Telemea aromata

Telemea aromata

O reteta simpla de telemea aromata din: telemea de oi, ceapa, ulei de masline, ulei de floarea soarelui, otet, verdeata, usturoi, sare si piper boabe. Ingrediente: 500g telemea de oi 300g ceapă 100g ulei de măsline 100g ulei de floarea soarelui 30 ml oţet 2 linguri verdeaţă uscată (cimbru, maghiran, rozmarin, salvie) 3-4 căţei de […]

Branza pecorino la gratar

Telemea marinata

O reteta simpla de telemea marinata din: telemea, usturoi, foaie de dafin, boabe de piper si coriandru, cimbru, busuioc, oregano si ulei de masline. Ingrediente: 500 g de telemea 3 căţei de usturoi 1 foaie de dafin boabe de piper şi de coriandru cimbru, busuioc, oregano uscate ulei de măsline   Mod de preparare: Se […]

Telemea sau cas marinat

Telemea sau cas marinat

O reteta de telemea sau cas marinat din: telemea sau cas, rosie, usturoi, cimbru, foi de dafin, enibahar, boabe de piper si otet de mere. Ingrediente: 500g telemea sau caş dulce de vaci, oaie, capră 1 roşie mare 2 căţei de usturoi un varf de linguriţă cimbru 2 foi de dafin cateva boabe de enibahar […]

Compot de rubarba

Reteta zilei: Compot de rubarba

O reteta racoritoare si energizanta cu o planta- minune!  Rubarba este saraca in calorii (are doar 16 Kcal la 100g petiol). In schimb, este bogata in fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc si vitamine (mai ales Vitamina C). Rubarba este potrivita la tratarea anemiilor, este digestiva si antiinflamatoare. Gustul acrisor al rubarbei o face potrivita pentru […]

Compot de mango

Compot de mango

Se decojesc 2 fructe de mango; pulpa se desprinde în felii de pe sâm­burele lemnos. Cu un instru­ment special, se taie steluţe din feliile de mango. Se curăţă, se spală şi se toacă 2 fire de busuioc. Se pun la fiert 100 ml apă împreună cu sucul stors de la o lămâie şi 50 g […]

Praz marinat

Praz marinat

O reteta de praz marinat din: praz, sare, piper negru, ulei de masline extravirgin, otet de vin alb, mustar cu boabe, chives, patrunjel si tarhon. O salată simplă, preparată cu un sos de verdeţuri aromate şi muştar, care poate fi servită fie ca aperitiv, fie ca garnitură la o friptură. Ingrediente: 8 fire de praz […]

Morcovi dulci

Morcovi dulci

O reteta simpla de morcovi dulci din: morcovi, zahar si suc de lamaie. Ingrediente: 3 kg morcovi 2 kg zahăr sucul de la 2 lămâi Mod de preparare: Se curăţă morcovii, se spală bine, se înţeapă cu furculiţa şi se lasă în apă cu suc de lămâie minimum două ore. Se pun la fiert în […]

Lamai murate

Lamai murate

O reteta simpla de lamai murate din: lamai, nucsoara neagra, sare, zahar, cuisoare, seminte de anason si chilli rosu Ingrediente: 1 kg lămâi 10 bucăţi nucşoară neagră 75 g sare 500 g zahăr 10 cuişoare 1 linguriţă seminţe de anason chilli roşu, după gust Mod de preparare: Lămâile se ţin douăzeci şi patru de ore […]

Bulion cu miere

Bulion delicios de legume

O reteta simpla de bulion delicios de legume din: morcovi, telina, usturoi, praz, ciuperci, ceapa, rosii, frunza de dafin, patrunjel verde, cimbru, vin alb sec si boabe de piper negru. Ingrediente: 425 g morcovi, tocaţi 700 g ţelină, tocată 2 tije de ţelină, tocate 1 căpăţână de usturoi, nedescojit,tăiat în două 400 g praz, doar […]

Bulion delicios de peste

Bulion delicios de peste

O reteta simpla si gustoasa de bulion delicios de peste din: oase si bacatele de peste alb, morcovi, telina, praz, frunza de dafin, patrunjel verde, vin alb sec si piper negru. Ingrediente: 2 kg oase şi bucăţele de peşte alb 175 g morcovi, tocaţi 3 tije de ţelină, tocată 600 g praz, doar partea albă, […]

Bulion delicios de carne

Bulion delicios de carne

O reteta simpla de bulion delicios de carne din: oase de pulpa de miel, ceapa, morcovi, telina, usturoi, praz, ciuperci, rosii, patrunjel verde, vin rosu si piper negru boabe. Ingrediente: 4 oase de pulpă de miel, tăiate 500 g ceapă 250 g morcovi, tocaţi 450 g ţelină, tocată 1 căpăţână de usturoi, nedescojită, tăiată pe […]

Bulion delicios de pui

Bulion delicios de pui

O reteta simpla de bulion delicios de pui din: ceapa, 1 pui, morcovi, catei de usturoi, rosii, frunza de dafin, patrunjel, cimbru verde, si boabe de piper negru. Acest bulion este delicios, nu conţine multe grăsimi este indicat pentru supe şi sosuri delicate. Ingrediente: 225 g ceapă 1 pui, cam de 2 kg, tranşat sau […]

Compot de fructe uscate

Compot de fructe uscate

O reteta simpla de compot de fructe uscate din: coaja rasa de portocala, suc de portocala, miere, scortisoara, cuisoare, fructe uscate, suc de lamaie, lamaie si musli. Ingrediente: coaja rasă de la  portocală 300 ml suc proaspăt de portocală 1-2 linguri miere, opţional 1 baton de scorţişoară 6 cuişoare 300 g fructe uscate, diverse, cum […]

Compot de mere cu stafide

Compot de mere cu stafide

O retete simpla de compot de mere cu stafide din: mere acrisoare, lamaie, zahar si stafide. Ingrediente: 800 gr mere acrişoare 1 lămâie 2 linguri de zahăr stafide   Mod de preparare: Merele le tăiem bucăţele mărunte şi le punem în vas împreună cu zahărul, sucul de lămâie şi stafide­le. Acoperim vasul şi îl încălzim […]

Dulceata de pere cu cuisoare

Dulceata de pere cu cuisoare

  O reteta gustoasa de dulceata de pere, zahra, apa, cuisoare si lamaie. Ingrediente: 1 kg pere 1 kg zahăr 500 ml apă 2 cuişoare 1/2 lămâie     Mod de preparare: Pui la fiert la foc mic apa şi zahărul. Cureţi perele de coajă, le tai rondele subţiri şi le îndepărtezi cotorul şi seminţele. […]

Morcovi de iarna

Morcovi de iarna

Se curăţă, se taie felii ca tăiţeii, se pun în tigaie cu 1-2 linguri de unt sau untdelemn, se acoperă şi se scutură mereu. Când sunt pe jumătate prăjiţi, se face un sos de zahăr cu 3-4 bucăţele şi se toarnă peste morcovi; se pune şi sare. Se servesc bine scăzuţi.         […]

Hrean cu otet

Hrean cu otet

Radeţi hreanul pe râzătoare şi, pentru ca să nu fie prea iute, ţineţi- l la un loc cald, sau stropiţi cu puţină zeamă caldă, ppoi puneţi oţet pe dân­sul înainte se a-l servi. Puteţi pune niţel zahăr într-însul sau, în loc de zahăr, untdelemn şi sare. Se mai face şi cu ou bătut, îngroşându-se cu […]

Zacusca de ghebe

Zacusca de ghebe

O reteta simpla de zacusca de ghebe cu ardei kapia si ceapa din: ghebe, ceapa, ardei kapia, morcovi, untdelemn, suc de rosii, sare, piper, dafin si usturoi. Ingrediente: 5 kg ghebe un kg ceapă două kg ardei kapia doi morcovi untdelemn suc de roşii concentrat sare piper dafin usturoi   Mod de preparare: Ghebele, curatate […]

Zacusca de fasole

Zacusca cu fasole si ardei

O reteta simpla de zacusca cu fasole din: fasole alba, ceapa, ardei, morcovi, untdelemn, sare si piper. Ingrediente: două kg fasole albă un kg ceapă 500 g ardei 500 g morcovi 400 ml untdelemn sare piper   Mod de preparare: Fasolea se curăţă, se spală şi se pune să fiarbă în apă suficientă. Când a […]

Zacusca manastireasca

Zacusca manastireasca

O reteta de zacusca manastireasca din: vinete, ardei sau gogosari, zahar, otet, untdelemn, sare si facultativ cativa catei de usturoi. Ingrediente: 12 vinete mari 30 ardei sau gogoşari o cană de zahăr o cană de oţet două căni de untdelemn sare facultativ: câţiva căţei de usturoi   Mod de preparare: Se coc legumele, se curăţă, […]

Ciuperci in saramura

Reteta Ghebe la otet

O reteta de ghebe la otet din: ghebe, sare, piper boabe, dafin, otet si usturoi pisat.   Poate te intereseaza si: Ciuperci in otet cu rozmarin si piper Ciuperci in otet Ciuperci brune în oţet balsamic Ciuperci la otet   Ingrediente: 5 kg ghebe sare piper boabe coriandru dafin 500 ml oţet pentru servit: usturoi […]

Zacusca gradinareasca

Zacusca gradinareasca

  Ingrediente: un kg roşii 250 g gogoşari 200 g ardei kapia un morcov o ceapă mai mare 2-3 căţei de usturoi 50 g untdelemn o lingură cu zahăr o lingură de sare   Mod de preparare: Roşiile se fierb şi se trec prin sită cu grijă, să nu iasă decât sucul, şi se dau […]

Ierburi la borcan

Tarhon la sare

O reteta simpla de tarhon la sare din: crengute de tarhon si sare. Ingrediente: crenguţe de tarhon sare         Mod de preparare: Se aleg crenguţele de tarhon să fie sănătoase, eventual se elim­ină partea mai fibroasă, şi se spală bine cu apă. Se usucă răsfirate pe un şervet, se aşază în borcan, […]

Zacusca de smochine

Zacusca de ciuperci de padure

O reteta simpla de zacusca de ciuperci de padure din: ciuperci de padure sau de cultura, ceapa, gogosari, untdelemn, sare, boabe de piper si foi de dafin. Ingrediente: un kg ciuperci de pădure sau de cultură un kg ceapă un kg gogoşari două căni de untdelemn sare boabe de piper foi de dafin   Mod […]

Vinete impanate la otet

Vinete impanate la otet

O reteta de vinete impanate, la otet din: vinete, morcovi, telina, frunze de patrunjel si de telina, cozi de telina, ardei verzi, usturoi sare, si otet. Ingrediente: 8-10 vinete sănătoase, potrivit de mari 4 morcovi o ţelină mică frunze de pătrunjel şi de ţelină 10-12 cozi lungi de ţelină 4 ardei verzi câţiva căţei de […]

Ciuperci la otet

Ciuperci la otet

O reteta de ciuperci la otet din: ciuperci, untdelemn, otet, foi de dafin, boabe de mustar, sare si piper boabe. Ingrediente: un kg de ciuperci albe (de câmp sau de cultură) 100 ml unt­delemn 100 ml oţet două foi de dafin o linguriţă de boabe de muştar sare piper boabe   Mod de preparare: Se […]

muraturi

Muraturi

O reteta de muraturi din: castraveti, gogonele, mere, pere, gutui, teci de fasole verde sau galbena, telina, usturoi, hrean, marar si sare neiodata. Ingrediente: castraveţi gogonele mere pere gutui teci de fasole verde sau galbenă (întregi) ţelină usturoi (în cămaşa lui) hrean mărar uscat pentru soluţia salină: o lingură de sare neio­dată (cu vârf) pentru […]

Zacuscă de vinete

Zacusca de vinete si gogosari

O reteta simpla de zacusca de vinete si gogosari din: vinete, rosii, gogosare, ceapa, untdelemn, sare si boabe de piper. Ingrediente: 3 kg vinete 3 kg roşii 2 kg gogoşari un kg ceapă un litru untdelemn sare boabe de piper   Mod de preparare: Vinetele le coci şi le laşi să se scurgă ca pentru […]

Rosii murate

Rosii murate

O reteta simpla de rosii murate din: rosii, usturoi, ardei iute, frunze de dafin, marar, apa si sare. Ingrediente: 3 kg roşii două căpăţâni de usturoi 5-6 ardei iuţi o ţelină frunze de dafin mărar pentru soluţia salină: apă şi sare   Mod de preparare: Se aleg roşii mici şi cât mai tari, se aşază […]

Castraveti in saramura

Castraveti in saramura

O retetă simpla de castraveti in saramura din: castraveti, usturoi, piper, hrean, marar, foi de dafin, tarhon, crengute de visin, apa si sare. Ingrediente: castraveţi usturoi piper hrean mărar foi de dafin tarhon crenguţe de vişin pentru soluţia salină: apă sare   Mod de preparare: Castraveţii se pun în apă cu puţină sare circa o […]

Castraveti taiati in otet

Castraveti murati rapid

O reteta de castraveti murati rapid din: castraveti, marar verde, marar uscat, cimbru, paine, apa, sare neiodata si aspirine sau conservant. Ingrediente: castraveţi mărar verde mărar uscat cimbru o felie de pâine pentru soluţia salină: apă sare neiodată (2 linguri rase la fiecare litru de apă) facultativ: aspirine sau conservant   Mod de preparare: Trebuie […]

Gogonele in otet

Gogonele in otet

Gogonele in otet din: gogonele, otet, zahar, sare, foi de dafin, coriandru, patrunjel, marar uscat, hrean, usturoi, boabe de struguri si sare. Poate te intereseaza si: Gogonele murate in otet Reteta zilei: Gogonele murate in otet de mere cu praf de curry Salata de gogonele pentru iarna   Ingrediente: două kg gogonele doi litri oţet […]