Sos de chili pentru friptura

Sos de rosii in stil italian

Sos de rosii in stil italian Ingrediente: 4 rosii coapte 1-2 rosii uscate la soare (hidratate 30 min) 2 linguri ulei masline presat la rece 2-3 catei de usturoi sare piper oregano maghiran cimbru   Mod de preparare: Amestecati toate ingredientele intr-un aparat de bucatarie. Daca este nevoie adaugati si apa in care au stat […]

Sos de castraveti pentru somon

Sos de castraveti cu menta

Ingrediente: 1 castravete o lingurita ulei de masline presat la rece coaja de lime rasa 2-3 frunze de menta poaspata sau uscata piper sare   Mod de preparare: Castravetele se curata de coaja, se da pe razatoare si se amesteca cu putina sare. Se lasa sa stea 30 minute dupa care se scurge de zeama […]

Maioneza de avocado

Maioneza de avocado

  Ingrediente: 1 avocado bine copt zeama de la 1/2 lamaie 1 lingurita rasa mustar sare ulei de floarea soarelui presat la rece   Mod de preparare: Avocado se scobeste de miez, se paseaza la robot pana rezulta o pasta omogena. Se adauga apoi zeama de lamaie, sarea si mustarul si se mixeaza. La urma […]

Sos pesto cu nuci si parmezan

Pesto de rucola

  Ingrediente: 100-150 g rucola proaspata 100 g seminte de pin,nuca,alune de padure crude 2 catei de usturoi 4-5 lg fulgi de drojdie sare dupa gust ulei extra virgin de masline   Mod de preparare: Rucola se spala sub jet de apa rece, se scurge si se lasa la uscat pe un servet de hartie, […]

Pesto

Pesto de masline

Pesto de masline Ingrediente: 180 g masline 50 g caju 1 lingura de zeama de lamaie 5-6 linguri ulei de masline un praf oregano busuioc piper un catel de usturoi   Mod de  preparare: De-odata de ai des-samantat maslinele , preparerea se face foarte repede. Punem in blender ingredientele lichide, apoi maslinele. Apoi adaugam caju-ul […]

Pesto de patrunjel

Pesto de patrunjel

Pesto de patrunjel Ingrediente: 1 mare legatura de patrunjel 50 g caju 1 catel de usturoi 1 lingura zeama de lamaie 5-6 linguri ulei de masline 1/2 lingurita sare     Mod de preparare: Punem in blender lamaia si uleiul apoi funzele de patrunjel, usturoiul si sarea. Il lasam in blender pana se face pastos […]

Vinegretă II

Vinegretă II

Vinegretă Ingrediente: 1 sfeclă roşie mică 3–4 cartofi mari 1 morcov 1 mînă de mazăre sau fasole boabe 1 castravecior acru 1 ceapă 1 scrumbie 100 g măsline 1 lingură ulei oţet (după gust) sare (dacă este nevoie)   Mod de preparare: Se fierb separat sfecla, cartofii, morcovii şi mazărea sau fasolea. Se lasă să […]

Sos de anason

Sos de anason

Sos de anason Ingrediente: 11/2 pahar bulion (zeamă de carne) 2 gălbenuşuri 1 lingură făină 1 lingură unt   Mod de preparare: Se prepară ca şi sosul de lapte sau de smîntînă. Cînd sosul este gata, se amestecă cu două gălbenuşuri bătute cu două linguri de lapte. În locul gălbenuşurilor crude se pot pune gălbenuşuri […]

Sos de ceapă

Sos de ceapă

Sos de ceapă  Ingrediente: 1 lingură unt sau untură 1 lingură făină 2 cepe 1 linguriţă zahăr 1 lingură bulion 1–2 linguri oţet sau zeamă de lămîie 2 pahare zeamă de carne sare   Mod de preparare: Se prăjeşte în unt ceapa tăiată peştişori pînă ce se îngălbe­neşte, se adaugă făina, se mai prăjeşte puţin […]

Sos crema de ciuperci

Sos de ciuperci (variante)

 Sos de ciuperci Ingrediente: 1 pahar zeamă de carne sau apă cîteva ciuperci 1 lingură unt 1 linguriţă făină 1 linguriţă pătrunjel tocat 2-3 linguri smîntînă 2 linguri zeamă de lămîie sare   Mod de preparare: Se curăţă, se spală, şi se taie felii subţiri cîteva ciuperci. Se pun la fiert cu zeama de carne […]

Reteta sos de lapte

Reteta sos de lapte

Reteta sos de lapte din: lapte, faina, unt, sare. Ingrediente: 1 1/2 pahar lapte 1 lingură făină 1 lingură unt proaspăt sare   Mod de preparare: Sosul se poate prepara în două feluri: cu făină prăjită sau cu făină neprăjită. Cu făină prăjită. Se prăjeşte uşor făina în unt, se stinge cu lapte fierbinte turnînd […]

Vinegretă clasică

Reteta vinegreta

Reteta vinegreta din: sfecla, cartofi, morcov, mazare, castravecior, oua, ceapa, ulei, otet, sare. Ingrediente: 1 sfeclă roşie mică 3–4 cartofi mari 1 morcov o mînă de mazăre sau fasole boabe 1 castravecior acru 2 ouă răscoapte 1 ceapă 3 linguri ulei oţet (după gust) sare   Mod de preparare: Se fierb separat sfecla, cartofii, morcovii […]

Sos de castraveti pentru somon

Reteta sos de castraveti

Reteta sos de castraveti din: untura, faina, ceapa, castraveti, bulion, otet, zahar, zeama de carne, sare. Ingrediente: 1 lingură untură 1 lingură făină 1 ceapă mică 2 castraveţi acri 1 lingură bulion 1 lingură oţet 1 lingură zahăr 2 pahare zeamă de carne sare   Mod de preparare: Se prăjeşte ceapa tocată mărunt în untură […]

Cremă englezească

Sos de tarhon

Sos de tarhon din: untura, faina, ceapa, zahar, tarhon, smantana, sare. Ingrediente: 1 lingură untură 1 lingură făină 1 pahar zeamă de carne 1 ceapă 1/2 linguriţă zahăr 1 lingură tarhon tocat 1/2 ceaşcă smîntînă sare   Mod de preparare: Se prăjeşte ceapa în untură pînă ce se îngălbeneşte, se adaugă făina, se mai prăjeşte […]

Sos chinezesc de lămâie

Sos de unt cu galbenus

Sos de unt cu galbenus din: unt, galbenus, lamaie, sare. Ingrediente: 125 g unt 5 gălbenuşuri zeama de la o lămîie sare   Mod de preparare: Într–un castron mic, aşezat într–un vas cu apă clocotită, se freacă untul, adăugînd gălbenuşurile unul cîte unul. Se amestecă neîncetat pînă se înfierbîntă, fără însă să fiarbă. Se adaugă […]

Sos de hrean cu smantana si otet

Sos de hrean cu smantana si otet

Sos de hrean cu smantana din: smantana, hrean, otet, sfecla, zahar, sare. Ingrediente: 1 pahar smîntînă 1 lingurişă hrean ras 1 lingură oţet 1 linguriţă sfeclă roşie coaptă sau fiartă 1/2 linguriţă zahăr sare   Mod de preparare: Se amestecă hreanul ras cu oţetul, sarea, zahărul, sfecla rasă şi un pahar de smîntînă.   Pofta […]

Reteta sos de rosii

Reteta sos de rosii

Reteta sos de rosii din: rosii, zahar, otet, unt, sare, zeama de carne. Ingrediente: 500 g roşii bine fierte şi strecurate sau 2 linguri de bulion (pastă) 1 linguriţă zahăr 1 linguriţă oţet 2 linguri de unt 3/4 pahar zeamă de carne sau apă sare   Mod de preparare: Se pune într–o cratiţă apa, bulionul, […]

Salata de cartofi cu sos de cartofi

Reteta maioneza

Reteta maioneza din: ou, crud, mustar, zeama de lamaie, ulei, sare. Ingrediente: 1linguriţă de ou răscopt 1 gălbenuş crud 1 linguriţă muştar 1 linguriţă zeamă de lămîie 2 ceşcuţe ulei sare   Mod de preparare: Gălbenuşul de ou răscopt se dă prin sită, se pune într–un castron, se amestecă cu puţin ulei. Se adaugă apoi […]

Pasta de avocado cu menta

Pastă de avocado II

 Pastă de avocado Ingrediente: 2 avocado 150 g caju 1-2 linguri suc de lămâie 1 ceapă mică 1 linguriţă vegeta   Mod de preparare: Avocado se spală, se taie pe jumătate şi se îndepărtează sâm­burele. Nucile caju se dau prin robotul de bucătărie sau prin maşina clasică de râşnit nuci. Punem într-un castron avocado, caju, […]

Sos de ciuperci cu ceapa

Sos alb cu găluste de ciuperci

Sos alb cu cu găluste de ciuperci Ingrediente pentru sos: 1 lingură unt 200 ml lapte dulce 2 linguri smântână 1 lingură făină 1 lingură suc de lămâie 1 legătură mărar sare Ingrediente pentru găluşte: 300 g crutoane de pâine uscată 300 g ciuperci din conservă 250 g lapte 1 ceapă 2 ouă 2 linguri […]

sosuri

Sos de dovlecei cu spaghete

Sos de dovlecei cu spaghete Ingrediente: 3 dovlecei mici 2 morcovi 1 ardei capia roşu 2 cepe mari 3-4 roşii 2-3 linguri ulei 100 g caşcaval vegetal tarhon oregano verdeaţă pentru garnisit 500 g spaghete   Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt, morcovii şi dovleceii se dau prin râzătoare, iar ardeiul se taie fâşii […]

Sos caju cu găluşte de cartofi

Sos caju cu găluşte de cartofi

Sos caju cu găluşte de cartofi Ingrediente pentru sos: 150 alune caju 250 suc de roşii 150 ml apă 1 lingură praf de usturoi (sau 2-3 căţei de usturoi) 1 lingură suc de lămâie 1 lingură vegeta 1 linguriţă miere Ingrediente pentru găluşte: 1 kg cartofi 6 linguri gris 2 ouă 250 g lapte 3 […]

sosuri

Sos cu alune caju

Sos cu alune caju Ingrediente: 150 g alune caju 500 g lapte de soia 100 g miere de albine 100 g alune de pădure măcinate mirodenii (coajă de lămâie) 1 pliculeţ zahăr vanilat   Mod de preparare: Alunele caju şi laptele de soia se dau prin robotul de bucătărie, apoi, într-un vas mai mare decât […]

Sos de visine si visinata

Sos dulce de vişine

Sos dulce de vişine Ingrediente: 400 g vişine fără sâmburi 400 ml apă 200 g miere de albine 100 g caju 1 pliculeţ zahăr vanilat   Mod de preparare: Vişinele se pun în apă şi se fierb câteva clocote. Se răcoresc şi se amestecă cu restul ingredientelor în robotul de bucătărie. Sosul obţinut se fierbe […]

Sos de mere

Sos de mere

Sos de mere Ingrediente: 500 g mere acrişoare 200 g miere de albine 2 pliculeţe zahăr vanilat coaja de la 1 lămâie 1 praf scorţişoară 50 g apă   Mod de preparare: Merele se spală, se curăţă, se taie cubuleţe şi se înăbuşă la foc mic, cu 50 g apă. Se dau prin robotul de […]

Sos de roşii

Sos de roşii cu ardei

Sos de roşii Ingrediente:  5 kg roşii 3 kg morcovi 1 kg ceapă 3 kg ardei gogoşari 3 ţeline mari sare   Mod de preparare: Zarzavaturile se curăţă şi se spală bine. Morcovul şi ţelina se dau pe răzătoarea mică şi se pun într-o cratiţă cu apă cât să le acopere şi 1 lingură de […]

Sos de Bordeaux

Sos cu susan

Sos cu susan Ingrediente: 100 g seminţe de susan 300 ml lapte de soia 100 g miere de albine 100 g migdale mărunţite 1 pliculeţ zahăr vanilat coajă de lămâie   Mod de preparare: Se dau prin robotul de bucătărie seminţele de susan, laptele, mierea de albine şi mirodeniile. Se obţine un sos omogen, înainte […]

Sos de lamaie (Citronette)

Sos de lamaie

Sos de lamaie Ingrediente: 2 lămâi 150 g miere 2 linguri amidon de cartofi 30 ml apă 2 pliculeţe zahăr vanilat   Mod de preparare: Peste miere şi coaja de lămâie rasă, se adaugă apă călduţă şi se pun la fiert. între timp se dizolvă amidonul în 3 linguri de apă, peste care se toarnă […]

Sos de hrean cu nuci sau migdale pentru carne de miel

Sos de migdale

Sos de migdale Ingrediente: 200 g migdale 400 ml lapte de soia 150 g miere de albine 2 pliculeţe de zahăr vanilat   Mod de preparare: Migdalele se opăresc, se curăţă de coajă şi se usucă la gura cuptorului. Se pun apoi în blender cu restul ingredientelor. Peste această compoziţie, se toarnă câte puţin lapte […]

Sos de smantana cu marar

Sos de mărar cu unt

Sos de mărar Ingrediente: 1 legătură groasă de mărar 2 linguri smântână 1 ceaşcă cu lapte 1 lingură de făină 1 lingură de unt 1 linguriţă sare   Mod de preparare: Se pune untul pe foc şi, când s-a topit, se freacă cu lăină.Se toarnă şi laptele, dintr-o dată, să dea în clocot mărarul se […]

Maioneză din soia

Maioneză din soia

Maioneză din soia Ingrediente: 100 g soia boabe 3 linguri suc de lămâie 2-3 căţei de usturoi sare ulei   Mod de preparare: Soia se alege, se spală în mai multe ape şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Se scurge de apa în care a stat la înmuiat şi se clăteşte cu […]

Cremă englezească

Tarator

Tarator Ingrediente: 500 g iaurt (de oi) 3 căţei usturoi 1 lingură ulei de măsline 1 legătură mentă verde 1 legătură mărar verde 250 g castraveţi sare piper   Mod de preparare: Castraveţii se curăţă de coajă, se taie-rad .Se toacă usturoiul, mărarul, menta se amestecă toate şi toată chestia se pune în frigider. Carnea […]