Despre branzeturi

Printeaza

NASAL – sortiment românesc de brânză cu mucegai roşu, obţinut prin maturarea în grota de la Ţaga, lângă Gherla. Are o aromă specifică, asemănătoare cu a altor brânzeturi cu mucegai.

Acest sortiment de brânză a fost pomenit în multe opere literare, dintre care cea mai cunoscută este Decameronul lui Boccaccio, care visa “un munte de brânză parmiggiano”.

RICOTTA – Brânză italienească, moale, albă, preparată din zerul rezultat din lapte de oaie, capră, bivoliţă sau vacă, asemănătoare cu urda românească. Este săracă în grăsimi, dar foarte parfumată.

Se găseşte atât în varianta sărată, afumată, cât şi în cea dulce. Este o brânză proaspătă care nu se ţine la maturat, din acest motiv este foarte perisabilă.

Se poate folosi atât ca aperitiv, cât şi la deserturi, ca agent de îngroşare pentru sosuri, la salate, paste, la-sagna şi ravioli.

ROQUEFORT – brânză veche originară din Sudul Franţei, preparată din lapte de oaie, în regiunea Roquefort – sur – Soulzon. Există reţeta de fabricare a ei încă din sec al Xl-lea.

Se fabrică din lapte proaspăt de oi şi este ţinută pentru maturare în peştera Cambalou cel puţin trei luni, în peşteră acţionând un mucegai special, albastru. Are un miros foarte puternic, o aromă bine individualizată, se găseşte ambalată în roţi între 2,5 – 3kg.

TELEMEA – Brânză obţinută din lapte de vacă, oaie, capră sau bivoliţă, luat singur sau în amestec.

Se prepară mai întâi un caş, prin adăugare de cheag în lapte ţinut la o temperatură de 37 – 40°C, apoi se scurge zerul şi brânza obţinută se păstrează în saramură.

Pentru a fi folosită în preparate culinare, este necesară desărareaîn apă rece, timp de mai multe ore, mai ales în cazul unui sortiment preparat cu mai mult timp în urmă.

Se poate păstra până la doi ani, dar saramura se schimbă din când în când.

 

Branzeturi

Branzeturi

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.