Raci fierti (Rasol de raci)
PrinteazaRaci fierti (Rasol de raci) din: raci, usturoi, piper, dafin, sare.
- circa 20 raci vii
- 4-5 căţei de usturoi
- piper boabe
- foi de dafin
- sare
Mod de preparare:
Inainte de a fi fierţi, racii (încă vii – nu se pregătesc raci morţi!) sunt bine spălaţi cu apă rece, eventual frecaţi cu o periuţă pe burtă şi pe părţile care prezintă urme de nisip sau nămol.
Intr-o oală mai mare (de 4-5 I), se pune apă cam până la jumătate, se adaugă 1-2 linguri de sare, usturoiul, piperul boabe şi foile de dafin. In momentul în care apa a început să fiarbă, se aruncă în ea racii vii. Se lasă să fiarbă cam 5 minute, după care se ia de pe foc şi se lasă racii să se răcească în apa în care au fiert. Se scot apoi pe un platou şi se servesc cu pătrunjel verde, tocat, deasupra.
Ca variantă de pregătire menţionăm scoaterea intestinului înainte de a fi aruncaţi în apă. Noi nu suntem adepţii acestei variante. Intestinul nu afectează gustul racilor decât dacă au fiert prea mult. Intestinul va fi scos atunci când este servit racul deja fiert, la masă.
Nu putem să nu amintim şi de varianta „Păstorel”, conform căreia racii de râu trebuie fierţi în bere. Tot el mai spune că la masă, după ce au fiert întregi, se vor servi numai cleştii şi cozile, iar vinul trebuie să fie neapărat alb şi rece!
Pofta buna!