Dulceata de agrise

Dulceaţă de agrişe

Dulceaţă de agrişe Ingrediente: 6 pahare agrişe 1 kg zahăr 1/4 l apă   Mod de preparare: Cureţi agrişele de codiţe. Legi siropul din zahăr şi apă şi îl spumuieşti mereu. Când siropul s-a legat, vei pune fructele. Laşi pe foc şi scoţi sirop pe farfurie din când în când. Dacă se încheagă şi nu […]

Dulceaţă de cireşe amare

Dulceaţa de cireşe amare albe sau negre

  Fierbi un sirop dintr-un kg de zahăr şi 2 pahare mari de apă şi când s-a legat, adaugi 1 kg de cireşe amare curăţate de sâmburi. Le laşi deoparte 20-de minute, apoi pui dulceaţa la foc mic până se leagă din nou siropul. Când e gata, adaugi 2 pliculeţe de zahăr vanilat şi opreşti […]

Compot de coacaze rosii

Dulceaţă de coacaze

Dulceaţă de coacaze Ingrediente: 1 farfurie adâncă plină cu vârf de coacăze 1 kg zahăr 4 pahare apă 1 plic zahăr vani­lat   Mod de preparare: Pui la fierţ apa cu zahărul şi-l laşi pe foc până se leagă siropul. Speli apoi coacăzele, le culegi de pe ciorchine, le cureţi de sârruuri şi le pui […]

Gem de pere cu zeama de lamaie

Gem de pere cu zeama de lamaie

Gem de pere cu zeama de lamaie Ingrediente: 2 şi 1/2 kg pere 1 kg zahăr 2 linguriţe zeamă de lămâie 1 plic zahăr vanilat     Mod de preparare: Cureţi perele de coajă şi de sâmburi şi le tai în sfer­turi. Le pui la fiert imediat cu zahărul şi o cană de apă ca […]

Compot de iarna cu fructe si nuci

Compot de fructe

Compot de fructe Ingrediente: 15 kg fructe (pere, pier­sici, afine, struguri simple sau combinate) 1,5 kg zahăr 3-4 aspirine 1/2 l alcool ali­mentar (votcă) 2 plicuri zahăr vanilat   Mod de preparare: Pui la fiert zahărul cu 7 pahare de apă şi laşi să dea în câteva clocote, cât să obţii un sirop subţire la […]

Jeleu de citrice

Jeleu de coarne

Jeleu de coarne Ingrediente: 1 kg coarne din care vei face 250 g piure de coarne 250 g zahăr tos   Mod de preparare: Fierbi coarnele (spălate) cu 1/2 I apă şi le treci apoi prin sită. La 250 g pulpă de coarne, adaugi 250 g zahăr şi compoziţia o pui pe foc să fiarbă, […]

Dulceaţă de dude negre şi agrişe

Gem de mure

Gem de mure Ingrediente: 1 farfurie adâncă plină cu vârf cu mure 1 kg zahăr     Mod de preparare: Speli şi cureţi murele de codiţe, apoi le aşezi într-o cratiţă, presari zahărul şi le laşi aşa până a doua zi. Vei vedea că murele şi-au lăsat zeamă şi mare parte din zahăr s-a dizolvat […]

Desert cu pepene roşu

Dulceţă de pepene verde

Dulceţă de pepene verde Ingrediente: 1 pepene potrivit de mare 1 şi 1/4 kg zahăr 4 pahare apă 1 pliculeţ zahăr vanilat 1/2 lămâie   Mod de preparare: Alegi un pepene verde cu coaja potrivit de groasă. După ce l-ai spălat bine, îl cureţi de coaja verde, apoi îl tai felii, înlături miezul roşu în […]

Suc de ghimbir din: apa, zahar, ghimbir, lamai. Ingrediente: 240 ml apă 200 g zahăr 1 pliculeţ zahăr vanilat Bourbon 2 bucăţi ghimbir 6 lamai Mod de preparare: Se pun pe foc 240 ml apă, 200 g zahăr, 1 pliculeţ zahăr vanilat Bourbon şi 2 bucăţi ghimbir tăiate rondele. Se dă într-un clocot, se strecoară şi se dă la frigider. Inainte de servire, se adaugă sucul de la 6 lămâi şi se pune în pahare cu gheaţă şi sifon. Savurati!

Zacusca de scrumbii

Zacusca de scrumbii Ingrediente: 300 g peşte (două scrumbii) 1/2 lămîie 6 boabe ienibahar 6 boabe piper ulei (cît să acopere scrumbiile) 1 foaie de dafin oţet ardei roşu (după gust) 5—6 boabe de muştar   Mod de preparare: Curăţăm scrumbiile, le deschidem pe la burtă, scoatem intestinele şi urechile. Apoi le punem în apă […]

Zacusca de vinete cu bulion

Zacusca de morun sau nisetru

Zacusca de morun sau nisetru din: peste, morcov, ceapa, mazare, arpagic, masline, castraveti, bulion, vin, sare, zeama de peste. Ingrediente: 1 kg peşte 500 g morcov 150 g ceapă 300 g mazăre 500 g arpagic 100 g măsline 300 g castraveţi acri 200 g ulei 100 g bulion 100 g vin 1 g piper sare […]

Zacusca de vinete cu bulion

Zacusca de ciuperci

 Zacusca de ciuperci Ingrediente: 300 g ciuperci 300 g arpagic 200 n măsline 200 g ceapă 150 g ulei 100 g bulion 50 g vin 1 g piper 1/2 tocătură verdeaţă 50 g lămîie 50 g sare Mod de preparare: După ce s-au curăţat şi spălat, ciupercile se taie cuburi de 2 cm sau dacă […]

Zacusa de peste

Zacusa de peste

Zacusa de peste  Ingrediente: 6 kg peşte 5 kg gogoşari copţi daţi prin maşina de carne 4 kg ceapă fiartă sau călită şi dată tot prin maşina de carne 1 l ulei 1 borcan pastă de tomate piper foi de dafin   Mod de preparare: Fierbi peştele şi după ce s-a răcit, îi scoţi oasele […]

Compot de fructe uscate

Compot de gutui

Compot de gutui  Ingrediente: 4 kg de gutui 1 kg zahăr 4 l apă 3-4 pliculeţe de zahăr vanilat   Mod de preparare: Speli foarte bine gutuile de puf şi apoi le tai şi le cureţi de cotoare. Pui să fiarbă zahărul şi apa şi când dă în clocot pui gutuile tăiate felii. Le laşi […]

Conopida marinata

Conopida marinata

O reteta de conopida marinata: conopida, otet, gogosari, apa, sare, frunze de telina. Ingrediente: 10 kg conopidă 2 l oţet 5-6 kg gogoşari apă sare frunze de ţelină   Mod de preparare: Alegi conopida, o desfaci în bucheţele, o presari cu sare şi o pui într-un vas, apoi o laşi 1/2 de oră. O scoţi, […]

Umplutură de marmeladă

Marmeladă de prune

Marmeladă de prune  Ingrediente: 2 kg prune coapte 1 lămâie 1 portocală 200 g stafide 750 g zahăr   Mod de preparare: Speli prunele, le scoţi sâmburii, apoi le treci prin maşina de tocat. Razi lămâia şi portocala pe farfurii diferite şi jumătate din coaja rasă o amesteci cu prunele tocate şi cu zahărul, iar […]

Zacusca de peste cu vin

Zacusca de peste cu otet

 Zacusca de peste cu otet Ingrediente: 5 kg peşte mare (nu con­tează specia) 10 kg de gogoşari ardei capia şi ardei gras 3 kg ceapă 1 litru ulei 1/2 l oţet 1 şi 1/2 l suc de roşii foi de dafin piper sare măsline   Mod de preparare: Coci şi cureţi gogoşarii, ardeii capia şi […]

Saramura de peste pentru iarna

Saramura de peste pentru iarna

Saramura de peste pentru iarna  Peştele spălat şi curăţat atât în interior, cât şi la exterior, îl tai bucăţi potrivite şi îl presari cu puţină sare. Bucăţile le laşi puţin să-şi ia sare, apoi le pui să se frigă pe tablă acoperită cu un strat de sare (ca pentru orice sara­mură). Când le iei de […]

Zacusca de ghebe

Zacusa de ghebe (hribi)

Zacusa de ghebe (hribi)  din: ghebe, ceapa, gogosari, bulion, ulei, foi de dafin, piper, sare, conservant Ingrediente: 2 kg ghebe (sau hribi) 1 kg ceapă 1 şi 1/2 kg gogoşari 1 l bulion 1/2 l ulei foi de dafin piper sare conservant   Mod de preparare: Cureţi bine ciupercile, le fierbi şi le clăteşti în […]

Castraveti murati cu usturoi

Castraveţi conservaţi in oţet

Castraveţi conservaţi in oţet  Ingrediente: 2 kg castraveţi proaspeţi flori de mărar uscat 2 morcovi 1 ceapă 2 pliculeţe boabe de muştar 1 plic piper 1 plic ienibahar sare zahăr oţet   Mod de preparare: Speli sub jet de apă castraveţii, cureţi ceapa şi morcovul, le tai rondele, apoi le aşezi pe toate în borcane […]

muraturi

Dulceata de pepene galben cu zahar vanilat

Dulceata de pepene galben cu zahar vanilat Ingrediente: 1 kg de pepene galben (după ce a fost curăţat) 1 kg zahăr 500 ml apă zeama de la o lămâie 2-3 plicuri zahăr vanilat 250 ml oţet de 9 grade   Mod de preparare: Pentru prepararea dulceţii ai nevoie de pepeni galbeni care nu sunt făinoşi […]

Ardei capia cu usturoi

Ardei capia cu usturoi

Ardei capia cu usturoi din: ardei capia, ardei iute, usturoi, otet, zahar, boabe de mustar, sare grunjoasa. Ingrediente: 1 kg ardei capia roşu 2 ardei iuţi 8 căţei de usturoi 250 ml oţet de 9 grade 25 g zahăr 1 lingură cu boa­be de muştar sare grunjoasă           Mod de preparare: […]

Prune in sirop de rozmarin

Gem de rabarbar cu nuci

Gem de rabarbar cu nuci din: rulpini de rubarbar, zahar si nuca. Ingrediente: 3 kg de tulpini de rabarbăr (i se mai spune rubarbă sau revent) 1,5 kg ce zahăr 200 g nucă tăiată mărunt       Mod de preparare: Speli bine tulpinile de rabarbăr, cureţi pieliţa de pe tulpină şi le tai cubuleţe […]

Gem de cirese albe

Gem de cirese albe

Gem de cirese albe  Speli şi cureţi de sâmburi cireşele bine coapte. Zahărul îl pui într-o cratiţă suficient de mare în care vei face gemul şi torni deasupra lui 1 pahar de apă. Pui pe foc şi laşi să fiarbă puţin, până se dizolvă bine zahărul. Apoi adaugi fructele. Gemul îl fierbi cu tablă dedesubt, […]

Dulceata de visine

Dulceata de visine

Dulceata de visine  Ingrediente: 1 kg zahăr 800 g vişine fără sâmburi   Mod de preparare: Pui în cratiţa pentru dulceaţă, alternativ, un strat de vişine curăţate şi unul de zahăr până termini toată can­titatea. Aşezi cratiţa pe aragaz, la foc foarte slab, până se topeşte zahărul, mişcând-o din când în când. Dai apoi focul […]

Oua murate

Oua murate

Oua murate  Fierbi 10-15 ouă la toc mic, ca să nu crape. După fierbere le ţii în apă rece, după care le decojeşti şi le înţepi uşor cu o scobitoare din loc în loc. Le aşezi într-un borcan de 2-3 kg şi peste ele torni următoarea saramură, făcută astfel: pui 1,5 I apă la fiert […]

Castraveti murati cu telina

Castraveti murati

Castraveti murati din: castraveti, apa, otet, zahar, sare, conservant, foi de dafin, frunze de telina, usturoi, hrean, morcovi, marar, piper boabe.   Ingrediente: 10 kg castraveţi 6 l apă 2 l oţet 400 g zahăr 300 g sare 2 pachete conservant foi de dafin frunze de ţelină usturoi hrean morcovi crestaţi (în formă de floare, […]

Marmeladă de vişine cu morcovi pentru umplutură

Marmelada din must si dovleac

 Marmelada din must si dovleac din: must de struguri, dovleac.   Ingrediente: must de struguri, dovleac tăiat felii       Mod de preparare: Pui la fiert mus­tul într-un vas încăpător. După circa 15 minute, când marme­lada este aproape gata, adaugi feliile de dovleac alb, de 2 cm grosime, lei vasul de pe foc atunci […]

Zacusca de vinete cu bulion

Zacusca

 Zacusca din: vinete, gogosari, bulion, ulei, foi de dafin, ceapa, piper, sare.   Ingrediente: 10 kg vinete (necurăţate) 7,5 k ggogoşari roşii ceapă (necurăţată) 2 I bulion 1,5 I ulei foi de dafin piper boabe sare după gust   Mod de preparare: Vinetele coapte şi curăţate, le laşi să se scurgă, după care le treci […]

Reteta umplutura de marmelada

Marmelada de dovleac turcesc

Marmelada de dovleac turcesc  Cureţi dovleacul de coajă şi seminţe, îl tai în cuburi de 5 cm şi-l cântăreşti. Opăreşti bine în apă tot dovlea­cul tăiat şi când intră scobitoarea uşor în el este gata. Il scurgi de apă şi adaugi atâta zahăr cât a cântărit dovleacul înainte de a-l opări. La 1 kg dovleac […]

Zacusca din vinete si gogosari

Zacusca din vinete si gogosari

Zacusca din vinete si gogosari Ingrediente: 3 kg ceapă 5 kg vinete 5 kg gogoşari roşii 1,5 l ulei 1,5 l bulion 1 pliculeţ boabe piper câte­va foi de dafin 2 pliculeţe conservant sare după gust   Mod de preparare: Cureţi şi speli ceapa şi gogoşarii, după care le treci prin maşina de tocat – […]

Dulceaţă de struguri albi cu lămâie

Dulceata de struguri cu vanilie

Dulceata de struguri cu vanilie Ingrediente: 1 kg zahăr 1 farfurie adâncă plină vârf cu struguri curăţaţi de coajă şi de sâmburi vanilie 1/2 lămâie   Mod de preparare: Strugurii cei mai buni pentru dul­ceaţă sunt cei din soiul Afuz-Ali sau.cei pentru stafide (aceştia din urmă nu au sâmburi, dar sunt mici). Legi bine siropul […]

Pastă de gogonele cu ceapa

Pasta de gogonele

Pasta de gogonele  Laşi în strecurătoare până a doua zi 3 kg gogonele verzi date prin maşina de tocat carne. Adaugi 1/2 kg hrean măcinat, 1-1/2 bor­cane muştar (borcan de 450 g), 3 linguri zahăr, 300 g ulei, sare după gust, 15 aspirine pisate. Toată compoziţia o freci cu o lingură de lemn, apoi o […]