Peltea de mere

Peltea de mere

Peltea de mere din: zeama in care au fiert merele, zahar. Ingrediente: 1 l zeamă în care au fiert merele 1 kg zahăr           Mod de preparare: Pentru peltea se aleg mere Renete, sau mere creţeşti, roşii şi cu miezul mai tare. Cele făinoase se sfărâmă la fiert şi dau o […]

Gelatina cu fructe

Marmelada de capsuni

Marmelada de capsuni Ingrediente: 1 kg căpşuni 500 g zahăr     Mod de preparare: Se spală căpşunile, se rup codiţele şi se scurg bine pe o sită. Se pun într- un castron, un strat de căpşuni, unul de zahăr tos sau pisat şi aşa mai departe. Se lasă să stea la loc răcoros până […]

Dulceaţă de caise şi migdale

Dulceaţă de caise umplute cu nuci

Dulceaţă de caise umplute cu nuci Ingrediente: 40 de caise 1,250 kg zahăr 3 pahare apă 1 lămâie mieji de nucă   Mod de preparare: Alegi fructe tari, coapte şi nevătămate. Le cureţi de coajă şi le pui pen­tru 2 ore în apă de var. Le speli apoi în apă rece, le scoţi sâmburii şi […]

Peltea de cirese

Peltea de zmeura

Peltea de zmeura Ingrediente: 1 l zeamă de zmeură 1 kg zahăr       Mod de preparare: Se alege zmeura şi se stoarce câte puţină odată, printr-o pânză. Se lasă să se limpezească. Se pun în tingirea de dulceaţă cantităţi egale de zeamă de zmeură şi zahăr şi se fierb la foc mic, până […]

Zacusca manastireasca

Zacusca de salau

Zacusca de salau Ingrediente: 750-850 g peşte 2 cepe 500 g roşii 2 morcovi 125 g măsline 25 g capere 125 g arpagic (mă­runt) 1 linguriţă piper (boabe) 125 g ulei 1 pă­hărel vin (vechi) sau zeamă de peşte făină 1 vîrf de cutit boia 3 foi de dafin 5-10 boabe de ienibahar 2 lămai […]

Zacusca de macrou

Zacusca de nisetru

Zacusca de nisetru din: peste, ulei, faina, boabe de ienibahar, foi de daifn, morcov, masline, capere, rosii, arpagic, ceapa, lamai, vin, boabe de piper, sare, piper, masline. Ingrediente: 1,500 kg de peşte 1/2 ceaşcă ulei făină 5-10 boabe ienibahar 2 foi de dafin 1 morcov 100 g măsline 50 g capere 5-6 roşii 150 g […]

Şerbet de ciocolată cu vanilie

Şerbet de cireşe amare

Şerbet de cireşe amare Ingrediente: 1 kg cireşe negre 1 kg zahăr 1/2 pahar apă zeama de la jumătate de lămâie   Mod de preparare: Pasezi cireşele amare, pisezi şi sâmburii şi le pui pe toate să fiarbă cu apa, dar numai pentru 15 minute, lei de pe foc, laşi să se răcească şi strecori […]

Sirop de zmeură cu sare de lamaie

Sirop de zmeură cu sare de lamaie

Intr-un borcan de 5 l pui 2 kg de zmeură, 1 plic de sare de lămâie, torni 3 l apă şi laşi borcanul 2-3 zile la soare până ce zmeura se ridică deasupra. Strecori apoi totul printr-un tifon şi pasez zmeura până rămân numai seminţele. In zeama obţnută, pui o cantitate echivalentă de zahăr (adică […]

Marmeladă de vişine cu morcovi pentru umplutură

Marmeladă de trandafiri

Marmeladă de trandafiri Ingrediente: 300 g petale de trandafiri de dulceaţă 1 kg zahăr 1 pahar şi 1/2 de apă 1 lin­guriţă rasă cu sare de lămâie   Mod de preparare: Cureţi petalele de trandafiri de partea albă, apoi le treci prin maşina de tocat. Fierbi zahărul şi apa 10 minute, cât să se topească […]

Dulceata clasica de trandafiri

Dulceaţă de trandafiri

Dulceaţă de trandafiri Ingrediente: 1 kg zahăr 250 g petale de trandafiri de dulceaţă   Mod de preparare: Intr-un borcan cu filet, bine spălat şi uscat, aşezi un strat de zahăr, un strat de petale de trandafiri şi tot aşa până umpli borcanul. Ai grijă ca ultimul strat să fie de zahăr. Decupezi 2-3 bucăţi […]

Serbet de trandafir

Şerbet de căpşune

Şerbet de căpşune Ingrediente: 1 kg zahăr 1 kg căpşune   Mod de preparare: Speli bine căpşunele, le cureţi, le tai, apoi le zdrobeşti, după aceea strecori compoziţia printr-un tifon. Laşi zeama obţinută să se limpezească, apoi o scurgi în alt vas, cu grijă să nu se tulbure. Separat, fierbi un sirop din zahăr şi […]

Sirop de trandafiri

Sirop de trandafiri

Sirop de trandafiri din: petale de trandafiri, zahar, apa, sare de lamaie. Ingrediente: 1 farfurie cu petale de trandafiri curăţate de partea albă 500 g zahăr 250 ml apă 1 pliculeţ sare de lămâie     Mod de preparare: Freci petale de trandafiri cu sare de lămâie până ce îşi lasă sucul roşiatic din ele. […]

Compot de cireşe

Compot de cireşe

Compot de cireşe Ingrediente: 5 kg cireşe pietroase 1 şi 1/2 kg zahăr 1-2 pliculeţe zahăr vanilat   Mod de preparare: Cureţi cireşele de codiţe şi le speli bine. Umpli borcanele spălate şi uscate cam pe trei sferturi cu fructe. Separat, faci siropul din 4 l de apă, zahăr şi zahăr vanilat şi-l ţii pe […]

Dulceaţă de capşune cu zeama de lamaie

Dulceaţă de capşune cu zeama de lamaie

Dulceaţă de capşune cu zeama de lamaie Ingrediente: 2 kg zahăr 3 kg căpşune 4 linguri zeamă de lămâie 6 pahare apă apă de var   Mod de preparare: Alegi căpşune proaspete, tari, le cureţi de codiţă şi le pui în apă de var pregătită din ajun. Le ţii 30 de minute, apoi le limpezeşti […]

Dulceaţă de cireşe albe

Dulceaţă de cireşe albe

Dulceaţă de cireşe albe Ingrediente: 1 kg cireşe 2 pahare apă 1 kg zahăr 1 plic sare de lămâie   Mod de preparare: Speli cireşele, le laşi să se zvântî, apoi le cureţi de codiţe şi de sâmburi. Aşezi într-unvas un strat de cireşe, unul de zahăr şi tot aşa până termini cu un strat […]

Dulceaţă de rubarba

Dulceaţă de rubarba

Dulceaţă de rubarba Ingrediente: 1 kg tije de rubarbă 400 ml vin roşu 12 lin­guriţe de îndulcitor lichid 1 lin­guriţă conservant tip   Mod de preparare: Cureţi rubarba de coajă, o tai cubuleţe, apoi le pui într-o cratiţă emailată, să fiarbă împreună cu vinul. După ce a fiert rubarba, o dai deoparte, o pasezi şi […]

Dulceata de vinete cu nuci

Dulceaţă de nuci

  Decojeşti 100 de nuci verzi de coaja verde, după care întâi le ţii 24 de ore în apă simplă, rece, pe care o vei schimba însă de 3-4 ori. Apoi le vei pune în apă de var pe care o pregăteşti aşa: la 1 kg de var stins pui 5 l apă rece, amesteci, […]

Dulceata de salcam cu cardamom 

Dulceaţă de flori de salcam

Dulceaţă de flori de salcam Ingrediente: 1 farfurie adâncă plină cu flori alese 1 kg zahăr 1/2 plic sare de lămâie   Mod de preparare: Culegi florile de salcâm mai puţin înflorite, le alegi de codiţe şi de partea verde a bobocului, le speli, le scurgi, le pui într-o cratiţă şi le presari cu zahăr […]

Dulceaţă de căpşune

Dulceaţă de căpşune

Dulceaţă de căpşune  Ingrediente: 1 kg căpşune 1,5 kg zahăr 2 linguriţe sare de lămâie   Mod de preparare: Speli bine căpşunile sub un jet de apă, le cureţi de codiţe şi le stropeşti cu 1 ceaşcă de apă în care ai dizolvat 1 linguriţă sare de lămâie. Aşezi apoi într-un vas un strat de […]

retete

Dulceata de trandafir

Dulceata de trandafir  Ingrediente: 250 g foi de trandafir 1 1/4 kg zahăr 1/2 linguriţă sare de lămâie   Mod de preparare:   Se aleg trandafiri frumoşi care să nu fie veştezi. Se aleg foile una câte una, rupând capătul alb, apoi se vântură uşor sau se cern, ca să nu rămână de loc praf […]

Zacuscă de vinete

Zacusca de ardei si gogosari

Zacusca de ardei si gogosari Ingrediente: 1 kg roşii, 4 gogoşari 4 ardei graşi 1 morcov mijlociu 1 ceapă 2 — 3 căţei de usturoi 50 g ulei 1 lingură zahăr sare   Mod de preparare: Se fierb roşiile şi se trec prin sită. Între timp se coc gogoşarii şi ardeii. Se curăţă, se îndepărtează […]

Zacusca manastireasca

Zacusca de vinete si gogosari

Zacusca de vinete si gogosari Ingrediente: 500 g roşii, 2 vinete mijlocii 4 gogoşari 1 ceapă (facultativ) 50 g ulei 1 lingură zahăr sare   Mod de preparare: Se coc vinetele şi gogoşarii. Se curăţă şi se toacă împreună pe fund (se pot toca numai vinetele, iar gogoşarii se taie felii). Se opăresc roşiile, se […]

Compot traditional

Compot traditional

 Compot traditional Ingrediente: 50 g de prune uscate fără sâmburi 3 portocale netratate 4 caise 2 piersici galbene 200 g de stafide negre 200 g de stafide albe 10 cl de vin dulce (monbazillac) 40 g de fructoză 1/2 lingură de scorţişoară 35 g de iaurt grec natur 40 g de fistic tocat (pentru decor) […]

Vişine conservate pentru prăjituri

Vişine conservate

Vişine conservate  Ingrediente:  5 kg vişine 1 kg zahăr 2-3 aspirine pentru fiecare kg de vişine   Mod de preparare: Speli vişinele, le laşi să se scurgă şi le scoţi sâmburii. Le pui într-un vas şi peste ele presari zahărul şi aspirinele pisate. Amesteci uşor din când în când cu o lingură de lemn (specială […]

Vişine conservate pentru prăjituri

Vişine conservate pentru prăjituri

Vişine conservate pentru prăjituri La 6 kg vişine spălate, fără codiţe şi fără sâmburi, vei pune 2 kg zahăr şi 6 pastile de aspirină pisate sau 2 plicuri conservant. Amesteci timp de 3 zile consecutiv, ori de câte ori ai ocazia să treci pe lângă vas. Nu le fierbi! După 3 zile aşezi vişinele cu […]

Oţet de mere cu miere

Oţet de mere cu miere

  Din coaja de mere şi cotoare faci oţet de mere cu miere de albine astfel: pui resturile într-un borcan mai mare şi adaugi 20-30 g drojdie de bere proaspătă, 1 lămâie, 1 pahar de miere şi apă până umpli vasul. Laşi să fermenteze 2-3 săptămâni, amestecând mereu, apoi îl tragi în alt borcan, mai […]

Gem de piersici

Gem de piersici

Gem de piersici Ingrediente: 1 kg piersici 1 kg zahăr 1 linguriţă sare de lămâie 1 plic Gelfix clasic   Mod de preparare: Speli piersicile şi le cureţi de coajă şi de sâmburi, după care le tai în bucăţi mici. Apoi le amesteci cu sarea de lămâie şi conţinutul plicului Gelfix pe care înainte l-ai […]

Sirop de vişine cu lamaie

Sirop de vişine

  Cureţi 2 kg de vişine de codiţe, le speli şi le pui într-un borcan mai mare. Peste ele adaugi 1 l de apă şi 1 lingură de sare de lămâie. Astupi bine borcanul şi le laşi 3 zile la rece. După 3 zile, strecori zeama şi pasezi vişinele foarte bine printr-un tifon. La fiecare […]

Marmeladă de zmeură, mentă şi rubarbăr

Marmelada asortată de fructe

Marmelada asortată de fructe Ingrediente: 1 kg vişine 1 kg zmeură 1 kg coacăze negre 1 kg coacăze roşii 1 kg agrişe zahăr   Mod de preparare: Speli bine toate fructele, fără să le ţii prea mult sub apă rece, cureţi vişinele de sâmburi şi coacăzele de codiţe, apoi le treci pe toate prin maşina […]

Dulceata de agrise

Dulceaţă de agrişe

Dulceaţă de agrişe Ingrediente: 6 pahare agrişe 1 kg zahăr 1/4 l apă   Mod de preparare: Cureţi agrişele de codiţe. Legi siropul din zahăr şi apă şi îl spumuieşti mereu. Când siropul s-a legat, vei pune fructele. Laşi pe foc şi scoţi sirop pe farfurie din când în când. Dacă se încheagă şi nu […]

Dulceaţă de cireşe amare

Dulceaţa de cireşe amare albe sau negre

  Fierbi un sirop dintr-un kg de zahăr şi 2 pahare mari de apă şi când s-a legat, adaugi 1 kg de cireşe amare curăţate de sâmburi. Le laşi deoparte 20-de minute, apoi pui dulceaţa la foc mic până se leagă din nou siropul. Când e gata, adaugi 2 pliculeţe de zahăr vanilat şi opreşti […]

Compot de coacaze rosii

Dulceaţă de coacaze

Dulceaţă de coacaze Ingrediente: 1 farfurie adâncă plină cu vârf de coacăze 1 kg zahăr 4 pahare apă 1 plic zahăr vani­lat   Mod de preparare: Pui la fierţ apa cu zahărul şi-l laşi pe foc până se leagă siropul. Speli apoi coacăzele, le culegi de pe ciorchine, le cureţi de sârruuri şi le pui […]