Slanina afumata ardeleneasca

O reteta simpla de slanina afumata din: slanina, sare, sare grunjoasa, apa rece, cimbru si cativa catei de usturoi.
Ingrediente:Slanina_afumata_ardeleneasca
  • 5 kg de slănină (cu şorici şi cu o dungă de carne)
  • sare

pen­tru saramură:

  • 15 linguri de sare grunjoasă
  • apă rece (doză care se va repeta de câte ori este nevoie)

facultativ

  • cimbru sau câţiva căţei de usturoi

 

Mod de preparare:

Slănină se porţionează în bucăţi nu mai mari de o palmă şi jumătate, se presară sare. Se aşază câte două (lipite pe partea cu şori­ciul), într-un borcan de sticlă de 12 litri.

Deasupra se pun cele 15 lin­guri de sare grunjoasă, apoi se toarnă apa (care nu trebuie fiartă – atenţie, nu trebuie folosită apă de la robinet, ci apă de fântână sau de izvor!), cât să le acopere, şi se închide borcanul ermetic.

După gust, se pot adăuga în zeamă crenguţe de cimbru sau căţei de usturoi (dar se poate şi fără)

După cinci zile, dacă apa s-a colorat în roşu, slănina se va scoate, se va spăla, se va pune la loc în borcan şi saramura se va înlocui cu alta, pregătită tot cu 15 linguri de sare. Se va proceda la fel, din cinci în cinci zile, până se împlinesc 25, după care slănina se scoate şi se zvântă bine.

Se va pune apoi la afumătoare, la fum rece, din lemn de esenţă tare. Pregătită astfel, slănina va ieşi fragedă.

Slanina afumata ardeleneasca

Slanina_afumata_ardeleneasca

Poftă bună!

Incoming search terms:

  • sunca ardeleneasca
  • slanina afumata ardeleneasca
  • slanina ardeleneasca
  • cum se prepara slanina
  • slanina afumata preparare
  • prepararea slaninei de porc
  • prepararea slaninei de casa
  • Preparare slănină afumată
  • pregatirea slaninei pentru afumat
  • reteta slanina afumata ardeleneasca

Tags: , , , , , , , , , , , ,

4 Responses to Slanina afumata ardeleneasca

  1. 8 December 2013 at 14:37

    imi place aceasta reteta

  2. Martin Bota
    19 December 2013 at 18:40

    Sunt ardelean,am facut slaninacu tatal meu,altfel.Aceasta reteta sar putea sa fie cea ce caut: o slanina frageda.

  3. 10 December 2014 at 11:49

    De notat, sa vedem ce iese cu slanina asta

  4. 15 December 2014 at 10:09

    Uita-ti aici o metoda din Ardeal:

    Prima data slanina se fasoneaza preferabil cea de pe spate. Adica se ta forma tablei dupa dorinta iar apoi se indeparteaza partea mai moale de deasupra ca sa ramana doar cea cu densitatea mai mare.

    Apoi se sareaza din abundenta cu sare mare fara iod, lasndu-se minim 7 zile in sare. Dupa aceasta perioada se prepara saramura se adauga sare in apa pana ce un ou bagat in acea apa pluteste si nu se scufunda, nu va temeti ca slanina ia doar cantitaea de sare necesara. Aceasta apa se pune la fiert si cand incepe sa fiarba se adauga foi de dafin, ramurele de cimbru si piper boabe lasandu-se sa dea cateva clocote. Se opreste focul se acopera oala si se lasa la racit. Dupa ce sa racit se toarna peste slanina pus intr-un troc de lemn tapat cu fo folie mare de polietilena in asa fel ca partea libera a foliei sa acopere la final trocul cu salanina si saramura.

    Dupa 21 de zile se clateste slanina in saramura in care a stat si se scurge apoi dandu-se la fum dupa prefeinta. Recomandabil este fumul rece produs de lemn de esenta tare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact