Totul despre vinuri 4 (Vinul in evul mediu)

Printeaza

Totul despre vinuri In evul mediu timpuriu, producerea vinului era o practică obişnuită în cadrul mănăstirilor. Spre sfârşitul Evului Mediu, importanţa vinului a crescut tot mai mult: tehnicile de viticultură s-au îmbunătăţit, se cultivau anumite soiuri de struguri, iar teascurile au devenit tot mai perfor­mante.

Vinurile beneficiau şi de câţiva ani de maturare. Odată cu creşterea calităţii, transportul şi comerţul cu vinuri au început să prospere în Europa.

In Evul Mediu timpuriu, producerea vinului roşu era riscantă: călcarea strugurilor îi expunea pe lucrători la pericolul de sufocare, prin inhalarea dioxidului de carbon.

In Evul Mediu târziu, păstrarea vinului era prioritară, pentru obţinerea mustului folosindu-se teascurile. Data recoltării nu era stabilită doar în funcţie de maturitatea boabelor, ci şi de poziţia lunii şi a stelelor.

Podgoriile din Burgundia au prosperat în timpul lui Carol cel Mare şi a călugărilor cistercieni, dar au fost apoi neglijate din cauza războiului şi a ciumei.

Vinurile de pe Valea Loarei erau foarte cunoscute în Evul Mediu târziu. Era nevoie de 20 de culegători pentru a recolta un hectar pe zi, muncitorii pricepuţi devenind extrem de importanţi odată cu creşterea cerinţelor pentru calitate.

Podgoriile monastice au contribuit la răspândirea vinului de calitate, dar întrucât acesta nu era vândut, producătorii laici au devenit importanţi pentru aprovizionarea cu vinuri.

Eduard I le-a oferit podgorenilor din Bordeaux putere şi bogăţii, pentru a-şi asigura loialitatea lor. El le-a acordat libertatea de a face comerţ în Londra şi dreptul de a-şi forma propria breaslă, Asociaţia podgorenilor.

Căsătoria dintre ducesa Eleonora de Aquitania şi Henric II, în 1152, a adus oraşul Bordeaux sub stăpânire engleză pentru 300 de ani. Fiul preferat al Eleonorei, Richard (Inimă-de-Leu) s-a stabilit la Bordeaux, producându-şi propriul vin.

Drept urmare, comerţul dintre Bordeaux şi Anglia a prosperat. Preferinţele în materie de vin s-au schimbat de la cel slab şi alb la un roşu uşor, clairet. In 1453, Franţa a recuperat oraşul Bordeaux.

Restricţiile comerciale care au urmat au vizat scăderea exporturilor către Anglia.

  • C. 500 – Căderea Romei are consecinţe negative asupra comerţului şi a producţiei de vin; Biserica îşi menţine activitatea viticolă.
  • C. 632 După moartea lui Mahomed, vinul încetează să fie băut în Arabia.
  • 750 C – Regele Carol cel Mare ii este atribuita elaborarea si aplicarea legii viei si vinurilor in nordul Frantei si in Germania.
  • C. 816 – Fiul lui Carol cel Mare, Ludovic, este încoronat la Reims. Intăreşte imperiul carolingian şi stabileşte o legătură regală cu vinurile locale – champagne
  • C. 750  – Regele Carol cel Mare ii este atribuita elaborarea si aplicarea legii viei si vinurilor in nordul Frantei si in Germania.
  • C. 900 – Califul Osman ordona distrugerea a doua treimi din podgoriile din Valencia, Spania.

 


Poate te intereseaza si:

Totul despre vinuri 3

Vinul de astăzi provine fie din Lumea Veche, fie din cea Nouă. Europa, numită şi Lumea Veche, este leagănul creşterii viţei-de-vie, locul unde viticultura a evoluat începând cu anul 7000 Î.Hr. Regiunile viticole din Franţa, Italia şi Spania sunt cele mai importante şi însumează tot ceea ce este tradiţional în producerea vinului din cele mai […]

Totul despre vinuri 2

La sfârşitul secolului XX, peste 8 milioane de hectare erau cultivate cu viţă-de-vie şi se produceau aproape 300 de milioane de hectolitri de vin. In prezent, vinul este produs aproape în toată lumea, începând din Chile până în Africa de Sud, Noua Zeelandă sau China. Podgoriile sunt situate între 32° şi 51° latitudine în emi­sfera […]

Totul despre vinuri 1

Se crede că vinul este originar din munţii Caucaz din Georgia, fiind parte integrantă a culturii lumii încă de la apariţia primelor dovezi istorice. Unul dintre cei mai îndrăgiţi zei ai vechilor greci era Dionysos (adoptat de romani sub numele de Bachus), în cinstea căruia vinul era băut de sărbători, licoarea magică fiind un ingredient […]

Ce_pahare_folosesti

Totul despre vin

Daca dintre toate bauturile alcoolice vinul este preferatul tau, inseamna ca ai putea deveni in timp un mic expert intr-ale tipurilor, aromelor si denumirilor specifice de vin. Informatiile nu sunt deloc atat de complicate pe cat ti-ai fi imaginat. Compania londoneza Datadial a realizat un mic ghid pentru clientul lor, WineInvestment, prezentat si de site-ul […]

 

1 comentariu

  1. Foarte interesant articolul. Ma intereseaza totul despre vin

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.