Despre vin: Tehnici de vinificatie pentru vinuri rosii

Vinurile in lume: Germania

Germania Natura solului, climatul şi alegerea soiurilor sunt factori determinanţi pentru buchetul, savoarea şi stilul unui vin. In comparaţie cu alte regiuni viticole prestigioase din lume, climatul răcoros din nordul Europei face dificilă buna maturizare a strugurelui. Viticultorii germani compensează acest handicap plantând via în poziţii mai puţin expuse frigului. Majoritatea podgoriilor sunt situate în […]

Vinurile in lume

Regiunile viticole din Romania

Pe teritoriul României, plantaţiile viticole sunt răspândite sub formă de lanţ continuu sau aşezate dispersat, constituind după caz, regiuni (zone) viticole, podgorii, centre viticole şi plaiuri: 7 regiuni sau zone viticole, cu numeroase podgorii, aproape 40, şi centre viticole, peste 160, cunoscute pentru vinurile de calitate şi vinurile speciale, astfel: Zona viticolă a dealurilor Subcarpaţilor […]

Istoria Vinului

Produsele de bază pentru producerea de vinuri şi produse pe bază de must şi de vin

Strugurii proaspeţi sunt fructele viţei de vie, folosite în vinificare, maturate sau într-un anumit stadiu de supramaturare, care pot fi zdrobite sau presate cu mijloace obişnuite şi care intră spontan în fermentaţie alcoolică. Mustul de strugurieste produsul lichid obţinut, prin scurgere liberă sau prin procedee fizice, din struguri proaspeţi. Se admite ca mustul să aibă […]

Vinurile in lume

Vinurile in lume

Franta Astăzi este unanim recunoscut în toată lumea că vinurile franceze deţin supremaţia mondială pentru toate tipurile de vin produse, cu excepţia unor vinuri albe din Germania şi a celor dulci din peninsula Iberică. Această supremaţie rezultă din gama vinurilor produse, foarte variată, personalizată, de înaltă calitate, albe, roze şi roşii, de la seci la […]

Vinurile in lume

Vinurile in lume

Soiurile de vita de vie Soiurile de viţă de vie frecvent întâlnite în principalele ţări producătoare de vinuri din lume sunt: Cabernet-Sauvignon, Cabernet Franc, Chardonnay, Chenin Blanc, Gamay, Gewiirztraminer, Merlot, Muscat, Nebbiolo, Pinot Noir, Riesling, Sauvignon Blanc, Semillon, Syrah, Tempranillo, Zinfandel şi altele. Uneori, unele denumiri de vinuri sunt identice cu cele ale soiurilor de […]

Istoria Vinului

Istoria vinului (II)

Istoria Vinului – partea II   Cu toate acestea, în anul 1860 apare în Franţa flagelul “filoxerei” care distruge majoritatea viilor din Europa. Soluţia de remediere se găseşte după aproape 40 de ani, când se grefează soiurile de viţă de vie pe port-altoi american imuni la filoxeră. Acestei tragedii i se mai adaugă apariţia a […]

Vinurile in lume

Istoria vinului

Istoria Vinului – partea I Vinul este una dintre primele creaţii ale umanităţii; cultura vitei de vie şi a vinului se interferează cu istoria omenirii de aproape 7000 de ani. Acestora li se datorează şi descoperirea primelor reacţii chimice, fermentarea şi oxidarea. Strugurele este singurul fruct cu un conţinut bogat de zahăr şi suc abundent […]