Sos de smantana (rece)

Sos de smantana (rece)

Sos de smantana Ingrediente: 300 g smîntînă 100 g muştar sare   Mod de preparare: Se ia smantană acrişoară, se adaugă muştar şi sare după gust şi se amestecă bine. Se serveşte la salată verde, andive şi salată de ţelină.   Pofta buna!

Sos a la grec

Sos a la grec

Sos a la grec Ingrediente: 100 g ulei 150 g sifon 1 lămîie sau 2 g sare de lămîie 2 g piper 1 legătură pătrunjel sare   Mod de preparare: Se toarnă sifonul într-un castron. Se adaugă pătrun­jel verde tocat, ulei, piper, sare, zeamă de lămîie sau sare de lămîie şi se bate amestecul cu […]

Tartar de somon cu rosii cherry

Sos tartar cu capere

Sos tartar cu capere Ingrediente: 300 g maioneză 50 g ceapă 50 g capere sau 1 legătură tarhon 50 g muştar 1 g piper sare   Mod de preparare: La maioneză se adaugă ceapă tocată foarte mărunt, după ce mai înainte a fost spălată şi stoarsă de apă. Se mai adaugă muştar, piper şi sare […]

Sos de castraveciori

Sos de castraveciori

Sos de castraveciori Ingrediente: 200 g castraveciori în oţet 50 g muştar 200 g maioneza 1 g piper sare   Mod de preparare: Se curăţă de coajă castraveciorii în oţet (cornişon), se toacă foarte mărunt, se scurg de zeamă şi se amestecă cu maioneză. Se adaugă muştar, piper şi sare după gust. Se serveşte la […]

Sos de branza cu sofran

Sos cu ceapa

Sos cu ceapa Ingrediente: 1/2 cană cu oţet din vin 2 linguriţe cu ceapă rasă 1 linguriţă rasă sare 2 linguriţa cu mărar tocat 1/2 linguriţă pătrunjel tocat 1 lingură apa   Mod de preparare: Le amesteci bine şi păstrai sosul in sti­clă închisă ermetic, la rece. Sos pentru salate.   Pofta buna!

Sos de lamaie (Citronette)

Sos de usturoi si cartofi

Sos de usturoi si cartofi Ingrediente: 1 cartof fiert în coajă 2 gălbe­nuşuri 5 căţei usturoi 300 ml ulei de măsline 1/2 lingură zeamă de lămaie sare piper condimente   Mod de preparare: Zdrobeşti usturoiul, apoi cartoful cald (fără coajă), adaugi gălbenuşurile, zeama de lămâie, sare, piper, iar la urmă torni uleiul câte puţin, ca […]

Sos de macris

Sos de macris

Sos de macris din: macris, unt, faina,, rosii, iaurt, sare si piper. Ingrediente: 300 g măcriş 2 linguri unt 2 linguri făină 3-4 roşii curăţate de coajă şi trecute prin râză­toare 1 borcan iaurt sare piper       Mod de preparare: Intr-o cratiţă încingi uleiul, rumeneşti făina, apoi pui măcrişul spălat şi tocat. Stingi […]

Sos de chili pentru friptura

Sos pentru salata de peste

Sos pentru salata de peste Ingrediente: 1 cana lapte 2 linguri orez macinat o lamaie o ceasca ulei sare piper verdeata   Mod de preparare: Se amesteca orezul macinat cu putin lapte rece, restul de lapte se incalzeste pe foc mic, se adauga si orezul amestecat cu laptele rece si se tine pe foc pana […]

Sos Rouille

Sos cu smantana

Sos cu smantana Ingrediente: smantina ou ulei mustar supa de carne bulion zeama de lamaie   Mod de preparare: Se face o maioneza nu foarte grasa din galbenus de ou, ulei, mustar, sare, zeama de lamaie, se amesteca si smantana (de preferat smantana degresata) si bulionul(o lingurita- si in acest caz se pune si o […]

Sos pesto cu nuci si parmezan

Sos verde de spanac

Sos verde de spanac Ingrediente: 200 g spanac 1 ceaşcă maio­neză sare facultativ usturoi   Mod de preparare: Fierbi spanacul, îl treci prin maşina de tocat şi îl laşi la scurs în sită. Când se răceşte şi este bine scurs îl amesteci cu o ceaşcă de maioneză şi potriveşti de sare. După gust, poţi pune […]

Sos remoulade

Sos remoulade

Sos remoulade din: maioneza, castraveti murati, oua, tarhon, patrunjel, mustar, otet, piper Ingrediente: 300 g maioneză 100 g castraveţi muraţi 2 ouă 1 legătură tarhon 1 legătura pătrunjel 25 g muştar 25 ml oţet piper sare   Mod de preparare: Castraveţii îi cureţi de coajă, seminţe şi îi toci mărunt. Ouăle le fierbi, le cureţi […]

Sos de castraveti cu mustar si marar

Sos de castraveti cu mustar si marar

Sos de castraveti cu mustar si marar Ingrediente: 250 g castraveţi 5 ml ulei muştar sare bulion de carne   Mod de preparare: Cureţi castraveţii, îi dai prin râzătoare şi îi înăbuşi în sucul lor propriu 10 minute. Adaugi apoi bulionul de carne (supa rezultată după ce fierbi bine carne de pui sau vită) şi […]

Sos de otet

Sos de otet

Sos de otet Ingrediente: 250 ml oţet 750 ml apă 1 lingură miere sau zahăr 1 rămurică cimbru 1 linguriţă piper boabe 1 linguriţă coriandru 1 lin­gură tarhon tocat 1-2 foi dafin 4 căţei de usturoi zdrobiţi     Mod de preparare: Fierbi ingredientele timp de 5 minute, le răceşti, le strecori şi pui sosul […]

Sos de chili pentru friptura

Sos rosu cu cimbru

Sos rosu cu cimbru Ingrediente: 5 kg roşii (cărnoase) 5 kg ardei capia roşu 5 kg gogoşari 1 l ulei 1 pachet foi de dafin 200 g sare   Mod de preparare: Dai prin maşina de tocat (la care montezi şi separatorul de seminţe) roşiile împreună cu ardeiul şi gogoşarul, spălate şi curăţate. După ce […]

Marinata pentru peste, cu patrunjel si coriandru

Marinata pentru carnea de vitel

1 pahar oţet de vin, 3 linguri de vin alb sec, 2-3 frunze de dafin, 10 boabe de piper, între 10 şi 20 boabe de ienupăr, sare. Carnea slabă de viţel se împănează cu slănină, apoi oţetul se dă în clocot, se adaugă vinul, condimentele şi se toarnă marinata fierbinte peste carne. După ce se […]

Marinata pentru carnea de porc

Marinata pentru carnea de porc

Marinata pentru carnea de porc 1 pahar apă, 2/3 pahar oţet de vin, 1 ceapă, 20 boabe de ienupăr, 10 boabe piper, 2 frunze de dafin, câteva ace de molid, puţin rozmarin. Sau 1/2 l de vin alb’sec, 1 ceapă, 1 morcov, 1 fir de praz, 1 bucată de ţelină, 2 căţei de usturoi, o […]

Marinata pentru carnea de oaie

Marinata pentru carnea de oaie

Marinata pentru carnea de oaie     Mod de preparare: 1 pahar cu apă fiartă şi răcită, 2/3 pahar de oţet de vin sau 1/2 pahar vin roşu sec (sau 1/2 pahar oţet+1/2 sticlă de bere), 2 cepe, 3 frunze de dafin, 10 boabe de piper, 2-3 căţei de usturoi zdrobiţi. Carnea se ţine 4-5 […]

Marinada condimentata din legume

Marinata pentru carnea de vita

 Marinata pentru carnea de vita 1 pahar cu apa fiarta si racita, 2/3 pahar de otet de vin sau o jumatate de pahar de vin rosu sec, 2 frunze dafin, cate 10 boabe de ienibahar si piper. Carnea se tine in marinata 4-5 zile inainte de pregatire               Pofta […]

Marinată de heringi

Marinata pentru carnea de pui

Marinata pentru carnea de pui 1-1/2 pahar vin roşu sec sau demisec alb, 1 ceapă, 1 frunză de ţelină, 1 morcov, 1 căţel de usturoi, 5 boabe piper, 1-2 linguri ulei. Puiul se pune în marinată şi se ţine la frigider cel puţin 12 ore. După zvântare se frige la cuptor. Vinul şi legumele se […]

retete

Cum se prepara sos Chimichurri (video)

Cum se prepara sos Chimichurri. Sosul chimichurri este un condiment de origine argentiniană care se folosește adesea ca acompaniament pentru carne la grătar, dar poate fi utilizat și în alte preparate culinare. Acest sos are un gust intens, proaspăt și iute, fiind o combinație delicioasă de ierburi, usturoi, ulei de măsline și oțet. Iată tot […]

sosuri

Sos unguresc

Sos unguresc Ingrediente: 2 castraveţi acri (muraţi) 2 linguri smântână 1 lingură făină galbenuşuri sare bulion de carne sau supă instant   Mod de preparare: Tai castraveţii mărunt şi îi pui într-o cratiţă la fiert, împreună cu o lingură de smântână şi o lingură făină subţiată cu bulionul de supă. Amesteci tot timpul. Pui 2 […]

Ouă coapte cu praz cremos

Sos de oua

Sos de oua Ingrediente: 5 oua fierte 2 iaurturi (mici) 2 linguri mustar ceapa verde lamaie sare piper ulei marar   Mod de preparare: Ouale se dau pe razatoare. Separat din ulei si mustar se face o maioneza, cu sare si piper, subtiem cu iaurt. Se toarna peste oua, ceapa taiata marunt, zeama de lamaie […]

Sos vinegreta

Sos vinegreta cu patrunjel

Sos vinegreta cu patrunjel Ingrediente: 1/2 cana ulei de masline 1 lingurita boia 1 lingurita boabe de mustar macinate 2 catei de usturoi pisati 1/2 lingurita busuioc uscat un praf de piper 1 lingura ceapa tocata 3 linguri otet de vin rosu 2 linguri suc de lamaie 2 lingurite patrunjel verde tocat   Mod de […]

Maioneza

Sos de mustar

Sos de mustar Ingrediente: 25 g faina 2-3 linguri ulei sau 30 g unt 50-100 ml smantana 1 lingura cu varf ceapa rasa fin 2-3 linguri cu varf mustar 1/2 l apa   Mod de preparare: Ceapa taiata marunt se caleste 1 minut la foc mic si se stinge imediat cu supa. Se fierbe 10 […]

Sos de smantana

Sos de smantana rece

Sos de smantana rece Ingrediente: 300 g smîntînă 100 g muştar sare     Mod de preparare: Se ia smantană acrişoară, se adaugă muştar şi sare după gust şi se amestecă bine. Se serveşte la salată verde, andive şi salată de ţelină.   Pofta buna!

Maioneza

Maioneza

Maioneza din: galbenusuri, ulei, lamaie, sare.   Ingrediente: 6 gălbenuşuri 900 g ulei 1 lămîie sau g sare de lămie sare       Mod de preparare: Se pun într-un castron gălbenuşurile, se amestecă cu telul, iar după ce s-au amestecat bine. Se picură puţin cîte puţin ulei, pornind cu picături mai rare, apoi clin […]

Ciuperci cu sos alb

Sos de ciuperci

Sos de ciuperci Ingrediente: 80 g făină 80 g unt supă de pasăre esenţă de ciuperci   Mod de preparare: Se face un rîntaş alb din făină şi unt, care se stinge cu supă limpede de pasăre şi esenţă de ciuperci. Se fierbe şi la urmă se strecoară prin tifon sau sită deasă. Acest sos […]

Marinada condimentata din legume

Sos brun gelatinos

Aceleaşi cantităţi ca la sos alb, cu deosebirea că în loc de frişca se foloseşte supă de oase şi vin roşu. Se prepară la fel ca sosul alb, cu deosebire că în loc de frişca sau lapte se adaugă supă din oase prăjite la cuptor, vin roşu şi mai multă esenţă de ciuperci. Dacă sosul […]

Sos de branza cu sofran

Sos alb gelatinos cu esenta de ciuperci

Sos alb gelatinos cu esenta de ciuperci Ingrediente: 100 g unt 100 g făină 1 l supă de pasăre sau de oase 20 g gelatină 100 g frişcă sau lapte esenţă de ciuperci sare   Mod de preparare: Se pune la topit într-o cratiţă untul cu făina, amestecînd într-una pînă se înfierbintă bine. Se stinge […]

Sos pesto cu nuci

Maioneză verde

Maioneză verde Ingrediente: maioneză (pregătită din gălbenuş crud, ulei, sare şi muştar) două linguri de brânză de vaci o legătură de pătrunjel tocat o ceapă tă­iată mărunt o lingură de suc de lămâie   Mod de preparare: Se mixează ingredientele până se obţine o pastă omogenă.   Pofta buna!

Legume cu brânză

Sos cu branza de vaci si somon afumat

Sos cu branza de vaci si somon afumat Ingrediente: 200 g branza proaspata de vaci 100 ml smantana 150 g somon afumat sare piper marar verde   Mod de preparare: Intr-un bol, amesteca 200 g branza proaspata de vaci si 100 ml smantana. Taie 150 g somon afumat in fasii si incorporeaza in amestec. Asezoneaza […]

Sos cu verdeata

Sos cu verdeata

Sos cu verdeata Ingrediente: 1 ceapa 1 catel usturoi 250 g branza proaspata de vaci 100 ml smantana patrunjel marar   Mod de preparare: Curata 1 ceapa si 1 catei de usturoi. Toaca ceapa marunt si preseaza usturoiul. Intr-un bol, amesteca ceapa si usturoiul, 250 g branza proaspata de vaci si 100 ml smantana, apoi […]