Branzeturi celebre

Printeaza

CAŞ PROASPĂT – sortiment românesc, preparat în zonele montane din lapte de vasă, sau amestec de lapte de vacă şi oaie. Se face din lapte nepasteurizat, încălzit în care se adaugă cheag.

EDAM – brânză olandeză, uşor sărată, fabricată dintr-un lapte foarte gras. Se comercializează sub forma unor bulete, sfere cu interior galben pal învelite în plante aromate şi condimente, apoi cu un strat de parafină roşie.

Bucăţile care au mai mult de 17 săptămâni de maturare, sunt acoperite în parafină neagră. Edam are un conţinut scăzut de grăsimi, este o brânză moale.

Se potriveşte foarte bine cu fructe (mai ales mere şi pere, dar şi caise, cireşe, pepeni), merge cu pâine şi biscuiţi, cu berea neagră şi cu vinurile Pinot Gris, Chardonnay, Shiraz.

GOUDA – este cel mai cunoscut sortiment de brânză din Tarile de Jos, renumit pentru aroma deosebită. Se face din lapte de vaci un caş proaspăt care este apoi bine spălat şi lăsat la maturat şi uscat.

Maturarea unui asemenea sortiment poate dura de la câteva săptămâni până la 7 ani. Cu cât este mai veche, cu atât gustul şi aroma vor fi mai caramelizate.

LA GRUYERE – brânză elveţiană cu aromă deosebită pentru că este făcută din laptele vacilor care pasc liber pe păşuni alpine. Este un sortiment preparat încă din antichitate, se spune chiar că împăratul Antoniu cel Sfânt a murit în urma unei indigestii provocate de faptul că a mâncat o cantitate foarte mare de astfel de brânză.

MOZZARELLA – brânză italiana moale, uşor sărată, de culoare alba, asemănătoare caşului dulce românesc. Este excelentă pentru salate, sandvişuri, pizza, lasagna şi cu paste sau cu roşii şi busuioc.

Se poate prăji şi la grătar. Se vinde de obicei ţinută în zer. Se găseşte în mai multe variante, în funcţie de laptele din care este preparată: lapte de bivoliţă, sau vacă.

MASCARPONE – este mai degrabă o cremă de brânză, moale, proaspătă, cu aromă de unt fin. Este fabricată din smântână proaspătă în care se adaugă acid tartric, citric sau chiar suc de lămâie.

Este folosit în diverse preparate mai ales în regiunea Lombardia, unde este o specialitate.

Este ingredientul principal pentru desertul Italian “Tiramisu”. Unii susţin că mascarpone nu este un sortiment de brânză, ci o cremă de lapte degresat.

PARAGGIANO REGGIANO – este cea mai cunoscută brânză italiană, care se prepară de mai bine de 800 de ani în regiunile Parma, Reggio Emilia, Modena.

Procesul de preparare se face manual, nu industrializat şi s-a păstrat de-a lungul secolelor fără adăugare de aditivi sau înlocuitori de cheag.

Procesul de maturare durează între 18-36 luni, la temperatură constantă, timp în care brânza este trecută prin saramură aromată cu plante.

 

Branzeturi celebre

retete

 

Savurati!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.