Supa de vita cu perisoare de kaizer

Zarzavat uscat pentru iarnă

Zarzavat uscat pentru iarnă Ingrediente: morcovi telina pastarnac patrunjel   Mod de preparare: Se curăţă, se spalăşi se zvîntă zarzavatul. Se rade apoi pe răzătoarea de zarzavat, se pune pe o planşetă aşternută cu hîrtie albă, aşezată la un loc cu mult soare, răsfirînd zar­zavatul pe toată suprfaţa planşetei. Se ţine la soare cîteva zile […]

Ruladă cu gogoşari şi ghimbir

Gogoşari şi ardei gen bulion

Gogoşari şi ardei gen bulion Ingrediente:  1 kg gogoşari 1 kg ardei lungi roşii 300 g sare 1 g acid salicilic   Mod de preparare: Ardeii şi gogoşarii, bine spălaţi, se taie în două, se înde­părtează cotorul, se scutură de seminţe şi se dau prin ma­şina de tocat. Se amestecă bine cu sarea şi acidul […]

Suncă la saramură

Suncă la saramură

Tai şunca felii şi le aşezi într-un borcan larg la gură astfel: un rând de şuncă, un rând de căţei de usturoi, piper boabe şi foi de dafin. După ce umpli borcanul, faci o saramură (sărată să fie ca să stea oul deasupra), pe care o torn peste şuncă, astfel încât sa le acopări. Legi […]

Carne tocată la borcan

Carne tocată la borcan

Căleşti 6-7 cepe tocate mărunt în ulei încins, apoi adaugi puţină apă, sare şi condiment tip Vegeta după gust. Poate te intereseaza si Carne de porc la borcan Adaugi 2 kg de carne tocată peste ceapă şi le căleşti împreună câteva minute. Aşezi apoi tocătura în borcane de 400-800 g şi le capsezi, apoi le […]

Compot de mere cu stafide

Compot de mere cretesti

Compot de mere cretesti din: mere, apa, zahar, coaja de lamaie, scortisoara, vin alb. Ingrediente: 1,5 kg mere creţeşti 500 ml apă 1 kg zahăr 1 linguriţă coajă de lămâie 1 bucată scorţişoară 2 linguri apă de flori 1 litru vin alb licoros   Mod de preparare: Merele se curăţă de coajă şi sâmburi şi […]

Dulceaţă de cireşe amare

Dulceaţă de cireşe amare

Dulceaţă de cireşe amare Ingrediente: 1,6 kg zahăr tos 3 g vanilie (sau zahăr vanilat) zeama de la 1 lămâie 1,2 kg cireşe amare (negre şi fară sâmburi)   Mod de preparare: Mai întâi, se amestecă cireşele cu zahărul şi se pun pe foc lin, scutu­rând tingirea înainte şi-napoi, să nu se prindă.Mai apoi, se […]

Dulceaţă de vişine si lamaie

Dulceaţă de vişine si lamaie

Dulceaţă de vişine Ingrediente:  1 kg vişine 500 g zahăr 2 pliculeţe zahăr vanilat 1 lămâie   Mod de preparare: Vişinele se spală, se scot sâmburii deasupra unui castron ca să nu se piardă zeama care curge în timpul scoaterii acestora. Apoi se pun împreună cu zahărul într-o cratiţă cu volum dublu faţă de cel […]

Zacuscă de ciuperci cu foi de dafin

Zacuscă de ciuperci cu foi de dafin din: ciuperci, gogosari, ceapa, rosii, ulei, sare, foi de dafin. Ingrediente:  3 kg ciuperci proaspete 5 kg gogoşari 2 kg ceapă 3 kg roşii 500 g ulei sare foi de dafin   Mod de preparare: Ciupercile se curăţă, se spală şi se fierb în apă cu sare 20 […]

Marinata de peste in otet

Marinata de peste in otet

Marinata de peste in otet din: peste, otet, apa, foi de dafin, ceapa, piper,ienibahar, zeama de lamaie, untdelemn, faina si sare. Ingrediente: 2 kg peşte proaspăt 1 pahar oţet 5 pahare apă 2 – 3 foi de dafin 2 cepe mari 1 praf piper 1 praf ienibahar 2 linguri zeamă de lămâie 1 ceaşcă untdelemn […]

Zacusca manastireasca

Zacuscă de vinete cu telina

Zacuscă de vinete Ingrediente:  7 kg vinete 3 kg ceapă 5 kg ardei gogoşar 4 ţeline mari sare 500 ml ulei 1 kg bulion de roşii făcut în casă   Mod de preparare: Vinetele se coc pe flacăra de aragaz, se curăţă şi se lasă să se scurgă. Ceapa se taie feliuţe subţiri şi se […]

Dulceata de gutui cu nuca

Dulceaţă de gutui

Dulceaţă de gutui Ingrediente: 1 kg gutui 500 g zahăr 3 linguri suc de lămâie vanilie 250 ml apă   Mod de preparare: Se aleg gutui mari, se spală, se îndepărtează cotorul şi se taie cubuleţe mici. Se pregătesc rapid, întrucât gutuile se înroşesc dacă stau mai mult timp tăiate. Se pune siropul la fiert […]

Pastă de gogoşari pentru iarna

Pastă de gogoşari pentru iarna

Pastă de gogoşari pentru iarna Ingrediente: 10 kg gogoşari 2 litri apă sare   Mod de preparare: Gogoşarii tăiaţi se fierb cu apă şi sare, apoi se dau prin sită. Pasta obţinută se mai fierbe 10 minute şi se pune în sticle.   Poftă bună!

Zacuscă cu mere

Zacuscă cu morcovi cu bulion

Zacuscă cu morcovi Ingrediente: 2,5 kg morcovi 2,5 kg ardei gogoşar 2 kg ceapă 2 ţeline mari 500 g ulei 3 linguri vegeta foaie de dafin 1 kg bulion de casă   Mod de preparare: Morcovul şi ţelina se dau prin răzătoarea mică şi se înăbuşă cu apă şi ulei până se înmoaie, apoi se […]

Bulion cu miere

Suc de roşii pentru iarna

Suc de roşii pentru iarna din: rosii, sare.  Poate te intereseaza si: Bulion de rosii cu miere pentru iarna Roşii în saramură Sos pentru iarna   Ingrediente: 10 kg roşii coapte bine sare   Mod de preparare: Roşiile se spală bine şi se îndepărtează cotorul verde. Se dau prin maşina specială, care îndepărtează seminţele şi […]

Compot de prune renglote cu cuisoare

Compot de prune

Compot de prune Ingrediente:  1 kg prune 150 g zahăr   Mod de preparare: Se aleg prune frumoase, se spală şi se aşază în borcane. între timp, zahărul se dizolvă în apă călduţă şi se toarnă peste fructe până la 2 cm de buza borcanului. Borcanele se închid cu capace cu filet sau se leagă […]

Magiun de prune cu nucă

Magiun de prune

Magiun de prune Ingrediente: 10 kg prune coapte bine 1 kg zahăr 500 g nuci mărunţite   Mod de preparare: Magiunul se prepară din fructe bine coapte. Prunele se spală bine, se scot sâmburii şi se amestecă cu zahărul. Se fierb într-un vas din inox. Pe ochiul de aragaz se pune un disc de fontă, […]

Dulceaţă de toporaşi

Dulceaţă de toporaşi

Dulceaţă de toporaşi Ingrediente: 1 kg zahăr 1,2 litri apă 1,2 kg petale şi frunze de toporaşi   Mod de preparare: Se grijesc bine petalele şi frunzele, adică se spală, se curăţă, se ciuruie .Când s-au scurs bine se pun la fiert într-o tingire, în apa clocotită, până se-nmoaie se lasă să se răcească. Se […]

Dulceaţă de zmeură

Dulceaţă de zmeură

Dulceaţă de zmeură Ingrediente: 1 kg zmeură 500 g zahăr 3 linguri suc de lămâie   Mod de preparare: Zmeura trebuie să fie mare şi frumoasă. Se curăţă de codiţe, se spală bine sub jet de apă, se scurge, după care se aşază într-un vas de inox în straturi alternative de zmeură şi zahăr. Se […]

Dulceata de ardei iute cu miere

Dulceaţă de aguridă

Dulceaţă de aguridă Ingrediente: 1 kg boabe aguridă mai mari 1 kg zahăr 1 litru apă 2 linguri zeamă de lămâie 1 plic zahăr vanilat   Mod de preparare: Se pune apa la fiert împreună cu zahărul, să dea un sirop legat bine .Se curăţă agurida (cu un ac de siguranţă) de sâmburi şi se […]

Marmeladă de mere, gutui şi pere

Marmeladă de mere, gutui şi pere

Marmeladă de mere, gutui şi pere Ingrediente: 4 kg gutui sănătoase 4 kg mere creţeşti, roşii şi tari 4 kg pere tari 6 linguri apă 4 kg zahăr (sau mai puţin, doar 2 kg, dacă vă place mai acrişoară)   Mod de preparare: Fructele se taie felii şi se curăţă de sâmburi, cotor şi părţile […]

Serbet de caise

Serbet de caise

Serbet de caise Ingrediente: 1 kg zahăr tos 1 kg caise foarte coapte 10-15 sâmburi de caise 1 lămâie   Mod de preparare: Se scot sâmburii, se fierb caisele împreună cu un pahar cu apă până se lichefiază. Se storc strecoară (presa de bulion de roşii e perfectă) cât se poate ,se toarnă sucul peste […]

Compot de visine dulce

Compot de visine dulce

Compot de visine Ingrediente: l kg vişine frumoase 200 g zahăr 1 ceaşcă cu apă   Mod de preparare: Se pune zahărul în apă, pe foc .Se grijesc vişinile. Când a dat apa în clocot, se pun vişinile să fiarbă molcom, nu mai mult de 1 sfert de oră . La fel se face compotul […]

Compot de mere cu stafide

Compot de mere cu vanilie

Compot de mere Ingrediente: 1 kg mere tari, de toamnă 250 g zahăr 2 ceşti cu apă scorţişoară vanilie   Mod de preparare: Zahărul se pune în apă cu mirodenii, la marginea plitei, să se topească şi să fiarbă. Merele se grijesc se scoate miezul cu sâmburi, se curăţă de coajă şi se taie felii. […]

Castraveti murati cu telina

Castraveti murati de vara – reteta simpla

Castraveti murati de vara din: castraveti, sare, usturoi, marar, zeama. Castravetele este o sursă bună de vitamine și minerale, inclusiv vitamina K, vitamina C, potasiu și magneziu. Acești nutrienți sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului. Castravetele conține antioxidanți, cum ar fi flavonoizii și tanninii, care pot ajuta la combaterea radicalilor liberi din organism. Acești […]

Dulceaţă de dovleac cu cardamom

Dulceata de coaja de harbuz

Dulceata de coaja de harbuz Ingrediente: 1 kg de coajă groasă de pepene verde 1 kg de zahăr 2 linguri zeamă de lămâie 1,5 litri apă   Mod de preparare: Se taie cubuleţe coaja de lubenii-ă şi se pun la fiert în apă .Când s-au muiat, se scot pe o sită, să se scurgăîn aceeaşi […]

Şerbet de vanilie

Şerbet de vanilie

Şerbet de vanilie Ingrediente: 1 kg zahăr 1/2 pahar apă vanilie   Mod de preparare: Zahărul cu vanilia şi cu apa se pun la fiert, la început la foc domol, şi după ce zahărul s-a topit, la foc iute. Cînd începe să se lege, se spală marginea vasului cu un şervet ud şi se pune […]

Ardei de umplut iarna

Ardei de umplut iarna

Ardei de umplut iarna din: ardei grasi, frunze de telina, frunze de visin, aspirina, sare. Poate te intereseaza si: Ardei umpluti cu varza pentru iarna Ardei capia pentru iarna Ardei iuti pentru iarna   Ingrediente: 10 kg ardei graşi 5 legături frunze ţelină 1 pumn plin de frunze de vişin 1 aspirină 2 la 1 […]

muraturi

Vinete in bulion pentru iarna

Vinete in bulion pentru iarna din: vinete, ardei gras, rosii, morcov, ceapa, untdelemn, usturoi, sare, frunze de telina. Poate te intereseaza si: Muraturi asortate si crocante Cum se pun muraturile (video) Retete de muraturi pentru iarna   Ingrediente: 4 vinete bine coapte 1 ardei gras 1 kg roşii 1 morcov 1 ceapă 1 ceaşcă untdelemn […]

Bulion de rosii traditional

Bulion de rosii traditional

Bulion de rosii din: rosii, sare.   Ingrediente: 20 kg roşii sănătoase, coapte şi răscoapte 1 ceaşcă de sare           Mod de preparare: Se grijesc, se taie bucăţi.Se trec prin sită există chiar şi azi în comerţ un soi de sită-storcător care lasă pieliţa veştedă de uscată. Se pune la fiert […]

Verdeata la borcan

Verdeata la borcan

Verdeata la borcan Ingrediente: verdeaţa  mărar ori leuştean, pătrunjel ori ţelină, care vă place, cât să umple îndesat un borcan sare           Mod de preparare: Se curăţă leuşteanul (să zicem) de tulpinile mai groase (sau de toate, cum vreţi) şi se îndeasă straturi în borcan. Fiecare strat se presară cu sare. […]

Legume si fructe in otet

Legume si fructe in otet

Legume si fructe in otet Ingrediente: 1 kg ceapă roşie mică 5 căpăţâni usturoi 1 ţelină mijlocie 5 morcovi potriviţi 3 legături cimbru uscat 3 rădăcini hrean 1 legătură tulpini mărar uscat 3 mere tari 7 kg gogoşari roşii prune varză roşie mere conopidă 450g zahar 6 foi dafin 3 linguri sare   Mod de […]

Gem de macese

Gem de macese

Gem de macese Ingrediente: 500 g măceşe roşite bine 250 g zahăr 500 ml apă   Mod de preparare: Se curăţă măceşele de sâmburi şi de partea lânoasă Se pune apa cu zahăr la fiert şi, când a dat în clocot, se pun fructele.Totul clocoteşte încet până începe să se lege. Se pune gemul în […]