Retete de post: Fasole bătută cu garnitură de ceapă călită
PrinteazaO reteta delicioasa de fasole batuta cu garnitura de ceapa calita din: fasole boabe, pastarnac, ceapa, morcovi, ulei, usturoi, bulion de rosii si boabe de piper.
- 1 kg fasole boabe (albă sau pestriţă)
- 1 păstârnac
- 1 ceapă
- 2 morcovi
pentru garnitură:
- 2 cepe mari
- 1 ceaşcă mare ulei
- 1 căpăţână de usturoi
- 2 linguri bulion de roşii
- 5-10 boabe de piper
Mod de preparare:
Alege fasolea bob cu bob, spal-o în 2-3 ape şi las-o să stea în apă rece la înmuiat 6-8 ore (o noapte).Aruncă apa, spal-o şi pune apă rece. Lasă fasolea să dea în clocot 2-3 minute. Schimbă apa din nou şi umple oala cu 3 l de apă rece. Pune-o la fiert la foc potrivit, iar după 30 de minute adaugă în oală 1 ceapă tăiată felii, 1 păstârnac, 2 morcovi — spălaţi şi curăţaţi, dar netăiaţi. Sărează şi lasă să fiarbă în continuare până când fasolea este fiartă.
Curăţă 2 cepe mari, toacă-le mărunt şi căleşte-le în trei sferturi din cantitatea de ulei, la foc mic, cu vasul acoperit. Toarnă peste ceapă 2-3 linguri cu apă când ceapa nu mai are sos. Adaugă 3-4 căţei de usturoi tocaţi, boabele de piper şi bulionul desfăcut într-un pahar cu apă rece. Se lasă sosul să fiarbă acoperit încă 15 minute.
Trece prin sită fasolea şi legumele cu care a fiert sau pasează-le, apoi freacă-le cu usturoiul rămas bine pisat, sare, după gust, şi uleiul rămas. Aşază pasta într-un castron adânc, toarnă deasupra ceapa călită şi lasă la rece pentru minimum 1 oră. Serveşte cu felii de pâine proaspătă sau prăjită.
Fasole bătută cu garnitură de ceapă călită
Pofta buna!
Gustoasa fasole cu ceapa