Reteta pasta de sunca

Reteta pasta de sunca

 Reteta pasta de sunca Ingrediente: 300 g suncă presata 3 oua 100 g unt sare piper dupa gust   Mod de preparare: Pui ouale sa firba in apa rece cu sare. Intre timp, treci de doua ori sunca prin masina de tocat carne si tocatura o freci foarte bine pe urma cu untul si galbenusurile […]

Piftie din cap de porc

Piftie banateana

 Piftie banateana Ingrediente: 1 piept de pui 2 morcovi 1 ţelină 1 radăcină patrunjel 200 g mazare 5 ouă 3 plicuri gelatină 2 linguri boabe de mustar sare   Mod de preparare: Tai carnea, cureti morcovii, telina si radacina de patrunjel si le pui pe toate la fiert in apa cu sare si boabele de […]

Friptura de curcan in sos de mere

Friptura de curcan la tava

Friptura de curcan la tava din: curcan, ulei, rom, mere, morcovi, telina, ceapa, sare, piper, varza murata, untura.   Ingrediente: 1 curcan (3-3,5 kg) 100 ml ulei 50 ml rom 2-3 mere 2 morcovi 1/2 ţelină 1 ceapă sare piper măcinat Pentru garnitură ai nevoie de: 2,5 kg varză murată 150 g untură piper boabe […]

Miel din coca de cozonac

Miel din coca de cozonac

Miel din coca de cozonac din: faina, ulei, zahar, lapte, oua, drojdie, esenta de lamaie, sare. Ingrediente: 2 kg făină 150 ml ulei 500 g zahăr 250 ml lapte 6 ouă drojdie cât o nucă esenţă de lămâie sau coaja rasă de la o lămâie sare   Mod de preparare: După ce ai făcut maiaua, […]

Cas de mere

Umplutura de mere

 Umplutura de mere Ingrediente: 1 kg mere 200 g zahăr tos 100 g pes­met fin coajă de lămâie esenţă de vanilie scorţişoară     Mod de preparare: Cureţi merele, te tai în felii subţiri şi adaugi zahărul, pesmetul, coaja de lămâie, vanilia şi scorţişoara după gust. Această compoziţie poate servi drept umplutură pentru dulciurile ce […]

Ceapa de apa umpluta cu orez

Ceapa umpluta cu orez

O reteta de ceapa umpluta cu orez din: ceapa, roez, patrunjel, marar, cimbru, sare, piper, ulei, bulion si faina. Ingrediente: 5 cepe cu diametru de 4 cm 100 g orez 1/2 legatura de patrunjel 1/2 legatura de mărar 1 ceapa 1 lingurită de cimbru sare piper după gust ulei pentru prăjit 2 linguri bulion 1 […]

Ficat la tigaie cu legume si salata

Ficat la tigaie cu legume si salata

 Ficat la tigaie cu legume si salata Ingrediente: 1,200 kg ficat de vilă sau porc 2 linguri de făină sare piper ulei sau unt pentru prăjit 600 g legume (cartofi, fasole fidea, morcovi sau mazăre) salată 50 g unt   Mod de preparare: Ficatul se curăţă ji se taie felii. Se dă prin făină apoi […]

Ciuperci cu arpacas

Ciuperci cu felioare de vinete

 Ciuperci cu felioare de vinete Ingrediente: 200 g ciuperci proaspete 2 vinete 4 roşii 1 legătură pătrunjel sare ulei   Mod de preparare: Cureţi ciupercile de pieliţe şi de picioruşe, le speli în mai multe ape le laş, sa se scurgă pe şervete curate. Când s-au uscat, le presari cu sare si le prăjeşti in […]

Sarmalute din foi de vita cu carne de miel

Sarmalute cu carne de miel

 Sarmalute cu carne de miel Ingrediente: 500 g orez 1 kg carne de miel mai grasă (tocată) 1 varză crudă mare 4 cepe 1 legătură de pătrunjel verde 3 linguri bulion 3 morcovi 3 ouă 1 lin­gură condimente sare şi piper ulei   Mod de preparare: Orezul ales şi spălat îl căleşti puţin, apoi îl […]

Jambon glazurat cu cuisoare

Jambon afumat

 Jambon afumat Ingrediente: 2 kg pulpă de porc 750 g umplutură de cârnaţi cimbru măghiran piper pisat şi boabe sare 50 ml vin foi de dafin   Mod de preparare: Secţionezi jambonul în două, fără să-l desprinzi complet, presari piper, cimbru, măghiran şi sare după gust, apoi adaugi umplutura de cârnaţi şi îl coşi ca […]

Rulada de porc la cuptor

Reteta rulada din picior de porc

 Reteta rulada din picior de porc Infierbânţi untura şi căleşti ceapa tăiată mărunt. Speli splina, o tai bucăţele pe care le pui la prăjit lângă ceapă, apoi le laşi la răcit. Treci apoi compoziţia de 2-3 ori prin maşina de tocat, adaugi condimentele şi untul. Amesteci şi o pui într-o formă de chec udată cu […]

Chec aperitiv cu parizer

Chec aperitiv din splina de porc

 Chec aperitiv din splina de porc Ingrediente: 500 g splină 2 cepe 3 linguri de untură sare piper 50 g unt   Mod de preparare: Scoţi carnea cu şorici cu tot de pe un picior de porc, o baţi bine, o condi­mentezi cu condiment, piper şi puţină sare pe ambele părţi şi o rulezi cu […]

Creier cu ciuperci cu garnitura de smantana

Creier cu ciuperci cu garnitura de smantana

 Creier cu ciuperci cu garnitura de smantana Ingrediente: 1 kg creier de vacă sau porc 300 g ciuperci 2 linguri de făină 100 g ulei sau unt 200 g smîntînă 2 cepe sare piper puţin bulion 1 pahar supă 1 /2 pahar vin 1 lingură de oţet   Mod de preparare: Creierul se fierbe ca […]

Budinca de carne de porc

Budinca din ficat de porc

 Budinca din ficat de porc Ingrediente: 400 g ficat proaspăt de porc 2 cepe 2-3 felii de pâine 4 ouă 100 ml ulei 75 g unt 350 ml lapte 100 g smântână piper sare 2 linguri făină   Mod de preparare: Opăreşti ficatul, îl tai bucăţi şi le pui la fiert în apă cu sare. […]

Varză de Bruxelles cu unt

Varza de bruxelles gratina

Varza de bruxelles gratina Ingrediente: 750 g varză de Bruxelles 1 lingură făină 2 1/2 lin­guri unt 2 linguri caşcaval sau parmezan pesmet sare Mod de preparare: Alegem varză de Bruxelles cît mai mică, curăţăm foile galbene, o spălăm în cîteva ape şi o punem la fiert în apă clo­cotită cu sare, la foc iute, […]

Reteta varzari

Reteta varzari

 Reteta varzari Ingrediente: Pentru aluat: 750 g făină 30 g drojdie 3 ouă 1 lingură ulei 1 linguriţă zahăr pisat 1 ceaşcă lapte 75 g unt topit Umplutura : 1 varză acră mică 2 linguri unt 2-3 ouă 1 lingură făină albă Mod de preparare: Facem un aluat cu drojdie ca pentru plăcintele „Poale în […]

Iepure de casa gatit frantuzeste

Ciulama de rinichi cu mamaliguta

 Ciulama de rinichi cu mamaliguta Ingrediente: 800 g rinichi 100 g unt 1 ceapă 2 morcovi 200 g făină sare piper 1/2 pahar de lapte 300 g mălai   Mod de preparare: Rinichii se taie în două în lungime (pe lat), se curăţă interiorul, apoi se spală în multe ape. Se fierb în apă cu […]

Budinca de varza alba cu carne de miel

Reteta budinca de varza

 Reteta budinca de varza Ingrediente: 1 căpătînă mare varză dulce sau 2 căpătîni mici 3 1/2 linguri unt 5-6 ouă 1 chiflă puţin lapte 5 linguri pesmet 1 ceapă 1 legătură mărar cîteva cozi de ceapă verde 1 linguriţă sare Mod de preparare: Alegem o varză proaspătă, o tăiem în patru, o spălăm şi o […]

Reteta varza calita

Reteta varza calita

 Reteta varza calita Ingrediente: 3 verze murate potrivite 2 linguri untură sau 100 g ulei Mod de preparare: Tăiem fin varza murată şi o stoarcem bine în mînă. Incălzim o tigaie, punem grăsimea, o lăsăm să se înfierbinte şi dăm drumul verzei. Invîrtim des cu furculiţa ca să nu se prindă de fund şi să […]

Varza acra cu masline

Reteta varza acra cu masline

 Reteta varza acra cu masline Ingrediente: 1 varză mai mare 250 g măsline 250 g ulei 5 cepe mici 5 lingurile făină 4 ceşti zeamă de varză ardei roşu piper Mod de preparare: Tăiem varza ca tăiţeii şi o punem în­tr-o cratiţă. Opărim măslinele cu apă clo­cotită, le scoatem repede şi le punem în aceeaşi […]

Urzici cu hrean si usturoi

Urzici batute

 Urzici batute din: urzici, ulei, faina, hrean, mujdei, sare. Ingrediente: 1,250 kg urzici 1 lingură ulei 1 lingură făină hrean ras mujdei sare   Mod de preparare: Curăţăm urzicile alegînd pentru mîncare frunzele fragede şi vîrfurile. Spălăm în 2-3 ape călduţe. Punem urzicile într-o oală şi turnăm peste ele apă sărată, clo­cotită, cît să le […]

Mancare de gulii cu bulion

Reteta mancare de telina

 Reteta mancare de telina Ingrediente: 5 teline ceapă 1 bucăţică de praz 2 linguri ulei 1 lingură făină 1/2 lămîie 200 g măsline 1 legătură pătrunjel l ceaşcă apă sare piper Mod de preparare: Curăţăm telinele, le spălăm şi le tăiem în 4 sau în 6 bucăţi. Punem la foc apă cu sare şi, cînd […]

Ţelină gratinata cu mozzarella

Telina gratinata

 Telina gratinata Ingrediente: 700 g telină franţuzească 1/2 lingura unt 1 lingură zeamă de carne 150 g caşcaval sau parme­zan pesmet sare Mod de preparare: Curăţăm ţelină franţuzească (fără ră­dăcină), o tăiem şi o spălăm foarte bine. Apoi o punem la fiert în apă clocotită cu puţină sare. O fierbem puţin, ca să nu se […]

Mancare de telina si ciuperci

Reteta telina cu ciuperci

 Reteta telina cu ciuperci Ingrediente: 3 teline 150 g unt 1 ceapă mică 10 ciuperci 1 linguriţă făină 1 ceaşcă zeamă de carne 1/2 lămîie 1 lingură smîntînă sau 1 linguriţă bulion roşii 1 legătură pătrunjel sare piper Mod de preparare: Alegem ţelină frumoasă, o tăiem după mărime, în 4-6 bucăţi, ca feliile de por­tocale. […]

Stevie prajita

Pilaf de stevie

 Pilaf de stevie Ingrediente: 400 g ştevie fiartă 1 ceapă 100 g unt 1 roşie 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă fierbinte 1/2 ceaşcă orez sare piper Mod de preparare: Tăiem subţire ceapa şi o rumenim în unt. Curăţăm, spălăm şi opărim ştevia ca şi spanacul ; o strecurăm şi o punem în­tr-o cratiţă […]

Mic dejun cu oua si branza

Rinichi cu garnitura de cartofi şi morcovi

Rinichi cu garnitura de cartofi şi morcovi din: rinichi, piept afumat, sare, piper, vin negru, bulion, sos brun, supa, sunca, morcovi, cartofi, unt, patrunjel. Poate te intereseaza si Sote de rinichi Ingrediente: 600 g rinichi 200 g piept afumat sare piper 1 pahar vin negru 2 linguri de bulion pastă 3 linguri de sos brun […]

Sote de ficat cu garnitura de cartofi natur

Sote de ficat cu garnitura de cartofi natur

 Sote de ficat cu garnitura de cartofi natur Ingrediente: 1 kg ficat de vită sau porc 400 g ceapă sare piper 1 lingură de bulion pastă sau boia dulce 1/2 pahar vin 200 g ulei 40 g unt 500 g cartofi   Mod de preparare: Ceapa se taie felii şi se înăbuşă cu ulei şi […]

Pateu de ficatei de pui

Pateu de ficat in aspic

 Pateu de ficat in aspic Ingrediente: 800 g ficat de vită sau porc 150 g unt 3 ouă sare piper 300-500 g aspic   Mod de preparare: Ficatul se fierbe în apă cu sare. Cînd este gata, se scoate şi se dă printr-o sită fină cu gălbenuşurile. Se dă sare, piper şi se amestecă cu […]

Aluat pentru prajit cu lapte

Aluat pentru pasca

Aluat pentru pasca din: zahar tos, lapte, ulei, praf copt stins cu zeama de lamaie, faina.   Ingrediente: 12 lin­guri zahăr tos 12 linguri lapte 12 linguri ulei 1 plic praf de copt stins cu zeamă de lămâie 14- 16 linguri făină   Mod de preparare: Amesteci bine toate ingredientele, astfel încât să-ţi iasă un […]

Ficat cu ciuperci in tarta de foitaj

Ficat cu ciuperci in tarta de foitaj

 Ficat cu ciuperci in tarta de foitaj Ingrediente: 1kg ficat de vită sau porc sare boia iute 1/21 supă 2 linguri bulion pastă 10 g chimen 5 bucăţi de cuişoară 1 pahar vin negru 2 legături de mărar 112 lingură de făină 6 ardei graşi 4 căţei de usturoi 60 g parmezan sau caş­caval 60 […]

Budinca de conopida cu ton

Reteta budinca de conopida

 Reteta budinca de conopida Ingrediente: 1 căpăţână de conopidă de circa 1 kg 3 ouă 2 linguri de caşcaval ras 200 ml lapte 1 lingură făină sare   Mod de preparare: Speli foarte bine conopida şi o desfaci în bucheţele pe care le pui să fiarbă în apă clocotită cu sare. Separat, pui să fiarbă […]

Ficat galatean

Ficat la frigare cu legume si salata

 Ficat la frigare cu legume si salata Ingrediente: 1,200 kg ficat de vită sau porc sare piper 150 g slănină crudă 6 frigărui 600 g legume (cartofi, fasole fidea, morcovi sau mazăre) 30 g unt salată pu­ţin ulei   Mod de preparare: Se taie bucăţi mai mici de circa 2 cm grosime şi se înfig […]