Sos saint bernard

Sos saint bernard

  Ingrediente: o felie de franzela 20 g migdale dulci curatate 60 g ulei o lingura de sos alb suprem un varf de cutit de cacao 1/2 portocala praf de sare putin zahar   Mod de preparare: Acest sos se recomanda a fi servit cu anghinara fierta rece si peste alb fiert.

sosuri

Sos alb suprem de peste cu lamaie

O reteta de sos alb suprem de peste cu unt, faina, sare, piper alb, zeama de peste, doua galbenusuri, doua linguri de smantana si lamaie. Ingrediente: 60 g unt doua linguri faina sare piper alb 1.2 l zeama de peste doua galbenusuri doua linguri smantana 1/4 lamaie   Mod de preparare: Se face un rantas […]

Sos vinegreta

Sos vinegreta

O reteta simpla de sos vinegreta cu ulei, mustar, otet, sare, ceapa verde, marar, patrunjel, capere si tarhon. Ingrediente: 50 g ulei o linguriţă muştar o lingură oţet sare un fir de ceapă verde o legătură mărar o legătură pătrunjel 20 g capere o legătură tarhon   Mod de preparare: Ceapa, verdeaţa şi caperele se […]

Sos chaud-froid alb

Sos chaud-froid alb

O reteta simpla de sos chaud-froid alb cu unt, faina, zeama de supa de pui sau supa de curcan, smantana si gelatina Ingrediente: 60 g unt 50 g faina zeama de la supa de pui sau curcan o lingura smantana 10 g gelatina   Mod de preparare: Cu acest sos se imbraca bucati de pui, […]

Sos Bechamel

Sos Bechamel

O reteta de sos Bechamel cu unt, faina, lapte si un strop de nucsoara iar pentru aroma se mai poate adauga o ceapa si cateva cuisoare. Ingrediente: 30 g unt fără sare 30 g făină simplă 500 ml lapte un vârf de cuţit de nucşoară măcinată   Mod de preparare: Topiţi untul într-o cratiţă cu […]

Sos japonez

Sos Huancaina

O reteta de sos Huancaina din: ulei, ceapa, usturoi, oua, tumeric, lapte condensat, branza de oaie, crema de branza si migdale. preparat specific peruan Ingrediente: 3 linguriţe ulei o ceapă-albă tocată 3 căţei de usturoi tocaţi două ouă fierte o linguriţă de turmeric pisat o cană de lapte con­densat 70 g brânză de oaie 70 […]

Sos mexican

Sos mexican

  Ingrediente: o ceapă un ardei gras roşu un morcov 4 roşii un ardei iute (chile) două linguri de ulei două linguri de apă o lingură de zahăr sare piper   Mod de preparare: Se curăţă ceapa şi se pune la călit într-o tigaie cu ulei. Se adaugă apoi apa şi se lasă la fiert. […]

Sos de mustar Dijon

Sos de mustar Dijon

Sos de muştar Dijon din: unt, hasma, vin alb, supa bruna, smantana, mustar dijon. Ingrediente:    20 g unt fără sare o haşmă mare, tocată fin 100 ml vin alb 300 ml supă brună 50 g smântână grasă o linguriţă şi jumătate de muştar de Dijon   Mod de preparare: Topiţi untul într-o cratiţă, la foc […]

Sos crema de ciuperci

Sos crema de ciuperci

Sos crema de ciuperci din: unt, hasme, ciuperci, tarhon, vin, supa, smantana. Ingrediente:  60 g unt fără sare 4 haşme mari, tocate fin 200 g ciuperci champignon, tăiate fin un fir de tarhon proaspăt 100 ml vin alb 600 ml supă brună de vită 2 linguri smântână sau smântână fermentată   Mod de preparare: Topiţi […]

Sos de piper verde

Sos de piper verde

Sos de piper verde din: boabe de piper, coniac, sos brun, supa de miel, smantana. Ingrediente: 30 g boabe de piper verde 100 ml coniac 300 ml sos brun sau supă de miel 100 ml smântână grasă   Mod de preparare: Aşezaţi boabele de piper într-o cratiţă cu fundul dublu şi încingeţi-le timp de 1-2 minute […]

Sos de vin alb

Sos de vin alb

Sos de vin alb din: unt, hasme, vin alb, supa de pui, smantana. Ingrediente: 15 g unt fără sare 3 haşme, tocate fin 300 ml vin alb 300 ml supă de pui sau peşte 400 ml smântână grasă   Mod de preparare: Topiţi untul într-o cratiţă cu fundul dublu, la foc mic. Prăjiţi uşor haşmele, […]

Sos rosu

Sos rosu

Sos rosu din: faina, morcov, patrunjel, ceapa, bulion, unt. Ingrediente: 1 lingura de faina 1 radacina de morcov 1 patrunjel 1 ceapa 1 lingura bulion de rosii 1 1/2 lingura unt     Mod de preparare: lingura de faina se rumeneste cu aceeasi cantitate de unt sau untura pina capata culoare cafenie. Se amesteca apoi […]

Sos de ciuperci cu ceapa

Sos de ciuperci cu ceapa

Sos de ciuperci cu ceapa din: ciuperci, ceapa, faina, rosii, unt, apa. Ingrediente: 500 g de ciuperci proaspete 2 cepe albe 1 1/2 lingurita faina 100 g bulion de rosii 50 g unt topit sau ulei 1/2 litru apa   Mod de preparare: Se spala bine ciupercile  se fierb in apa intr-un vas acoperit. Ciupercile […]

Cum se prepara sos de ciuperc

Sos de ciuperci cu oregano

Sos de ciuperci cu oregano din: ciuperci, usturoi, ceapa, oregano, patrunjel, ulei, rosii. Ingrediente: 500 grame de ciuperci proaspete 2-3 catei de usturoi 1 ceapa taiata marunt 1/2 lingura oregano uscat 1-2 linguri patrunjel proaspat, tocat marunt 2 linguri ulei de masline 1 cutie rosii taiate cubulete Mod de preparare: Fierbe ciupercile in apa cu […]

Sos de oua cu masline

Sos de oua cu masline

Sos de oua cu masline din: oua, masline, smantana, vin, lamaie, piper, sare, tarhon, cimbru. Ingrediente : 3 oua fierte 10 masline 100 g smantana 3 linguri vin 3 linguri zeama de lamiie piper sare tarhon cimbru   Mod de preparare: Ouale se cojesc, apoi albusurile se toaca marunt, iar galbunusurile se freaca cu smantana […]

Tzatziki cu chimen

Tzatziki cu chimen

Tzatziki cu chimen din: castraveti, iaurt, usturoi, ulei, chimen, marar, sare, piper. Ingrediente: 2 castraveti 500 g iaurt 4 catei de usturoi 4 linguri ulei 1 lingurita chimen 2 fire marar sare piper 1 castravecior murat   Mod de preparare: Taiati castraveciorul murat cubulete si puneti-l deoparte. Curatati de coaja castravetii, dati-i pe razatoarea mare, […]

Sos picant de rosii cu masline

Sos picant de rosii cu masline

Sos picant de rosii cu masline din: suc de rosii, masline, cimbru, oregano, chilli, piper. Ingrediente: suc de rosii masline cimbru oregano chilli piper negru dau rosu     Mod de preparare: Sucul de rosii se amestecat cu masline taiate marunt, cimbru, oregano, chilli, piper negru sau rosu.   Pofta buna!

Sos tartar cu vin alb

Sos tartar cu ciuperci

Sos tartar cu ciuperci din: castraveti, oua, mustar, ulei, patrun jel, ciuperci, masline, salata verde, condimente, sfecla, ceapa. Ingrediente: 1 kg castraveti murati 5 oua 50 g mustar 2,5 litri ulei 5 legaturi patrunjel verde 2,5 kg ciuperci pleurotus sau champignion 200 g masline 5 capatani salata verde 20 g condimente 300 g sfecla rosie […]

Sos de capsuni cu galusti de albus

Sos de capsuni cu galusti de albus

Sos de capsuni cu galusti de albus din: capsuni, albus, zahar, zeama de lamaie, menta. Ingrediente : 500 g capsuni 5 albusuri 150 g zahar tos 150 g zahar cristal zeama de la o lamaie un fir de menta   Mod de preparare: Bateti albusurile spuma intr-un castron si turnati in ploaie zaharul tos pana […]

Sos de cirese cu branza de vaci

Sos de cirese cu branza de vaci

Sos de cirese cu branza de vaci din: cirese, branza de vaci, frisca, zahar, zahar vanilat, supa cu zahar, portocala, vanilie. Ingrediente: 500 g cirese 400 g branza grasa de vaci 100 ml frisca lichida 150 g zahar tos 2 plicuri de zahar vanilat + 1lingura de supa cu zahar 1/2 portocala 1 baton de […]

Sos de pere si piersici

Sos de pere si piersici

Sos de pere si piersici din: piersici, pere, miere, amidon. Ingrediente: 2 căni piersici din compot 2 căni pere din compot 3 linguri miere 2 linguri amidon   Mod de preparare: Se scurg fructele de zeamă, se mixează jumătate de cană de piersici şi jumătate de cană de pere cu zeama din compot, cu mierea […]

sosuri

Şodou cu vin

Şodou cu vin Ingrediente: 100 g zahăr 5 gălbenuşuri 300 g vin alb vanilie   Mod de preparare: Se freacă zahărul cu gălbenuşurile ca o cremă. Se pune la fiert vinul cu vanilia (baton) ca să dea un clocot, se ia de pe foc şi se toarnă peste gălbenuşurile frecate cu zahărul, cîte puţin amestecînd […]

Sos de zmeura sau de fragi

Sos de zmeura sau de fragi

Sos de zmeura sau de fragi Ingrediente: 1 pahare zmeură sau fragi 1/2 pahar de vin 1 pahar zahăr 2 linguriţe făină de cartofi apă   Mod de preparare: Strivim zmeura sau fragii cu o lingură, îi stoarcem într-un tifon, amestecăm su­cul cu vinul, turnăm apă ca să avem în totul 2/2 pahare de compoziţie, […]

Şodou cu ciocolată

Şodou cu ciocolată

Şodou cu ciocolată Ingrediente: 5 gălbenuşuri 4 linguri zahăr 1 ceaşcă lapte 3 linguri cioco­lată rasă sau cacao vanilie   Mod de preparare: Se fierbe laptele cu vanilia . Cînd dă un clocot, se ia de pe foc şi se acoperă. Separat se freacă gălbenuşurile cu zahărul, se toarnă apoi laptele treptat, amestecînd mereu, şi […]

Cremă englezească

Sos de vin cu scortisoara

Sos de vin cu scortisoara Ingrediente: 2 pahare (mari) vin roşu 4 gălbenuşuri 1 pahar zahăr tos 2 g scorţişoară 2-3 cuişoare   Mod de preparare: Frecăm gălbenuşurile cu zahărul.Punem la fiert vinul cu scorţişoara şi (după gust) cu cuişoarele. După 1-2 clo­cote turnăm peste gălbenuşuri, încet, cîte puţin, amestecînd mereu. Strecurăm într-o cratiţă şi […]

Sos de crustacee

Sos de rom sau coniac

Sos de rom sau coniac Ingrediente: 1 lingură unt de frişcă 1 lingură făină 1 lămîie 3/4 pahar (mare) de vin 1 pahar zahăr pudră 2 linguri rom sau coniac 1 pahar apă   Mod de preparare: Amestecăm untul cu făină de cea mai bună calitate. Desfacem cu un pahar de apă şi lăsăm să […]

Sos de portocale

Sos de portocale

Sos de portocale Ingrediente: 2 portocale 1 pahar vin alb 150 g zahăr bucăţi 1 gălbenuşuri   Mod de preparare: Frecăm zahărul pe cojile de portocale, apoi îl pisăm bine şi îl amestecăm cu gălbenuşurile. Adăugăm vinul şi zeama de portocale, turnăm totul într-o oală şi batem bine cu telul pe foc, pînă se în­groaşe. […]

Sos tahini

Sos tahini

Sos tahini Ingrediente: 4 linguri de susan 2 lingurite ulei de masline presat la rece 1/2 lamaie sare 1/2 ceasca de apa     Mod de preparare: Susanul se macina in rasnita de cafea sau se pune in blender cu apa. Se acreste si sareaza dupa gust. Apa puneti in functie de cat de diluat […]

Sos de usturoi din dovlecei si caju

Sos de usturoi din dovlecei si caju

O reteta de sos de usturoi din dovlecei si caju din: dovlecel, caju, usturoi, ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper.     Ingrediente: 1 bucata dovlecel (daca vrei un sos perfect alb, indeparteaza-i coaja) 2-3 linguri de caju 2-3 catei usturoi ulei de masline 1-2 linguri suc lamaie sare (sau sos de […]

Sos de lamaie cu capere

Sos de usturoi cu caju

Sos de usturoi cu caju din: caju, usturoi, suc de lamaie, sos de soia, sare si apa. Ingrediente: caju 200g hidratat peste noapte (minim 3 ore ) 2-3 catei usturoi 1/2 – 1 suc de lamaie 1-2 linguri sos de soia sare apa   Mod de preparare: Caju-ul se clateste bine si se pune in […]

Spanac cu usturoi şi lamaie

Sos de spanac si usturoi

Sos de spanac si usturoi Ingrediente: spanac proaspat o lingura ulei de masline presat la rece usturoi sare piper     Mod de preparare: Intr-un robot de bucatarie amesteca toate ingredientele. Daca este nevoie adauga putina apa. Folositi acest sos peste salata sau pastele crude ori la  lasagna.   Pofta buna!

Sos de seminte de floarea soarelui

Sos de seminte de floarea soarelui

Sos de seminte de floarea soarelui Ingrediente: seminte de floarea-soarelui suc de lamaie dupa gust usturoi sare boia iute oregano   Mod de preparare: Tine semintele in apa 8 ore si apoi clateste-le cu apa rece. Intr-un robot de bucatarie amesteca ingredientele pana se fac pasta. Adauga apa pana ajungi la consistenta dorita. Folositi acest […]