Vitamine si minerale esentiale in dietele de slabit
PrinteazaOrice dietă pentru slăbit are ca principiu scăderea consumului caloric zilnic (în general sub 1500 kcal/zi), limitarea sau chiar interzicerea anumitor alimente şi, nu de puţine ori, regimul alimentar se limitează la un singur aliment (dieta cu supă de varză sau regimul hiperproteic, spre exemplu) pentru perioade mai scurte sau mai lungi.
O consecinţă imediată poate fi o reducere a aportului mineralo-vitaminic, deoarece dietele hipocalorice nu asigură întotdeauna aceşti nutrienţi într-o cantitate adecvată necesităţilor.
Cu atât mai mult, ne putem confrunta cu o situaţie de acest gen, cu cât alimentaţia modernă este de regulă rafinată, conţinând, de exemplu, derivate cerealiere decorticate, legume şi fructe supuse la tratamente termice prelungite etc., deci alimente care au fost simţitor sărăcite în nutrienţi.
Care sunt vitaminele şi mineralele ce ar trebui suplimentate pe perioada urmării unei diete de slăbit?
Este importantă suplimentarea în special a vitaminelor hidrosolubile (vitamina C, o parte din grupul B, vitamina PP) pentru care organismul nu face rezerve şi nici nu le poate sintetiza.