Gogonele in otet

Gogonele in otet

Gogonele in otet din: gogonele, otet, zahar, sare, foi de dafin, coriandru, patrunjel, marar uscat, hrean, usturoi, boabe de struguri si sare. Poate te intereseaza si: Gogonele murate in otet Reteta zilei: Gogonele murate in otet de mere cu praf de curry Salata de gogonele pentru iarna   Ingrediente: două kg gogonele doi litri oţet […]

Gogosari la otet

Gogosari la otet

O reteta simpla de gogosari la otet din: gogosari, morcovi, boabe de struguri negri, usturoi, hrean, seminte de mustar, sare, otet si conopida. Ingrediente: gogoşari morcovi boabe de struguri negri căţei de usturoi un hrean seminţe de muştar pentru zeamă: la 4 litri de apă se pun două linguri de zahăr un vârf de cuţit […]

retete

Zacusca de vinete cu ardei si usturoi

Zacusca de vinete cu ardei si usturoi din: vinete, rosii, ceapa, ardei capia, morcov, foi de dafin, patrunjel verde, untdelemn, sare si piper boabe. Ingrediente: un kg vinete un kg roşii 200 g ceapă 5-6 ardei capia câţiva căţei de usturoi un morcov foi de dafin pătrunjel verde 50 ml untdelemn sare piper boabe   […]

Dulceaţă de dovleac cu cardamom

Dulceata de dovleac turcesc

O retete foarte simpla de dulceata de dovleac turcesc cu zahar, apa si un strop de vin alb. Ingrediente: un dovleac turcesc 1/2 kg zahar 250 ml apa putin vin alb   Mod de preparare: Se curata dovleacul de coaja si de seminte si se taie cubulete. Se pune la fiert la foc tare impreuna […]

Compot de iarna cu fructe si nuci

Compot de iarna cu fructe si nuci

O reteta de compot de iarna cu stafide, caise uscate, migdale, suc de portocale, rodie, miere si frunze de menta. Ingrediente: 140 g curmale uscate, fără sâmbure 140 g caise uscate, înjumătăţite 140 g stafide aurii 100 g migdale dulci 600 ml suc de portocale 1 lingură apă din flori de portocal (opţional) 1 rodie, […]

Dulceata de dovlecei

Dulceata de dovlecei

O reteta de dulceata de dovlecei, zahar, lamaie si zahar vanilat. Poate te intereseaza si: Dulceaţă de rubarba Cum se prepara Dulceaţă de ardei iute (VIDEO) Dulceata de caise cu seminte de pin   Ingrediente: 1 farfurie adâncă plină cu dovlecei tăiaţi cubuleţe 1 kg zahăr 300 ml apă 1 lămâie 2-3 pliculeţe zahăr vanilat […]

Compot de struguri

Compot de struguri

Ingrediente:  un kg boabe de struguri 200 g zahăr două pliculeţe cu zahăr vanilinat pahare de apă două-trei cuişoare   Mod de preparare: Intr-o oală se pune la fiert apa în care s-au adăugat zahărul tos şi cel vanilinat. Cînd s-a dizolvat zahărul se adaugă şi cuişoarele. Boabele de struguri se pun în oală cînd […]

Dulceata de mere

Dulceata de mere

  Ingrediente:  2,5 kg mere dulci 125 ml apă scorţişoară (baton)   Mod de preparare: Merele se spală, se curăţă de coajă şi de căsuţa cu seminţe şi se taie în patru sau în opt (în funcţie de cît sînt de mari). Se ia o cratiţă mare, i se ung perelţii cu ulei, apoi se […]

Dulceata de piersici si caise

Dulceata de piersici si pepene galben

  Dulceata de piersici si pepene galben din: piersici, pepene galben, zahar, suc de lamaie, coaja de lamaie. Ingrediente : 600 g piersici coapte 400 g miez de pepene galben copt 500 g zahăr 300 ml suc de lămâie coaja rasă de la 1 lămâie   Mod de preparare: Tai bucăţele miezul de piersici şi […]

Ruladă cu gogoşari şi ghimbir

Capia asortat la borcan

Capia asortat la borcan din: ardei, otet, apa, zahar, boabe de mustar, usturoi, sare, piper. Ingrediente: 250 g ardei roşu şi verde 250 ml oţet 250 ml apă 25 g zahăr 1 linguriţă boabe muştar 8 căţei usturoi sare după gust piper boabe   Mod de preparare: Se curăţă ardeii de se­minţe şi nervuri, se […]

Castraveti cu rozmarin

Castraveti cu rozmarin

Castraveti cu rozmarin din: castraveti, ceapa, hrean, rozmarin, dafin, mustar, piper, sare. Ingrediente: 5 kg castraveţi 8 cepe mici (sau verzi) 2 bucăţi hrean 4 crenguţe de rozmarin 6 foi de dafin boabe de muştar piper boabe sare grunjoasă   Mod de preparare: Se aleg castraveţi mici şi proas­peţi, se spală bine şi se pun […]

Ciuperci in saramura

Hribi murati

Hribi murati din: hribi, apa, otet, sare, piper, foi de dafin. Ingrediente: 5 kg de hribi 500 ml apă 500 ml oţet 30 g sare piper boabe foi de dafin   Mod de preparare: Se curăţă ciupercile de pământ şi de resturi de frunze cu un cuţit bi­ne ascuţit. Se taie ciupercile mai mari în […]

Zacusca de vinete cu bulion

Zacusca de cod

Zacusca de cod din: cod, morcovi, telina, albitura, usturoi, praz, masline, rosii, ulei, sare, piper, vin, patrunjel. Ingrediente: 1 kg cod 3 morcovi 1 telina 1 albitura toate taiate bare potrivite   1 legatura usturoi verde 1 fir de praz taiate marunt 100 gr masline 250 gr rosii in bulion 2-3 linguri ulei sare piper […]

Compot de cartofi dulci cu sirop aromat

Compot de piersici cu trandafiri

Compot de piersici cu trandafiri din: piersici, lamaie, zahar, iaurt sau branza. Ingrediente: 6 piersici mari 50 g petale de trandafiri 1 lamaie 200 g zahar pudra 750 g iaurt sau branza dulce de vaci   Mod de preparare: Cu o seara inainte, culegeti cativa trandafiri din gradina sau cumparati-i de la piata, dar cu […]

Usturoi conservat cu ierburi aromate

Usturoi conservat cu ierburi aromate

Usturoi conservat cu ierburi aromate din: usturoi, rozmarin, ardei, boabe de piper, ulei, rozmarin. Ingrediente: 2 capatani de usturoi nou 4 foi de dafin 2 crenguţe de rozmarin 3 ardei iuti 1 lingurita cu varf de boabe de piper negru 600 ml ulei de masline   Mod de preparare: Se separa cateii de usturoi si […]

Compot de pere din: pere, apa, zahar, lamaie, scortisoara, cuisoare

Compot de pere

Compot de pere din: pere, apa, zahar, lamaie, scortisoara, cuisoare. Ingrediente: 1 kg pere 3 pahare apă 300 g zahăr zeama de la o lămîie o bucăţică de scorţişoară 2-3 cuişoare   Mod de preparare: Se curăţă perele de coajăşi se taie în patru; se curăţă sămînţa. Fiecare bucăţică se moaie în zeamă de lămîie. În […]

Jeleu de coarne aromat

Jeleu de coarne aromat

Jeleu de coarne din: coarne, zahar. Ingrediente: 1kg coarne 250g zahar   Mod de preparare: Se aleg coarne bine coapte si se pun la fiert cu putina apa. Cand s-au fiert, se trec prin sita. Ramane cam 250g piure de coarne care se amesteca cu zaharul si se pune din nou la foc, amestecand mereu […]

Compot de prune cu vanilie

Compot de prune cu vanilie

Compot de prune din: prune, apa, zahar, lamaie, vanilie. Ingrediente: 1 kg prune 0,5 l apă 300 g zahăr zeama de la o lămîie o bucăţică de vanilie baton   Mod de preparare: Se pun la fiert zahărul şi apa. În acest timp se curăţă fie-care prună de pieliţă şi se moaie în zeamă de […]

Gem de mure aromat

Gem de mure aromat

Gem de mure din: mure, zahar. Ingrediente: 3 kg de mure 1 kg de zahar   Mod de preparare: Se alege murea, se curata, se asaza într-un vas împreuna cu zaharul, în straturi alternative (un rând de mure, un rând de zahar). Se agita vasul între mâini si se lasa la foc mic, la inceput, […]

Muraturi asortate

Muraturi asortate iraniene

Muraturi asortate iraniene din: castraveti, varza, conopida, morcovi, rosii, hrean, fasole verde, ardei iute, radacina de leustean, vinete, marar, patrunjel, menta, busuioc, gogonele, usturoi, ardei gras, foi de dafin, boabe de mustar, piper negru. Ingrediente: un bidon de 5kg 2kg castraveti 1 varza potrivita 1 conopida 1kg morcovi 2 rosii potrivite 2-3 bucati de hrean […]

Compot de agrise

Compot de agrise

Compot de agrise din: agrise, zahar, apa. Ingrediente: 600 g agrişe 250 g zahăr l pahar apă   Mod de preparare: Topim zahărul în apă clocotită, lăsăm să fiarbă siropul, apoi adăugăm agrişele şi le fierbem puţin. După ce se răceşte, ducem compotul la răcitor.   Pofta buna!   Compot de gutui cu cuisoare   […]

Peltea de struguri cu gutui

Peltea de struguri cu gutui

Peltea de struguri cu gutui din: struguri, gutui, zahar. Ingrediente: 1kg struguri 500g gutui 1kg zahar   Mod de preparare: Se aleg boabele de struguri, se spala, se zdrobesc si se lasa sa se scurga pe o sita deasa. Se lasa zeama la limpezit. Se curata gutuile de puful de deasupra, se spala, se taie în […]

Marmeladă de zmeură, mentă şi rubarbăr

Marmeladă de caise

Marmeladă de caise din: caise, zahar.   Ingrediente: 1 kg caise coapte 400 g zahăr   Mod de preparare: Se spală caisele şi se scot sîmburii. Se dau prin maşina de tocat, se amestecă cu zahărul şi se lasă la rece 2-3 ore. Se pun la fiert şi se ţin 50 min din clipa cînd […]

Gogosari în otet

Gogosari in otet caramelizat

Gogosari in otet caramelizat Ingrediente: 5 kg gogosari 500g zahar 1 litru otet 1 lingurita sare cateva foi de dafin boabe de piper mustar coriandru   Mod de preparare: Spala bine gogosarii, taie-i în patru si curata-i de seminte. Pune într-o cratita 250g zahar sa se caramelizeze, apoi lasa-l sa se raceasca. Dupa aceea toarna […]

Vinete murate in foi de vita

Vinete murate in foi de vita

Vinete murate in foi de vita Ingrediente: vinete varza alba telina morcovi foi de vita hrean sare   Mod de preparare: Dupa ce li s-au taiat cozile, se cresteaza vinetele longitudinal, din doua taieturi incomplete, astfel incat cele patru bucati sa ramana impreuna. Vinetele se fierb intr-un clocot de apa cu putina sare, cat sa […]

Marmeladă de zmeură, mentă şi rubarbăr

Marmeladă delicioasă de portocale

Marmeladă delicioasă de portocale Ingrediente: 4 portocale mari 1 lămîie atîta zahăr cît cîntăresc portocalele împreună cu lămîia şi apa în care au fiert apă de trei ori cît cîn­tăresc portocalele cu lămîia zeama de la o lămîie   Mod de preparare: Se spală portocalele şi lămîia. Se taie fiecare în 16 felii în lung, […]

Dulceaţă de prune verzi

Dulceaţă de prune verzi

Dulceaţă de prune verzi din: zahar, apa, prune verzi, zeama de lamaie si baton de vanilie.   Ingrediente: 1 kg zahăr 1 l apă 4 pahare umplute cu prune verzi cu sîmburele ne întărit zeama de la 1/2 lămîie 1 baton vanilie   Mod de preparare: Se pune la fiert zahărul cu apa, se curăţă […]

Compot de fructe uscate

Compot de gutui cu scortisoara

Compot de gutui cu scortisoara Ingrediente: 1 kg gutui 500 g zahăr 3 pahare apă 1 bucăţică scorţişoară   Mod de preparare: Se curăţă gutuile de coajăşi sîmburi şi se taie felii de gro­simea unui deget. Se pun în apă rece. În acest timp se fierbe zahărul cu apa şi scorţişoara. Cînd siropul este pe […]

muraturi

Foi de viţă conservate pentru iarnă

  Mod de preparare: Se spală foile de viţă tinere, se aşază într-un vas şi se opă­resc cu apă sărată (la 1 l apă, 50 g sare). Se lasă să se ră­cească, apoi se scurge apa şi se fac rulouri din 10-15 foi de viţă aşezate una peste alta. Se pune într-un borcan un rînd […]

Coarda de struguri

Struguri marinaţi

Struguri marinaţi Ingrediente: 1 kg struguri 1 pahar oţet de 9 grade 2 pahare apă 3/4 pahar zahăr 2-6 cuişoare 1 bucată scorţişoară 1 linguriţă sare rasă   Mod de preparare: Se aleg struguri cu coaja groasăşi bobul mare, aceasta fiind condiţia esenţială. Se spală, se înlătură boabele stri­vite, lovite, pătate sau stricate. Se aşază […]

Esenţă de zarzavat pentru supă

Esenţă de zarzavat pentru supă

Esenţă de zarzavat pentru supă Ingrediente: 3 kg morcovi 2 kg ceapă 2 kg roşii 1 kg pătrunjel 5 ţeline 6 ardei graşi 1 kg varză albă 750 g sare   Mod de preparare: Tot zarzavatul se spală, se curăţă, se taie bucăţi mici şi se dă prin maşina de tocat. Se amestecă bine cu […]

Ardei conservaţi in bulion

Ardei conservaţi in bulion

  Mod de preparare: Se spală ardeii, se scot cotoarele, se scutură de seminţe şi se pun într-un vas mai mare cu apă clocotităşi puţin sărată. Nu se lasă în apa clocotită decît cîteva clipe, apoi se scot cu ajutorul lingurii de spumăşi se pun într-o sită ca să se scurgă bine de apă. După […]