Slanina afumata ardeleneasca

O reteta simpla de slanina afumata din: slanina, sare, sare grunjoasa, apa rece, cimbru si cativa catei de usturoi.
Ingrediente:
  • 5 kg de slănină (cu şorici şi cu o dungă de carne)
  • sare

pen­tru saramură:

  • 15 linguri de sare grunjoasă
  • apă rece (doză care se va repeta de câte ori este nevoie)

facultativ

  • cimbru sau câţiva căţei de usturoi

 

Mod de preparare:

Slănină se porţionează în bucăţi nu mai mari de o palmă şi jumătate, se presară sare. Se aşază câte două (lipite pe partea cu şori­ciul), într-un borcan de sticlă de 12 litri. Deasupra se pun cele 15 lin­guri de sare grunjoasă, apoi se toarnă apa (care nu trebuie fiartă – atenţie, nu trebuie folosită apă de la robinet, ci apă de fântână sau de izvor!), cât să le acopere, şi se închide borcanul ermetic. După gust, se pot adăuga în zeamă crenguţe de cimbru sau căţei de usturoi (dar se poate şi fără)

După cinci zile, dacă apa s-a colorat în roşu, slănina se va scoate, se va spăla, se va pune la loc în borcan şi saramura se va înlocui cu alta, pregătită tot cu 15 linguri de sare. Se va proceda la fel, din cinci în cinci zile, până se împlinesc 25, după care slănina se scoate şi se zvântă bine. Se va pune apoi la afumătoare, la fum rece, din lemn de esenţă tare. Pregătită astfel, slănina va ieşi fragedă.

 

Poftă bună!

Incoming search terms:

  • sunca ardeleneasca
  • slanina ardeleneasca
  • slanina afumata ardeleneasca
  • cum se prepara slanina
  • slanina afumata preparare
  • prepararea slaninei de porc
  • retete slana ardeleneasca
  • preparare slanina
  • reteta de afumat slanina
  • retete sunca ardeleneasca

2 Responses to Slanina afumata ardeleneasca

  1. 8 December 2013 at 14:37

    imi place aceasta reteta

  2. Martin Bota
    19 December 2013 at 18:40

    Sunt ardelean,am facut slaninacu tatal meu,altfel.Aceasta reteta sar putea sa fie cea ce caut: o slanina frageda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Contact