Slănină afumată – Reteta simpla si usor de preparat

Printeaza

Slănină afumată – Reteta simpla si usor de preparat din: slanina, sare grunjoasa, zahar, piper negru, usturoi, frunze de dafin.

 

Ingrediente:

  • 1 kg de slănină proaspătă, cu piele
  • 100 g de sare grunjoasă
  • 50 g de zahăr
  • 10 boabe de piper negru
  • 5 căței de usturoi, zdrobiți
  • Frunze de dafin

 

Mod de preparare:

Taie slănina în bucăți potrivite pentru afumare.

Amestecă sarea, zahărul, piperul și usturoiul zdrobit într-un castron. Așază slănina într-o tavă și freacă-o bine cu amestecul de condimente. Adaugă frunzele de dafin.

Lasă slănina la marinat în frigider timp de 24 de ore.

După marinare, scoate slănina din frigider și las-o să se usuce la temperatura camerei timp de 2-3 ore.

Încălzește grătarul pentru afumare și adaugă bușteni sau rumeguș de lemn frumos uscat.

Așază slănina pe grătar și acoperă cu un capac pentru afumare. Lasă-o să se afumeze timp de 2-3 ore la o temperatură de aproximativ 80-100°C.

După afumare, lasă slănina să se răcească și apoi taie-o în felii subțiri.

Slănină afumată – Reteta simpla si usor de preparat

Informații nutriționale per 100g de slănină afumată:

  • Calorii: 500 kcal
  • Carbohidrați: 0 g
  • Proteine: 12 g
  • Grăsimi: 48 g

 

Slănina afumată este o tradiție culinară veche, care se regăsește în bucătăriile multor culturi din întreaga lume.

În trecut, afumarea era o metodă eficientă de conservare a cărnii și a grăsimii. În România, slănina afumată este un ingredient esențial în multe rețete tradiționale.

Această rețetă de slănină afumată artizanală îți va permite să experimentezi gustul autentic al acestui produs tradițional.

Poți savura slănina afumată ca atare, tăiată subțire și servită cu pâine proaspătă și murături, sau o poți folosi pentru a adăuga un gust intens și aromă la diverse preparate culinare.

 

 

Pofta buna!

 

 

 

 

 


poate iti place si:

Slanină marinata si afumată

Slanină marinata si afumată

Faci mai întâi o saramură de apă fiartă (la 1 l de apă pun 200 g sare). Când apa a fiert o iei de pe foc şi adaugi foi de dafin şi boabe de piper. Ungi slănina proaspătă cu usturoi pisat cu puţină sare şi după ce saramura s-a răcit pui şunca unsă cu usturoi […]

 

Slanina de porc cu boia

Slanina de porc cu boia 

Slanina de porc cu boia din: slanina, sare, boia. Ingrediente: slanina boia sare     Mod de preparare: Se presară bine cu boia de ardei. Se ţine în sare 5-6 zile, timp în care, zilnic, bucăţile de slănină se regrupetază. După ce se scoate din sare, se şterge, se freacă din nou cu boia şi […]

 

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.