Brânza Roquefort, regina brânzeturilor albastre, a fost victima mai multor tentative de copiere de-a lungul vremii, nici una dintre ele nefiind mai explicită decât Danish Blue sau Danablu
Branza Fontina
PrinteazaBranza Fontina
Fontina este un sortiment de brânză ce provine din Văile d’Aosta, din nord-vestul Italiei. Ea a devenit foarte la modă în ultimii ani. Se fabrică din lapte de vacă şi are o textură fermă. Gustul ei se aseamănă, în oarecare măsură, cu aroma dulce, de nucă, a brânzei elveţiene Gruyere.
Mici goluri străbat pe alocuri această brânză galbenă, cu o consistenţă elastică.
Cea mai bună Fontina este fabricată din laptele vacilor care pasc vara pe păşunile înalte din Alpi. Procesul de fabricaţie a brânzei are loc in cabane de lemn, situate în munţi. Fiecare calup de brânză este produs dintr-un singur
muls, laptele nu este pasteurizat, iar brânza este presată, fiartă uşor si apoi lăsată la maturat în medie trei luni. Autentica brânză Fontina fabricată în Alpi, se distinge prin ştampila care are ca logo o reprezentare a vârfului Matterhorn.
Fontina poate fi folosită pentru aceleaşi preparate culinare precum Gruyere şi Emmenthaler (sortimentele mai tinere sunt ideale pentru fondue), ori la pregătirea unei fonduta, a unui sos din brânză topită în lapte şi ouă, servit cu paste.
poate te intereseaza si:
Branza Danish Blue
Branzeturi celebre
CAŞ PROASPĂT – sortiment românesc, preparat în zonele montane din lapte de vasă, sau amestec de lapte de vacă şi oaie. Se face din lapte nepasteurizat, încălzit în care se adaugă cheag. EDAM – brânză olandeză, uşor sărată, fabricată dintr-un lapte foarte gras. Se comercializează sub forma unor bulete, sfere cu interior galben pal învelite […]