Viticultura biologica si vinurile biologice

VITICULTURA BIOLOGICA – Notiunea de cultura biologica s-a nascut în Franta în 1932 si a fost reactivata în anii saizeci. Este nevoie de trei pâna la sapte ani pentru ca un sol sa fie acceptat pentru cultura biologica, timp în care reziduurile tratamentelor chimice din anii anteriori sa dispara complet din pamânt. In 1966, Franta […]

Consumul si productia de vin in secolul XX in Franta

La începutul secolului XX, productia de vin era cu 30% mai mare decât consumul intern. Ca urmare, o lege restituie în 1906 velnicerilor dreptul de a distila excedentele. Acesti ani de supraproductie nu descurajeaza însa deloc fraudele. Autoritatile publice iau în 1907 masuri împotriva lor: statul îl obliga pe fiecare viticultor sa faca o declaratie […]

Consumul si productia de vin in secolul al XIX- lea

Publicând “Almanack gourmandîn” 1803, Grimod de la Reyniere devine într-un fel primul critic gastronomic. El scrie despre vin: „Vinul este, în opinia multor amatori, cel mai bun prieten al omului daca este folosit cu masura, si cel mai mare dusman al sau daca e baut în exces. Este camaradul vietii noastre, mângâietorul suferintelor noastre, podoaba […]

Consumul de vin in evul mediu (476-1453) in Franta

Pâna în 1414, împartasania era data la slujba sub cele doua forme: pâinea si vinul. Tocmai de aceea trebuie mentinuta o productie viticola importanta. Diversele invazii afecteaza culturile de vita-de-vie, chiar daca o mare parte a navalitorilor burgunzi si vizigoti o cruta din superstitie. Ei se tem de puterile magice ale oamenilor Bisericii, care întretin […]

Consumul de vin in lumea antica: Egipt, Grecia, Roma si Gallia

VINUL ÎN EGIPT Egiptul este cea dintâi tara din bazinul mediteraneean care a cultivat vita-de-vie. Gasim de altminteri numeroase marturii în acest sens în basoreliefuri. Dar consumul vinului era, se pare, limitat pentru ca, dat fiind caracterul lui sacru, era folosit în principal la ceremoniile religioase (vin funerar). Vinul este baut în fapt doar de […]

Podgoreanul si oenologul in slujba vinului

Podgoreanul si oenologul in slujba vinului. Vinul este rodul muncii podgoreanului si a oenologului. Primul face viticultura, al doilea vinicultura. Acesti doi lucratori ai vitei-de-vie sunt de multe ori una si aceeasi persoana. Podgoreanul Calendarul lui este plin de-a lungul întregului an. Fiecarei perioade îi corespunde o activitate anume. Din octombrie pâna în martie este […]

Ce trebuie sa stim despre TERROIR- ul vinului

Vinul este prin excelenta un produs regional. Ca sa-l întelegem, trebuie sa definim notiunea de terroir ca fiind „specificitatea geologica si climatica a unui sol bine determinat, de natura sa induca plantelor cultivate aici unele caracteristici particulare”. Solul Stratul superficial al solului are prea putina importanta pentru vita-de-vie. Determinanta este natura subsolului, fiindca radacinile butucilor […]

Caracteristicile si soiurile vitei-de-vie

VITA-DE-VIE Vita-de-vie este în realitate o liana din familia Vitaceae a carei durata de viata (ca producatoare de struguri) este de circa saptezeci si cinci de ani. Se vorbeste în mod curent despre vii batrâne daca butucii au peste douazeci de ani, dar exista vii foarte vechi (între 60 si 80 de ani) care înca […]

Consumul de vin in timpul sarcinii si al alaptarii

Alcoolizarea excesiva a barbatului sau a femeii sporeste riscul de sterilitate prin leziuni ale gonadelor. Daca nu se întâmpla asa, problema alcoolizârii se pune din momentul fecundarii; ea nu priveste doar femeia, ci si genitorul. Daca mama nu bea, dar tatal este un bautor excesiv, nu exista anomalii morfologice, dar exista un risc de anomalii […]

Vin fiert cu mirodenii

Vin fiert cu mirodenii din: vin rosu, apa, zahar, anason, scortisoara, nucsoara, coaja de portocala, coaja de lamaie, suc de portocala, suc de lamaie. Ingrediente: (Pentru 4 pana la 6 persoane) O sticla de vin rosu o jumatate de litru apa 50g zahar o steluta de anason 1 baton de scortisoara 1 vârf de cutit […]

Totul despre vinuri

Vinul in religia islamica

Unii ar putea crede ca interdictia de a bea vin este inerenta religiei islamice. Nu este asa, caci Coranul, chiar daca face aluzii la pericolul unui consum excesiv de vin, care duce la betie, nu a interzis niciodata vinul. Intr-o sura din Coran, se spune: „Mâncati si beti, însa nu întreceti masura (…). Puteti bea, […]

Invechirea şi păstrarea vinului

Vinul in religia si traditia crestina

O întrebare staruie privind natura fructului sacru al paradisului terestru. Unii pretind ca celebrul mar nu ar fi altceva decât un strugure, pentru ca numai sucul lui fermentat poate permite accesul la spiritul barbatului. Sarpele nu-i spune, oare, Evei: „Nu, nu veti muri!… Dumnezeu stie câ în ziua în care veti mânca din el vi […]

Vin de portocale

Vin de portocale cu vanilie si scortisoara

Vin de portocale cu vanilie si scortisoara din: vin rose, alcool din fructe, portocale, zahar, baton de vanilie, scortisoara. Ingrediente: 2,5 litri vin rose 0,750 litri alcool de fructe 3 portocale 500g zahar 1 baton de vanilie 1 baton de scortisoara     Mod de preparare: Intr-un recipient de sticla puneti vin, alcool si zahar. […]

Vin din frunze de piersic

Vin din frunze de piersic din: frunze de piersic, zahar, vin rose, vin rosu, alcool din fructe, alcool etilic. Ingrediente: 600g de frunze de piersic (un castron mare) 2 kg de zahar 5 litri de vin rose 2 litri de vin rosu 2 litri de alcool din fructe 1/2 litru de alcool etilic absolut   […]

Istoria Vinului

Simbolul vinului in mitologia lumii

Vinul îsi are originile în Transcaucazia (regiune situata în sudul lantului muntos al Marelui Caucaz) si se dezvolta apoi în India. Din tinuturile indiene, vinul (de la cuvântul vena, care înseamna „iubit” în sanscrita) se extinde în jurul bazinului mediteraneean, unde va face obiectul unei trilogii divine: Osiris-Dionysos-Bachus. In Egipt, vinul este adus pe pamânt […]

Vin din coacaze rosii

Vin din coacaze rosii din: coacaze rosii, vin rose, alcool din fructe, zahar.   Ingrediente: 4,5 litri suc de coacaze rosii 5 litri de vin rose 2 litri de alcool din fructe 2 kg de zahar         Mod de preparare: Aranjati coacaze spalate într-o oala mare si turnati un pahar mic de […]

Despre mâncare şi vin

Prepararea vinului dupa vinificatie

Iesit din cada de vinificatie (din inox, ciment sau lemn), vinul urmeaza sa suporte numeroase manipulari subtile, care reclama întreaga stiinta, intuitie si dragoste a artistului care este oenologul. Diversele etape pe care le va parcurge vinul dupa vinificatia lui sunt urmatoarele: • PRITOCIREA consta în transvazarea vinului dintr-un recipient în altul. Ea permite limpezirea […]

Etapele vinificatiei pentru vin

Sucul de struguri este sediul spontan al unei fermentatii. In aer liber, aceasta fermentatie este acetica si se formeaza un fel de otet. In vas închis, fermentatia este alcoolica. Este prima etapa în obtinerea vinului. Conform definitiei în vigoare la Bruxelles pentru Comunitatea Europeana, „vinul este un produs obtinut exclusiv prin fermentatia alcoolica, totala sau […]

Vin de macese cu lamaie

Vin de macese din: macese, zahar, lamaie, apa. Ingrediente: 1 kg macese uscate sau 1,5 kg macese proaspete 2 kg zahar 2-3 lamai 8-9 l apa     Mod de preparare: Macesele proaspete se taie in doua, iar cele uscate se piseaza sau se trec prin masina de tocat. Se oparesc cu 5 l de […]

Must: 7 beneficii ale mustului

Rezultat în urma zdrobirii strugurilor, mustul conţine nu numai compuşii benefici din pulpa fructului, dar şi din pieliţă, seminţe şi ciorchini. Păstrează tinereţea celulelor Polifenolii şi antioxidanţii blochează efectul nefast al radicalilor liberi asupra celulelor. Aceşti radicali, în exces, sunt principalii responsabili ai îmbătrânirii ţesuturilor – mai ales la nivelul pielii. Protejează neuronii Studiile arată […]

Vinuri frantuzesti faimoase

Vinuri frantuzesti faimoase. Vinurile frantuzesti sunt prezente pe piaţă sub denumirile regionale şi nu sub numele soiului, situarea podgoriei dovedindu-se tot atât de importantă ca şi soiurile. Legile DOC protejează numeroasele tipuri regionale, care au dat naştere unor denumiri unice, cunoscute în toată lumea. Denumirea regională de pe etichetă demonstrează această caracteristică. Vinurile dulci ale […]

Elementele constitutive ale vinului

Elementele fundamentale care alcătuiesc un vin (ceea ce analizează degustătorii când stabilesc calitatea vinului) sunt zahărul, aciditatea, taninurile şi alcoolul. Zahărul conţinut de boabe fermentează, trans-formându-se în alcool, oferindu-i vinului buchetul bogat şi plin de arome de fructe. Cu cât sunt mai copţi strugurii, cu atât mai bună va fi calitatea fructului/zahărului. Aciditatea menţine vioiciunea […]

Tipuri de vin

Exista  o multime de tipuri de vin în toată lumea. Datorită climei, solului, combinaţiei de soiuri şi a metodelor folosite în podgorii şi crame – factori care, combinaţi, alcătuiesc ceea ce francezii numesc „terroir”, specificul regional – nici un vin nu seamănă cu celălalt. In linii mari, ele se clasifică în:   Vinuri spumante: Vinurile […]

Vinuri: Soiuri de struguri albi

Vinuri vechi vs vinuri tinere

Cea mai impresionantă calitate a unui vin tânăr proaspăt este vibraţia sa clară de fructe. Buchetul şi aromele sale primare de măr verde (Sauvignon Blanc şi Riesling) şi coacăze negre (Cabernet Sauvignon), îl fac uşor de apreciat şi înviorător. Totuşi, în majoritatea vinurilor tinere de o calitate mai bună, vor exista şi câteva imperfecţiuni – […]

retete

Vin fiert cu cidru si scortisoara

Vin fiert cu cidru si scortisoara din: vin, cidru, sirop de soc, coaja de lamaie, scortisoarre, pastaie de vanilie si zahar.   Ingrediente: 2 sticle de vin alb demisec 500 ml de cidru 150 ml sirop de soc coaja de la 2 lamaie, taiata fasii 2 batoane de scortisoara 1 pastaie de vanilie, crestata pe […]

Arta de a pastra si servi vinul

Must de casă

Pentru un must de calitate superioară, se folosesc struguri cât mai proaspeţi, de vin. Nu se folosesc boabe stricate, mucegăite sau necoapte. Se zdrobesc boabele în storcătorul de fructe; sucul se trece printr-o strecurătoare fină, astfel încât să se separe de sâmburi şi alte resturi. Pentru un must tradiţional, se lasă să se limpezează sucul […]

Vin tonic cu mirodenii

Vin tonic cu mirodeniidin: vin, ghimbir, nucsoara, scortisoara, stafide, cimbru si cimbrisor. Ingrediente: 2/3 l vin alb 1/4 lingurita cu ghimbir proaspat 1/2 lingurita cu nucsoara rasa 1 baton de scortisoara 1 pumn de stafide 1 crenguta de cimbru uscat 1 fir de cimbrisor   Mod de preparare: Pune in sticla de vin ghimbirul, nucsoara […]

Punci cu mere

Punci de ceai cu vin rosu

O reteta de Punci de ceai cu vin rosu din: portocala, zahar, ceai negru, vin rosu, cuisoare si lichior de coacaze. Ingrediente: 1 portocala 4 linguri de zahar 1/4 ceai negru tare 1/2 l vin rosu, nu foarte tare cuisoare macinate lichior de cocaze         Mod de preparare: Pregatim ceaiul negru. Curatam […]

O sticlă de vin galben de Jura, datând din 1774, vândută la licitaţie cu 38.300 euro

O sticlă de vin galben de Jura, datând din 1774, vândută la licitaţie cu 38.300 euro

O sticlă de vin galben de Jura, datând din 1774, a fost vândută cu suma de 46.000 de franci elveţieni (38.300 de euro) la o licitaţie organizată, marţi, la Geneva, de casa Christie’s. “Persoana care a câştigat a licitat prin internet”, a precizat purtătorul de cuvânt al casei organizatoare. Înainte de licitaţie, casa Christie’s estimase […]

Vin de stafide

Vin fiert cu portocale

O reteta simpla de vin fiert cu portocale din: vin rosu, portocale, cuisoare, cardamon, stafide si scortisoara. Ingrediente: 1 litru vin roşu 1 portocală 5 cuişoare 1 cardamon 20 stafide 1/2 linguriţă scorţişoară sau 1 baton întreg de 5 cm lun­gime   Mod de preparare: Spălaţi o portocală şi înfigeţi în ea din loc în […]

Arta de a pastra si servi vinul

Arta de a pastra si servi vinul

Dacă vrei un vin de calitate, nu-l păstra la frigider, tine-l în poziţie orizontală şi nu-l lăsa în lumină. Iar cănd îl serveşti, temperatura lui trebuie să fie uşor mai mică decăt cea din cameră. Daca n-ai o pivniţa sau un beci, este mai bine sa nu depozitezi cantităţi mari de vin în casă. Frigiderul, […]

Vin tonic cu hrean

Intr-un litru de vin rosu, natural, se pun 15 linguri de hrean dat prin razatoarea fina. Se astupa sticla si se lasa sa se macereze continutul vreme de 8-9 zile, dupa care se filtreaza. Se administreaza 3-4 linguri din acest vin tonic pentru imbunatatirea digestiei, pentru stimularea si reglarea activitatii cardiace, contra anemiei si pentru […]