Cum se prepara sunca prin sarare sau afumare

Printeaza

Pulpa din spate, căreia i se scoate osul primcipal şi se taie piciorul de la încheietură în jos reprezintă şiunca propriu-zisă. Spata este piciorul din faţă, căruia i se secot toate oasele împreună cu „lopăţica“.Cum se prepara sunca prin sarare sau afumare

Şunca din pulpă se prepară cu şoriciul pe ea. Cea de pe spată, din care se prepară rulada, se curăţă de şorici şi o parte din slănină, ca să rămână doar un strat de 1 cm. Li se dă şuncilor o formă rotunjită fără a face tăieturi inutile de cuţit.

Se scot rămăşiţele de sânge, prin presare, apoi se freacă bine cu soluţia de saramură, mai ales locurile de unde s-au scos oasele.

Saramura pentru şunci se prepară astfel: pentru un kilogram de came se folosesc următoarele cantităţi: 50 g sare, 1/2 lingură de zahăr, 1/2 linguriţă de piper măcinat, 2-3 g coriandru, 2-3 g ienupăr pisat.

După ce au fost bine frecate, şuncile se pun cât mai strâns într-un vas emailat sau din lemn. Se pune deasupra un tocător din lemn cu o greutate peste el. Se ţin într-un loc răcoros timp de 5-6 zile.

Odată la două zile, se întorc, iar la final, se mai toarnă peste ele o saramură, care se prepară astfel, pentru un litru de apă: 120 g sare, 2 g piper boabe, 1 g ieniba- har, o foaie de dafin, 1 g coriandru; se dă într-un singur clocot şi, rece fiind, se toarnă peste şunci, cât să le acopere.

Acestea se pun din nou la presat şi se mai ţiin 12-14 zile într-un loc răcoros, la 6 grade.

Odată la două zile, şuncile se întorc, î urmărind ca să fie acoperite complet de saramură.

După stcoaterea din saramură, şuncile care se consumă în scurt tiimp se ţin în apă călduţă timp de 2-3 ore, după care se clăteşte de mai multe ori cu apă rece, evitându-se astfel apariţia sănii pe suprafaţa lor.

Şuncile care vor fi păstrate mai mult timp nu se desărează, ci doar se clătesc în apă.

Se şterg cu un prosop şi se pun la usc;at într-un loc bine aerisit, rece, până la uscare (10-15 ore), după care se afumă până capătă o culoare roşcată.

Cum se prepara sunca prin sarare sau afumare

retete

Pofta buna!

 

 


poate iti place si:

Medalioane de porc cu sunca afumata

Medalioane de porc cu sunca afumata

Medalioane de porc cu sunca afumata din: file de porc, sunca afumata, sare, piper. Ingrediente: 800 g file de porc 150 g şuncă afumată feliată sare şi piper negru după gust   Mod de preparare: Indepărtaţi membrana fileului şi apoi tăiaţi carnea în medalioane cu grosimea de 2 cm. Asezonaţi cu sare şi piper negru. […]

Rulouri de kaizer cu piure

Rulouri de porc cu sunca, morcov si kaizer

Rulouri de porc cu sunca, morcov si kaizer din: muschi de porc, sunca, kaizer, morcovi, ulei, sare, piper. Ingrediente: 10 bucăţi muşchi de porc 10 bucăţi şuncă presată 10 bucăţi kaizer 5 morcovi potriviţi fierţi puţin ulei sare piper   Mod de preparare: Baţi bucăţile de muşchi cu ciocanul de şniţele până obţii nişte foi […]

 

Rulouri cu sunca si rosii

Rulouri cu şuncă presată şi cu carne de porc

Rulouri cu şuncă presată şi cu carne de porc Ingrediente: 10 felii de şuncă presată 800 g muşchi de porc 5 cepe 2 cutii de ciuperci întregi 2-3 căţei de usturoi piper boabe 2 foi de dafin ketchup dulce sare ulei 1 legătură verdeaţă   Mod de preparare: Speli carnea, o tai felii pe care […]

 

 

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.