Vinul fiert

Printeaza

Multă lume asociază vinul fiert cu iarna şi cu sărbătoarea Crăciunului. Reţetele după care se prepară sunt desigur numeroase, majoritatea având însă ca ingrediente vin roşu şi condimente dulci, felii de portocală sau mere, uneori miere.

Metoda de preparare este extrem de simplă: vinul se încălzeşte uşor şi se serveşte în căni, deseori cu un beţigaş de scorţişoară, cu care se poate amesteca în cană.

In perioada premergătoare comercializării vinului, într-un stadiu microbiologic stabil, vinul era mai predispus la alterare decât astăzi, iar prin fierbere se putea camufla gustul neplăcut, în general însă, vinul fiert se prepară în sezonul rece pentru a conferi acestei băuturi un gust mai bun şi bogat.

Pe vremuri, colindătorilor care băteau la uşile oamenilor în miez de iarnă li se ofereau căni de vin fiert.

Obiceiul de a fierbe vin s-a răspândit până în sud, în regiunile vorbitoare de limbă germană din nordul Italiei, dar, în esenţă, rămâne o tradiţie germană şi slavă.

Aici se adaugă o doză de alcool tare, de exemplu rachiu din struguri sau digestivul evreiesc numit slivovitz.

 

Vinul fiert

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.