Linte Puy
PrinteazaLinte Puy
Lintea Puy creşte în bogatul sol vulcanic din jurul oraşului medieval Le Puy, situat pe cursul superior al Loarei, în regiunea Auvergne.
Lintea Puy are propria apellation controlee, recunoscută în întreaga Europă – datorită caracterului său unic şi a lungii sale istorii. Boabele sunt mai mici decât la alte soiuri de linte şi au o culoare închisă albastru-verzuie.
Deoarece conţinutul de amidon este mai scăzut, boabele nu se zdrobesc în timpul fierberii, fiind folosită drept ingredient pentru numeroase feluri de mâncare, inclusiv salate.
Gustul unic se datorează unei arome piperate, care poate fi interpretată ca o reminiscenţă a căldurii vulcanice din solul fertil pe care creşte lintea Puy.
Auvergne nu este cunoscută pentru rafinamentul ei culinar; specialităţile regionale sunt mâncăruri sâţioase, iar lintea Puy se serveşte ca ingredient al supelor sau ca garnitură. Lintea se combină adesea cu cârnaţi, în special cu un chorizo condimentat, spaniol sau portughez.
Chorizo are un gust intens şi afumat. Se condimentează cu boia de ardei prăjită, de unde provine culoare roşie specifică.
Pofta buna!