Tort de mere cu levantica si frisca
PrinteazaTort de mere cu levantica si frisca din: făină, praf de copt, albuşuri, sare, zahăr, oua, mere, suc de lămâie, cidru sau suc de mere, flori de levănţică uscate, gelatină, Calvados, frisca.
Ingrediente pentru blat:
- 60 g făină
- 1/2 linguriţă praf de copt
- 3 albuşuri
- 1 praf sare
- 60 g zahăr
- 3 gălbenuşuri
Ingrediente pentru cremă si ornat:
- 2 mere
- 6 linguri suc de lămâie
- 450 ml cidru sau suc de mere
- 3 linguri flori de levănţică uscate
- 7 foi gelatină
- 5 gălbenuşuri
- 140 g zahăr
- 450 ml frişcă
- 2 linguri Calvados
Mod de prezentare:
Se încinge cuptorul la 180 °C. Se bat albuşurile cu sare şi zahăr; se înglobează gălbenuşurile, urmate de făina amestecată cu praf de copt. Se aşază într-o formă de tort (o 24 cm) cu fundul tapetat cu hârtie de copt. Se coace cca 25 min. Se scoate din formă.
Se decojesc merele şi se taie felii. Se fierb 4 min. în 4 linguri suc de lămâie. Se lasă să se scurgă şi să se răcorească. Se dau în clocot 100 ml cidru; se ia vasul de pe foc şi se adaugă 1 lingură levănţică; se lasă să se infuzeze acolo 15 min. Se înmoaie 5 foi de gelatină.
Se strecoară cidrul cu levănţică şi se amestecă la bain-marie cu alţi 150 ml cidru, gălbenuşuri şi 130 g zahăr; se dizolvă înăuntru gelatina. Se dă la rece; când începe să se întărească, se înglobează 300 rhl frişcă bătută.
In jurul blatului se aşază inelul formei; se aşază pe blat mere şi cremă şi se dă la frigider 2 ore. Se înmoaie restul de gelatină. Se încălzesc 200 ml cidru, 10 g zahăr, Calvados, 1 lingură levănţică şi 2 linguri suc de lămâie.
Se dizolvă înăuntru gelatina. Se aşază pe tort şi se dă la frigider cca 2 ore. Se desprinde inelul formei; marginea tortului se unge cu 150 ml frişcă bătută şi se ornează cu levănţică.
Tort de mere cu levantica si frisca
Pofta buna!