Toba ardeleneasca
PrinteazaToba ardeleneasca din: carne, limbi, urechi, slanina, sare, piper, frunze de dafin, paprika, vin.
- 1 stomac bine curăţat sau un maţ gros
- 500 g carne fleică
- 2 limbi
- urechile
- 250 g slănină cu şorici
- 2 rinichi
- sare
- piper
- piper boabe
- 2-3 frunze de dafin
- 1 linguriţă de paprika
- 1 pahar cu vin
Mod de preparare:
Tai toate ingredientele (mai puţin fleica) fâşii, cât mai subţiri şi lungi, apoi le freci cu sare, piper măcinat şi paprika, într-un castron.
Pui la fiert în apă rece doar cât să acopere cărnurile, cu boabe de piper şi o foaie de dafin. Laşi vreun sfert de oră, apoi pui şi fleica şi mai laşi.
Când s-au fiert toate, scoţi cărnurile, tai şi fleica făşii, în lung, apoi laşi puţin la răcit. Umpli maţul (stomacul) cu toate ingredientele, dar cât mai în lung şi nu foarte îndesat.
Umpli cu zeamâ, legi bine maţul şi îl pui la fiert în apă cu boabe de piper, foaie de dafin şi un pahar cu vin.
Laşi doar o jumătate de oră, având grijă să-l înţepi uşor diin când în când.
Pofta buna!