Praz – Beneficii pentru sanatate si retete

Printeaza

Praz – Beneficii pentru sanatate si retete. Prazul, cunoscut și sub numele de ceapă verde sau ceapă franceză, este o legumă cu tulpina lungă și subțire, folosită în bucătărie pentru aroma sa distinctă și pentru proprietățile sale nutritive. Acesta face parte din familia Alliaceae, alături de ceapă, usturoi și arpagic.

Beneficii pentru sănătate:

Conținut bogat de nutrienți:

Prazul este o sursă bună de vitamine și minerale precum vitamina K, vitamina C, vitamina A, acid folic, potasiu și mangan. Aceste substanțe nutritive sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului.

Fibra alimentară:

Prazul conține fibre dietetice, care pot contribui la sănătatea sistemului digestiv, reglarea glicemiei și menținerea senzației de sațietate.

Antioxidanți:

Ca și alte legume din familia Alliaceae, prazul conține antioxidanți precum compuși sulfurici și flavonoide, care au potențial de a proteja celulele corpului împotriva stresului oxidativ și a inflamației.

Sistem imunitar:

Datorită conținutului de vitamina C, prazul poate contribui la întărirea sistemului imunitar și la protecția împotriva infecțiilor.

Sănătatea oaselor:

Conținutul de vitamina K din praz este important pentru sănătatea oaselor, deoarece contribuie la coagularea sângelui și la menținerea densității osoase.

Proprietăți:

Aromă și gust distinctiv:

Prazul are o aromă delicată, dulceagă și un gust ușor picant. Părțile comestibile ale prazului sunt tulpina albă și porțiunea verde mai deschisă.

Utilizare culinară:

Prazul este utilizat în diferite feluri de mâncare, precum supe, ciorbe, tocane, omlete sau chiar crud, în salate. Tulpina albă este cea mai frecvent utilizată, în timp ce frunzele verzi pot fi folosite pentru a adăuga un plus de arome.

Contraindicații:

Alergii sau intoleranțe:

Persoanele cu alergii sau intoleranțe la legume precum ceapa sau usturoiul ar putea dezvolta și reacții adverse la praz.

Interacțiuni cu medicamente:

Prazul conține substanțe care pot interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi cele folosite pentru subțierea sângelui (anticoagulante).

Flatulență:

Consumul excesiv de praz poate duce la flatulență (gaze intestinale) din cauza conținutului său de fibre.

Probleme digestive:

Unele persoane ar putea avea dificultăți în digerarea prazului crud, în special dacă au probleme gastrointestinale.

Este întotdeauna recomandat să consulți un specialist în nutriție sau un medic înainte de a face modificări semnificative în dieta ta, în special dacă ai anumite condiții medicale sau iei medicamente.

 

Praz – Beneficii pentru sanatate si retete

 

Bors verde

Ciorba de linte cu praz

Ciorba de linte cu praz din: linte, ceapa, praz, telina, rosii, usturoi, sare, piper. Ingrediente: 300 g linte 1 l supă de legume 1 ceapă 1/2  praz, partea albă şi puţin din cea verde 1 morcov 1/2 ţelină 1-2 roşii date prin râzătoare 2 căţei usturoi sare piper 1-2 linguri ulei cimbru verde  1 ardei […]

Tocanita de naut si praz

Tocanita de naut si praz din: naut, praz, ceapa, telina, smantana, ulei, ardei, sare, piper. Ingrediente: 200 g năut 3 foi de dafin 1 legătură praz 2 cepe tocate 2 linguri ulei 1 lingură boia 500 ml fiertură de legume 100 g smântână vegetală zeama de la 1 lămâie 1 ardei iute sare piper   […]

 

Frittata cu branza si praz

Frittata cu branza si praz din: unt, ulei de masline, praz, usturoi, rucola, oua, lapte, branza, patrunjel, piper, sare, branza. Ingrediente:  1 lingura unt 1 lingura ulei de masline 1 ceasca praz, felii subtiri 1 catel usturoi, tocat 1 cana rucolla 8 ouă ½ ceasca lapte 1 ceasca brânză 3 linguri patrunjel proaspat, tocat 1/4 […]

 

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.