli Deşi unii cercetători susţin că broccoli a fost menţionat de Apicius, autorul roman al unei cărţi de bucate, în Europa nu există dovezi ale prezenţei sale înainte de 1560, când a fost pentru prima dată menţionat în Franţa. Numele provine de la cuvântul latin brachium, care însemnă braţ puternic sau creangă. In 1922, fraţii […]

Varză de Bruxelles cu unt

Varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles Această legumă dispreţuită pe nedrept este înrudită cu varza sălbatică şi creşte pe tulpini groase, înalte, de pe care este culeasă cu mâna. Atât soiul obişnuit, de culoare verde, cât şi ruda sa de culoare purpurie, seamănă cu nişte verze în miniatură. Era de aşteptat ca, datorită aspectului lor, ele să câştige […]

Beneficiile socului

Socul, cel mai complet detoxifiant

Socul, folosit de ciobani pentru confecţionarea fluierelor şi diverselor unelte de fineţe, este un medicament din… cap până-n picioare. Pe vremuri, se spunea că socul nu ţine de leac decât dacă acela care-l culege are inimă bună. Are efecte diuretice şi depurative, puternic sudorifice, laxative, purgative. Este cel mai complex (şi complet) detoxifiant, fiind recomandat […]

Ceai: Obiceiurile coreene si tibetane

Plante medicinale: pirul

O plantă ca oricare alta, ai putea spune. Dar e foarte sănătoasă. Spaima agricultorilor, pirul reprezintă bucuria fitoterapeuţilor. S-a dovedit a fi foarte bun în tratamentul inflamaţiilor de la nivelul vezicii urinare şi în cazul calculilor renali. Principiile active ale plantei cresc în mod gradat procentul de apâ din urină, ajutând la eliminarea toxinelor, fără […]

Varză umplută

Varza

Varza Majoritatea oamenilor asociază vitamina C cu portocalele. Puţină lume ştie insă că varza are un conţinut de vitamina C la fel de mare ca portocala. Varza poate fi mâncată crudă în salate, fiartă în supe sau tocăniţe, ori preparată sub forma unor rulade. Prin acrire, procedeul prin care se obţine sauerkraut în Germania şi […]

Tocăniţă de bame cu curcuma

Despre bame

Despre bame Deşi se folosesc în lumea întreagă pe post de legume, bârnele sunt de fapt nişte fructe. Bârnele cresc în sălbăticie în Africa, Asia, Australia şi în orice alte regiuni tropicale, subtropicale sau cu climă temperată caldă. Fructele moi si verzi, cu un diametru de 5-8 cm, conţin nişte seminţe albe şi rotunde şi […]

Alge de mare cu susan

Alge crocante

Alge crocante Acest nume fantezist desemnează o mâncare gustoasă din repertoriul restaurantelor chinezeşti. Deşi seamănă cu nori, algele japoneze, mâncarea este de fapt preparată din varză – sau alte legume cu frunze – prăjite în baie de ulei, până devin crocante. Cea mai bună modalitate de preparare a acestei mâncări este următoarea: rulaţi foile unei […]

Zucchini

Zucchini

Zucchini Acest dovleac subţire de vară a pornit din America de Nord spre Europa, unde şi-a împlinit destinul. In Italia el a suferit o mutaţie spre sfârşitul secolului XIX, devenind ceea ce este astăzi. Italienii i-au dat numele zucchini, dar este folosit şi în Australia şi America de Nord. Englezii preferă numele francez courgette. Deşi […]

Ciuperci Shiitake

Ciuperci Shiitake

Ciuperci Shiitake Numele acestei ciuperci aromate vine de la cuvintele japoneze shii – copacul pe care creşte – şi take, însemnând ciupercă. Originară din China, ciuperca shiitake este cultivată de peste 1 000 de ani. Ciupercile ajunse la maturitate eliberează spori care plutesc prin aer, până se stabilesc, în final, pe creanga unui copac. Acolo […]

Ciuperca de camp

Ciuperca de camp

Ciuperca de camp Cea mai remarcabilă caracteristică a cupercilor de câmp este pălăria lor mare cu nervuri închise la culoare. Pe măsură ce ajung la maturitate, cijpercile îşi intensifică aroma de pământ şi capătă o textură asemănătoare cărnii. Dimensiunea şi textura lor le fac ideale ca ingrediente în umpluturi, în combinaţie cu spanac, brânză şi […]

Sote de ciuperci pleurotus

Ciuperci Pleurotus

Ciuperci Pleurotus Ciupercile pleurotus au o textură catifelată, un aspect perlat şi o aromă delicată. Spre deosebire de alte ciuperci, ele sunt cele mai bune gătite, nefiind recomandabil să se mănânce crude. Există mai multe soiuri de pleurotus, a căror culoare variază între maro, gri, roz aprins, galben şi alb. Au un gust puternic de […]

Ciuperci aperitiv

Ciuperci “Castane”

Ciuperci “Castane” Aceste ciuperci maronii sunt o combinaţie între champignon si ciuperci de câmp. Sunt ceva mai mari decât ciupercile champignon, au o textură mai compactă şi o aromă mai bogată. Ciupercile „castane” îmbunătăţesc gustul oricărei mâncări. Ele pot fi adăugate la supe, salate şi paste şi au un gust suficient de delicat, pentru a […]

poutine

Poutine

Poutine Acest fel de mâncare nu putea fi găsit, la un moment dat, decât pe străzile din Montreal, pe care petrecăreţii le colindau noaptea în căutarea unei gustări. Astăzi, poutine a traversat Canada şi a ajuns în unele localuri din Statele Unite. Reţeta este simplă. Peste o porţie de cartofi prăjiţi pai se presară cu […]

Cafe Brulot

Cafeaua si beneficiile ei

Cafeaua si beneficiile ei. Cafeaua este considerată cea mai sănătoasă băutură pe care o poţi consuma, spun oamenii de ştiinţă de la Harvard Medical School. Aceştia recomandă între 2 şi 4 ceşti pe zi. Cea mai bună modalitate de a te bucura de beneficiile ei este să o bei ca atare, adică fară lapte, frişcă, […]

Fasolea flageolet

Fasolea flageolet

Fasolea flageolet Fasolea flageolet, chevrier vert în franceză, are boabe mici, de forma rinichilor şi o culoare verde pal. Soiul a fost creat la sfârşitul secolului XIX, într-o suburbie pariziană de cultivatorul Gabriel Chevrier. Fasolea flageolet este o garnitură clasică a fripturii de miel, preparată cu rozmarin, usturoi şi muştar. Gustul ei fin şi consistenţa […]

retete

Fasolea butter

Fasolea butter Ambele soiuri de fasole, lima şi butter, provin de la aceeaşi plantă sălbatică, dar au început să fie cultivate în perioade diferite. Dar sunt originare din emisfera vestică şi au colindat lumea, din Peru, spre America Centrală şi de Nord, iar de acolo peste. Soiuri cu boabe mai mari este cunoscut sub numele […]

Fasole cu legume şi ardei iute

Fasolea cannellini

Incă din epoca romană, fasolea a fost considerată un aliment de bază al populaţiei rurale

Dal Masala

Dal Masala

Mâncarea este aproape nelipsită de la masa indienilor.

retete

Branza de fasole fermentata

Brânza de fasole fermentată, numită fu yu, poate fi considerată ca fiind superioară brânzei de soia sau tofu.

retete

Fasole fava

Fasolea fava nu este de fapt un soi de fasole, ci mai degrabă de mazăre. Ca şi aceasta, ea se consumă în anotimpul rece

Linte Puy

Linte Puy

Lintea Puy creşte în bogatul sol vulcanic din jurul oraşului medieval Le Puy, situat pe cursul superior al Loarei, în regiunea Auvergne.

Sos Salsa de mango şi coriandru

Fasole preprajita

Fasole preprajita: Porumbul, fasolea şi dovleacul reprezintă cele mai importante alimente originare din Lumea Nouă, iar fasolea reprăjită – frijoles refritos -este una dintre mâncărurile clasice mexicane şi ale bucătăriei Tex-Mex. Traducerea corectă nu este „reprăjită”, ceea ce ar presupune o a doua prăjire, ci „bine prăjită”. Fasolea se prăjeşte pentru eliminarea lichidului, obţinându-se astfel […]