NASAL – sortiment românesc de brânză cu mucegai roşu, obţinut prin maturarea în grota de la Ţaga, lângă Gherla. Are o aromă specifică, asemănătoare cu a altor brânzeturi cu mucegai. Acest sortiment de brânză a fost pomenit în multe opere literare, dintre care cea mai cunoscută este Decameronul lui Boccaccio, care visa “un munte de […]
Branza Danish Blue
PrinteazaBranza Danish Blue
Brânza Roquefort, regina brânzeturilor albastre, a fost victima mai multor tentative de copiere de-a lungul vremii, nici una dintre ele nefiind mai explicită decât Danish Blue sau Danablu.
Această brânză a fost creată la începutul secolului XX de Marius Boel, în încercarea de a produce o versiune mai ieftină a celebrei brânze albastre.
Gustul brânzei Danish Blue nu seamănă, însă, nicidecum cu al brânzei Roquefort, dintr-un motiv foarte simplu: ea este fabricată din lapte de vacă şi nu de oaie. In interior, este perfect albă cu vinişoare de mucegai de un albastru intens, spre deosebire de nuanţa mai palidă, albastru-verzuie a brânzei Roquefort.
Se vinde după o perioadă de maturare de 2-3 luni şi este comestibilă cu coajă cu tot, care este foarte subţire. Este cremoasă şi foarte sărată, însă mucegaiul se resimte mai puţin decât în cazul brânzei Roquefort.
Printre cunoscători, Danish Blue nu s-a bucurat niciodată de aceeaşi reputaţie ca alte brânzeturi prezentate în această secţiune a cărţii. Nu există, însă, nici un motiv pentru care ar putea fi mai puţin apreciată, iar fărâmiţată în salate este un ingredient foarte gustos.
poate te intereseaza si:
Despre branzeturi
Branza Chevre de Montrachet
Diverse brânzeturi din lapte de capră se fabrică în Franţa, si toate au ca nume generic Chevre. Chevre de Montrachet este originară din departamentul Sâone-et-Loire din Burgundia