Despre bame
PrinteazaDespre bame
Deşi se folosesc în lumea întreagă pe post de legume, bârnele sunt de fapt nişte fructe. Bârnele cresc în sălbăticie în Africa, Asia, Australia şi în orice alte regiuni tropicale, subtropicale sau cu climă temperată caldă.
Fructele moi si verzi, cu un diametru de 5-8 cm, conţin nişte seminţe albe şi rotunde şi se culeg înainte de a ajunge la maturitate.
In Orientul Mijlociu, bârnele se folosesc pentru prepararea unor tocăniţe cu carne şi legume. în sudul Indiei, ele se călesc sau se adaugă la sosuri. Gumbo, un fel de mâncare tipic pentru sudul Statelor Unite, este îngroşat cu bame. Japonezii au adoptat bârnele spre sfârşitul secolului XX, în prezent fiind servite cu sos de soia sau prăjite într-un aluat subţire.
Bârnele se numără printre plantele cele mai rezistente la secetă din lume. Ele pot fi gătite, dar şi murate sau uscate, îjstregi sau tăiate felii.