Vinuri: Soiuri de struguri 1

Printeaza

Soiuri de struguri roşii pentru vin – 1

Vinuri: Soiuri de struguri Deşi specificul regional şi tehnicile de vinificare joacă un rol important, soiul în sine sau amestecul de soiuri sunt elementele care au cea mai mare influenţă în determinarea gustului unui vin.

Familiarizarea cu unele dintre cele mai apreciate soiuri de struguri este cea mai bună modalitate de a evalua abundenţa de tipuri şi arome ale vinurilor lumii.


Vinuri: Soiuri de struguri Cabernet Sauvignon – Din Cabernet Sauvignon se fac vinuri de calitate mai bună decât din oricare  alt soi de struguri roşii. Soiul, originar din Bordeaux, se transformă în vinuri elegante, cu gust puternic şi bine maturate.

Este deseori combinat cu Merlot şi Cabernet Franc. A fost cultivat cu succes şi în Napa Valley, California, unde produce vinuri pline de aromă, cu buchet unic.

Vinuri de culoare închisă, cu iz de coacăze negre, mentă, ardei gras. Maturate în stejar, au arome de vanilie şi cedru

Pinot_Noir Pinot Noir – Pinot Noir produce unele dintre cele mai bune vinuri din lume: vinuri roşii nu foarte corpolente, cu arome care evoluează plăcut la îmbătrânire. Este un soi instabil, pretenţios, care cere o climă răcoroasă şi îngrijire atentă.

Patria spirituală a acestui strugure este Burgundia (Bourgogne), dar este cultivat cu succes în Oregon, SUA, şi în Noua Zeelandă. Vinurile din Lumea Nouă tind să fie mai populare decât cele din Franţa, cu toate că ajung rar la calitatea acestora. Soiul este folosit şi la şampanie sau vinuri spumante.

Aromă de fructe de vară când fructul e tânăr. Maturat în stejar, capătă o textură densă, cu aromă de vanilie. Cu timpul, dezvoltă arome de vânat şi trufe.

Syrah_Shiraz Syrah/Shiraz – In Franţa, soiul este cunoscut sub numele de Syrah. Din el se fac vinurile roşii cu gust puternic, parfumate şi cu potenţial de înve­chire, de la nord de Ron. Este tot mai mult cultivat şi în sudul Franţei, unde poate fi găsit in cupaje (combinarea a cel puţin două vinuri). Cunoscut în Lumea Nouă sub numele de Shiraz, acelaşi soi este secretul unora dintre cele mai căutate vinuri din Australia, în special din văile Barossa, Hunter şi din McLaren Vale.

Aici, clima mai călduroasă ajută la crearea unui vin matur şi mai puternic. Shiraz este combinat şi cu Cabernet Sauvignon în vinurile de masă din Australia. în afara Franţei şi Australiei, pe etichete poate fi întâlnită fie denumirea „Syrah”, fie „Shiraz”.

Cel francez este de culoare închisă şi are o aromă de fructe negre, piper şi bitum. Cel australian este mai matur şi cu un gust mai intens.

Merlot Merlot – Originar din Bordeaux, unde este, de obicei, combinat cu Cabernet Sauvignon şi Franc, ajunge la cea mai înaltă calitate în vinurile de Pomerol şi St-Emilion, din dreapta Bordeaux-ului. Aici, ca soi dominant în cupaj, produce vinuri roşii mătăsoase, cu aromă de prune şi cu un potenţial ridicat de maturare.

In alte părţi ale lumii, Merlot este popular ca monocepage (vin făcut dintr-un singur soi de strugure). Taninurile mai sunt specifice Merlot-ului californian, anumite vinuri putând fi lăsate să se învechească. Chile a adoptat acest soi, producând vinuri uşoare.

Vin cu o structură medie, fin, cu arome de prune şi mure. In butoi de stejar, capătă note de vanilie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.