Taierea, parlirea si oparirea porcului

Printeaza

Taierea, parlirea si oparirea porcului la romani

Taiere, parlirea si oparirea porcului

Conform tradiţiei la români, tăierea porcului în gospodărie se face în luna decembrie, de ziua Ignatului (20 decembrie), zi care precede Sărbătoarea Crăciunului şi pe cele prilejuite de Anul Nou.

In această perioadă, de cele mai multe ori, timpul este rece şi uneori chiar geros, cu zăpadă, iama este abia la început, timpul friguros favorizând păstrarea cărnii şi a preparatelor din porc, aşa că ziua este bine aleasă.

Deosebit de această teorie, există diferite legende despre această zi, pe care românii trăitori la sat le ştiu şi se îndrumă după ele.

Porcii sunt îngrăşaţi cu grăunţe, făină, tărâţe, bostani ş.a., până în ziua de Ignat, iar în noaptea precedentă tăierii, ei vor visa dacă vor fi tăiaţi sau nu. Porcii visează că au mărgele roşii la gât. Aceştia vor fi tăiaţi.

De aceea unii porci, de ziua de Ignat şi până la Crăciun, sunt trişti. Adică cel care nu a fost tăiat de Ignat, dar şi-a visat soarta (mărgelele roşii la gât sennnifică sânge), este trist, nu mai mănâncă, pentru a nu se îngrăşa, şi astfel nu poate fi tăiat.

Deci, românul ştie bine că porcul din care se vor face preparatele pentru Crăciuni şi Anul Nou trebuie tăiat pe 20 decembrie. Iar porcul pe care dorim să îl creştem în gospodărie, pentru a avea şi a ne oferi carnea lui cea mai bună, trebuie îngrijit cu atenţie, uneori chiar „băgat în seamă“, făcându-i-se curăţenie foarte des şi chiar vorbind cu el.

In unele părţi ale ţării, porcilor li se dau nume. A creşte un porc ce va fi sacrificat în ziua de Ignat înseamnă a-l cumpăra de mic şi a-l creşte în ogradă, cu câteva luni bune înainte de tăiere, pentru a fi atenţi la ce îi oferim de mâncare. Nu se dau la porc chiar toate resturile.

Trebuie să ne gândim că acele resturi, dacă uneori sunt alterate, pe principiul că porcul mănâncă orice, pot influneţa calitatea cărnii, pe care în final tot noi o consumăm. Exclus a îngrăşa porcul în ajun, cum bine spune un proverb românesc!

taierea porcului

Ce trebuie să pregătim pentru sacrificarea porcului

Inainte de ziua tăierii, porcului să nu i se mai dă mâncare, ci doar apă călduţă, pentru ca stomacul şi intestinele să fie curăţate de resturile de hrană.

Cele necesare: o masă sau o planşetă din lemn, unde se va face tranşarea, un castron pentru colectarea sângelui; un lighean în care se pun intestinele, ce se scot din abdomenul porcului; un lighean pentru osânză; o cratiţă mare în care se pun bucăţile de came care se detaşează treptat din porc, cuţite bine ascuţite, o nuaşină de tocat came cu două site, una cu orificiile mici şi unai cu orificiile mai mari, satâr, pâlnie pentru câmaţi şi condirmente care se adaugă după gust: usturoi, piper, foi de dafin, crimbru, boia de ardei, coriandru, oţet, sare etc.

 

Citeste si:

 

Spor la treaba!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.