Zacusca manastireasca

Zacusca de crap

Zacusca de crap Ingrediente: 1,5 kg peşte mare 250 ml ulei un kg castraveţi muraţi un kg ciu­perci 200 g bulion 100 ml vin condi­mente (foi de dafin, cimbru, sare, piper) suc de lămâie o lingură rasă de zahăr   Mod de preparare: Se taie ciupercile în cubuleţe, iar castraveţii se taie felii, apoi se […]

Ardei capia pentru iarna

Gogoşari la oţet cu miere

Gogoşari la oţet cu miere Ingrediente: 5kg gogoşari un litru oţet 3 I apă 1/2 kg miere de albine 1/2 linguri de sare 1/2 kg zahăr condimente (boabe de muştar, piper negru, foi de dafin)   Mod de preparare: Se pun la fiert, într-o oală, zahărul, oţetul, sarea, mierea şi condi­mentele până dau în clocot. […]

Sfeclă roşie în otet

Sfeclă roşie la oţet

Sfeclă roşie la oţet Ingrediente: un kg sfeclă roşie o cană de oţet 3 căni de apă sare     Mod de preparare: Se spală sfecla şi se fierbe. Separat, se fierbe apa cu oţetul şi puţină sare. Se curăţă sfecla şi se taie rondele, după care se pune într-un borcan peste care se toarnă […]

Ardei bulgăreşti

Ardei bulgăreşti

Ardei bulgăreşti Ingrediente: 5 kg ardei iuţi 250 g za­hăr muştar alb şi boabe de piper un I oţet 200-300 ml apă două linguri de sare   Mod de preparare: Se fierbe apa cu sarea şi se toarnă peste ardei, lăsându-se sa se răcească. Se fierb la un loc toate ingredientele (cu excepţia ardeilor). Ardeii […]

Dulceata de vinete cu nuci

Dulceata de patlagele verzi

Dulceata de patlagele verzi Ingrediente: 60-70 buc. pătlăgele (din cele lunguieţe) 1 kg zahăr tos 15-20 nuci tăiate în lung 1 lămâie 1 pahar cu apă   Mod de preparare: Se spală gogonelele, se taie căpăcelul de la codiţă şi, cu o scobitoare, se scot nunai seminţele. Se opăresc în apă fierbinte, circa 3 minite, […]

Vinete la borcan

Vinete la borcan

Vinete la borcan Ingrediente: vinete roşii (cantitatea se află la aprecierea fiecăruia)       Mod de preparare: După ce s-au copt vinetele se pun pe un plan înclinat să se scurgă sucul amărui din ele. Se curăţă bine şi se toacă sau se taie felii. Se pun în borcane, având grijă să nu rămână […]

Vinete cu orez la cuptor

Vinete cu fructe

Vinete cu fructe Ingrediente: două kg vinete doi l apă 4 linguri de sare două kg pere 500 g pastă de roşii 500 g ardei două kg prune un căţel de usturoi boabe de piper foi de dafin busuioc cuişoare 3-4 aspirine   Mod de preparare: Se opăresc vinetele (se folosesc vinete mari) timp de […]

Gogosari la otet

Ardei capia in oţet

Ardei capia in oţet Ingrediente: două kg ardei capia 500 ml oţet de 9° un litru apă 250 g zahăr sau miere două linguri de sare o foaie de dafin o frunză de ţelină 100 g hrean sau 3 linguri de sămânţă de muştar   Mod de preparare: Ardeii, bine spălaţi, se taie în jumătăţi […]

Zacusca gradinareasca

Zacusca de pătlăgele

Zacusca de pătlăgele Ingrediente: 3 kg pătlăgele verzi 1,5 kg gogoşari roşii un kg ceapă două kg roşii un litru ulei 5 morcovi mari sare pătrunjel tocat mărunt   Mod de preparare: Se pune într-un ceaun uleiul la încins, după care se adaugă ceapa şi morcovii daţi prin maşina de tocat. Se lasă să se […]

Roşii murate in sare

Roşii murate in sare

Roşii murate in sare Ingrediente: două kg roşii o bucată rădăcină de ţelină două bucăţi ardei iuţi 4-5 căţei de usturoi o legătură de mărar verde 2-3 frunze de dafin sare (o lingură la un litru de apă)   Mod de preparare: Se spală roşiile şi se intro­duc într-un borcan adecvat, intercalate cu căţeii de […]

Zacusca de macrou

Zacusca din morcovi şi mere

Zacusca din morcovi şi mere Ingrediente: un kg morcovi un kg vine­te un kg ceapă un kg gogoşari un kg ardei graşi un kg ţelină un litru ulei 800 g pastă de roşii zahăr miere sare   Mod de preparare: Se spală şi se dau pe râză­toare ţelina şi morocovii, apoi se pun la călit […]

Varza murata cu hrean si marar 

Varză murată cu ardei şi hrean

Varză murată cu ardei şi hrean Ingrediente: 5 kg varză albă 3 kg ardei capia 500 g hrean 100 g zahăr 500 ml oţet sare   Mod de preparare: Se taie varza şi ardeii mărunt. Se rade hreanul şi se amestecă bine cu varza şi ardeii. Se adaugă sare după gust. Zahărul se dizolvă în […]

Sirop din muguri de brad

Siropuri din legume si fructe

Siropuri din legume si fructe Ingrediente: 1/3 zeama de morcovi 2/3 suc de portocale 2/3 suc de rosii 1/3 suc de mere lapte dulce banana   Mod de preparare: La un pahar mare puneti: 1/3 zeama de morcovi si 2/3 suc de portocale sau 2/3 suc de rosii si 1/3 suc de mere. Umpleti paharul […]

Crap marinat prajit

Marinata de peste din crap sau caras

Marinata de peste din crap sau caras din: crap, boabe de piper, foi de dafin, sare, apa, otet, ulei. Ingrediente: 1 crap sau caras de 2-3 kg 2 pliculeţe boabe de piper 4-5 foi de dafin 1-2 linguriţe sare 1 cană apă 2 căni oţet 1 cană ulei   Mod de preparare: Se curăţă peştele […]

Marinata de peste

Marinata de peste

Se da prin făină amestecată cu boia bucăţi de peşte şi se prajesc în ulei, apoi se pun deoparte. Se rad două cepe mari, un morcov subţire, o ţelină, le amestecăm cu un păhărel de ulei rece şi le fierbem înăbuşit. In timpul fiertului adăugăm usturoi, bulion subţiat cu apă, o foaie de dafin, câteva […]

Dulceata de agrise

Dulceata de pepene rosu

Dulceata de pepene rosu Ingrediente: 1 kg coji de pepene, cantarite dupa fierberea in otet 300 ml otet de 9 grade 1 kg zahar 1/2 litru apa 1 lamaie mare 1 plic de zahar vanilinat   Mod de preparare:   Pentru dulceata, trebuie sa pastrati cojile de la pepene, partea alba fiind cat mai groasa. […]

Prajitura cu gem de corcoduse

Prajitura cu gem de corcoduse

Prajitura cu gem de corcoduse din: oua, ulei, apa, zahar, faina, mirodenii. Ingrediente: Blat: 4 oua 4 linguri ulei 4 linguri apa 250 g zahăr 250 g făină mirodenii   Mod de preparare: Se separă albuşul de gălbenuş. Albuşul se bate spumă şi se adaugă zahărul. Gălbenuşul se amestecă cu uleiul şi apa şi se […]

Gem de mere cu sirop concentrat de piersici

Gem de mere

Gem de mere Ingrediente: 5 kg mere (curăţate de coajă şi sâmburi) 1,5-2 kg zahăr (după gust) 1 plic conservant 4-5 linguri ulei   Mod de preparare: Merele curăţate de coajă şi sâmburi se dau prin răzătoarea mare, se storc de zeamă şi se călesc în ulei. Când merele s-au topit puţin se pune zahărul […]

Dulceata de grapefruit

Dulceata de grapefruit

Dulceata de grapefruit Ingrediente: 1 kg grepfruit 1 kg zahăr 1-2 lămâi Mod de preparare: Se spală foarte bine fructele. Se rad pe toată suprafaţa lucioasă. Se pune apă la fiert. Când clocoteşte, se pun fructele întregi şi se lasă să fiarbă câteva minute (se încearcă cu furculiţa să fie puţin moi). Apoi se scot, […]

Dulceaţă englezească de portocale

Dulceata de portocale

Dulceata de portocale Ingrediente: 1 kg zahăr 800 g portocale (cântărite după ce au fost fierte) 3 linguri zeamă de lămâie 3 pahare zeamă în care au fiert portocalele   Mod de preparare: Se aleg portocale coapte şi tari, cu coaja groasă. Se spală foarte bine şi se rade coaja subţire. Se pun la fiert […]

Meringue de bezea cu kiwi

Dulceata de kiwi

Dulceata de kiwi Ingrediente: 1 kg kiwi 1 kg zahăr 1 lămâie rom   Mod de preparare: Fructele de kiwi se opăresc, apoi se decojesc şi se taie în bucăţi. Se pun într-un castron cu zahărul. Lămâia spălată şi fără coajă se stoarce. Coaja şi sucul se pun peste fructe. Se amestecă şi se lasă […]

Dulceata de ceapa

Dulceata de ceapa

Dulceata de ceapa Ingrediente pentru 2 borcane: 2 kg ceapă 700 g zahăr 40 ml vin alb sec 40 ml oţet 2 căţei de usturoi mari 5 cuişoare 300 ml apă Mod de preparare: Se curăţă ceapa şi se taie în rondele fine. Se curăţă usturoiul şi se taie fin. Se pun într-o cratiţă vinul […]

Magiun

Floare cu gem de piersici

Ingrediente: 500 g făină 25 g drojdie 3 ouă 250 ml lapte 70 g unt două linguri de zahăr tos un borcan de gem de piersici sare două pliculeţe cu zahăr vanilinat 50 g nucă de cocos 50 g miez de nucă un vârf de cuţit de pudră de scorţişoară Preparare: Intr-un ibric se încălzeşte […]

Castraveti murati bulgaresti

Castraveti murati bulgaresti

Castraveti murati bulgaresti Ingrediente: 6 kg castraveţi 2 l oţet 8 l apă 2 cepe 10 linguri sare piper boabe de muştar Preparare: Se amestecă oţetul, apa, sarea şi se adaugă ceapa tăiată julien, piper şi boabe de muştar. Amestecul se pune în borcane şi se adaugă castraveţii. Pentru a nu se înmuia castraveţii, borcanele […]

Dulceaţă englezească de portocale

Dulceata de portocale

Dulceata de portocale Ingrediente: l kg portocale l kg zahăr o lămâie Preparare: Se aleg portocale potrivit de mari, care au şi coaja groasă. Se spală bine şi se rad superficial, cât să se înlăture numai coaja luciosă. Se pun apoi în apă rece, se acoperă cu un capac şi se lasă la frigider de […]

Marinata de macrou cu boabe de piper si ceapa

Marinata de macrou si legume

Marinata de macrou si legume din: macrou, ceapa, ardei gras, ardei iute, faina, alune, zahar, sos de soia, otet, cimbru, ulei. Ingrediente: 4 macrouri potrivite 1 ceapa 2 ardei grasi rosii 1 ardei gras verde si 2 galbeni 1 ardei iute 2 linguri faina 1 lingura ulei de alune de pamant -pentru marinata: 1 lingurita […]

Zacusca frantuzeasca

Zacusca frantuzeasca Ingrediente: 1 kg. Rosii 200 gr.ceapa 2 mere mari 1 ardei gras (sau kapia) 1 pahar otet (de 3 grade), zeama de la 2 lamaii 1 lingurita sare 100 gr. Zahar 1 lingurita boabe enibahar 1 foaie dafin maruntita   Mod de preparare: Merele si rosiile se dau prin razatoare, ceapa se toaca […]