Retete de Revelion: Sarmalute cu rasol de vaca si ciuperci
PrinteazaSarmalute cu rasol de vaca si ciuperci din: rasol de vaca, ciuperci, ceapa, ou, smantana, unt, pesmet, sare, piper, verdeata, foi de varza, bors sau vin, unt, smantana.
Umplutura:
- 3/4 kg rasol de vacă (came de vacă fiartcă cu legume până se desprinde foarte uşor de pe oase)
- 1/4 kg ciuperci
- o ceapă
- un ou
- 2-3 linguri de smântână
- 50 g unt
- 4 linguri pesmet cernut (sau 2 linguri orez fiert)
- sare
- piper
- verdeaţă
- foi de varză crudă sau murată
Pentru fiert:
- 1 1/2 l borş sau vin alb (dacă se foloseşte varză dulce)
- o lingură de unt
Pentru sos:
- o ceaşcă de smântână
Mod de preparare:
Ciupercile se curăţă, se spală şi se taie felioare.. Se înăbuşă în puţin unt în care s-a călit mai înainte ceapa toccată.
Rasolul, ciupercile şi ceapa se dau prin maşina de tocat. Acestei compoziţii îi adăugăm pesmetul (orezul fiert), oul, smântână, sare, piper, verdeaţă tocată. Se amestecă bine totul. Frunzele de varză se pregătesc ca pentru sarmaalele obişnuite. Se umplu cu compoziţia preparată şi se rulejază.
Pe fundul cratiţei se pune un strat de varză mărunt tocattă şi, după gust, se pot adăuga felioare de slănină afumată, cimbru, foi de dafin. Se aşază sărmăluţele în vas, adăugârnd o lingură de unt, borş sau o cană de vin diluat cu apă.
Sarmalele cu varză acră se fierb numai cu apă sau cu ssupă (fără borş sau vin), se acoperă cu un capac şi se pun la cuptor să fiarbă încet. înainte de a le scoate, se lasă puţin fără capac, pentru a căpăta o uşoară rumeneală. Se servesc cu smântână.
Pofta buna!