Pere decojite cu quinoa si hasmaţuchi

Dulceata de pere

Dulceata de pere Ingrediente: 1 kg pere 1 kg zahăr 2 pahare zeamă pe care o păstrezi de la fier­berea fructelor   Mod de preparare: Alegi pere sănătoase şi nu foarte mari, le speli, le cureţi de coajă şi le îndepărtezi căsuţa cu seminţe. Tai fructele în jumătăţi sau sferturi, în funcţie de cât de […]

Pepene verde la tigaie cu iaurt si nuci caramelizate

Dulceata din coaja de pepene verde

  Cureţi cât mai subţire coaja cea verde, iar partea albă, pe care ar fi bine să mai laşi puţin roşu de la fruct, o tai bucăţi mai mari pe care le pui la fiert în 2 l apă şi 300 ml oţet. Le fierbi ca o oră şi jumătate sau chiar 2 ore, după […]

retete

Dulceata de prune cu samburi de nuca

  Desfaci prunele în 2 bucăţi. In deschizătura prunei, în ambele părţi, pui în miez de nucă. Le aşezi într-un vas întins, un strat, apoi un strat de zahăr gros de 2 cm şi tot aşa până termini toate prunele pe care le ai. Le laşi până a doua zi. Le pui pe toate la […]

Dulceaţă de smochine cu miez de nuca

Dulceata de smochine

Dulceata de smochine din: smochine coapte, zahar, apa, lamaie, zahar vanilat, sare de lamaie. Ingrediente: 35 de smochine coapte (nu foarte moi) 1 kg zahăr 500 ml apă 1 lămâie faculta­tiv 1 plic zahăr vanilat 1 linguriţă sare de lămâie   Mod de preparare: Speli smochinele şi le fierbi 5 minute în apă clocotită, în […]

Vinete si ardei gras

Vinete conservate pentru salata

  Coci vinetele, le cureţi de coajă, le laşi să se scurgă foarte bine, apoi le aşezi în borcane. Borcanul este bine să fie de două degete gol. In fiecare borcan pui deasupra aspirină dizolvată în apă. Aproximativ 1 linguriţă din soluţie. Apoi închizi ermetic şi le fierbi câte o oră, două zile la rând. […]

Vinete si ardei gras

Conserva de vinete cu gogosari

  Speli 3 kg vinetele, le cureţi de coajă şi le tai rondele ca pentru pane. Le sărezi şi le laşi să se scurgă zeama, apoi le prăjeşti în ulei. Gogoşarii (2 kg) îi coci şi îi  cureţi de pieliţă. în borcane pui două-trei degete suc de roşii, apoi un rând de vinete (2-3 felii), […]

Reteta zacusca de telina

Zacusca de telina

 Zacusca de telina din: telina, ceapa, ulei, bulion, gogosari, piper, foi de dafin, sare. Poate de intereseaza si: Zacusca de casa Zacusca de dovlecel cu ardei si boia iute Zacusca cu pastai si usturoi   Ingrediente: 6 ţeline mari 1 kg ceapă 1 l ulei un borcan de 400 g bulion 3 kg gogoşari daţi […]

Castraveti in saramura

Castraveti in saramura

Castraveti in saramura Ingrediente: 6 kg castraveţi saramură din 4 l apă şi 200 g sare mărar 2 căpăţâni de usturoi 4 ardei iuţi 2 bucăţi hrean frunze de ţelină verzi sau uscate   Mod de preparare: Speli castraveţii, îi scurgi şi îi aşezi în bor­cane curate in poziţie verticală, pentru ca golurile dintre castraveţi […]

Dulceata de struguri (varinata)

Dulceata de struguri (varinata)

Dulceata de struguri Ingrediente: 1 kg boabe de struguri curăţate de coajă şi seminţe 1 kg zahăr, vanilie 50 ml zeamă de lămâie (sau 50 g glucoză)   Mod de preparare: Alegi struguri cu boabe mari, coapte şi sănătoase pe care le scoţi de pe vrej şi le cureţi de coajă şi de seminţe. Pregăteşti […]

Ardei murati in saramura

Ardei conservati fara sare

Speli ardeii, scoţi cotoarele, îi scutur bine de seminţe şi îi aşezi într-un vas mare. Torni peste ei apă clocotită să-i acopere. Acoperi vasul cu un şervet gros şi îl laşi să stea astfel până când apa este aproape rece. Scoţi ardeii, îi scur­gi şi îi pui într-un borcan mare de sticlă, fără a-i turti. […]

Ghiveci de dovlecei

Ghiveci de dovlecei – Ghiveci pentru iarna

Ghiveci de dovlecei din: dovlecei, ardei gras, ceapa, rosii, marar, patrunjel, sare, piper. Ingrediente: 2 kg dovlecei 700 g ardei gras 500 g ceapă 2 kg roşii curăţate de coajă 500 ml ulei mărar pătrunjel sare piper   Mod de preparare: Dovleceii curăţaţi de coajă şi seminţe îi tai cubuleţe, îi pui într-un lighean şi […]

Prune in sirop de rozmarin

Gem de prune

Gem de prune Ingrediente: 3 kg prune 1 kg zahăr 2 lin­guriţe zeamă de lămâie   Mod de preparare: Speli prunele şi le laşi să se zvânte. Le scoţi sâmburii desfăcându-le în jumătăţi. Intr-o cratiţă mai mare aşezi un rând de prune, unul de zahăr şi le laşi aşa să stea până a doua zi […]

Rosii si ardei pentru ciorba

Zarzavat pentru ciorba

Zarzavat pentru ciorba Ingrediente: 40-50 Kg roşii 3-4 kg ardei gras sau capia 2-3 kg morcov ţelină şi leuştean frunze sare grunjoasă 3-4 pliculeţe conservant   Mod de preparare: Curăţ roşiile de pete sau alte defecte (folosesc chiar şi roşiile mici sau zdrobite), le toc mărunt, spăl şi curăţ – morcovul, apoi îl dau pe […]

Muraturi la bidon

Muraturi la bidon

Muraturi la bidon Ingrediente: 3-4 verze potrivite, tăiate în patru 1-2 conopide desfăcute în bucheţele 2 verze roşii tăiate în patru 1 găleată gogonele 1 kg mor­covi curăţaţi şi tăiaţi în două 1 ţelină 5-6 mere 1 dovlecel tăiat în 4-6 felii 1 kg ceapă albă mai mică 1-2 căpăţâni usturoi 1 kg gogoşari 3-4 […]

Pasta de fasole pastai

Pasta de fasole pastai

Pasta de fasole pastai din: fasole, ceapa, ulei, sare, condimente. Ingrediente: 3 kg fasole 1 kg ceapă 1/2 l ulei sare condimente   Mod de preparare: Cureţi fasolea, o speli şi o pui la fieit în apă cu sare. Când s-a  fiert o scurgi de zeamă şi o laşi la răcit. Ceapa o prăjeşti în […]

Gem de smochine

Gem de smochine

Gem de smochine din: smochine, zahar, apa, sare de lamaie. Smochinele conțin fibre dietetice, care ajută la menținerea unui tranzit intestinal sănătos și la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Consumul regulat de smochine poate contribui la prevenirea constipației și la menținerea unei digestii optime.     Ingrediente: 2 kg smochine 1 kg zahăr 1 […]

Zarzavat in sos de rosii

Zarzavat in sos de rosii

Zarzavat in sos de rosii din: rosii, ardei, gogosari, morcovi, sare, patrunjel verde, telina. Ingrediente: 10 kg roşii 2 kg ardei sau gogoşari roşii 2 kg morcovi 1 lin­gură sare 2 legături pătrunjel verde 2 legături ţelină   Mod de preparare: Pregăteşti sucul de roşii, apoi dai ardeii şi momovii prin maşina de tocat sau […]

retete

Masline conservate

Masline conservate Fierbi măslinele 1/2 ora, după care le scurgi şi le clăteşti cu apă rece. In continuare le pui în apă fierbinte cu o ceapă, 4 căţei de usturoi şi le mai fierbi 1/2 oră. Arunci şi această apă şi le adaugi din nou apă fierbinte plus 2-3 lin­guri oţet, o ceaşcă de ulei, […]

Vinete la grătar cu mozzarella şi dovlecei

Vinete cu usturoi

  Vinetele, necurăţate de coajă, le tai felii rotunde, groase cam de 1 cm. Prăjeşti rondelele în ulei, le sărezi şi le aşezi în borcan, după ce mai înainte le ungi cu puţin usturoi pisat. Nu lăsa locuri libere, dar nici nu presa prea mult. Capsezi borcanele şi le sterilizezi o oră. Sunt foarte bune […]

Salata de ardei iuti cu ceapa

Salata de ardei iuti cu ceapa din: ardei iuti, ceapa, morcovi, otet, sare grunjoasa, piper, zahar.     Ingrediente: 1 kg ardei iuţi (din cei lungi) 5-6 cepe 500 g morcovi oţet sare grunjoasă piper zahăr   Mod de preparare: Tai bucăţele ardeii iuţi şi îi speli în câteva ape, ca să le îndepărtezi bine […]

Tocăniţă de bame cu curcuma

Bame conservate in sare

  Alege bamele, le cureţi de codiţe şi nu le speli. Le amesteci cu sare în proporţie de 100 g sare la 500 g bame. Le amesteci foarte bine, le aşezi în sticle până în gâtul sticlei. Le astupi bine şi le pui în cămară. Cand găteşti faci aşa: le speli în 2-3 ape fierbinţi […]

Castraveti cu rozmarin

Castraveti in saramura cu otet

Castraveti in saramura cu otet Ingred iente: 10 kg castraveţi 6 l apă 6 linguri sare 1 lingură zahăr 1 lingură boabe piper 100 ml oţet 1 căpăţână de usturoi 2 morcovi 1 ţelină rădăcină + frunze 2 crenguţe de vişin tarhon cimbru mărar 2 rădăci­ni de hrean   Mod de preparare: Pun castraveţii într-o […]

Gem de pere cu zeama de lamaie

Gem de pere

Gem de pere Ingrediente: 2 kg pere (fără cotoare) 1 kg zahăr   Mod de preparare: Cureţi perele de coajă şi le tai în patru, apoi cureţi fructele de căsuţele cu sâmburi. Mai tai perele o dată, în felioare. Pui la fiert într-o cratiţă 2 kg de pere astfel pregătite şi 1 kg zahăr până […]

Dulceaţă de struguri albi cu lămâie

Dulceata de struguri

Dulceata de struguri Ingrediente: 1 kg zahăr 1 kg boabe de struguri, curăţate de coajă şi seminţe vanilie lămâie   Mod de preparare: Cureţi uşor coaja boabelor, apoi cu o scobitoare scoţi şi seminţele. Pui, într-o cratiţă smălţuită, un rând de boabe, un rând de zahăr, presărând vanilie şi adăugând sucul de la o lămâie. […]

Ciuperci murate

Ciuperci albe conservate in ulei

Alegi ciuperci de cultură sănătoase şi foarte proaspete, le cureţi de pieliţe şi le tai rădăcina tare a piciorului, pe care o arunci. Dacă ciu­percile sunt mai mari, le tai atât pălăria, cât şi piciorul în bucăţele mai mici (2-4 cm) şi le speli foarte bine în mai multe ape. Pui să fiarbă apă cu […]

Gem de mere cu sirop concentrat de piersici

Gem de mere cu sirop concentrat de piersici

Gem de mere cu sirop concentrat de piersici Ingrediente: 1 l apă 1,5 kg zahăr 5 kg mere (cântărite după ce le-ai curăţat de coajă şi cotor) tăiate felii 1/2 l concentrat de piersici   Mod de preparare: Intr-o cratiţă folosită numai la dulceaţă pui zahăr şi apă pe foc până se topeşte zahărul, apoi […]

Vinete murate in foi de vita

Vinete murate

Vinete murate Ingrediente: 5 kg vinete 5 pahare de frunze de ţelină 3 pahare pătrunjel şi mărar frunze tăiate mărunt 250 g usturoi 7 linguri sare 5 l apă ardei iute după gust   Mod de preparare: Vinetele le speli, le tai codiţele şi le crestezi în lungime 4-5 cm. Le pui în apă clo­cotită […]

Supa de vita cu perisoare de kaizer

Fasole verde cu zarzavat – pentru ciorba

Fasole verde cu zarzavat – pentru ciorba Ingrediente: 7 kg fasole 1 l ulei 1,5 kg roşii (sau 1 kg bulion) 1 kg ceapă 1,5 kg ardei (sau gogoşari) o legătură frunze de ţelină şi una de pătrun­jel sare 4 aspirine     Mod de preparare: Cureţi păstăile, le speli în apă rece şi le […]

Suc de ghimbir din: apa, zahar, ghimbir, lamai. Ingrediente: 240 ml apă 200 g zahăr 1 pliculeţ zahăr vanilat Bourbon 2 bucăţi ghimbir 6 lamai Mod de preparare: Se pun pe foc 240 ml apă, 200 g zahăr, 1 pliculeţ zahăr vanilat Bourbon şi 2 bucăţi ghimbir tăiate rondele. Se dă într-un clocot, se strecoară şi se dă la frigider. Inainte de servire, se adaugă sucul de la 6 lămâi şi se pune în pahare cu gheaţă şi sifon. Savurati!

Zacusca de peste

Zacusca de peste Ingrediente: peşte congelat sau proaspăt 3 linguri muştar 3 linguri bulion foi de dafin ulei felii de lămâie   Mod de preparare: Speli peştele, îl cureţi, îi scoţi măruntaiele şi branhiile şi îl tai în bucăţi. Din muştar, puţin ulei şi bulion faci un sos gros. Prăjeşti în ulei bucăţile de peşte, […]

Zacuscă de vinete

Zacusca de vinete

Zacusca de vinete Ingrediente: 5 vinete 6 cepe mari bulion piper condimente 2 oua   Mod de preparare: Vinetele (din congelator) se toaca ca pentru salata de vinete. Intr-o cratita se calesc cepele tocate marunt, dupa 5 minute se adauga pasta de tomate, sa se inroseasca bine ceapa, apoi se stinge cu 1 cana cu […]

Jeleu de gutui

Jeleu de gutui

Jeleu de gutui din: gutui, mere, zahar, zahar tos. Ingrediente: 1,5 kg gutui 0,5 kg mere 1 kg zahăr conservant zahăr tos   Mod de preparare: Gutuile se taie în sferturi şi se curăţă de sâm­buri. Se pun pe o tavă de copt, se bagă în cuptorul încălzit în prealabil la 160°C şi se coc […]

Ardei cu ulei de măsline

Ardei cu ulei de măsline

Ardei cu ulei de măsline din: ulei de masline, ardei, otet de vin, usturoi, sare, piper. Ingrediente: 1/3 l ulei de măsline un kg de ardei roşu sau verde 5-6 lin­guriţe de oţet de vin un căţel de usturoi tăiat sare piper   Mod de preparare: Se spală ardeii şi se coc pe toate părţile. […]